Ugis said: ~saisons (nu, ludzu, kuram negarso labs saisons?! stils ar milzigam variacijas iespejam) ~stiprais alus (imperial porter, barleywine) - sis laikam nav tas pateicigakais zurijas degustatoriem... ~belgu eils (teiksim lidz 7%)

Saisonu jau būs grūti uz pasākumu uztaisīt - raudzēšanas temp. no 25C ... Stiprais alus - nu tur jau jebko var iebīdīt - būs liela stilistiska atšķirība Beļģu eils jau ar ir ļoti nekonkrēts žanrs, kur samet visu, kas citur neiederas: ''Belgian-style ales seldom fit neatly into classic beer styles, but this category represents those ales under approximately 7% abv that do not fit other categories. Colour ranges from golden to deep amber, with the occasional example coming in darker. Body tends to be light to medium, with a wide range of hop and malt levels. Yeastiness and acidity may also be present'' Linards said: Par atbilstību stilam jau šķēpus lauzām ESB konkursā! Kurš ir tas, kuram Tu uzticēsi pateikt vai tas ir saisons, vai tomēr parasts kviesis.

tas, kā ierasts, uz katra paša sirdsapziņas, vai atbilst alko u.c parametri atis said: Vienīgi var ieberzties uz to, ka alus nedēļas vai divu laikā būtiski izmainās :)) Tas tāds ne visai labs aspekts.

ta jau sūds vien bija ;)

viena lieta, kas likās pilnīgi garām šogad, ka apbalvošana bija strikti pēc stiliem un vairākās kategorijās sanāca tikai 3-5 dalībnieki, kamēr citās bija padsmit. Vajadzēja vienkārši nodalīt tumšo alu simpātiju, apiņoto alu simpātiju un visus pārējos - citādi nenopietni sanāca.

Daini, atgriežamies pie gaišais, tumšais un viss, kā īsti latvieši ;)

Simpātiju kategorijas bija šādas - Gaišie lāgeri, Gaišie eili, Kviešu ali, Tumšie ali, Rūgtenie ali, Īpašie ali

Par galvenā konkursa alu, pašlaik uz balsojumu taisās: 1) Alus ar rudzu iesalu 2) Saisons 3) Stiprais alus (nezinu vai vajag, bet ok, ja tauta negribēs, nesabalsos) 4) Beļģu eils 5) Amerikāņu gaišais eils (APA) (mana ideja)

Zelcs said: Mīnuss konkursa alu iesniegšanai pirms galvenā pasākuma - loģistikas problēmas no Rīgas tālāk dzīvojošiem brūvētājiem. Ja man jāieplāno papildus 225km brauciens ar privātu auto, lai tikai iesniegtu alu konkursam, tad es varu arī atteikties no idejas piedalīties konkursā. Līdzīga problēma varētu būt brūvētājiem no Liepājas, Ventspils, Daugavpils u.t.t.

Hallo! Ir 21 gadsimts! :) Pakomāti, kurjeri u.t.t. Kā Tev šķiet, kā līdz Liepājai, Ventspilij vai Dundagai nokļust iesalu kilogrami, apiņu grami un paciņas ar raugu!? :)

Simpātiju konkursu es labprāt atgrieztu pirmo gadu formātā - vienam dalībniekam viens alus! Ar tiem stiliem reāls perebors! Bet ja tomēr paliekam pie šī formāta, re ku pat gatavs nolikums ar sadalījumiem pa stiliem - http://www.balticbeerstar.lv/lv/dalibniekiem/nolikums/
          Es piedalos pie balsu skaitīšanas, un labi zinu, ka viena vai otra stila dalībnieki ir mazāk kā godalgoto vietu skaits, vai arī dažkārt vietu sadalījumu starp trim godalgotajām vietām nosaka brūvēšanas stāžs (aldaris ar mazāko stāžu tiek vērtēts augstāk) jo visas trīs pirmās vietas ir saņēmušas divas balsis!
          Kas attiecas uz galveno konkursu, tad nevajag aizmirst to, ka šis tomēr ir konkurss priekš pašiem, līdz ar to krāpjoties ar IBU, ABV u.t.t. krāpj jau neko citu, kā tikai paši sevi. Tas tomēr ir un paliek meistarības konkurss, kura rezultātus droši var "spraust pie alus krāna" kā tas ir noticis ar Soho Švītiņu Reiņa uzvaras gadījumā!
          Starp citu! Kur ir pazudusi no foruma Blomes 2012 Rūgto angļu eila uzvarētāja recepte!?

Linards said: Hallo! Ir 21 gadsimts! :) Pakomāti, kurjeri u.t.t. Kā Tev šķiet, kā līdz Liepājai, Ventspilij vai Dundagai nokļust iesalu kilogrami, apiņu grami un paciņas ar raugu!? :)

Ka kastrolis visai pasaulei savus termoverkus piegada?

Esmu arī pieskaitāms pie tiem, kurš ir par stiliem nevis vienu konkrētu komponenti un viss pārējais ir tik cik jaudā izdomāt. Vismaz es šogad vēlētos konkursam virzīt American wheat beer ( un pofig vai dark vai pale).

Linards said: Par atbilstību stilam jau šķēpus lauzām ESB konkursā! Kurš ir tas, kuram Tu uzticēsi pateikt vai tas ir saisons, vai tomēr parasts kviesis.

Šis jau ir progress! "kurš ir tas"!?! Aizbraucot uz kādu palielāku alus konkursu, brūža pārstāvim šāds jautājums i prātā nenāktu. Secinājumus katrs var izdarīt pats. Es par to, lai bez liekuļošanas. Ir diezgan skaidri saprotams, ka mūsu kompetence alus novērtēšanā ir vāja. Tā bežojas tikai ar to, ka "man šķiet tas ir ..." vai "man tas atgādina...". Mūsu kopiena nav gājusi ceļu prasmju un iemaņu attīstībā alus veidu atpazīšanā, drīzāk šis "priekšmets" ir atstāts katra paša ziņā. Konkursa žūrija ir tēma par ko, manuprāt, būtu nepieciešama dziļa, nopietna, auglīga un mērķtiecīga diskusija, debates, nevis pačalošana un muldēšana tukšgaitā pie putu kausa. Visas kopienas diskusija. Lai arī es esmu "alus definēto stilu" piekritējs, līdzīgi kā Uģis, man jāatzīst, ka pie pašreizējās situācijas/kompetencēm nekas labāks, kā simpātiju nominācijas ar procentu/parametru ierobežojumiem produktīvi un motivēti nevar sanākt. Ierosinu: sākumā brīvi izteikt priekšlikumus nominācijām, tad apkopot un izveidot balsošanas sarakstu. Ierosinu2: pirmajā rudens sanāksmē izspriest nevis par nominācijām tikai atsevišķa gada konkursam, bet izrunāt kādu sistēmu izveidot ilgtermiņā, lai par šīm lietām nevis katru gadu no jauna čalot, bet skaidri nodefinēt- kā turpmāk mums visiem saprotamā veidā varētu notikt konkursa nomināciju izveide, izvirzīšana.

atis said: ...Ar beļģu eiliem, manuprāt, pietiekoši viegli sačakarēt garšas, tur ar raugu un raudzēšanu jāpiestrādā.

Ne visiem ir iespēja pie raudzēšanas temperatūras piestrādāt. Piemēram daudzdzīvokļu mājās ar automātisko apkures sistēmu, kura atkarīga no tā, kas aiz loga un vēl lažu taisa :)

Ideja par paraugu iepriekšēju iesniegšanu atbalstāma no manas puses.

es, piemēram, lēnu garu stiķēju termoregulāciju fermenterim pa tiešo. bez kastes.

alusvedejs said:
                      iespēja ir visiem.
                      ne visiem ir gribēšana
                      https://www.google.lv/search?q=fermentation+chamber&biw=1906&bih=938&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiEkbCq1e7OAhWOKiwKHXeNCQ8QsAQIHw

Lielajās daudzdzīvokļu mājās, kur dzīvokļi nav stipri lieli, kas jau tāpat aizkrauti ar visādiem krāmiem, bet ko nekādi nevar mest ārā - tur šāda uzparikte var aizņemt vairāk vietas, nekā iespējams atvēlēt.

es nevienu nemēģinu piespiest kaut ko būvēt.

es tikai saku ka tie kam ir gribēšana - tie atradīs veidu pilnveidoties.

galu galā kurš teica ka naktslampiņai pie gultas ir obligāti jāstāv uz Jyskā pirktas tumbočkas? kāpēc lampiņu nevar uzlikt uz fermentācijas kastes? kaste 30 litrīgā spaiņa izmēriem diez ko no tumbačkas izmēros neatšķirsies.

vai piemēram izmantot vietu virtuvē zem galda. izmet galdu un vietā noliec mazo ledusskapīti kuram augšā ir uzmontēta galda virsma.

cilvēki spēj viskautko izdomāt un realizēt. jautājums cik ļoti tu esi gatavs iespringt lai tiktu pie konkursa nolikumā ierakstītā rezultāta

kastrolis said: es, piemēram, lēnu garu stiķēju termoregulāciju fermenterim pa tiešo. bez kastes.

kas tev kalpo par dzesējošo elementu fermenterī?

vēl nekas, vācu detaļas. plāns ir likt Al plāksni fermenterim no ārpuses un dzesēt ar peltjē elementu. pa virsu bieza izolācija. sildīt no apakšas ar paliktnīti, zem sildītāja putuplasts. sildīšana jau darbojas.

Piedāvāju ideju katlam variantu - vasaras melno ar ierobežojumiem: * Tikai 2 iesali - bāzes un dedzinātais (jebkurš 600+ ebc), bet var būt neiesalēti graudu produkti klāt * Max 4.5% abv * Min 60 ebc

Tāds būs ātri gatavs, var ar visādiem raugiem brūvēt un visiem būs pa spēkam.

Varētu jau grūtāku un attiecīgi vieglāk vērtējamu žūrijai variantu piedāvāt, bet to vienkārši neiebalsos. Ja balsojumā būs APA bez kādiem knfiem, tad to arī iebalsos beigu galā un nekādu īpaši kreatīvu jaunievedumu nebūs (paliks tikai simpātiju konkursam).

^ Krušovices klonu taisīt ?

# bruvamaris ieteiktajā variantā man pirmais prātā nāk klasiskais īru sausais (dry) stauts - pale iesals + miežu pārslas + grauzdēti neiesalēti mieži.

Krušovices, Guinnessa - kāds vien iet pie sirds. Kaut vai pelašķu velna ārlaulības mazbērnu.

Man bruvmaris variants patīk.