kā tas var 5h aizņemt (par 8h nerunājot ...). Man 5h paiet no tīriem katliem līdz tīriem, ar visu ūdeņu saliešanu, 1h ilgu dzesēšanu un 30min rauga dzīvināšanu
GrainFather - brūvēšanas iekārta
Man arī 5h max no tīriem līdz tīriem traukiem. 40l katls ar vienu gāzes degli.
un es vēl paspēju iepriekšējā vārījuma kaķojumu sapildīt, kas procesu pa kādām 25min iebremzēja
Labietī GF izmantojam kopš pagājušā gada augusta. Pieļauju, ka kādi 50 eksperimentālie ir tapuši, varbūt vairāk. Ir lietas, kuras patīk, taču otrreiz laikam nepirktu. Tātad:
1) sekojot tām formulām ir absolūti neprognozējams sākuma blīvums. efektivitāte staigā no 40-70%, līdz ar ko arī var sanākt 8 vai 18 litri misas ar plānoto blīvumu. Paši saprotat, ka EBC līdz ar to mainās radikāli, lai arī IBU var piekoriģēt atbilstoši esošajam iznākumam.
2) ceļot no iejavas T uz atsaldināšanu visu laiku jāseko līdzi, vai gadījumā nav izslēgušies abi vai viens tenis. tas mirklis ir jānoķer un tad jāspiež "reset" poga (izraut no sienas neder), kur atrodas uzminat kur? protams apakšā :)
3) tā kā sūknis neņem no katla apakšas, tad tur izgulsnējas iejavas draza, kas mēdz piedegt. īstenībā piedeg tā, ka pēdējos 5 vārījumus esmu sācis (un edgars arī) iejavot pie mērķa T un viss.
4) sūknis un siets absolūti nav paredzēti aliem ar zālēm vai ar augstu kviešu procentu.
protams, ka ir arī labās lietas.
1. vispār neaizņem vietu 2. ir ērti tīrāms 3. labs dzesētājs
kopumā ar šo es gribu teikt, ka es noteikti neieteiktu šādu iekārtu iesācējam - man kā mājbrūvētājam ar 200+ vārījumiem bija pamatīgi jānopišas (kādi 10 vārījumi), lai atkostu kā uz viņa sasniegt stabilu ekstrakta rezultātu. kā katru reizi neaizdirst sūkni atsaldinot un pirms dzesēšanas. kā nepiededzināt apakšu. un tas noteikti nebija tāpēc, ka es nebiju izlasījis instrukciju. to instrukciju vislabāk ir uzreiz izsviest, lai nejauc galvu.
reinis said: Labietī GF izmantojam kopš pagājušā gada augusta. Pieļauju, ka kādi 50 eksperimentālie ir tapuši, varbūt vairāk. Ir lietas, kuras patīk, taču otrreiz laikam nepirktu. Tātad:
1) sekojot tām formulām ir absolūti neprognozējams sākuma blīvums. efektivitāte staigā no 40-70%, līdz ar ko arī var sanākt 8 vai 18 litri misas ar plānoto blīvumu. Paši saprotat, ka EBC līdz ar to mainās radikāli, lai arī IBU var piekoriģēt atbilstoši esošajam iznākumam.
2) ceļot no iejavas T uz atsaldināšanu visu laiku jāseko līdzi, vai gadījumā nav izslēgušies abi vai viens tenis. tas mirklis ir jānoķer un tad jāspiež "reset" poga (izraut no sienas neder), kur atrodas uzminat kur? protams apakšā :)
3) tā kā sūknis neņem no katla apakšas, tad tur izgulsnējas iejavas draza, kas mēdz piedegt. īstenībā piedeg tā, ka pēdējos 5 vārījumus esmu sācis (un edgars arī) iejavot pie mērķa T un viss.
4) sūknis un siets absolūti nav paredzēti aliem ar zālēm vai ar augstu kviešu procentu.
protams, ka ir arī labās lietas.
1. vispār neaizņem vietu 2. ir ērti tīrāms 3. labs dzesētājs
kopumā ar šo es gribu teikt, ka es noteikti neieteiktu šādu iekārtu iesācējam - man kā mājbrūvētājam ar 200+ vārījumiem bija pamatīgi jānopišas (kādi 10 vārījumi), lai atkostu kā uz viņa sasniegt stabilu ekstrakta rezultātu. kā katru reizi neaizdirst sūkni atsaldinot un pirms dzesēšanas. kā nepiededzināt apakšu. un tas noteikti nebija tāpēc, ka es nebiju izlasījis instrukciju. to instrukciju vislabāk ir uzreiz izsviest, lai nejauc galvu.
Nezinu, bet minēto problēmu nav bijis. Vienu reizi tikai bija zems sākuma blīvums, jo par taudz piespiedu virsēji sietu. Tādējādi iesalam briestot bija slikta filtrācija un misa lāga necirkulēja. Tāpēc nebija temperatura iesalam un blīvums bija par 30% mazāks. taču ņemot to vērā - virsējo sietu lieku tikdziļi, kamēr knapi sākt parādītoes iejavas ūdens. Un tad kādu 10 minūsšu laikā panāku cirkulāciju cik vien lielu var apmēram sanāk ap 70-80% no cirkulācijas maksimuma. Piedegšana nekad nau bijusi. Tiesa vārīšanas laikā vienmēr regulāri pakasu katla dibenu ar karoti. sāku ma blīvums vienmēr, kā parasti....
Principā mans viedoklis ir līdzīgs kā Reinis minēja.
Kretinē tas, ka reizēm, kaut kas nogļučī kontrolierī un teņi atslēdzas, palīdz tikai reset poga ko var nospiest tikai paceļot katlu pilnu ar vārošu misu! Tas nenotiek bieži, bet tomēr notiek un dēļ šīs "fīčas" arī nedrīkst katlu pamest neuzmanītu uz ilgu laiku lai nesanāk tā, ka vārīšanās vidū atslēdzas.
Vārot smagākus alus vienmēr pamatīgi piecepjas tenis, bet te varētu būt daļēji mūsu kolektīva vaina, kas ar viegli abrazīvu švammi sākumā tīrija teni. Lai gan, no otras puses, tīrija jo viņš pirmajā reizē jau piecepās.
Jāuzmanās berot iesalu lai nebirst spraugā starp katlu un iejavošanas sietu, savādāk tā visa šņaga tiek sūknī un arī piecepjas. Man gan, atšķirībā no Reiņa, nav izdevies sūkni aizsist ciet. :)
Iejava mēdz sablīvēties un tad krīt efektivitāte. Es pēdējās reizes iemaisu pie mērķa T, pārcukuroju un tikai beigās slēdzu sūkni lai recirkulē un nodzidrinās.
Katls ir šaurs un nekādu virpuli iegriezt nevar, pēc vārīšanas ir jānogriež uguns un jāgaida lai šņaga sasēžas. Ja vāra imperiālo IPA, tad var būt tā, ka apiņu šņaga aptver visu filtru pirms sūkņa un tad dzesējot baigi lēnu tek.
Globāli ņemot aparāts nav slikts, bet nedaudz kaprīzs gan, ir jāuzmanās ar dažām iekārtas niansēm. Tai pat laikā ļoti kompakts un viegli kopjams.
Manā skatījumā ražotājs ir pieļāvi nelielu dizainisku kļūdu taisot to verķi šauru un garu, būtu viņš zemāks un platāks, pāris problēms atkristu.
P.S.Man viens vārījums līdz tīriem katliem aizņem 2.5h.
Forumā, kas popularizē laba alus darīšanas praksi, nav ētiski alus izejvielas zākāt par "šņagām" Edgar, attopies!
Par brūvēšanas laiku ar GF: - Uzsildīt ūdeni līdz iejavošanas temperatūrai - apmēram 10-15 min; - pa nelielām porcijām iebērt apmēram 5 kg iesala (lai nebirst starp katlu un iesala tilpni un p';ectam nepiedeg un neslēdzas ārā) un izmaisīt - 3-5 min - temperatūras pauze - 60 minūtes - notecināšana - 5 - 10 minūtes - skalošana - 15 - 20 minūtes - notecināšana - 10-15 minūtes - vārīšanās temperatūras sasniegšana - 10 - 20 min - vārīšana 60 minūtes - pretplūsmas dzesētāja sterilizēšana (karstas misas cirkulācija) - 15 minūtes - dzesēšana - apmēram 25 minūtes
Tā ka 240 minūtes (4 stundas sanāk), bet tas ja pauzes kopā ir 60 minūtes). katla sakopšana arī prasa kādas 40 minūtes. Tā arī 5 stundas gandrīz sanāk.
virpuli pāris reizes pamēģināju - tagad netaisu. Kamēr dzesētāju sterilizēju pa tām 15 minūtēm cirkulējošā misa paliek ļoti dzidra...
efektivitāti esi rēķinājis?
Teikšu godīgi nezinu kā to pareizi izdarīt, bet kad BeerSmth programmā salieku datus un tur efektivitāte ierakstīta 70 vai 72 %, tad OG sanāk tāds, kā programma prognozē. No savas pieredzes. Ar veco katlu (Brewferm 27 litr - parasts boilers tikai ar temperatūras regulēšanu)No 5 kg iesala sanāca 19 litri alus ar aptuvenu ABV 5%, Ar GF no tiem pašiem 5 kg. sanak apmēram 22 litri ar tādu pašu ABV.
Bēdīgi, ka Labieša puiši tā "noliek" Grainfather sistēmu, kaut viņa ir ārkārtīgi piemērota mājbrūvētājam, it sevišķi pilnīgam iesācējam!!!
Kāpēc nepieminat kādus ekstrēmus eksperimentus ar viņu veicat, es paklusēšu kaut zinu..:)
Īstenībā tas priekš Grainfather ir izcils testu poligons, daļa no Labieša 50 vārījumiem ir bijusi pietiekoši "netipiska" vienkāršam mājbrūvētājam par iesācējiem nerunājot.- Paldies par to Labietim!
1. Ja gatavo daudz maz "normālu" un ikdienišķu alus recepti tad efektivitāte ir ļoti prognozējama, nekas nekur nepeld 2. Ja reset poga nostrādā, tad par to tikai jāpriecājas, ka sistēma strādā un neļauj teni nokūpināt! Tas nozīmē, ka apakšā ir ļoooti daudz, kas var piecepties/tenis pārkarst + sūknis varbūt nav ieslēgts. ( Tā poga tiešām ir pastubā vietā, es tam piekrītu...) 3. Vieglākais ir vismaz 1x ceļot temp. uz vārīšanu apmaisīt... 4. Uzlikt citu sietu, vai zālītes ielikt maisiņā, tas par piemēru 5. Ar mazo lāpstiņu var smuki iegriezt virpuli 6. Ražotājs speciāli viņu uzražoja šauru un augstu, lai neaizņem daudz vietas arī mazā komunālajā dzīvoklī..:) 7. Jebkurus jautājumus/neskaidrības var atrisināt, tikai jāpajautā!
Grainfather darbībā būs apskatāms gan mājbrūvētāju kongresā, gan beerfestā.
P.s. paldies, ka GF ir arī dažas labas lietas..
Nē Raivo, bēdīgi ir tas, ka tu lietotāja pieredzi uztver kā nolikšanu. Ne es ne Reinis protams neesam tie maigākie savās izteiksmes formās, bet pieņemiet mūs tādus kādi mēs esam. :)
Kādus ekstrēmos eksperimentus tu domā? Tad davaj bez paklusēšanas, jo es par saviem eksperimentiem nekaunos. Tas ka es mēģināju iebērt 10kg iesala un attapos ka tas ir par daudz, kā rezultātā man bija efektivitāte 20% nav nekas slēpjams un es to nekur neesmu uzskaitijis kā iekārtas trūkumu.
1.neuzskatu ka piem. 10% rudzi vai 50% kvieši būtu kaut kas ekstrēms. Ir jāuzmanas jo līdz ar iejavas sablīvēšanos krītas efektivitāte. Risinājumi protams ir dažādi - ik pa laikam uzmaisīt vai nerecirkulēt, bet tas ir jāatkož. 2.jā tas labi ka atslēdzas un neļauj teni nokūpināt, bet es gribētu ieskatīties acīs tam idiotam, kurš reset pogu nolika katlam apakšā. pamēģini viņu nospiest kad ir pilns katls ar vārošu misu 3.ceļot uz vārīšanu nav iespējams apmaisīt, jo tajā brīdī misa vēl tiek tecināta. Ar maisīšanu ļoti jāuzmanas, jo itin viegli var maisot noraut nost sietu. Pagāšnedēļ Reinis laistija versošu misu uz citu truku lai to sietu piespraustu atpakaļ. 4.protams var 5.iegriezt var, bet diezgan bezjēdzīgi, jo katls ir šaurs un plācenis aizņem visu dibenu neuztaisot piramīdu 6.nav ieguvumu bez zaudējumiem 7.man neskaidrību šīs iekārtas sakarā nav
Tev kā izplatītājam mani vārdi var sāpēt, bet es kā lietotājs varu tikai pateikt, ka nav tas aparāts tik perfekts lai aiz sajūsmas spiegtu un plaukšķinātu rokas. Kopumā iekārta ir ok - skaista, spdīga, ar kontrolieri, sūkni, dzesētāju, nav tik daudz jāvaktē kā emaljētais katls uz degļa, bet kā jau katrai iekārtai, tai ir savi knifi pie kuriem ir jāpiešaujas un mīnusi ar kuriem jāsadzīvo. Un mēs kā intensīvi lietotāji, pēc lasītāju lūguma, izklāstijām savu pieredzi.
Aparātu lietojam intesīvi un atpakaļ uz emaljēto katlu, gāzes degli un siltumkasti neesam pārslēgušies. Tā kā ārā metams viņš gluži nav. :)
Par reset pogu runājot - neesat mēģinājuši viņu pārlikt citur, pieejamākā vietā? Jeb šajā izpildījumā tas nav tehniski iespējams?
Attiecībā uz Edgara teikto: 2. Ar pogu varbūt risinājums vienkāršāks būtu tāds, ja katlu uzliek uz virsmas, kurai ir caurums apakšā prt pogu un tā varētu piekļūt (protams, ja tas iespējams); Pieļauju, ka pogas novietošana apakšā ir tāpēc, lai nejauši nepiemērotā brīdī to bez vajadzības nepiespiež - bet tas tikai tāds subjektīvs viedoklis; 3. Par apmaisīšanu. Es kad vāru, temperatūru uz vārīšanu parasti sāku celt kad sāku skalošanu. Skalošanas beigās, kad viss notecējis, temperatūra ir āp 90 grādiem. Tad viss jau nocelts un var maisīt. Tiesa kādās minūtes aiziet vairāk brūvēšanai, taču piededzis nav. Tāpat apmaisu reizes 3-4 vārūišanās laikā. iespējams, ka nelieku pārāk daudz apiņu...
Es jau to ieliku tā kā pēdiņās, jo ticu, ka tas bija tiešs , bet godīgs no jums vērtējums, par ko respect! Vienkārši vēlējos, lai tomēr pieraktiet, ka nevārījāt vienkāršus lāgerīšus no 4kg gaišā....
2. Es arī to dunduku gribu satikt... 3. Pēc tecināšanas jau var paspēt apmaisīt, bet ok sapratu Tavu domu, ja iejavā ir 8+kg
Bet Tu piekritīsi, ka pamatideja aparātam nav slikta un vidējam vulgaris viņš ir ļõoti ok.
P.S. Un paldies par priekš manis saldajiem vārdiem nobeigumā.. PP.SS Mēģināsim kopīgi piecepināt mājbrūvētāju saietā... PPP.SSS. Ierosinu ražotāju mazliet paspīdzināt, lai viņš jūsu vajadzībām atsūta kādu tjūningu...
3.Tecināšanas laikā teņi jau bliež uz pilnu jaudu un cepj klāt nosēdumus, tā kā pēc tecināšanas viss jau gandrīz vārās un liela jēga no tās maisīšanas vairs nebūs. Mans komentārs bija par sietu pirms sūkņa, kas uz gumijas uzmavas turās, maisot viņu itin viegli var noraut ja karoti pa dibenu palaiž.
Īsti neredzu ko tur varētu uztjūnot.
Es nostāšos dunduka pusē. Es saviem grāpjiem elektrotenus arī no apakšas ieliku ar domu lai nevar kontaktus netīšām uzlejot ūdeni uz īso salaist vai vēl ļaunāk ar saldu lipīgu šķidrumu aizķepināt.
Jā, ja kaut kas nekontačī jālien apakšā zem grāpja. Taču es joprojām domāju ka pareizi izdarīju.
Tad jau varēja tālvadības pulti pielikt vai pogu (tālvadības) galvenajā panelī iebliezt, ja nesanāk pievilkt vadiņu
alusvedejs said: Es nostāšos dunduka pusē. Es saviem grāpjiem elektrotenus arī no apakšas ieliku ar domu lai nevar kontaktus netīšām uzlejot ūdeni uz īso salaist vai vēl ļaunāk ar saldu lipīgu šķidrumu aizķepināt.
Jā, ja kaut kas nekontačī jālien apakšā zem grāpja. Taču es joprojām domāju ka pareizi izdarīju.
Redzējis neesmu, bet viedoklis ir? Pēc šādas loģikas vadoties varbūt kontrolieri un slēdžus ar vajag zem katla likt!?
GF reset pogu varēja mierīgi pie pārējiem slēdžiem un pogām zem vāciņa aizvilkt.
1. reset pogu pārlikt citā vietā noteikti var pa kādu stundu 2. es mierīgi vāru 80% kviešu emaljētā katlā, ar recirkulāciju tas nekad nebūs tik vienkārši. skaidrs ka man gf nevajag. pagaidām :)