Labvakar!
Vai kaut kur ir publicets "Gustavs Double IPAs" recepte?
Gustavs Double IPA
Anatolik Esi pacietīgs! Ja nav šajā sadaļā https://kupla.lv/d/152641-aldara-m-jbr-v-t-ju-kauss-2017/50
tad jāpagaida, jo autors šobrīd Marakešā ēd auna galvu un izbauda brīvdienas, tāpēc nevajag pa visiem topikiem maukt- lēni brūvējam,čilā.
Pacietība ir alus brūvētāja alga!!! Woila kā pateicu
- Edited
“GUSTAVS” DIPA
Iesals:
Maris otter pale malt 80%
Auzu parslas 20%
Skabais (acidulated) iesals vai skabe ph korekcijai (ph 5.2-5.3 iejavai)
Apiņi: Magnum@60min (15IBU)
Citra 12g/l
Mosaic 12g/l
Visu apiņu apjomu sadala 4 vienādās daļās, 2 porcijas virpulim (vienu nogriezot uguni pie 100c uz 15min, otru pie ~80c ari uz 15min, kopa 30min whirlpool) un 2 porcijas dryhop (pirmo aktivas rugsanas laika 2-3 diena, otro pec tam, kopa ne ilgak par 7 dienam, attiecigi pildisana 10-11.diena, obligati nodzeset pirms pildisanas, lai apini netiek pudeles!!!)
Raugs: US-05 (raudzesanas temperatura 18c)
Udens profils ar augstu hloridu (Cl) saturu, SO4:CL attieciba 1:2
OG 17-17.5 Plato
FG 2.5-3 Plato
Alc ~8%
IBU 60-65
EBC 10-12
- Edited
ugis_n Visu apiņu apjomu sadala 4 vienādās daļās
magnum virpulī un kaķī? tiešām?
vai domāts ka magnum vārā un citra un mosaic sadala?
Apiņi: Magnum@60min (15IBU)
60min
Linards a kā to dabūt gatavu ja ir pretplūsmas dzesētājs? Pieļauju, ka Aldarim nav iemērcamais!
Es par šo arī esmu domājis. Mana ideja ir, ka atlej piem. 30L, ko atdzesē ar iemērcamo un tad taisa virpuļapiņošanu. Vai arī laiž caur pretplūsmu un tad atpakaļ katlā. Kad sasniegti 80 grādi, tad beidz dzesēt
...Vai arī laiž caur pretplūsmu un tad atpakaļ katlā...
Tā mazie dara rietumos...
Linards tiesi ta, hloridi augstaki, pilns internets par so, ar konkretiem ppm piemeriem.
Tiesi ta, ar pretplusmas/plaksnu dzesetaju, nodzeseto misu atgriez katla, lidz sasniegta velama temperatura, tad virpulo. Aldari sis bija mega izaicinajums, lai gan realitate vienkarsi slauka no dzesetaja negaja uz tvertni, bet pa augsu tika iemesta atpakal virpultanka, ar elektrisko plusmas meritaju nokontroleja atdzeseta alus daudzumu un pec kalkulacijam dabuja precizi (+/-1c) temperaturu virpulim.
Rauna tiesi tapat notiek (tikai varkatla)!
- Edited
ugis_n tiesi ta, hloridi augstaki, pilns internets par so, ar konkretiem ppm piemeriem.
Tevis uzdotā attiecība SO4 1:2 Cl vadoties pēc Palmera sanāk "sulfate/chloride ratio = 0,5 (Very Malty)" , bet man visu laiku ir šķitis, ka IPA'i vajadzētu "sulfate/chloride ratio = 3 (Bitter)"
Pēc manas saprašanas, no šāda ūdens normāla Pilzene var sanākt, nevis tik laba IPA kā Gustavs, tāpēc, ja vien Tev nav grūti... iedod man lūdzu 1-2 linkus no interneta, kur piemēros pie apiņoto alus brūvēšanas tiek izmantota tieši šāda sulfātu/hlorīdu attiecība!
Un atceries... strīdos dzimst patiesība!
Bet tieši sulfāti ir tie, kas akcentē apiņus. Mazs sulfātu saturs ūdenī = apiņu izšķērdēšana. Savukārt ja ūdenī ir augsts sulfātu saturs, bet sulfate/chloride ratio ir 0,5 , tas nozīmē ka hlorīdi ir debesīs. Nu pieņemsim, ka es gribu izcelt priekšplānā apiņus, un tāpēc izvēlos ūdeni ar relatīvi augstu sulfātu saturu, piemēram man dzīvoklī ūdenim sulfātu saturs ir 250 mg/l. Vadoties pēc Uģa iedotās attiecības tad hlorīdus man vajadzētu 500 mg/l. Es paredzu, ka dzerot tādu alu es justos kā Gaiļezerā! Savukārt ja sulfāti bija ~ 100 mg/l un normāli sabalansējās ar 200 mg/l hlorīda jonu, tad man šķiet, ka tāds sulfātu daudzums ir par maz. Vispareizāk būtu ja Uģis precizētu starp cik simtiem mg/l balansēja sulfātu daudzums ūdenī brūvējot "Gustavu" !
Bet minets bija 60-65 ibu
Nu ja pameklee google NEIPA water profile - pilns piemeru ar hloridu dominanci. Sulfiti neakcente apinus, bet rugtumu un "sausumu". Un pienemt Palmera uzskatus par absolutu patiesibu nav produktivi. Ir ari citi viedokli. Piemeram, Michael Tonsmeier daudzos alos izmanto TIKAI CaCL2 un sulfitus neliek vispar.
- Edited
Zelcs saprotu, ka esi šo teoriju pārbaudījis praksē! Internets, tā pat kā papīrs panes visu, tāpēc arī nebrīnīšos ja Uģis priekš mani iekopēs vairāk kā divus linkus, BET es tikai vēlos izprast kā tas iespējams. Tāpēc jau teicu, ka :
Linards Vispareizāk būtu ja Uģis precizētu starp cik simtiem mg/l balansēja sulfātu daudzums ūdenī brūvējot "Gustavu" !
jo kā jau teicu, ja veidojot šo attiecību netiek pārsniegta kaut kas ap 250 mg/l Cl klātbūtnes, viss var izdoties, bet man ir praktiska pieredze, un diezgan nepatīkama kad Cl uzskrien debesīs!
Tāpat man ir ilggadīga un praktiska pieredze ar apiņotajiem aliem, brūvējot tos kad ūdenī pār hlorīdiem dominē sulfāti
Neviens jau nesaka, ka minerālu profils ir jābliež ar ēdamkarotēm un jāpanāk Boržomi profils. NEIPA stils paredz hlorīdu līmeni vismaz divreiz lielāku kā sulfātu līmeni. To var panākt:
1) Izmantojot RO ūdeni un būvējot minerālu profilu no nulles.
2) Izmantojot krāna ūdeni, uz tā bāzes uzbūvējot ūdens profilu, piemēram - 60ppm sulfāti un 120ppm hlorīdi. Tālāk vajadzīgo pH piedzenot ar fosforskābi vai kādu citu brūvēšanā izmantojamu skābi.
To es stāstu no savas niecīgās 50 vārījumu pieredzes, kopš sāku katram alum izstrādāt individuālu ūdens minerālu/skābju profilu.
Saprotu, ka tiek gaidīta tieši Uģa atbilde. Vairāk nemaisīšu ar saviem spriedelējumiem.
Linards
Te daži linki:
http://scottjanish.com/chasing-mouthfeel-softness/
http://brulosophy.com/2016/10/03/water-chemistry-pt-6-sulfate-to-chloride-ratio-exbeeriment-results/
https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/tips-brewing-new-england-ipa/
http://inboundsbrewing.com/crafting-a-new-england-ipa-recipe-part-1-why-so-hazy/
“However, finished Heady Topper tested at 339 PPM chloride and 468 PPM sulfate. Tree House Alter Ego finishes at 421 chloride and 336 sulfate in comparison (according to an analysis emailed to me). A good reason not to worry about a few PPM one direction or another in your brewing water.”- te par sāļu koncentrāciju, laborotoriski nomērītu, dažiem no stila populārākajiem aliem, krietni pārsniedz tevis minèto ~250ppm slieksni.
Nav viennozīmīgi, ka sulfātiem jābūt zemiem, tikpat labi ir piemēri ar 1:1 attiecību, bet tas, ka hlorīdi šim stilam ir nepieciešami augsti ir fakts, atceries, šī nav west coast IPA, ar sausu, bliezošu rūgtumu! Un ja zemi sulfāti ir apiņu izniekošana, tad ko tu teiksi par dryhopu fermentācijas pirmajās dienās, turklāt vairākkārtīgu (kas teorijā izpūš visu apiņu aromātu ar co2 laukā)??
Gustava gadījumā neviens no šiem sāļiem nepārsniedz 200ppm atzīmi, es gan nezinu, kādi ir rādījumi gatavam alum, būtu interesanti, arī attiecībā uz augstākminētajiem komercalu paraugu rezultātiem (~400ppm gatavā alū!!!)