Mājbrūvētāju seminārs cafe Leningrad (Kr. Valdemāra 4), 13.09.2016. plkst. 18
- Awaiting approval
Mildas Laiks said: Arī piekāpšu, tiesa gan bez alus. Pa vasaru tā arī neko nesabrūvēju, kā izrādījās bērna piedzimšana paņem vairāk laika nekā biju domājis.
Man vēl kaut kā izdodas apvienot. Kaut gan skolas un darba dēļ uz semināriem tikt gan pagrūti.
Mildas Laiks said: Arī piekāpšu, tiesa gan bez alus. Pa vasaru tā arī neko nesabrūvēju, kā izrādījās bērna piedzimšana paņem vairāk laika nekā biju domājis.
Man vēl kaut kā izdodas apvienot. Kaut gan skolas un darba dēļ uz semināriem tikt gan pagrūti.
Neviens neuzņēmās pierakstītāja pienākumus, tāpēc kopējo skaitu pat īsti nezinu, nevarēju tai bezgalīgajai kviešu straumei izsekot līdzi, jo Linardam vien bija 6 gab., bet tad vēl bija Voblam, Kastrolim un laikam vēl kādam. Varēja just, ka vasara tikko bijusi :) Vēl to, ka tikko beigusies vasara un sen nav bijusi tikšanās, varēja just pēc tā, ka lielai daļai bija iekrājies dikti daudz sakāmā par ūdens parametriem, šķiet, ka nevarēja pat cits caur citu tikt pie vārda Citās ikmēneša sanākšanās, kur esmu paspējusi pabūt (tās gan nav pārāk daudzas), nebija tik daudz tik garu sarunu par sulfītiem un sulfātiem.
Paldies Rencim par vietas sarunāšanu, Ļeņingradā kā vienmēr patīkami pabūt un fona mūzika arī lieliska (laikam vēl nekad nebiju bāros/krogos dzirdējusi atskaņotus “7 pieaugušus vīriešus”). Kaut kādā brīdī saskaitīju, ka tobrīd esam 12. Drīz pēc 19.00 likās, ka pasākums jau šoreiz iet uz beigu galu, gandrīz viss jau attaisīts. Atlikumu pudelēs gan bija dikti daudz, likās, ka mūsu bariņš noteikti tos izdzert nevar, bet domāju, ka Ļeņingrad ir tā vieta, kur ar KUPLU nesaisītie apmeklētāji gan jau labprāt izdzertu jebko. Pēc kādas pusotras stundas tomēr izrādījās, ka viss gan ir pašu izdzerts (nez, kas notika ar lielo Valmiermuižas pudeli? Vai tiešām izdzēra arī to?), gan piepirkts vēl pa kādam kausam klāt. Nopriecājos, ka šoreiz pasākums beidzies diezgan savlaicīgi – tik vēl dabūt kaut ko ēdamu un uz mājām. Tomēr, pie durvīm atvadoties, kaut kā sanāca nokļūt palielā barā uz Taku, tāpēc vakars noslēgts ar tradicionālajām Takatillām, bet ilgi palikt tāpat vairs negribējās un pie pēdējiem saieta apmeklētājiem nebiju.
Jauki pasēdējām! Sākās vis ar lielu šoku ka Dainis nebūs, mēs viņam vietiņu sargājām kuru nācās atdot Mārtiņam! Degustācija sākās ar Linarda jūru ar dažādiem rauga aliņiem pārsvarā kviešinieki bet ar dažādiem raugiem, man vislabāk patika ar M27, bet pēc degustācijas arī pārējie labi gāja iekšā un bija gardi. Vakara nagla no sērijas "bebru alus" noteikti bija Zaubes alus ar savvaļas raugiem- verdikts vienprātīgs ka tā ir kūts garša, iespējams pat tā varētu garšot jēra vai buļļa urīns, varbūt ķēves, nezinu, neesmu garšojis:)! Trio eksperimentā ar koriģētu un nekoriģētu ūdeni uzvarēja nekoriģētie pie tam ar lielu atrāvienu, un šie ali uz kopējā kviešu/beļģu/saizonu fona bija šķiet vienīgie ipveidīgie ar labu apiņu kombināciju. Vieglais Pirts alus bija labs, vienkāršs labi dzerams bez pretenzijām. Kā pēdējo dzērām Lienes Ķiršu alus, cepure nost, ļoti labs alus!
Nu a Rīgas Satiksmei būs iemesls dotācijās pieprasīt papildus 1,5 ļimonus jo mājbrūvētāji vakar iecirta tādu robu budžetā
Mans absolūtais vakara favorīts bija Oskara pirmais no viņa diviem.
man vislabāk patika ķirsis.
Ar tiem maniem kviešiem bija tā - viena misa raudzēta ar 4 dažādiem raugiem, viens "no name" caur Raivo sagādāts, atlikušie 3 Mangroove Jack, attiecīgi M20, M21 un M27. Kā man iepriekš mājās testējot, tā arī semināra dalībniekiem līderos izvirzījās M21 un M27. Laikam jau M21 bija visatzītākais. Vēl divi paraugi bija vienas misas kviesis ar apelsīnu un koriandru, raudzēti ar M21 un M27. Laikam "pliks" M21 (Belgian Wit) pat labāk garšoja. No citiem atnestajiem aliem vislabāk smaržoja un tāpēc arī vislabāk patika Oskara Pale Ale ar IPAi raksturīgo smaržu. Garšā labs Pale ale arī viņš bija. Oskars diezgan labi parādīja atšķirību ūdens sastāva ietekmei uz alus garšu. Lienes Ķirsis bija aromātisks, bet kā jau visi augļu/ogu ali, samērā skābens. Dāmām nepatiktu, bet alus pazinējiem šāds varētu patikt! Pirts alus bija atbilstošs nosaukumam. Voblas Rodeo ar Simcoe bija arī labs piemērs estēru ietekmei uz alus garšu. Valdis bija sadabūjis VIEDI Rodeo misu, un mājās noraudzējis pie 24 C (Rodeo Viedos rūgst pie 19 C) . Atšķirība ļoti pamanāma! Jā, citu paraugu gan šoreiz pamaz bija, tāpēc nofinišēt Leningrad nācās ar bāra produkciju. Turpinājums jautrā bariņā uz Taku iedzert alu. Neliels ieteikums nākamreiz kad rīkosim semināru jaunā vietā. Es ieteiktu vērā ņemt ne tikai viesmīlību, bet arī pieejamā alus sortimentu! Lūk kāpēc man Taka un Labietis šķiet visideālākie varianti semināriem! :)
Alus mums bija kopdarbs - Uģa, Mareka un mans.
Neregulētais nav tipisks krāna ūdens, bet Sulfātiem bagāts, caur NaCl jonapmaiņas filtru laists.
Speciāli neregulēts, bet piemērots IPu ūdens.
Otrs bij būvēts ūdens gaišam, viegli dzeramam, aromātiskam eilam.
Vēl interesants moments bija kad mani sāka izjautāt kā gāja Aldarī trīs finālistu brūvēšanā, lai gan skaidri zinu ka pat 10kā netiku, un tad atcerējos ka redzēju Aldara bildēs kā Ģirts Tihomirovs Aldarī gar kastroļiem darbojās un zināma vizuālā līdzība man ar viņu ir ja viņš ir brillēs:) Klātienē Ģirtu gan nekad neesmu saticis.
^^ Vai tad jonapmaiņas filtrs nesamainīja Ca, kas ir raugam svarīga paika, un Mg jonus ar Na joniem? Tas jau ar Na bagāts ūdens, vai tas alus nebija sāļš :)?
tev taisnība, tikai nav zināms cik tur tas Ca bija. reālajā dzīvē Ca(HCO3)2 kļuva par NaHCO3 nevis NaCl
No Linarda kviešiem man labākie likās tas, kas bija ar Bavarian Wheat raugu vēl viens līdzīgs. Dikti labi abi, viens vairāk uz kožļeņu / ledeņu pusi, otrs vairāk uz krustnagliņām. Pārējie divi – ar beļģu wit un saizona raugiem – manai gaumei mazāk atbilda.
Kastroļa beļģiem bija neparastas esteru nianses.
Vakara apiņu nagla bija Oskara APA/IPA, man arī ar neregulēto ūdeni likās daudz aromātiskāka.
kspc said: ^^ Vai tad jonapmaiņas filtrs nesamainīja Ca, kas ir raugam svarīga paika, un Mg jonus ar Na joniem? Tas jau ar Na bagāts ūdens, vai tas alus nebija sāļš :)?
Taisnība! Jonapmaiņas filtru neiesaka izmantot. Mēs trāpījām uz cikla beigām, kad tie graudi vairs nav tik aktīvi un kaut kas no Ca un Mg bij palicis ūdenī.
Bet secinājumus no tā parauga ir jāizdara tieši sakarā ar Sulfātiem. To ūdenī bija daudz.
pag, a kurš bija kurš (vienam uz korķa bija B, bet otram D vai O)
B-brankas, filtrets krana udens un O-osmoze ar saljiem.
Balts korķis ar B - daudz sulfātu un Nātrija, maz Ca un Mg. Vēl neesmu sapratis, ko jonapmaiņas filtrs dara ar HCO3. Kāds var pateikt priekšā?
teorētiski neko nedara
mani iespaidi bija šādi:
Uģis - MPA
B - nedaudz labāks aromāts un nedaudz pilnīgāka garša - saldi augļaina, iesalaina, bet ar rūgtumu balansā
D vai O - sausāka garša, bet kopumā abi ļoti līdzīgi un tīri labi Pale Ale. B nedaudz labāks