Uldis Muldis said: ... Jautājums vēl par dezinfekciju ar 5% jodu:

Neatbildēšu pēc būtības, bet jods ir novecojusi metode. Tagad var ļoti viegli dabūt gan ~30% pārskābi, gan StarSan, ar kuriem ļoti ilgam laikam pietiek.

Es gan uzskatu, ka nav nekādas vainas arī jodam. Es izmantoju proporcijā tējkarote uz 125l. Joda priekšrocība - atrodams jebkurā aptiekā, maksā ~2.5eur un pietiek ilgam laikam. Plastmasu iekrāso dzeltenu, bet man tas netraucē. Nekādas piegaršas gatavajā alū neesmu jutis.

• Awaiting approval

uz 125 litriem ?!

KUPLA alus brūvēšanas rokasgrāmata. Otrais izdevums. 65.lpp. - "Darba šķīdumam jābūt 12,5ppm koncentrācijā, kontakta laiks 5-10 minūtes, šādā koncentrācijā tas nav jāskalo. Jods parasti pieejams dažādos veidos, tādēļ jārēķina pašam. Piemērs: aptiekas joda 5% šķīdums spirtā. Lai iegūtu 12,5ppm šķīdumu, 1ml aptiekas joda jāsajauc ar 25 000 ml ūdens (12,5) jeb 1 tējkarote (5ml) jāizšķīdina 125 litros ūdens. Tātad, uz 20 litru spaini pietiks ar dažām pilēm jeb 1/5 tējkarotes aptiekas joda."

• Awaiting approval

izklausās pēc homeopātijas - zvērīgi jāmaisa tas ūdens, lai pēris piles pa spaini izšķīdinātu

^^ kuplai matemātika nav stiprā puse :) pieņemsim ka tējkarote ir 5ml un joda tinktūrā 5g I uz 100ml, nebūs daudz melots. iegūstam 0.25g I 0.25g/12.5ppm=0.02t ūdens = 20L

izlabojiet lūdzu rokasgrāmatu!

p.s. nākošajā rindkopā hiphlorskābe jāizlabo uz hipohlorskābi

Šajā sakarībā man radās ideja - varbūt var uztaisīt tādu kā ikmēneša aptauju/balsošanu par aktuāliem mājbrūvēšanas jautājumiem? Pirmais aptaujas jautājums varētu būt - Kādu dezinfekcijas līdzekli izmanto brūvēšanas trauku apstrādei? A) Jods b) StarSan c) Lidex d) Ķīmiju nelietoju ; Varbūt var kaut kādās Google aptuajās uztaisīt tā smuki, lai beigās (vai jau aptaujas laikā) ir skaista diagramma. Es gan pats tādu uztaisīt nemāku... Man būtu jāizšķiras starp "jods" un "ķīmiju nelietoju", jo jau 35 vārījumus esmu apstrādājis ar daudzkārt zemākas koncentrācijas joda šķidumu, kurš laikam jau neko nedezinficē. Tiesa gan - nevienas infekcijas alū vēl nav bijis...

nav jau tā ka zemāka koncentrāceji neko nedod vai arī pie šīm neskalojamām koncentrācijām vienmēr visi mikroorganismi apsprāgst. garāks laiks arī palīdz. vispār pētījumi par šo tēmu ir maz un grūti atrodami. tāpēc ļoti bieži šie cipari ir ar minimālu pamatojumu.

ak jā, galvenais ir tīrība. ir milzīga starpība vai tu dezinficē traukus kur to mikroorganismu vairs nav vai arī dezinficē tādus kur viņi jau iedzīvojušies. piemēram fermenteri kur bijis ieskābis alus un tikai ar ūdeni izskalots. tīram traukam dezinfekcija vajadzīga simboliska, aptuveni tik lai no mazgājamā ūdens/gaisa nekas neiemetas.

OFFTOPIC

uz kurieni pārvietojam?

un tas būs patiesi arī vārot alu no iesala

iejavojot tomēr ūdenim lielāka nozīme.

tas jau tikai efektivitāti ietekmē, ja pareizi saprotu ?

Ne gluzi, udens mineralais sastavs ari loti svarigs. Sovakar varesiet nogarsot musu kopdarbu, kur viens paraugs bus ar dzilurbuma udeni filtretu (loti maz Ca un superaugsti SO4) un tiro Osmozes udens variantu, kur salji pievienoti sabalansetam iesala/apinu combo. Atskiriba ir, varbut ne drastiska, bet ir!

es tieši par iejavošanu - skaidrs, ka arī tālāko garšu ietekmē

12 days later

Sveiki! Izlīdziet iesācējam: alus ir rūdzis 2 nedēļas, šodien pagaršoju - šķiet ok, bet sajūta, ka raugs līdz galam vēl nav darbu izdarījis. Iespējams, tāpēc, ka nav pieslēgta apkure un fermenterī temperatūra ap 19 grādiem. Vai drīkst vēl pagaidīt ar pudeļošanu, jeb tas tikai nāks par sliktu? Šobrīd izmet 1-2 burbuļus stundā, kas, droši vien, dēļ tā, ka nedaudz sakustināju ceļot uz krēsla, lai pildītu pudelēs.

atkarīgs no rauga, 3 nedēļas normāli raudzēt. man vasarā dupont raugs pēc trijām vēl pukšķināja. es drīzāk satrauktos par ātru pildīt, granātas nemaz nav patīkamas.

es pašas pirmās reizes akli sekoju receptei un raudzēju 30 dienas (5L bačoku ;)

Ar apiņotiem / viegliem aliem varētu būt, ka var arī ātrāk sapudeļot, bet parasti 10-14d noturu - stipros reizēm visas trīs nedēļas. Par ilgu jau nevar noraudzēt un nekas slikts ar alu nenotieks. Noturi vēl nedēļu.

3 nedēļas raudzēt - jā, man nekad ne tuvu nav bijis tik ilgi. Kad šogad martā sāku, tad laikam pirmais rūga ~5 dienas. Siltākā laikā jau bija 2-3 dienas, izņemot vienu eksemplāru, kas pēc tām 2-3 dienām un it kā beigām pēkšņi sāka aktivizēties un vēl 5 dienas aktīvi ņēmās. Tiesa, man te pārsvarā temperatūras, kas atbilst vairāk raugu maksimālajām, ne minimālajām un nekādus super duper ekskluzīvos raugus izmantojis arī neesmu.

ņem vērā, ka rūgst 2-4C augstākā temp. nekā apkārtējā vide, un rūgšanai ir vairākas fāzes - pēc aktīvās rūgšanas tā turpinās, bet daudz lēnāk (notiek nogatavošanās) un uz plāceņa tā ir ātrāka, nekā pudelē - kopš pudeļoju pēc 2 nedēļām, man vairs nav bijusi ''zaļā'' alus garša / sajūta, kad pēc 5-7 dienām nogaršoju pudeļoto

P.S. tēma gan pilnīgi neatbilst šai sadaļai

Write a Reply...