• Receptes
  • MartinsK porteris "Portrets" (recepte)

edgars said:
MārtiņaK porteris "Portrets" 5.8%
kad dzēru nebija kompis pie rokas, bet ļoti bagātīgs un patīkams arom;ats ar pilnīgu garšu un ilgu pēcgaršu. Ļoti labs alus, šo nebūs kauns uz ziemas alus festivālu nest un šis ir alus par ko es būtu gatavs maksāt naudu. Es domāju, ka recepti tev vajadzētu iepostēt forumā. Rekomendēju.

Vispār man pēdējā laikā ir radies secinājums, ka dedzinātais iesals baigi labi spēlē ar nelielu devu citrusīgo apiņu (šajā gadījumā EKG).

Manā uztverē porteris ir iesalains, ar saldumiņu, dažādu grauzdēto iesalu bagāts. Recepti veidoju, balstoties uz to, lai vismaz 25% iesali būtu grauzdētie (karameļu, aroma, black, u.c.).
Tur sastāvā ir Pale malt un Pilzenes, bet tas tikai tāpēc, ka tie bija palikuši pāri, var abus aizvietot ar Pilzeni.
Vēl lieta ko praktizēju porteros ir tas, ka dedzināto iesalu lieku tikai pie MashOuta, nevis uzreiz iejavojot. Tas tādēļ, lai nerastos tāda nostāvējušās, aukstas kafijas ne visai patīkamā garša.
Protams pauzes ir tādas, lai rastos pietiekoši daudz neizrūgstošie cukuri. Jāņem vērā, ka mūsdienu iesali pārcukorojas ļoti ātri un nedrīkst ilgi čammāties pie 62-68C, lai dabūtu pilnķermeņa alu.

Pielikumā PDF-s un BeerSmith2 fails

32_Portrets.pdf

32_Portrets.zip

12 days later

MartinsK said: Vēl lieta ko praktizēju porteros ir tas, ka dedzināto iesalu lieku tikai pie MashOuta, nevis uzreiz iejavojot. Tas tādēļ, lai nerastos tāda nostāvējušās, aukstas kafijas ne visai patīkamā garša.

Bet tad sanāk, ka Bsmith programmā lai prognozētu reālo efektivitāti, tiem iesaliem ko pieliek pie mash-out kā "potential" ir jānorāda OG 1.000 vai arī to dara tikai ar dedzināto, kas tāpat nekādu ekstraktu nedod!?

Tikai ar dedzinaaro. Reekjinos to iipashi nenjemu veeraa.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=522999257722435&set=a.503919152963779.108739.100000370957755&type=1&theater

Lietuvas "Brālības" vadītāja vertējums.

2 years later

Mārtiņ, gads pagājis, man tieši s-04 plācenis atbrīvojas un ko citu kā porterīti uz tā uzliet :) Mani interesē pāris tavi apsvērumi laikam ritot: Vai īru sūnu joprojām liktu klāt- tumšais alus tak ? Vai nešķiet, ka priekš portera 1.2 paciņas rauga pa maz ? Vai tiešām vieglu roku mainītu pale iesalu uz pilzeni? Vai šai receptei vēl ko tu pieliktu vai mainītu? Vai spēcīga aromāta apinis, piemēram, kaķota versija, neizbojās kopējo buķeti?

pēc savas pieredzes varu teikt, ka (kārtīgam) porterim kaķis ir kā pīlei ūdens ...

Pale jau tā pati Pilzene vien ir, pa lielam, tik angļu / amurkāņu. Nu piemet nedaudz Vīni klāt, ja vēlies to pašu kopējo krāsas toni panākt

Sveiciens, īru sūnu protams var nelikt, nav tik būtiski. rauga paciņu daudzums tajā receptē nav īsi pareizs, patiesībā lieku ~2 paciņas uz 35L Pale pret pilzeni var ar vieglu roku mainīt, jo grauzdētie iesali tāpat panāk savu Kaķot toč nevajag. Apiņus principā var likt vienalga kādus, jo iesali tos diezgan nomāc, uz vārīšanas beigām priekš aromāta arī nav īsti vērts likt neko dārgu. Sev vēl pēc šīs pašas receptes brūvēju, esmu nomainījis auzu pārslu devu pret kviešu iesalu, kaut kā šķiet labāks līdzeklis olbaltumvielām un stingrām putām. Portera receptei stingri skatos Biterness ratio, kas te nav redzams, bet Beersmithā rādās, lai tas būtu ap 0,5 IBU/SG

Auzu paarslas aizvieto ar kvieshu iesalu taadaa pat daudzumaa?

būs nedaudz lielāks cukura iznākums

11 days later

Par dedzinaato mashout beigaas: tas jaaliek karseesanas beigaas, celjot uz pedejo temp ( izmantoju tiesho karseesanu) vai tad kad nonemts no uguns un notureets un tad pashaas beigaas pirms skalosanas?

Es lieku pirms celšanas uz 76c.

Veel viens jautaajiens - kaa buutu, ja shai receptei S-04 aizvietotu ar S-05? Esmu secinaajis ka tomeer S-05 dod tiiraaku garshu. Es veel praktizeju eilus paaris nedeeljas palaagereet ap 0C, tad ar s-05 izteikti tiirs. S-05 saprotu, ka dziljaak noraudzee?

sadali misu divās daļās un noraudzē ar abiem

es gan teiktu, ka US-05 noraudzē normāli, bet S-04 (tāpat kā s-33) seklāk

MartinsK said:

Protams pauzes ir tādas, lai rastos pietiekoši daudz neizrūgstošie cukuri. Jāņem vērā, ka mūsdienu iesali pārcukorojas ļoti ātri un nedrīkst ilgi čammāties pie 62-68C, lai dabūtu pilnķermeņa alu.

Kā Tu operatīvi cel temperatūru? Piegāžot karsto ūudeni?

Es izmantoju tiešo karsēšanu. Protams katram atkarīgi no savas aparatūras jādomā, cik ātri var pacelt T un tas jāņem vērā taisot pauzes.

a month later

MartinsK said: Es izmantoju tiešo karsēšanu. Protams katram atkarīgi no savas aparatūras jādomā, cik ātri var pacelt T un tas jāņem vērā taisot pauzes.

Cik esmu novērojis savu praksi, tiešās karsēšanas metode alumīnija 30L katlā ar 7.5 kw degli (pilnu ar iejavu) temperarūru no ~67C līdz ~76C ceļ aptuveni 10-15min. Sanāk, ka pie 66C iejavo un uzreiz cel uz augšu temperatūra. Kāda tev temperatūras kāpināšanas dinamika?

Man ceļ ātrāk, nu kādas 5-7min starp receptē minētajām pauzēm.

Pēc pēdējā brūvējuma gan esmu nedaudz citādākās domās par bāzes iesalu - Pilzenes, tāds plānāks sanāca. Mēģināšu pusi uz pusi Pilzenes, Vīnes.

Zorzs said: Veel viens jautaajiens - kaa buutu, ja shai receptei S-04 aizvietotu ar S-05? Esmu secinaajis ka tomeer S-05 dod tiiraaku garshu. Es veel praktizeju eilus paaris nedeeljas palaagereet ap 0C, tad ar s-05 izteikti tiirs. S-05 saprotu, ka dziljaak noraudzee?

s-05 uztaisīs šķidrāku alu jo raudzē dziļāk nekā s-04 porterim vajag to ķermeni. izbeidz izgudrot velosipēdu un raudzē ar s-04