Sveiki!
Gribēju pakonsultēties par problēmu, kas mani vajā - skābums gandrīz jebkuram alum, kuru taisu.
Piemērs - pēdējais WIT/Weizenbock, kuru taisīju, recepte improvizēta, bet process un recepte (40l) šāda:
Kviešu gaišais iesals - 7kg, Pilsen iesals 4kg, Carapils 5 - 0,875kg, Caramel 90 - 0,125kg, Melanodian 0,8kg.
Iejavots pie +50C (30l ūdens), uzreiz pacelts uz +55C un noturēts 30min. Pēc tam pacelts uz 68C un noturēts 60min. Tad pacelts uz 77C, sākta noliešana, pielieti 25l ūdens 77C.
Pirms vārīšanas ph 5,6, blīvums 1,060.
Apiņi Magnum 50g 60min
Simcoe 15g 15 min
Kaltētas apelsīnunu mizas 50g un 2g koriandrs - 15min.

Atdzesēšana pēc vārīšanas aptuveni 20 minūtēs.
Pēc vārīšanas blīvums 1,064, ph 5,5.
Viss vārījums sadalīts divās daļās un raudzēts ar Safale T58 un MJ Bawarian wheat.
Pirmo nakti raudzējās istabā pie +22C, bet tā kā pusistaba bija ar putām, pēc tam pārceļoja uz vēsāku vietu, +18C, kur stāvēja ~nedēļu. Aktīvā rūgšana gan beidzās jau pēc kādām 3 dienām.
Pēc nedēļas pārliets un noturēts vēl nedēļu pagrabā ~+15C.
Pēc tam sapildīts stikla pudelēs (pievienojot cukuru ~180g/19l)
Šobrīd pēc nepilnām 3 nedēļām pudelēs blīvums 1,022, bet ph 3,9.
Garšai sitās cauri skābenums, bet tas īsti nav ne lambiskais skābums, ne arī vienkārši saskābuša alus skābums. Šāda problēma vairāk vai mazāk mani vajā 4 no 5 reizēm pie dažādām receptēm, dažādām iejavošanas un noturēšanas temperatūrām.
Pēdējā manis izvirzītā versija ir, ka varbūt parāk ilgi tas alus tiek noturēts uz beigtā rauga pēc aktīvās rūgšanas beigām, un tas mirušais raugs sāk skābt??

Ja es pareizi atceros, tad finālā pH parasti ir virs 4.0 ne-skābajiem. Es sliektos domāt, ka alū bez rauga nokļūst arī kas cits dzīvs. Varbūt par vāju dezinfekcija? Varbūt nav kārtīgi izmazgāts pirms dezinficēt? Varbūt kaut kur kāda kārtiņa sakrājusies?

Un ko vispār nozīmē "raugs sāk skābt" ?

Kārtīgi dezinficēts visu, ar ko saskaras misa pēc atdzesēšanas; Ja raudzē spainī ar krānu - rūpīgi izmazgāt, izdezinficēt krānu (labāk izmantot spaini bez krāna); Apskatīt, vai plastmasas spainis nav sašvīkāts - katrā rievā var ieperināties "svešie"; Pārtraukt pārliešanu (raudzēt, gatavināt un pildīt no viena trauka); pārbaudīt pārliešanas šļauciņas

Es izmantoju Oksonu, pie tam lielākā koncentrācijā nekā norādīts instrukcijā. Pie pārliešanas pēc vārīšanas un pildīšanas izmantoju plastmasaa spaini ar krānu, raudzējas stiklā.

Itkā visu kārtīgi izmazgāju un vēl paturu pēc tam vismaz tās 10 min.
          Kā ir pie mums ar pieejamību tiem balinātājiem ko Amīši izmanto? Varbūt tiešām kautkas niknāks jāmēģina.

Varbūt sagadīšanās, bet pēdējie 3 ali, kas man ir saskābuši, tika dezinficēti, iejaucot Oxydez siltā ūdenī, kā rezultātā līdzeklis laikam sadalījās, veidojot uz ūdens tādu riebīgu kārtiņu. Pārējiem ~20-30 aliem visiem dezinficējot aukstā ūdenī, tādu problēmu nebija. Šeit gan "saskābšana" jāsaprot kā īpaši pretīgas, skābas garšas izveidošanās, kas padara alu nedzeramu.

Par koriandru diezgan droši, ka 2g uz 40l nevar just. Es daudzumu pakāpeniski palielināju, līdz beidzot kaut ko sajutu pie 15g uz ~22l.

JanisZale Lielāka koncentrācija???? Galīgi neesmu ķīmiķis, bet šis skan ne visai labi. Ražotājs ir noteicis koncentrāciju, kurā viņa šķidrums strādā vislabāk. Ja lielāka koncentrācija būtu labāka, viņš taču to norādītu. Jo palielinātos arī pārdotās mantas apjoms....
              Mēs izmantojam no Bruvepats.lv STARSAN precīzā koncentrācijā. Ja sanāk glabāt gatavu šķīdumu ilgāk par nedēļu, nomēram PH vai atbilst instrukcijai.

Izklausās pēc "infekcijas paslēptuves" jeb tautas valodā runājot - kaut kur (spaiņa mala, pildīšanas krāns, pildīšanas caurule u.t.t.) ir aizķēries viens 0,0000000001 mikrograms infekcijas.

Tavs stāsts ir identisks gandrīz 6 gadus veciem notikumiem manā raudzēšanas spainī!
                Man arī likās, ka es daru VISU lai nesaskābtu, bet "bļīn", saskāba! Publicēju receptes. Tehnoloģiskos aprakstus. Dubultoju dezinfekcijas šķīdumu stiprumu. Mainīju dezinfekcijas šķidrumus un metodes, līdz izjaucu krānu, un šuves (savienojuma vietā) atradu mikroskopiskas veca rauga paliekas. Nomainīju pirmreizējās raudzēšanas/pildīšanas spaini, un viss atrisinājās! Iesaku. Pamēģini! 😉

Lasot šos stāstus, nevilšus rodas jautājums, ko darīt ar saskābušo alu? Liet ārā tā kā grēks. Vai te ir kāds, kurš šo dziru ir izlaidis caur "aparātu" un ieguvis kaut ko stiprāku? Mēļo, ka garša neesot tā labākā. Un pie patreizējās energoresursu dārdzības vai vispār ir jēga to darīt?

6 days later

Drošvien citas tēmas topiks, bet varbūt varat padalīties ar praktisko pusi pildīšanas procesam 20-40l tilpumiem. Es pēdējā laikā raudzēju 20l stikla bačokos, nosūcu ar Depo caurspīdīgo tipa pārtikas trubiņu ~10mm uz poļu 30l plastmasas spaini ar krānu, no kura pēc tam leju alu pudelēs. Visu pirmstam attiecīgi dezinficēju ar Oksonu. Varbūt ir kādas savādākas labas idejas un budžeta gadžeti pudeļu pildīšanai...

Linards respektīvi, pat krāna izjaukšana un iztīrīšana nepalīdzēja, bet tikai visas sistēmas nomaiņa?

es vēl neko neesmu mainījis, mazgāšana ar sārma līdzekļiem ir palīdzējusi vienmēr.

JanisZale Tieši otrādi. Palīdzēja. Vienkārši pirms tam nebiju jaucis, bet kā izjaucu...

es vienreiz izjaucu plastmasas krānu un atpakaļ salikts bij nelietojams. kopš tā laika vairs sausus neglabāju. pamatā stāv udeņraža peroksīda šķidumā, ja paliek netīri tad dažreiz NaOH šķīdumā paturu.

5 days later

Vai nav tā, ka tas skābenums ir no kviešu iesala / kviešu rauga ?

Skābenums no kviešu iesala mazliet nāk. Bet ne jau ph 3,9! Man 90% kviešu alum ph bija 4,2. Lai arī iejavojot liku klāt papildus skābi un sāļus, lai dabūtu zemu iejavas ph - 5.1.
                                Pēc manas pieredzes - pH 3,9 alū liecina par pamatīgu skābes piedevu iejavošanā vai par neaicinātu baktēriju/raugu, kas ražo skābi.

Write a Reply...