Sveiki visiem, nesen draudzene uzdāvināja šo brewing kitu: http://www.wilkinsonplus.com/Home-Brewing/Youngs-u-Brew-Brew-Buddy-Brewing-System-Lager-40-Pint-18kg/invt/0240210?htxt=PsAGyAqy/DSGVBgOHPBfATKVETOKIWHcwqoICuDrG/xTcDPfxIrYzUvEu76RzzM6wutKTeo9AOCB%0AtDs76aYYKg%3D%3D

Šī ir recepte, kas nāk līdzi:
http://www.homebrew4u.co.uk/brewing-instructions/brew-buddy-lager.asp
Un šādi, tas brīnums izskatās: http://www.homebrew2u.co.uk/custom/BREW%20BUDDY%20web%20page.jpg
Domāju, ka ideāls variants iesācējam ar lielu entuziasmu

Bet ir pāris jautājumi par to visu. Receptē teikts, ka jāliek 1 kg cukura (nopirku brūvēšanas cukuru), bet tas liekas dīvaini, jo likās, ka viss vajadzīgais cukurs ir jau iesalā un klāt jāliek tik pudelēs, lai būtu nedaudz gāzēts. Otra lieta ir atgāzēšana rūgstot, jo līdzi nāk tas baltais spainis, bet nekāda atgāzēšanas mehānisma neredzu. Nav arī paredzētas vietas tām atgāzēšanas caurulītēm ar sarkano galu.
Liels paldies jau iepriekš un paldies par forumu tā veidotājiem. Prieks, ka ir kur pasmelties gudrības.

    Tad ir jānopērk tas burbuļators atsevišķi. Nepieciešams lai tam nāktu līdz blīvēšanas gumija. izurb spaiņa vākā caurumu un ieliec iekšā. Cukuru labāk nelikt. Vai nu taisi mazāk alus kā receptē vai pieliec papildus ekstraktu. ja izdomāsi likt neapiņotu ekstrakstu( piem. iļģuciema) , tad padomā par apiņu papildu pievienošanu. Vienīgi apiņi ir jāvāra a ekstrraktu it kā nav nepieciešams. vari atsevišķi novārīt apiņu tējiņu. Ja nevari dabūt burbuļatoru ar blīvgumiju tad piepērc klāt pudeļošanas šļauciņu. Tai nāk līdzi blīvgumija. Šitās lietas var dabūt www.majasvins.lv, nemaksā dārgi.

      Es itkā ņemos ar ekstraktu aliem, varbūt paskaties alusmuca.lv/blog/ - iespējams, ka atradīsi ko noderīgu.

      cukuru labāk klāt nelikt, būs sidra piesitiens ilgu laiku, labāk šķidro gaišo iesalu - apmēram 1-1.5kg papildus tam, kas nāk līdzi. Ja tavs "lager kit" svars ir 1.7kg, tad pieliekot 1kg šķidrā iesala uz 23l dabūsi ap 4.4% ABV, ja 1.5kg, tad 5.1% ABV + ap 0.3-0.5% no uzgāzēšanas pudelēs.

      Papildus apiņus var nelikt.

      starp citu, bez tā gaisa aizvara (atgāzēšanas) var iztikt - manuprāt tie spaiņi nav hermētiski slēdzami un CO2 būs pa kurieni tikt ārā.

      Atceries divas svarīgas lietas - visam jābūt perfekti tīram un sterilizētam, citādi viss labums būs izgāžams podā un rūpīgi ievēro rūgšanas temperatūras - ja tas ir lagers ar tiešām lagera raugu, tad 9-12C ir optimums, ja tas ir "ale" raugs, tad 18-22C.

        P.S. izskatās, ka tas ekstrakts nāk ar eila raugu, so raudzējam 18-22C.

        ieteiktu uzreiz padomāt par to, kā to pasākumu pēc tam sapildīt pa traukiem. būdams pudeļu piekritējs uzreiz teikšu - laiks bomžot pudeles

        lielajos DEPO veikalos manuprāt varēja iegādāties pudeļotāju un pat korķīšus. Ja dzīvo mājā, pēc pieredzes varu pateikt, ka kaimiņi ir baigi ļurbas un vienmēr var sabomžot tukšas pudeles.

          Paldies par atbildēm. Ļoti noderēja. Un liels paldies Zars par viņa video un mājaslapu, pirms tam pats googlējot nejauši uzgāju tavam youtube kanālam. Ļoti noder un prieks, ka kāds to visu dokumentē iesācējiem. :) Tikko saliku šo brīnumu, tik gaidu kad sasniegs optimālo temperatūru, jo ekstraktam + karstajam ūdenim uzgāzu 19 l ļoti auksta ūdens, kas pašlaik lēnām atkal sasilst līdz istabas temperatūrai. Tūlīt likšu raugu iekšā, vāku virsū un atstāšu raudzēties. Aizmirsu, gan pateikt, ka pašlaik esmu Anglijā tāpēc mazliet vieglāk ar izejvielām, bet labākos kitus tāpat jāpasūta no vietējām interneta bodēm. Pašlaik domāju par Coopers konserviem. Izskatās, ka āķis lūpā + Ir doma uztaisīt arī klasisku angļu sidru (tik ne tos saldenos burbuļūdeņus ko Latvijā sauc par sidru). Problēma gan tik ar pudelēm, nav īsti iespēju bomžot. Izskatās, ka jākrāj un jāpiepērk vēl.

            Prieks dzirdēt. Es ta ieteiktu cukuru vietā lietot "dry malt extract" vai "liquid malt extract" cukuru vietā - sanāk bik dārgāk, bet, cik noprotu, pēc UK cenām pinta tāpat būs pa lēto!

              Izskatās, ka rūgst ok arī bez tā burbuļātora. Ir tik pāris jautājumi: Cik ļoti raugu un pašu rūgšanu ietekmē temperatūras izmaiņas? Istabā vidēji pa dienu ir 16-18 tāpēc lieku to fermentācijas spaini tuvāk radiatoriem, lai ir ap 20-22. Ja temperatūra staigā no zemākas uz augstāku, vai tas liek raugam "iemigt" un "atmosties"? Vai pie nedaudz zemākas temperatūras tas slinkāk rūgst?

              Vēl mieru neliek tas vai es pietiekami daudz tur iemaisīju skābekli. Tāpēc tagad domāju vai raugam ir pietiekami daudz ko elpot. Vai fermentējot drīkst to visu maisīt/kustināt?

                16-18 grādi ir ok priegš rauga, tā kā nav vajadzības likt pie radiatora + rēķini, ka rūgstošas misas temperatūra vienmēr ir par 1-3 grādiem augstāka nekā telpas temperatūra. Pie zemākas temperatūras alus rūgst lēnāk, bet toties nesaražo tik daudz augļainās piegaršas.

                Skābekli raugam vajag tikai pašā sākumā, lai palīdzētu vairoties. Rūgšanas procesā ir taisni otrādi - skābeklis ir nevēlams. Tā kā pie rūgšanas kustināt nav vajadzīgs.

                  21 days later

                  Epopeja ar laageri turpinaas. :) Tuuliit buus 2 nedeeljas kaa jau pudelees staav. Peec pirmaas nedeeljas nogarshoju un bija diezgan speeciiga rauga piegarsha. Peec skata izskataas ljoti labi, dzidrs, smuki puto utt. Pasmarzhojot arii sajutu taadu rauga smarzhu, taadu kaa vaacu kvieshu aliem. Cik saprotu jaaliek mieraa uz veel paaris nedeeljaam, vai tomeer nav veerts? Veel, kas uztrauc ir balta, plaana rauga kaartinja pudeles apkashaa. Vai tas ir normaali? Jo pudeljoju pa taisno no fermentaacijas trauka. Nebija iisti kur nostaadinaat. Paldies jau ieprieksh!

                    Tak skaties pats, ja garšo tāpat, ta dzer, ja ne, ta turi ilgāk

                    Protams, ka raugam ir jābūt, kur ta tas paliks, ja pa taisno no fermentera, īsti nenostādinātu sapudeļoji. Un ja pudeļoji ar cukura piedevu, tad jau raugs vēl nedaudz savairojās pievienotā cukura dēļ.

                      Tā rauga kārtiņa jau nav tāpēc, ka alus gāzēts ar cukuru, bet tāpēc, ka alus vispār ir gāzēts pudelē un nav svarīgi vai ar cukuru, misu, medu vai ko citu, ja tā rauga pudelē nebūtu, nekāda sagāzēšana no pievienotajiem cukuriem nemaz nesanāktu...

                        Un pat ja kārtīgi nostādināsi fermenterī, vienalga raugs būs pudeles dibenā pēcāk.

                          Dažiem komērciālajiem, piem. Fullers IPA raxtīts Bottle Conditioned, bet pudeles apakšā neko nemanīju. Nečakarē tautu?

                            IPA nav jābūt ar aci redzamām rauga atliekām. Apskaties šito kādu pusotru gadsimtu veco sludinājumu, tur tieši reklamē šādu faktu http://zythophile.wordpress.com/2010/03/31/ipa-the-executive-summary/

                            Cik saprotu, IPA vienmēr apzināti palika traki maz rauga un otrā fermentācija pudelēs notika ļoti, ļoti lēnām.

                              A moš ka tas senais IPA bija filtrēts. Plākšņu filtri jau pastāv ļoti sen. Tartu AleQ alus muzejā tur visādi 100 gadus veci verķi stāv.

                                3 months later

                                Sveiki atkal. Nopirku Simcoe un Columbus apinjus IPAi. Tagad tik domaaju kuru lietot labaak, vai varbuut labaak likt abus? Lielaakais jautaajums ir cik ilgi un pa kaadiem intervaaliem shos apinjus vaariit. Taa kaa tie ir stipri, tad liekas, ka vajadzeetu buut kaadu pusstundu un tad veel pa pusstundai citu porciju, bet internetaa daudzi saka stundu, tad naakamo porciju veel 40 min utt. peec kaa vadiities shaadaa situaacijaa?

                                  Rūgtumam vāri stundu, garšai 30 min. , aromātam 1 minūte. Ja taisi IPA tad sarēķini tā lai 50% no IBU nāktos uz pēdējiem diviem apiņu pielicieniem. Un tad vē protams pēc kādas nedēļas dry hoping.

                                    8 days later

                                    Pirms kāda laika ieliku, tagad lēnām rūgst. Tik baidos, ka temperatūra atkal par zemu. Dzīvoklī vēss, jo apkure ir nost, bet pavasaris te tāds pavēss. Skatos un domāju, ka temp pašlaik ir uz 17 grādiem. Bet laikam atkal par velti uztraucos dēļ pieredzes trūkuma. Rīt dry hoppings un tad jau redzēs kas un kā. Paldies par padomiem ar apiņiem!

                                      Atradu interesantu risinaajumu manai temperatuuras probleemai. Atradu, ka ir shaadas siltuma siksnas: http://www.amazon.co.uk/Home-Brew-Wine-Making-Electric/dp/B001PQU73S/ref=wl_it_dp_o?ie=UTF8&coliid=I2JBXRPRZ01PFK&colid=1MVORN83CY81Z Tagad un vasaraa viss ok, nav iipashas probleemas, bet ziemaa ir bijis, ka no riita piecelies un elpu var redzeet. Atsauksmes arii labas. Buus jaapameegjina.