Guntars Tepat forumā- Pasākumu sadaļā.
https://kupla.lv/d/152758-m-jbr-v-t-ju-10-tais-gada-pas-kums-18-19-maij/10
Tiešām ļoti labs pasākums, kur savākt ļoti daudz praktiskas info no diezgan zinošiem un pieredzējušiem brūvētājiem
Guntars Tepat forumā- Pasākumu sadaļā.
https://kupla.lv/d/152758-m-jbr-v-t-ju-10-tais-gada-pas-kums-18-19-maij/10
Tiešām ļoti labs pasākums, kur savākt ļoti daudz praktiskas info no diezgan zinošiem un pieredzējušiem brūvētājiem
Vajadzēja arī šito iedzert kalibrācijā, lai nav jādzird muļķības par noapiņošanu: https://untappd.com/b/brouwerij-de-ranke-saison-de-dottignies/10626
Ričardu satiku vakar Cellē - tas bija viņa trešais brūvējums (vai alus). Šī bija receptes otrā versija.
BOD lai nav jādzird muļķības par noapiņošanu
(finger)
Tu domā, ka kalibrācijai konkursam ir jānoprovē visas stilā pieejamās versijas, tikai lai pēc tam vērtējot paraugus nedod dievs neaizskartu kāda apiņu pielūdzēja jūtas?! Šito pieeju atstāj Šikoram. Ja es esmu iedomājies kādu es gribēšu alu pirkt RIMI, tad tā arī vērtēju! Otrs kritērijs bija brūvējuma kvalitāte!
Pagājušajā gadā tas pats bija, kad pateicu, ka manā ieskatā skābulis neierakstās vaisbīra kategorijā, uzreiz sekoja - "tu neko nesaproti!"
Vajadzēja jau konkursa nolikumā ierakstīt, ka tiek meklēts dupont klons
MartinsT kāds sakars ar klonu?! Dupont vienkāši ir ļoti precīzs Saison ekvivalents! Īsti nesaprotu kāpēc ir problēma, ja es uzskatu ka Saisonam ir jāsmaržo kā "zirga deķim", bet jāgaršo ļoti kompleksi? NEIPA paskata alus, ar izteiktu "kaķi" un tīru garšu manā ieskatā nav Saisons. Bet nē... tā nedrīkst domāt! Ja autors ir vārījis Saisonu, tad viņš ir Saisons!
Ir tāds konkurss "Baltic Beer Star", tur jā... šefs skaidri un gaiši pateica , ka ja alus iesniegts konkrētā stila kategorijā, nav bojāts, zemu atzīmi nedrīkst likt!
Mārtiņ un Daini, maijā laipni lūgti žūrijā!
FB beidzot izspiesti bik rezultāti:
Linards
Žēl man, ka tev tik smagi nācās pārstāvēt kuplas viedokli :-)
Tīri konstruktīvi skatoties tomēr šis tas neliekas īsti pareizi.
Saison stils tiešām ir ļoti stiejams jēdziens un tur es piekrītu Dainim, tas vairāk vai mazāk IR lauku alus.
Raugs tika nominēts, bet tas, kā mēs zinām tomēr nav vienīgais stilu ietekmējošais faktors.
Kā iepriekš lasīju: Saison Dupont, kā Mock-up, kuram jāatbilst iesniegtajiem paraugiem tika nominēts atlases dienā, kas īsti nav pareizi - jo paraugu iesniedzēji par šadu uzstādījumu nezināja. Dalībnieki visticamāk būtu iesnieguši savādākus paraugus, ja šāds uzstādījums būtu bijis zināms konkursa nolikumā!!!
Saison Dupont ir arī mans Saison stila favorīts, kuru esmu diezgan sekmīgi mēģinājis kolonēt ar atbilstošu šķidro raugu, bet tas nenozīmē ka Dupont Saison ir starptautiski atzīts Saison stila etalons ar kuru konkursantiem vajadzētu rēķināties. Dupont Saison ir vairāk uz pircēju masu tendēts alus, jo ir salds. Vairums saisonu tomēr ir skābi, to ir tik daudz tirgū - arī iepriekš pieminētie "zirga deķi" . Taču, kas vienam liekas "zirga deķis" citam ir labs saisons un nebūt neliekas sliktāks par Dupont.
Vadlīnijas ir svarīgas un Dupont Saison kā etalona izvirzīšana izvērtēšanas dienā ir nepieņemama. La arī tas ir mans subjektīvs viedoklis, pieļauju, ka līdzīgi domā citi Kuplas biedri.
īsumā Mežpils gribēja legālu Saison Dupont klonu ko varētu veiksmīgi tirgot
Agnis Žēl man, ka tev tik smagi nācās pārstāvēt kuplas viedokli :-
Kurā brīdī es teicu kaut ko par to ka bija smagi!?
BOD Problēma, ka tu uzskati, ka Saisonam jāsmaržo kā zirga deķim :p Man Saisons ir Beļģu Pilsnera ekvivalents - sauss, ar jūtamu apiņu piegaršu (kaķis saisonam ir tradicionāls). Saisons ir diezgan izplūdis žanrs (lauku alus, tā teikt).
Nu redzi , Daini, katram savs. Es tikai atšķirībā no tevis nesaku, ka tev tā ir problēma. :p
Lielie stila eksperti! Kādu risinājumu jūs piedāvāsiet? Nogaršot simpadsmit tirgū pieejamos saisonus, lai varētu piedalīties žūrijā? Neaizmirsīsim, ka šajā konkursā netiek doti punkti, procenti u.t.t. Tā pat kā mūsu konkursos, labākais , t.i. uzvarētāju alus tiek noteikt pēc principa garšo/negaršo. Atkārtošos, es un jūs par šo alu pēc tam maksāsiet naudu. Tad nu pēc tā, un savas izpratnes par Saisonu es arī vērtēju. Man personīgi nebija nepieciešamības uzlikt kaut kādu etalonu, jo tā pat kā daudzi es zinu kā garšo saisons. Bet žūrijā bija cilvēki kam nebija par to izpratnes, un Duponts manuprāt lieliski raksturo vārdu "saison" ! Kopš 2012. gada nevienas diskusijas par neatbilstīgu vērtēšanu KUPLAS pasākumos, bet jau otro gadu Mežpils Proves vērtējums neesot viennozīmīgs. Bet interesantākais ir tas, ka MP un Kuplas pasākumu konkursos kritēriji ir līdzīgi. Tad jau sanāk, ka nepieciešams apšaubīt arī piemēram tā gada konkursu kad par Angļu bittera "etalonu" tika ņemts Fullers ESB, jo ir tak dikti daudz citu biteru kas negaršo kā Fullers. Tak saprotiet reiz, ka šis ir "for fun" pasākums. Te nevienam medaļas uz etiķetes netiek spraustas. Uzvarētājs saņem balvu, MP tā ir lielāka, mūsu pasākumos mazāka. Bet galvenais ir tas, ka tiek veicināta alus darīšanas kultūra, izpratne par to ka alus nav tikai gaišais un tumšais. Bet nē redz... Linards ne tā vērtēja, un Mežpils ne tā organizēja!
Agni, kā tad beigu beigās bija, Mežpils Fricis bija waisbīrs?
Tiekamies Aucē, un varēsiet apliecināt savu stilu izpratni ne tikai vārdos, bet arī darbos!
Manuprāt, visloģiskākais ir sekot jau nospraustam un pārbaudītam standartam - BJCP. Šajā gadījumā tas neder, jo BJCP atļauj dažādus raugus, garšvielas un stiprumus. Domājams, ka liela daļa no BJCP minētajiem komerciālajiem piemēriem alus mīlim vulgaris, sevišķi Latvijā, būs dziļi nesaprotams, attiecīgi, nepārdodams. Tādēļ saprotams, ka šī specifika diktē ierobežojumus un vērtēšanas kritērijus - tie paliek subjektīvāki (garšo/negaršo). Un , šajā gadījumā, to jāpieņem vai jāpiedalās citur.
Varbūt sagaidam veikalos uzvarētāja alu, un tad kakājam, kas ir pareizi un kas nav??? Šajā gadījumā tiešām svarīgākais, lai patērētājs, kurš neko nesaprot, un brengulis ir īsta manta, šo alu nopērk vairākkārt! Ja taisītu konkursu Alus celle, tad gan jūs te varētu ņemties uz nebēdu
Linards Agni, kā tad beigu beigās bija, Mežpils Fricis bija waisbīrs?
Ja parasti šī stila alu dzeru ar baudu izgaršojot nianses, tad godīgi sakot šis veiklaā nopērkamais bija nedzerms. Vienreiz nopirku, ārā nelēju, bet otreiz pat negribējās uz to skatīties garām ejot veikala plauktam. Ticu, ka Kastroļa virtuvē taisītais paraugs bija daudz labāks, jo Kastrolis zina kas ir labs alus.
Daiga
Stāsts jau nav par to, kas garšo vai negaršo patērētājam. Saison Dupont ir salds alus. Esmu piedalījies saison mājbrūvētāju sanākšanās un mainījies ar kolēģiem un varu apgalvot, ka visi Saison LV mājbrūvējumi bija skābi. Tas tāpēc, ka LV ir uzskats, ka saisonam ir jābūt skābam, mežonīgam utt. - kas arī nav pretrunā ar stilu. Runa ir par to, ka, ja Aldaris gribēja saldu saisonu, tad ar stila definēšanu nepietiek, jo stils ir ļoti izstiepts un deformēts - par to someljē Andris R nevarētu nepiekrist. Orgnizātoram vajadzēja uzrīkot pirms-konkursa Saisona degustēšanu Aldara struktūrā vai plašākā pulkā un tad nospraust detalizētākas iesniedzamo paraugu vadlīnijas.
Šoreiz bija apmēram tā - organizators sauc: "Visi sarosās- taisām pīrāgus konkursam!!!" Pārsvarā visi cep speķa pīrāgus, jo LV pīrāgs asociējās ar speķa pīrāgu. Tad pēkšņi vērtētājs paziņo: "sāļos nevērtējam, vērtējam tikai saldos pīrāgus" Paldies ka piedalījāties, piedalieties atkal :-) Viss pareizi, jo pīrāgs taču var būt salds?!
Daļēji piekrītu Agnim, gan Linardam. Ar to Mežpils konkursu ir bik jocīgi, tur kādam ambīcijas iet bik pāri malām, bet tā gadās Pagājušogad FB bija spraigas diskusijas, Rasiņš (pamatoti) spļaudijās ka iesnieguši WIPA, defektainus un sūdīgus alus. Ka vēlētos lai iesniedz tikai labākos. Bet tajā pašā laikā nedod mājbrūvētājiem atpakaļsaiti- kuram bijis defekts, kuram WIPA, kuram bijis daudzmaz OK. FB viņš rakstīja cik atceros- "tas ir bezmaksas Mežpils konkurss, negribam un nedosim pilnus rezultātus". Jā, iespējams tas ir čakars ar rezultātu apkopošanu, bet nolikt pie katra galda zaķi kas pieraksta katra galda komentāru par alu ir salīdzinoši viegli+pierkasta fināla rezultātus. Ja ir tiešām vēme celt mājbrūvētāju līmeni ko iesniedz uz konkursu- tad obligāti ir jādod atpakaļsaite ar rezultātiem. Tāda diezgan augstprātīga attieksme. Un jā, būtu bijis korekti, ka konkursa nolikumā būtu minējuši 2..3 LV pieejamus saison etalon piemērus.
Zin kā ar to atpakaļsaiti! KUPLA mēnešreizēs vai "lielajā" pasākumā vērtējot alus un sniedzot atpakaļsaiti gandrīz vienmēr klāt ir autors, kuram vari acīs pateikt - "šeit kaut kas ir nogājis greizi" vai citus komentārus, un uzreiz variet to apspriest, saņemot arī citu dalībnieku kompetento viedokli, jebšu uzreiz ir skaidrs kurš te "kaut ko nav sapratis". Bet sniedzot šādu atpakaļsaiti caur internetu, ļoti riskē saņemt pretī - "ko tu vispār no tā saproti!?" Tas arī ir viens no apstākļiem, kāpēc no Mežpils nav šīs atpakaļsaites. Tas varbūt man reizi trīs dienās atrodas laiks iesaistīties šajā diskusijā, bet ir aizņemtāki cilvēki kā es, kuri to nevēlas. Lūk kā ar to atpakaļsaiti! Vieglāk ir viņu nesniegt, nekā pierādīt internetam ka tu neesi lohs!