zenkis

  • May 22, 2024
  • Joined Dec 1, 2012
  • PeterisT
    Pateicos, bet man pašam gadus 2-3 veci Summit ledusskapī mētājas, būs jāpatestē.

    • PeterisT
      Interesanti, vai kaķojot tikai coldkrešā tās nepatīkamās blaknes arī būtu izteiktas. Protams aromāt-buķete būtu cita, bet... šo vajadzēs pamēģināt.

      • remerts2
        Es es moš varētu pavasarī pēc Fuggles pa veco šoseju ar ričuku no Ogres atmaukt 🙂
        Varu savu Kaskādi paplūkāt un padalīties.

        • Autoklavs
          Pērn pirmo reizi savu Caskādi no brīvi zemē augošas padarīju par plastikāta milzu trauka ieslodzīto (pārstādīju, lai ierobežotu sakņu nekontrolētu izplatību- apiņš iepriekš auga brīvi augsnē, bet no sāniem ierobežots ar koka kasti-žogu 70cm dziļumā ieraktu). Rezultāts neiepriecināja, no 4-5 dzinumiem knapi 400g savācu, čiekuri bija maziņi un vāji, aromāts neizteikts.
          Es aicinu apdomāt to.... katru gadu nest pagrabā metodi, jo sakņu sistēma tā arī nespēj pilnveidoties un nostabilizēties, un ja vēl augsni ik pa pāris gadiem mainīt traukā un to darīt ir nepieciešams, nevis kompostu bērt klāt oriģinālvietā. Nez, neizklausās augam labvēlīgi. Es šādu metodi nepielietotu.

          • Es arī neesmu speciālists, bet manas pārdomas ir šādas:
            Dārzā (Ogres apriņķī) audzēta Cascade vispār ir tāda jocīgi... salkana alū, ne citrusu notis, ne puķu, bet... dīvaini skan, bet iesalaina aromāt-buķete, ne eksotisks auglis, bet... nu kaut kas vīģei žāvētai varbūt līdzīgs.
            Par to kas audzēts aizokeānijā, atkal tikai minējumi - vai nevar būt tā, ka milzīgā pieprasījuma pēc avangarda apiņiem (Citra, Mosaic, Nelson Sauvin) apstākļos lielie vairumnieki nodod audzēšanu kā frančīzi citiem, un tie citi iespējams nemaz nav ASV, bet sazin kur? Mūsdienu komercpasaules labirintos jau viss kas var būt "pakots ASV", bet vai audzēts ir uz vietas? Nez.
            Vienu podkāstu soundcloud klausījos, kur ja nemaldos "Toppling Goliath Brewing Company" čalis teica, ka viņi vispār pat specifiskam alum, specifiskam laidienam brauc pie apiņu ražotāja un ved pārrunas par ļoti striktiem parametriem, kādai, piemēram, tai Citrai ir jābūt, tikai tad viņi ņemšot. Manu uzmanību saistīja, ka tik specifiska tā izvēle. Tātad jebkura atkāpe no "normas" brūža laboratorijās tiek fiksēta un nepieļauta.
            Vēl viena pārdoma - vai nevar būt tā, ka izmantojot ražas katalizatorus- mēslojumu, nevis relatīvi dabīgā veidā audzējot, tā compaund struktūra tiek izmainīta. Citvārd, ka more is better for sales, but not for end customers.
            Un vispār (tagad es sūri sūdzēšos) Latvijā dabūt klasisko old school IPU/DIPU kļūst arvien grūtāk, retāk. Tā new england tendence diez vai ir tendence tā pat vien - te es velku paralēles ar vēsturiskajiem alus stiliem un to izcelsmes vietām, jebšu mēģinu pateikt to, ka uzskatu- tas nav nejauši. Īpaši tik pārblīvēti komerc pasaulē.

            • Mandzs
              ->Šis man liek aizdomāties. Pēc būtības. Ja uz kegu no fermentera pārlej pilnībā izrūgušu alu, jebšu pie vienādiem nosacījumiem, tad pie sagāzēšanas atšķirībām (pudele vai kegs) nevajadzētu būt. Tas man liek izdarīt secinājumu, ka vai nu stikls kā materiāls vai korķis kā spiediena regulēšanas mehānisms (vai abi kopā) ir mazāk efektīvi par metālu kā materiālu un visiem tiem spiediena mehānismiem uz kega. Tā varētu būt?
              ->Ierosinu pamēģināt vienu devu alus iepildīt, piemēram, metāla termosā vai kādā metāliskā degvīna pudelē ar skrūvējamu korķi. Pēc augstāk aprakstītā, būtu jābūt tā, ka metālā spiediens saglabātos lielāks, manuprāt.
              -> UN nupat iedomājos, vai nav gadījumā tā, ka sprāgstošās pudeles ir nevis vājākas, sliktāk uzražotas, bet taisni otrādi - "efektīvāks brāķis", kas labāk notur iekšējo spiedienu un tāpēc plīst?

              • Sveiki visiem!
                Ko cienītie foruma biedri domā par sālsūdens izmantošanu dezinfekcijai? Piemēram, 1kg sāls uz 10L ūdens. Dezinficēt doma mazos priekšmetus - burbulinatorus un to gumijas, silikona caurules, korķīšus, toveru vākus utt.
                Vai šo līdzekli varētu jebkādā mērā uzskatīt par dezinfekcijai pielietojamu? Proporcija ir no zila gaisa paķerta.
                Padalieties, lūdzu, ar pārdomām.

                • Vārot alu karstu priekšmetu tveršanai virtuves cimdu vietā labāk izmantot lupatiņas vai dvieļus - ietaupa laiku un uzmanību.

                  • Vobla
                    Magāt viegli šādus fermenterus? Ja bērns mājās, forši- palūdz ielīst un izšvammēt 🙂

                    • PeterisT
                      Cienījamo Pēteri, starp "Gustavs bija nedzerams pēc 3,4mēn" un ''kaķis pazūd'' ir pamatojama, tieša korelācija, likumsakarība? Vai tas ir fantāzijas auglis? Jūs to varat pamatot? Es šeit dzirdu tikai divus apgalvojumus, kuri veikli un ātri vien tiek sasaistīti tā pat vien. Tikko apskatījos uz bundžas un pudeles- Great Divide "Hercules Double IPA" un Wicked Weed "Freak of Nature"- pildīšanas datums abiem aliem sakrīt- 15.05.2018., garšots 27.08.2018., secinājumi- nekur nekas nebija pazudis, ne kaķis ne apiņu bagātīgā garša. Viss burvīgi.
                      Kur ir problēma nogatavināt alu 2,3 un vairāk mēnešus un tad pirms fasēšanas nokaķot? Varbūt problēma ir, ka garšo nauda, steiga ?!?
                      Un izteikumi citiem par to, ko vajag domāt un ko nevajag- nav smuki, ne pie kā laba nenoved. Par nejēgu pieņemšu, ka šeit neviens nevienu neuzskata jebšu šī vietne it kā jau tam paredzēta - lai augtu un attīstītos.
                      Es jau minēju, ka MANI MULSINA faktu atbilstība kustības nosaukumam - "par labu alu".

                      • PeterisT
                        Pamēģiniet reiz noturēt pāris gadus dubulto ipu pagrabā- tad jums būs nojausma par to, kā alus mainās un kas no tā iznāk. Iesaku. Man bija lieliska pieredze. Vai kā ieskābušie ar laiku normalizējas, kļūst garšas buķetē pielaidīgi. Un es neminu tikai divciparu ''apgriezienu'' brūvējumus.
                        Tas "svaiguma" sauklis, manuprāt, jau nav gluži uz apiņotiem aliem attiecināms, bet uz ļoti šauru apakškategoriju. Atkal - konteksts. Un vispār jāsāk domāt- kam tas sauklis ir izdevīgs 🙂

                        • Man jāatzīstas: "Esmu apmulsis!" Nespēju savā apziņā salikt 3 lietas kopā:
                          1. - foruma biedru atbildes par to, ka 1 mēnesis ir pilnībā ok alus darīšanai (pieņemot, ka šīs atbildes ir nopietnas),
                          2. - fantastisku pieredzi, garšojot gan savus, gan citu mājbrūvētāju alus, kas izturēti kā minimums gadu,
                          3. - foruma nosaukumu.
                          Bez aizvainojumiem un pārmetumiem.

                          • BOD
                            Sorry, kaut ko sajaucu.
                            Uzpļūte notiek sākot ar 19:48, kad KONTEKSTĀ ar izturēto vīnu/sidru ''alu no 0 līdz gatavai produkcijai varot mēneša laikā uzraut". Šaubos vai šis bija domājis kaķotu vieglo ipu. Viņš vēl varētu 10 gadus noturētu vīnu ar dubļu kafiju salīdzināt, efektīvāk izklausītos, ne? Bet kopumā interesanti.

                            • Es nezinu vai tas ir jaunums, bet es Ērgļu bodē (Tops laikam) brīvdienās pamanīju "Brālis Porteris", ap 2 eirām maksā. Man bija jaunums 🙂

                              • kastrolis
                                Vienu vasaru pudeļ-kaķojot izmēģināju 20 dažādas 3 apiņu kombinācijas, tur bija gan poļu granulas, gan citra, gan chinook, gan amarillo, gan columbus, gan northern brewer, gan franču aramis, utt.
                                Es šķiet nojaušu kāpēc kāpj ārā un atkārtoti uzsveru - labi nodzesēt, nostādināt. Es parasti izņemu no leduskastes, kas pieslēgta zibensligzdai, sagatavoju glāzi ar agroplēves dubulto oderi un nepļāpājot ar kaimiņu par nākamo ES prezidentūru iepildu kāroto. Kāda apiņu druska zobu higiēnistam paliek, bet galvenais mērķis - aromāt-garšas īpatnības izjust.
                                No veikala atnesta sakratīta Tērvetes pudele arī ir bijusi, ka kāpj nedaudz.