Sveiki!

Zinu, ka jautājums ir apcilāts un pārspriests, taču īsti atbildi neatradu. Un, jā, izlasīju gan Mājas alus rokasgrāmatu, gan forumu, gan tīmekli.
Un, tātad: gribu sākt darīt miestiņu. No izlasītā esmu sapratis, ka veikalos piedāvātie iesala ekstrakti ir dārgi un ka cukurs ir lielākā zaimošana. Tad nu jautājums, vai bez pievienotiem apiņiem ir vēl kāda atšķirība starp dārgajiem "alus" iesala ekstraktiem un, piemēram, Iļģuciema ekstraktu? Respektīvi, vai varu mēģināt darīt alu tikai no Iļģuciema ekstrakta+apiņiem, jeb tas var būt tikai kā papildinājums tai bundžai? Izlasīju arī, ka Iļģuciema ekstraktā ne visus cukurus raugs spēs apēst, vai par to man jāiespringst? Vai Edgara piedāvātajā receptē (paldies Edgaram) - 18l ūdens, 3kg Iļģuciems un 30gr Magnum apiņi - vēl paredzēta tā bundža?

Es 1x taisīju iznāca ļoti ok tikai nezinu vai lētāk, jo manā gadījumā bija 1,5 l iesals uz 10 l alus un iznāca 3,9% viegls aliņš, cik atceros tad iesals 05l maksā ap 2,5 eur kas galīgi nav lēti! Iesaku 1-2 reizes pamēģināt un tad ķerties pie graudu iesala tas būs lēti:) Apiņus noteikti citus ieteiktu- no smaržīgā gala.

Iļģuciema ekstrakts ir viena veida, bet dārgie ir dažādi un var sapirkt katram stilam vajadzīgo ekstraktu.

Par cenu runājot - ja 10L 4% alum vajag 1.5L ekstrakta pa €7.5, tad dārgā gala iesalam pietiek ar €2.50 šādam pat alum (pieskaitot gāzi), kas ir 3x lētāk.

Dārgajiem ekstraktiem ir recepte no vairākiem iesaliem, pielāgota alus veidam + apiņi (+ varbūt vēl kaut kas). Iļģuciems, ja tā var teikt, ir koncentrēta pavisam vienkārša misa. Vienkāršiem gaišajiem aliem, kā arī blīvuma celšanai der perfekti.

Nē, bundža nav paredzēta, bet raugu, kas tām bundžām parasti nāk līdzi, būs jānopērk (kopā ar apiņiem).

Ok, paldies par ieteikumiem, ņemšu vērā. Šodien apskraidīšu veikalus un mēģināšu kkur atrast Iļģuciemu, raugu un apiņus. Vēl par tām bundžām un cenu - veikalos piedāvātie, piemēram, Coopers maksā 15-20, vai tiešām Iļģuciems+apiņi nesanāks lētāk? Un vēl jautājums: lai panāktu labāku rauga koloniju veidošanos, plānoju to iepriekš "atdzīvināt". Dažos avotos izlasīju, ka to jādara stundu iepriekš, citos - 1 līdz 2 diennaktis iepriekš. Ir jēga tik daudz iepriekš "atdzīvināt"?

Iļģuciema ekstraktu var iegādāties šeit: http://kvas.lv/lv/tirdzniecibas-vietas/

1.5kg spainīši, protams, ir izdevīgāki par stikla burkām. Es tik neatceros, cik maksā.

"Atdzīvināt" jēga ir, bet nepieciešamība nav, ja lietosi sauso raugu, kas nav pavirši uzglabāts un kam ir normāls derīguma termiņš.

Kādu raugu un kur pirktu izmantosi? No kurienes ūdens alus vārīšanai?

Svarīgāk par rehidrēšanu ir piemeklēt vēsu vietu raudzēšanai. 15-21 grādi.

es jau cik gadus istabā raudzēju un nekas. pirmajai reizei nopērc tādu raugu kur istabas temperatūra ir komforta robežās. ar 15C jau nu gan nevajadzētu riskēt.

Ja ir interese varu kādas Iļģuciema ekstrakta bundžas notirgot. Bonusā arī apiņus varu piebērt klāt.

Raugs man ir Saflager W34/70 no tombeer.lv Tallinas ielā. Vai tas nozīmē, ka tikai lāgeriem piemērots un eils nesanāks? Raudzēšu istabā, diezgan stabila temperatūra, nedaudz virs 20 grādu. Ūdeni no krāna. Uģis, ja vari piedāvāt 3kg ekstraktu par +/- veikala cenu, varbūt dīls sanāks. Šodien vēl gan aiziešu līdz Mildas tirgum, tur esot Iļģuciema bodīte.

Bet loģiski, ka negribu tās bundžas pārdot dārgāk kā viņas veikalā maksā. Ja pareizi atceros, man ir sešas vai pat vairāk tās stikla puslitra burkas. 34/70 raugs gan Tev īsti nederēs, viņam darba temperatūra ir zem 15 grādiem pēc Celsija.

Skaidrs, ar to raugu nošāvu galīgi garām. Man ir vēl 2, veikalā bija akcija un uz dullo pagrābu dažus. Vēl ir Safbrew T-58 un Safbrew WB-06. Kāds no tiem derēs? Kur vispār vēl Rīgā var alus darīšanas pričendāļus nopirkt? Jeb visi iepērkās internetbodē?

pa lielam, pie Raivo pērk - http://bruvepats.lv/Aprikojums

Dzirnavu ielā arī ir bode, kur viss pa Raivo cenu x 2 - http://www.akciza.net/lv/7-alus-sidra-darisana

P.S. Safbrew WB-06 ir kviešinieku raugs - ja vēlies kviesīgos banānus utt.

Oskars said: Kādu raugu un kur pirktu izmantosi? No kurienes ūdens alus vārīšanai?

Nez vai pirmajā brūvējumā vajadzētu par ūdeni iespringt, turklāt, ja izmanto extraktu, vai par to vispār vajadzētu iespringt.

vienā pasākumā spriedām ka vēl nevienam nav labs alus sanācis ar T58. vismaz neviens nav atzinies :) viņam mēdz būt dīvainas piegaršas, bet pirmajai reizei gan jau būs ok. WB-06 var izmantot arī ne kviešu alum, nav problēmu.

kastrolis said: vienā pasākumā spriedām ka vēl nevienam nav labs alus sanācis ar T58.

offtopic, bet bija reiz tāds mājbrūvētājs #Andis, kuram sanāca izcili T-58 ali!

Izvēlējos WB-06, jo tas vislabāk atbilda telpas temperatūrai. Iepriekš rehidrēju, lai labāk tiek galā ar savvaļas raugiem, ja nu tur kādi izdzīvojuši un tagad trauks burbuļo kā traks. Raugam komforta zona norādīta līdz 25 grādiem, ja nemaldos, un istabā temperatūra ir zemāka, ap 20, taču termometrs uz spaiņa rāda 25-26. Vai tas ir dēļ gāzītēm un vai man būtu jāsatraucas, ka nedaudz pāri darba temperatūrai? Jautājums vēl par dezinfekciju ar 5% jodu: Mājas alus rokasgrāmatā minēta tējkarote uz 125 L, dažās receptēs uz - 5 L. Kāda ir jūsu pieredze ar jodu? Vai neatstāj piegaršu, ja neskalo traukus un uztaisa tādu stiprāku šķīdumu?

ja rūgt sāka agri, varbūt misa nepaspēja atdzist līdz istabas temp. un aktīvā rūgšana to uzdzina vēl augstāk. Ja nav vēsākas vietas, kur aiznest, tad nevajag iespringt, turklāt krasi mainīt temp. pēc aktīvās rūgšanas sākuma labāk nevajag.

Ervins said: Nez vai pirmajā brūvējumā vajadzētu par ūdeni iespringt, turklāt, ja izmanto extraktu, vai par to vispār vajadzētu iespringt.

Kāpēc lai ekstrakta gadījumā par to nevajadzētu iespringt ? Sūdīgs ūdens arī ekstratniekam neko labu neizdarīs.

Uldis Muldis said: Raugam komforta zona norādīta līdz 25 grādiem, ja nemaldos, un istabā temperatūra ir zemāka, ap 20, taču termometrs uz spaiņa rāda 25-26. Vai tas ir dēļ gāzītēm un vai man būtu jāsatraucas, ka nedaudz pāri darba temperatūrai?

Rūgstot vienmēr temperatūra pakāpjas par 3-5 C

Dainis said: Kāpēc lai ekstrakta gadījumā par to nevajadzētu iespringt ? Sūdīgs ūdens arī ekstratniekam neko labu neizdarīs.

Normāls, pārtikā lietojams ūdens ekstrakta alum neizdarīs ne neko labu, ne neko sliktu. Protams, ja gadās pasmelt ūdeni no tuvākās peļķes, kur kaimiņš tikko mašīnu mazgājis, tas jau ir cits stāsts.