Sveiki!
Gribēju pakonsultēties par problēmu, kas mani vajā - skābums gandrīz jebkuram alum, kuru taisu.
Piemērs - pēdējais WIT/Weizenbock, kuru taisīju, recepte improvizēta, bet process un recepte (40l) šāda:
Kviešu gaišais iesals - 7kg, Pilsen iesals 4kg, Carapils 5 - 0,875kg, Caramel 90 - 0,125kg, Melanodian 0,8kg.
Iejavots pie +50C (30l ūdens), uzreiz pacelts uz +55C un noturēts 30min. Pēc tam pacelts uz 68C un noturēts 60min. Tad pacelts uz 77C, sākta noliešana, pielieti 25l ūdens 77C.
Pirms vārīšanas ph 5,6, blīvums 1,060.
Apiņi Magnum 50g 60min
Simcoe 15g 15 min
Kaltētas apelsīnunu mizas 50g un 2g koriandrs - 15min.
Atdzesēšana pēc vārīšanas aptuveni 20 minūtēs.
Pēc vārīšanas blīvums 1,064, ph 5,5.
Viss vārījums sadalīts divās daļās un raudzēts ar Safale T58 un MJ Bawarian wheat.
Pirmo nakti raudzējās istabā pie +22C, bet tā kā pusistaba bija ar putām, pēc tam pārceļoja uz vēsāku vietu, +18C, kur stāvēja ~nedēļu. Aktīvā rūgšana gan beidzās jau pēc kādām 3 dienām.
Pēc nedēļas pārliets un noturēts vēl nedēļu pagrabā ~+15C.
Pēc tam sapildīts stikla pudelēs (pievienojot cukuru ~180g/19l)
Šobrīd pēc nepilnām 3 nedēļām pudelēs blīvums 1,022, bet ph 3,9.
Garšai sitās cauri skābenums, bet tas īsti nav ne lambiskais skābums, ne arī vienkārši saskābuša alus skābums. Šāda problēma vairāk vai mazāk mani vajā 4 no 5 reizēm pie dažādām receptēm, dažādām iejavošanas un noturēšanas temperatūrām.
Pēdējā manis izvirzītā versija ir, ka varbūt parāk ilgi tas alus tiek noturēts uz beigtā rauga pēc aktīvās rūgšanas beigām, un tas mirušais raugs sāk skābt??