Ugis said:
Ja garso/smarzo normali, bez defektiem (medicina parsvara savvalas raugiem), tad tik pildi pudeles, kad sagazejies, glaba vesuma un dzer ara.
Cakarigais variants ir ar pasterizaciju cakareties, bet nez vai ta verts...
Man tagad periods ar aliem, kuriem pat gaidu plevi-brett saison, flanders red, lambic (nav obligata, bet liekas ka skabajam pleve ir gandriz ka must-have, lai gan reali tikai pazime par skabekla klatbutni.
Sveicināti,
es laikam skaitos plēves pavēlnieks, jo rudens pasākumos stiepu alus, kuriem šāda plēve bija novērojama. Dažiem brūvējumiem gan, manuprāt, šis defekts pat nāca labumā, kamēr vien nedominēja garšas buķetē. Es to dēvēju par "penicilīna" piegaršu/smaržu, citi par "medicīnu". Cik labi biedriem, ka saietos vienmēr uz galda ir bijis trauks, kur izliet kaut ko ārā.
Savas pieredzes kontekstā, pretrunīgi vērtēju Uģa izteikto, ka plēves cēlonis visticamāk ir skābekļa klātbūtne. Jebšu sliecos domāt, ka jā, bet ir bijuši gadījumi, kad alus pagrabā rūga 1/2 gadu un ne mazāko pazīmju par šo infekciju. Raudzēju baltajos plastmasas spainīšos ar burbulinatoriem.
Pārsvarā aliem, kurus raudzēju slēgtajā lodžijā un, kur temperatūra svārstās nakts/dienas un gadalaiku mijās- šāda plēve parādās. Un parasti šī infekcija uzpeld aliem, kuri fermenterī vairāk kā mēnesi.
Tā ka es sliecos konstatēt, ka plēve ir raugam nepastāvīgas temperatūras rezultāts.
Piekrītu par 'izvairīšanās no' paņēmienu - vēsumā(aukstumā) nogatavinātam alum šo defektu var arī nejust kā izteiktu, bet pagraba temperatūrā ~17C, garšā/smaržā tā pēc gada sāk dominēt.