Tātad pasākums notiek 2017. gada 20 un 21. maijā Kraukļos ( http://www.kraukli.lv )
Galvenā konkursa alus - vismaz 20% rudzi, max 6% ABV, ibu un ebc atstājam brīvi. Tam messedžam, ko šim alum ir jānes, būtu jābūt tādam, lai tas parāda, ko labu rudzu iesals var piedot alum.
Simpātiju konkurss - jebkāda stila, labs alus.
Pieteikšanās anketa - https://goo.gl/forms/VBzYqWKCKhMM3Dro1
Galvenā konkursa nolikums - https://kupla.lv/assets/files/2/2849.nolikums_2017_alus_ar_rudziem.pdf
Mājbrūvētāju alus parādes nolikums - https://kupla.lv/assets/files/2/2850.M%C4%81jbr%C5%ABv%C4%93t%C4%81ju_alus_par%C4%81de_2017.pdf
Brūvēpats kausa nolikums - https://kupla.lv/assets/files/2/2851.nolikums_2017-BP-kauss.pdf
Konkursa "Iesala dzēriens" nolikums - https://kupla.lv/topic/blome-2017/page/4?replies=114&bb_attachments=201579&bbat=2884

Mana ideja - ali ar 25-50% rudzu iesala.

Ieteicamais pielietojums ir max 30 %

Ok - tad 15-30% rudzu iesala.
        Starp citu - ir avoti, kas saka, ka Roggenbier vajag 50% rudzu: http://byo.com/mead/item/1685-roggenbier-style-profile .
        "You can’t make roggenbier without malted rye. It should comprise about 50% of the grist, which is enough to develop a significant rye flavor and to add some body to the beer. "

Tas varētu būt viens no stiliem, ko likt balsojumā. Vēl idejas?

Nezinu kas par stilu, bet kad braucām no Žmogšalas Rencis cienāja ar komerciālo alu kur varēja sajust patīkamu maizes garšu un smaržu. Iespējams, ka pievienots rudzu iesals. Kādreiz gribētu ko līdzīgu uzvārīt. Es vispār ieteiktu nekopēt brendus, bet radoši pieiet šim konkursam nosakot saprotamus kritērijus. Piemēram alus ar maizes garšu, vai kā Zelcs priekšlikums.

baltmaizes, rupjmaizes vai saldskābmaizes ? (+ vēl ir radziņa variants)

Negribu piekrist, ka "alus ar maizes garšu" vispār ir kritērijs! Es to sauktu par - garšu raksturojošu īpatnību! Kritērijiem, manuprāt, ir jāpaliek līdzšinējiem - ABV, IBU, EBC u.t.t. + kaut kāda nianse (50% kvieši, % augļi/ogi u.t.t.). Tas tad arī ir tas, kas parāda aldaru meistarību. Galvenā konkursa mērķis nav ar savu alu kādam iepatikties, galvenā konkursa mērķis ir parādīt cik labs aldaris "tu" esi, un vari izpildīt nosacījumus. Es joprojām esmu par tiem aliem, kurus foruma biedri kopumā brūvē reti un minimāli. Tādus, kurus lai uzbrūvētu ir jāpalauza galva, jāpaeksperimentē ar raugiem, iesaliem. Pieņemot izaicinājumu, es kritiski novērtēju savas spējas, un ja man liekas, ka ir sanācis, startēju. No līdzšinējiem konkursiem esmu startējis 2x, "pirts alos" un kviešos. Es esmu par konkursu kurā tiek noteikti samērā stingri rāmji, kuros jāmēģina ierakstīties. Nu, piemēram, katrs no mums ir vismaz vienreiz dzirdējis jautājumu - "a tu vari uztaisīt tādu vidēji stipru, saldu alu, kas nav dikti rūgts?" Mana parastā atbilde ir - "mani neinteresē!" Bet vai es varu uztaisīt alu ar 4,5-5% ABV, līdz 20 IBU, beigu blīvumu - OG 1.016-1.018 (4-4,5 PLATO) . Gan jau ka varu, bet vai viņš kādam, izņemot mani, garšos?!

es atkal esmu stilu cilveks, patik samera definetas lietas, ka bija pirms si gada (kviesis, ipa- visiem pa lielam skaidrs un saprotams, var uzlikt ierobezojosos ramjus, abv, ibu, ebc), tapec no savas puses varu piedavat sadus stilus kopejai balsosanai (protams ar daleji savtigu interesi, kas pasam patiktu): ~saisons (nu, ludzu, kuram negarso labs saisons?! stils ar milzigam variacijas iespejam) ~stiprais alus (imperial porter, barleywine) - sis laikam nav tas pateicigakais zurijas degustatoriem... ~belgu eils (teiksim lidz 7%) ~viegls lager tipa alus, no serijas- cream ale/kolsch

Par atbilstību stilam jau šķēpus lauzām ESB konkursā! Kurš ir tas, kuram Tu uzticēsi pateikt vai tas ir saisons, vai tomēr parasts kviesis.

alusvedejs said: man negaršo saisons

Nu redz, tur jau tā atšķirība starp GARŠO (simpātiju konkurss), un VARU (galvenais konkurss) . Tev tikai atliek izlemt kurā startēt! ;)

nu pa lielam janem kads stils, kas nav bijis pedejos gados konkursa (neskirojot, kas garso janim, vai alusvedejam, bet ko atbalsta vairakums). es nebiju uz si gada maija pasakumu, tapec nezinu, cik viegli/gruti bija zurijai vertet tik stilistiski dazadus alus (kur vienigais atbalsta punkts bija konkrets auglu % alu)...tapec es vairak sliecos uz +/- definetu stilu galvenajam konkursam (vadlinijas var noteikt pec BJCP vai kada cita respektabla iestadijuma, lai nav domstarpibas, kas ir kas), un ja konkretus stilus izliek balsosanai, tad domajams, ka ievel to, kuru vairums jutas komfortabli bruvet?

Bet varbūt vajag kaut ko vienkāršu, kas mudinātu piedalīties daudzus brūvētājus? Piemēram - VIVAs? Noteikt ABV, IBU diapazonu.

Daudzus mudina "Simpātiju konkurss" ;) Jo sarežģītāki rāmji, jo lielāka meistarība nepieciešama. Jo lielāka meistarība nepieciešama, jo mazāk dalībnieku. Jo mazāk dalībnieku, jo objektīvāks ir vērtējums. Es vispār esmu no tiem kas atbalsta kādu senu #AndisL ideju, par to ka paraugus iesniedz pirms pasākuma, tad stingri vērtē, un atkarībā no iesniegto paraugu skaita, X skaitu dalībnieku novirza galavenajai vērtēšanai jau pasākuma laikā! Laika tik nav lai šo ideju atīstītu! :(

Anda ideja laba, tikai tad jau tagad vajag konkrētus termiņus. Teiksim paraugu iesniegšana 20.aprīlis, vērtēšana 25.aprīlis un konkurss maija sākums. Plus vajag jau žūrijas pamatsastāvu (jo aprīļa beigās var būt labs laiks un visa žūrija var noziedēt zaļumos un pavasara darbos). Varbūt vispār viss pamatkonkurss jātaisa pirms Kraukļiem, kur simboliski izvēlas no TOP3 paraugiem? Vienīgi var ieberzties uz to, ka alus nedēļas vai divu laikā būtiski izmainās :)) Tas tāds ne visai labs aspekts. Vai arī žūrija ir iepriekšējā vakarā? Vismaz atsijā, teiksim, TOP6 paraugus.

Mans piedāvājums balsošanai ir beļģu eils. Jebkas vidējais tipiskais, ABV max 6,5%, līdz tumšai dzintara krāsai. Ar beļģu eiliem, manuprāt, pietiekoši viegli sačakarēt garšas, tur ar raugu un raudzēšanu jāpiestrādā.

Lai vērtējums būtu objektīvāks un neiespaidotos no kolēģiem protams paraugu iesniegšana pirms konkursa būtu atbalstāma, bet es šo konkursu uztveru vairāk kā labu tradīciju šim pasākumam. Kāda jēga uzlikt stingrus rāmjus ABV, IBU u.t.t., ja es pats šos rādītājus varu noteikt stipri aptuveni, kur nu vēl žūrija uz aci kā saka. Konkursā piedalīties ir brīva izvēle protams, ja mani interesēs konkursa alus protams piedalīšos. Mana pārliecība, ka šeit vajag vairāk radošumu, nevis kopēt.

Mīnuss konkursa alu iesniegšanai pirms galvenā pasākuma - loģistikas problēmas no Rīgas tālāk dzīvojošiem brūvētājiem. Ja man jāieplāno papildus 225km brauciens ar privātu auto, lai tikai iesniegtu alu konkursam, tad es varu arī atteikties no idejas piedalīties konkursā. Līdzīga problēma varētu būt brūvētājiem no Liepājas, Ventspils, Daugavpils u.t.t.