Es esmu iesācējs un iespējams man ir vajadzīga neliela palīdzība.

Iesākumā domāju izmantot "Kit" iesalus un raugu. Uztaisīju 23L maisījumu - 1.5kg iesals, 1kg dekstrozes cukurs, krāna ūdens (Rīga, centrs). Spaiņa un aprīkojuma dezinfekcijai izmantoju hlora tableti, kas nāca līdzi "kitam". Norūga manuprāt OK, 10 dienās process apstājās. gravitāte vairs nemainījās un garšā cukura nebija, bet garša bija izteikti skāba, kas liek domāt par kaut kādu lakto infekciju.

Manuprāt mans dezinfekcijas process bija labs, bet es ūdeni nevārīju un iesala ekstraktu ielēju verdošā ūdenī, bet pašu iesalu nevārīju. Fermentācijas temp 22C +/- 1 grāds. Raugs kas nāca līdzi bundžai.

Kur varētu būt problēma? Novārīt visus ūdeņus? Izmantot 5L ūdens bunduļus no viekala (jo krāna ūdenī varbūt hlors utt). Vārīt tos iesalus? Mainīt dekstrozi pret šķidro iesala ekstraktu? sauso iesala ekstraktu?

Vai kādam ir sanācis labs Coopers Lager no bundžas? 🙂

Uztaisīju vēl vienu Coopers Lager spaini (cits spainis, bet process tāds pats) un jau pēc nedēļas tomēr jūtu to skābumu. Varbūt tas ir normāli un saliekot pudelēs garša mainīsies uz labo pusi, bet manuprāt ja alus ir saskābis, tad laiks tam nepalīdzēs.

Kā izvairīties no infekcijas vai skābuma, ja es neizmantoju all-grain procesu, jo tam man nav ne aprīkojuma, ne laika, ne sapratnes. 🙂

Tas kas manuprāt var palīdzēt:
1) Man ir Star San dezinfekcija hlora tabletes vietā, izmantošu nākamreiz. Ir arī Chempro OXI, nezinu kas labāk.
2) Novārīt visu ūdeni un atdzesēt. Ekstraktus/cukurus uzvārīt 2-3L ūdens daudzumā un tad liet spainī ar 20L aukstu novārītu ūdeni, tādā veidā strauji atdzesējot.
3) Izmantot citu raugu, US-05 vai W-34.

    karlis81
    Čau,
    1- starsan izmantot dezinfekcijai
    2- lāgerim 22 grādi padaudz (hz kā ekstrakt kitiem ir- instrukcijā ir kas teikts?)
    3- novārīt visu katlā (cukuru, ekstraktu utt) ap 15min, atdzesēt, pārliet uz fermenteri (ja ekstraktā ir jau apiņi pievienoti) būtu labi vēl nomērīt sākuma blīvumu, lai zināt cik grādi beigās būs
    US-05 perfekts raugs pirmajam alum ap 20 grādiem, kā arī pāvēro fermentācijas temperatūru (lai zināt kāda tā būs) jo fermentācijas temperatūra parasti ir 2-3 grādu augstāka nekā apkārtējas vides temperatūra. Priekš tā var izmantot termometru ar probi, pietīt ar skoču caur trauku mazgāšanas švammi pie fermentera
    kautkā tā 🙂

      antimaniak Kitam instrukcijā bija līdz 26C. Uz spaiņiem ir līmējamie termometri, kam es varu viegli sekot līdzi. Iespēja kontrolēt apkārtējās vides temperatūru man īsti nav.

        karlis81 Spainis citā spainī/bļodā ar ūdeni un ar ledus pakām no saldētavas regulēt.

        Visu aprīkojumu, kam saskare ar atdzesētu misu sākumā ar Chemipro OXY, lai iespējamo bacili, kas jau dzīvo fermentierī nolikvidēt, tad izskalot ar vārītu ūdeni un apstrādāt ar star san pirms svaigas misas pārliešanas uz šo fermentieri. Varbūt izdosies tikt vaļā.

        Desktrozi noteikti labāk samainīt ar sauso/sķidro iesala ekstraktu, un pamēģini pievienot vairāk apiņu izmantojot aprēķinam online kalkulātorus, teiksim šo: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator lai varētu sarēķināt rūgtumu, laktobaktērijām nepatīk apiņoti ali.

        Un pieraksti visu ko dari, būs pēc tam atskaites punkts, lai saprastu ko citreiz darītu savādāk.

          Var arī gadīties, ka vēl ir ļoti zaļš alus, patestē pēc divām nedēļām kā garšo.

          Ar ekstraktu, process ir ļoti vienkāršs, iemērc bundžu verdošā ūdenī - dezinfekcijai un, lai vieglāk līst. Spainī iekšā ar ūdeni, kontrolējot, lai ir aptuveni 20C, un liec raudzēties.
          Dekstrozes vietā vari izmantot sauso iesalu ekstraktu, labākai garšai.
          Ar apiņiem neiesaku aizrauties, viņiem jau viņi ir apiņoti.

          Kit piedāvātais raugs ir ale raugs, un ir gana līdzīgs US-05.

          P.S Manuprāt, alus vēl ir zaļš, un skābums ir radies, lielā cukura apjoma dēļ.

            Pamēģināju uztaisīt to pašu Coopers Lager zem spiediena ar FermZilla 27L. Spiediens palīdz cīņā pret pārāk augstu fermentācijas temperatūru. Mēģināju W34 lager raugu, bet tas tikai godīgi nogrima tā arī neko neiestartējot. 24h vēlāk pievienoju US-05 un process aizgāja lieliski.

            Rezultāts ir ideāls, trīs dienas vēlāk fermentācija ir pabeigusies, alus ir gāzēts un es to varu jau dzert no fermentācijas trauka.

            Un kas pats svarīgākais, alus ir arī garšīgs. 🙂

            Plastmasas spaiņus izmantošu mistkastei. 🙂 🙂

            PS - ja interesē FermZillas fermenteri, tad iesaku 30L vai 60L "all rounder" bez tā konusa apakšā, tikai lieka ņemšanās, iespēja kaut kam tecēt un visa tā uzparikte ir pārāk ļodzīga, lai fermentācijas laikā baigi skrūvētu to apakšu nost. Plus vajag silikona smēri visām gumijām un plastmasas vītnēm, citādi gumijas laiž garām, bet plastmasas vītnes nevar vēlāk atskrūvēt.

            Protams var no aļika pasūtīt 4 collu triclamp savienojumu un kega augšu pārmetināt, bet tas tā, papildus izdevumi. Man tāds kegs ir, tikai citiem mērķiem.

              10 days later

              Ir pagājušas dažas nedēļas un super skābais, nedzeramais alus pudelēs ir kļuvis par dzeramu alu, tik pat kā ne miņas no skābuma. Cooper Lager ekstrakta alu var uzbrūvēt spainī un viņš ir diezgan ok.

              chris1 bija taisnība.

                Write a Reply...