2gadīgā raža. Cerams nebūs ar visu šķūni jānovāc.
Šķūņus jaukt mēs mākam, gatavo tik gaļu un alu
2gadīgā raža. Cerams nebūs ar visu šķūni jānovāc.
Šķūņus jaukt mēs mākam, gatavo tik gaļu un alu
Ugis said: izskatas labi, kas pa skirnem? man cascade/centennial tik tagad sak veidot spurainus ciekurus sakumstadija!
Spalter Select, Perle un Nugget sajaukušies.
Vobla said: Šķūņus jaukt mēs mākam,...
... ar dziesmu un vienu roku. Ar VIENU roku, ibio!
drinkits said: Spalter Select, Perle un Nugget sajaukušies.
Sveiki! Lūgums un nepārvarama neizplatīt mitoloģiju, līdz ar to jautājums: ko nozīmē jūsu "sajaukušies"? Vai dobītē treju veidu saknītes, kuras atmiņas kapacitāte nespēj atšķirt, vai citādi?
zenkis said: Sveiki! Lūgums un nepārvarama neizplatīt mitoloģiju, līdz ar to jautājums: ko nozīmē jūsu "sajaukušies"? Vai dobītē treju veidu saknītes, kuras atmiņas kapacitāte nespēj atšķirt, vai citādi?
Stādot sanāca sajaukt visus kopā. Nav zināms, kas no tiem trim tur izauguši. Varbūt visas 3, varbūt viena šķirne.
Novākta šī gada apiņu raža, kopā 1.4 kg no labi augoša Cascade stāda (kopā ar ĢirtuT no britiem sūtīts)+ 300g no diviem nīkuļojošiem Magnumiem (no Alusvedēja savāktā). Dažādu likstu iespaidā Kaspīša Nugget vēl neražo, bet attīsta sakņu sistēmu. Pirmie 2 attēli - Cascade, otrie 2 - Magnum.
Pēdējā bilde - uzvārītais "Fibonacci Wet Hop Mathness."
Novākta šī gada apiņu raža, kopā 1.4 kg no labi augoša Cascade stāda (kopā ar ĢirtuT no britiem sūtīts)+ 300g no diviem nīkuļojošiem Magnumiem (no Alusvedēja savāktā). Dažādu likstu iespaidā Kaspīša Nugget vēl neražo, bet attīsta sakņu sistēmu. Minējums par to kāpēc nīkuļo Magnumi- pa mazu tilpumi kuros stādīts, aptuveni 20L tvertnes. Cascadi pirms diviem gadiem ieraku ~50x50 cm koka kastē, bez drenāžas, dziļumā līdz smilts kārtai. Visu pavasara/vasaras sezonu mēsloju ar granulu mēslojumu aptuveni reizi mēnesī + aptuveni reizi divos mēnešos ar sēru, kuru iestrādāju augsnē + nesmādēju banānu mizas un ne augu izcelsmes pārtikas atkritumus. Pirmie 2 attēli - Cascade, otrie 2 - Magnum.
Pēdējā bilde - uzvārītais "Fibonacci Wet Hop Mathness".
Izskatās, ka šī ir pareizā nedēļa Cascade novākšanai. Latvijā Cascade jau otro gadu uzrāda visas pazīmes, ka gatava novākšanai, septembra pēdējā nedēļā. Savvaļas apiņi jau sen "sapuvuši".
Pēdējās dienās pārplīsa viens dabīgo materiālu balstošais šņoris. Rīt un piektdien sola lielus vējus, līdz ar to baidījos, ka kaut ko izvaros.
Rezultātā- šorīt novācu ražu no vienas stīgas daļas- 590g!!! Un tā pat nav visa no 2 stīgām. Uzliku žāvēties. To likšu "dryhopā".
Tik vēl palika no vienas no 2 stīgām. Tas nozīmē, ka šogad raža būs vairāk par 1kg svaigo apiņu:
Mani secinājumi: 1- jo mazāk apini purina vējš, jo vairāk un lielāki čiekuri; 2- jo vairāk saules un siltuma, jo vairāk un lielāki čiekuri; 3- Apakšējie dzinumi cilvēka augumā izgriežami, kad apinis sasniedz ap 4-5m garumu. Gad apinis sāk ziedēt, ja situācija atļauj, apgriež vājos dzinumus; un es pat vienai stīgai nogriezu izstīdzējušo galotni. 4- Vairākas reizes pamēslot līdz ziedēšanai. Nekautrēties palaistīt, kad nelīst. 5- Ja pamana neveselīgas lapas ar kaitēkļiem, tās iznīcina.
Piekrītu Uno par laistīšanu - regulāri un obligāti! Slimās lapiņas augšanas laikā un visu, kas atlicis no novāktā es personīgi dedzinu, kompostā nemetu. Agri pavasarī es ar bordo šķīdumu apsmidzinu arī apiņus, jo man dārzā daudz laputis.
Tik aromāts LV audzētai Cascade ir tāds jokains - it kā augļaini saldens, bet man atgādina nedabīgu aromatizatoru vai saharīna tableti. Glāzē veiktā "svaigā apinizācija" garšā pat patīkamu sveķainu noti deva. Būs jautri!
Man sanaca 700g no Cascade un Centennial, priecajos par to pasu, jo stadus neapcubinaju un 1x pamesloju pa vasaru.
Ja saldētavā vieta atļauj, vai nav labāk nekaltēt nemaz, bet vienk. sasaldēt? Varbūt pat vakuummaisiņā?
Dzīves apinizācija sākas agrā pavasarī!
https://www.youtube.com/watch?v=4vusymemnQA
06.10.16. uzbrūvēju "gaišo aliņu" ar blīvumu 11,8'P. 60min. vārīju "rūpniecisko" El Dorado, 15min. savu Cascade un El Dorado. Plānoju uz 25IBU. 10IBU bija paredzēts iegūt no Cascade. No kopējās apiņu masas Cascade vairāk kā divas reizes vairāk par El Dorado.
Vienmēr pagaršoju misu. Pāgājušā gadā savus apiņus biju nepareizi izžāvējis. Glabājot bija pazudis aromāts un rūgtums. Šogad plānotā maigā APAs rūgtuma vietā- IPAs līmeņa rūgtums.
Secinājums: Cascade mūsu platuma grādos ir vēlais apinis, taču tā raža ir laba, un viss kārtībā arī ar aromātiskajām un rūgtuma īpašībām.
Plānoju paraugus likt galdā 15.novembrī.
P.S. Man radās kontakts ar vienu Austrāli, kas šosezon sācis audzēt Cascade, Chinook, Pride of Ringwood un Victoria. Man ir teorētiska iespēja tikt pie rhizomām. Cascade man jau ir. Papētot info ir skaidrs, ka "Pride of Ringwood" pie mums nepaspēs nogatavoties, jo pat Amerikā to nespēj. Vienīgais, ko varētu būt vērts mēģināt- Chinook.
Atziņa tāda. Ja http://beerlegends.com/hops-varieties saka, ka apiņi ir vēlāki par "mid seasonal maturity", mums LV ar tādiem nekas nesanāks, jo Cascade jau tā tik tā uz +/-1.oktobri paspēj.
Sveiki kungi padalīšos ar vērojumiem un minējumiem: Stādīju Straupē visiem apstākļi vienādi: Aroma: auga labi Select: mazāk labi Target: vēl mazāk labi Magnum: tam vispār nepatika augt tikai viens čiekuriņš Zaļiem kaut kādas atškirības varēja sagaršot, bet tad uztaisīju tējiņas: aroma, select, target - visi garšoja gandrīz vienādi ar spēcīgu žāvētu salmu piegaršu. Ļoti līdzīgi kā mežinieki. Iespējams tāpēc ka pirmgadnieki; Straupes klimats nepatīk Vasara nepatika; Mežinieki samaitāja Biju domājis ka magnums būs visstiprākais. Labi, kurpe nespiež, skatīsies kā šie uzvedīsies nākamgad! Kā jums?
Ievākts daudz. 6dien savārīju vienu 20l porciju ar ~200g svaigo apiņu miksu.
Tagad domāju, ko ar pārējiem darīt. Ideja ir dabūt kaut kur vakuma maisus un sasaldēt.
drinkits said: Ievākts daudz. 6dien savārīju vienu 20l porciju ar ~200g svaigo apiņu miksu.
Tagad domāju, ko ar pārējiem darīt. Ideja ir dabūt kaut kur vakuma maisus un sasaldēt.
Pats neesmu baigais speciālists, bet man izskatās, ka varbūt tavus apiņus vajadzēja vākt pat ātrāk -- liela daļa izskatās jau brūni un "atvērušies". Kā citiem šķiet?
Es savus vācu 30.sept., kad parādījās pirmās pazīmes par dzeltēšanu/brūnēšanu, bet bija jau "atsperīgi" kraukšķīgi, ar "sticky-icky" iekšā, tā izskatījās:
ja, drinkits drusku nokavejis ar vaksanu, vajadzetu tadiem ka Girtam but! 200g slapji uz 20l ari liekas pamaz (kadu stilu variji un kadi apiniem alfa?), es savus visus si gada razas 700g planoju likt slapja veida (sasaldeju nezavetus) uz kadiem 20l.
Ir, ir par vēlu novākti. Sanāca, ka 2 nedēļas nekādi nevarēju tik uz laukiem. Pa to laiku tad nu palika brūni. "sticky-icky" visiem pamatīgs iekšā.
pekains said: Sveiki kungi padalīšos ar vērojumiem un minējumiem: Stādīju Straupē visiem apstākļi vienādi: Aroma: auga labi Select: mazāk labi Target: vēl mazāk labi Magnum: tam vispār nepatika augt tikai viens čiekuriņš Zaļiem kaut kādas atškirības varēja sagaršot, bet tad uztaisīju tējiņas: aroma, select, target - visi garšoja gandrīz vienādi ar spēcīgu žāvētu salmu piegaršu. Ļoti līdzīgi kā mežinieki. Iespējams tāpēc ka pirmgadnieki; Straupes klimats nepatīk Vasara nepatika; Mežinieki samaitāja Biju domājis ka magnums būs visstiprākais. Labi, kurpe nespiež, skatīsies kā šie uzvedīsies nākamgad! Kā jums?
Man ir šīs pašas šķirnes (pieļauju, ka arī no AndisL ņemts:), pirmajā gadā atnesās tikai Spalter Select, dodot 80g mazus apinīšus, pārējie nīkuļoja, bet gan jau nākamgad būs nopietnāk. Visu uzreiz bez žāvēšanas sasaldēju, lai vairak aromāta saglabātu.
Vai kādam nav iemaināmi sauja apiņu čiekuri kaut kur Pārdaugavā vai Jelgavā? Izskatam ir nozīme, nekam citam. Nepieciešams fotogrāfam. Dodu alu! ;)