Ir tak daudz visādi precīzi sildītāji akvārijiem, terārijiem. Paskaties pie zoo precēm.

Ideja laba, tik nepatiik taa doma, ka kaut kas sveshs jaaliek fermentaacijas traukaa. Kaa arii buus probleemas nosleegt, lai gaiss netiek iekshaa, jo kaut kur tam vadam jaaiziet. Vareetu jau dabuut lielaaku kasti/mucu, piepildiit ar uudeni un to uudeni sildiit/dzeseet, bet tas ir absurds dziivoklii. Kaadaa lauku maajas pagrabaa jau dereetu.

nu man kā iesācējam nemainīgas temperatūras uzturēšana rūgšanas procesā arī sagādā problēmas.

pagaidām neesmu izdomājis atrisinājumu.

kaut kādās bildēs redzēju ka ir džeki kas to fermentācijas trauku ieliek kaut kādā vitrīnā (nu līdzīgi kā alus veikalā ledusskapī stāv) tik diez vai tādas vitrīnas māk tikai dzesēt vai māk arī sildīt? un cik grādus tur uz termometra var iestatīt?

a par tām zooprecēm ideja varbūt nav arī tik slikta. es domāju ja tās uzpariktes reiz prot sildīt un dzenāt ūdeni uz rinķi - tad jau var fermentācijas traukā ielikt nelielu siltummaini un lai tas uztur iekšā temperatūru.

esmu iepircis šādu kannu: http://www.efija-2.lv/lat/mucas-kannas/3106 ko turpmāk plānoju izmantot kā fermentācijas trauku.

kanna no foršas stingras plastmasas kas pārnēsājot nedeformējas kā tie plastmasas 25 litru spaiņi ko akcīze tirgo iesācējiem kā starta komplektu. kannā ir jāiestrādā nolejamais krāns, jo redzēju turpat efijā. kannai ir 2 blīvi aizskrūvējami korķi kas iszkatās ka patiešām nodrošina hermetisku kannas noslēgšanu (tam ka tas plastmasas spainis noslēdzas hermētiski es arī ne pārāk ticu) mazais korķis manuprāt ļoti labi ir piemērots hidroaizvara uzstādīšanai. lielais korķis ir pietiekoši liels lai to noskrūvējot kannā varētu iebāzt roku un to kārtīgi izmazgāt.

uzklausot Martina ieteikumu par zoo precēm iedomājos ka tajā noskrūvējamajā vākā varētu izborēt caurumu un iestrādāt tajā aptuveni tādu http://www.zoopreces.lv/tginf.php?lng=lv&gid=1946&fpref= akvārija elektrisko sildītāju tā lai uzskrūvējot vāku pats sildītājs ir kannā, bet tā grādu regulējamā daļa ir ārā un pieejama regulēšanai.

rezultātā varētu sanākt feins 50 litru hermētiski noslēdzams fermentējamais trauks ar termoregulāciju par nepilniem 30 latiem!

P.S. tā ir tikai ideja, kas vēl nav pārbaudīta praksē. tāpēc droši varat to papildināt ar komentāriem/ieteikumiem

Vot es ne sitams nesaprotu kāpēc vajag hermētisku noslēgšanu pirmajai fermentācijai?

Ja trauku nekustina, CO2, kas ir smagāks par gaisu, izveido lielisku un hermētisku slāni un skābekli nelaiž nekādā tuvumā. Es savu alu ieleju stikla balonā un atstāju galu vaļā, tam pārliekot foliju vai kaklā papīra kumšķi ielieku, lai putekļi nekrīt. Tad arī tā burbuļatora pukšķēšana uz nerviem nekrīt.

Man taa arii pashlaik sanaak, ka nav perfekti hermeetisks. Pat airlock nav. Spainja vaaks uzpuuties un gar malaam leenaam laizh CO2. Taa kaa ir spiediens no iekshpuses tad shaubos, ka vispaar kaads gaiss tiek iekshaa. Izskataas, ka naakamreiz meegjinaashu ar kaadu leeto, mazo akvaarija sildiitaaju. 20-25 litriem jau mieriigi ar mazaako pietiktu.

martinszeme said: Man taa arii pashlaik sanaak, ka nav perfekti hermeetisks. Pat airlock nav. Spainja vaaks uzpuuties un gar malaam leenaam laizh CO2. Taa kaa ir spiediens no iekshpuses tad shaubos, ka vispaar kaads gaiss tiek iekshaa. Izskataas, ka naakamreiz meegjinaashu ar kaadu leeto, mazo akvaarija sildiitaaju. 20-25 litriem jau mieriigi ar mazaako pietiktu.

nez, neesu nekad tādu lietojis, bet ja ticēt tam ko internetveikalā raksta pie preces apraksta tad mazākais it 50W jaudīgs un paredzēts līdz 50 litru lielam akvārijam

atis said: Vot es ne sitams nesaprotu kāpēc vajag hermētisku noslēgšanu pirmajai fermentācijai?

Ja trauku nekustina, CO2, kas ir smagāks par gaisu, izveido lielisku un hermētisku slāni un skābekli nelaiž nekādā tuvumā. Es savu alu ieleju stikla balonā un atstāju galu vaļā, tam pārliekot foliju vai kaklā papīra kumšķi ielieku, lai putekļi nekrīt. Tad arī tā burbuļatora pukšķēšana uz nerviem nekrīt.

a kas notiek pēc nedēļas kad rūgšana beidzās?

hermētiska trauka gadījumā var atstāt kaut vai uz 2 nedēļām un ūdens hidroaizvarā neļaus itkt iekšā gaisam.

bet ja trauks nav noslēgts tad gāze aizies un spainī tiks gaiss ar visu to kas tai gaisā ir iekšā.

vai es kaut ko ne tā saprotu?

Kāpēc viņai kaut kur jāiet? Ja netiek raidīta tieša gaisa plūsma iekšā, gan jau saglabājas lieliski. CO2 taču ir smagāka par gaisu, tātad nav nekāda iemesla pacelties gaisā, ja kaut kāds papildus pasākums nenotiek. Vienkārši jānoliek klusā stūrī un nav divas reizes dienā jāspārda :)

Es turu 2-3 nedēļas savā izteikti nehermētiskajā fermenterī un nekad nekas slikts nenotiek. Visas problēmas sākas, kad sāk kustināt un pārliet.

Var paskatīties kas notiek, kad kustina trauku ar burbuļatoru. Viņš ir kluss, bet tiklīdz sarūgušo misu kustina, tūlīt sāk burbuļators ārdīties.

Es vairāk satrauktos par labu pudeļu un pārlejamo trauku dezinfekciju.

piekrītu Atim, man ar liekas, ka tas hermētiskums nav tik vitāli svarīgs, galvenais bez vajadzības negramstīties gar traukiem.

ok, skaidrs - ja fermentējamo trauku nekustina visu rūgšanas procesu, tad spainis arī der.

taču te kaut kur lasīju ieteikumu ka pēc rūgšanas beigām un pirms pudeļošanas fermentējamo trauku vēlams nonest kaut kur vēsā vietā uz diennakti, lai nogalinātu raugu un tas labāk nogulsnētos spaiņa apakšā un izlietais alus būtu dzidrāks.

man pat ir kur nonest, bet ar to savu spaini es tādu joku nevaru izdarīt. kad es viņu ņemu rokās tas deformējas un viss ūdens no hidroaizvara un arī gaiss tiek iesūkts iekšā. nesot arī tas spainis locās un gaiss svilpodams tiek dzenāts iekšā/ārā pa hidroaizvaru.

tāpēc arī domāju par stingras, hermētiskas mucas ierīkošanu.

Var jau protams gudri spriedelēt par baktērijām un oksidāciju, bet manuprāt nekas jau nu tam alum nenotiks arī, ja tu vaļējā spainī pārnesīsi uz vēsāku vietu pirms pudeļošanas.

10 years later

martinszeme
                          Sveiki. Vari padalīties ar Zara video kanāla adresi, jo nevaru atrast.

tā it tik sena vēsture ka autori tevi nesadzirdēs. ļoti sen nav manīti forumā.

Write a Reply...