misu? receptēs baigi variē tas laiks. vai tas ir atkarīgs no apiņu agregātstāvokļa (granulās vairāk/ spiestos mazāk vai otrādi)? vai tajā varīšanā vēl kaut kas ir?

vietām esmu arī lasījis, ka, ja liek ne tikai apiņus klāt, tad vārot var kaut ko arī zaudēt. nu ka jātur zem burbuļa tas laiks.

vvsakot - cik ilgi jāvāra ar apiņiem un vai ir jāvāra bez pirms pievienot apiņus?

Vārot izdalās olbaltumvielas. Ja receptē nav norādīts savādāk, tad stunda ir optimāla. No granulām izvārās vairāk ekstrakta nekā no apiņu galviņām, tāpēc kalkulatoros var izvēlēties granulas vai galvas.

ja izmanto pilsneriesalu tad jāvāra ilgāk, jo izdalās diametilsulfids. To ir vēlams censties maksim;ali iztavicēt. 1,5 stunda būtu ieteicams. Jo gaišāks iesals , jo viņš žāvēts pie zemākas T. Tātad viņš ir "jēlāks". Vēl ir svarīgi maksimāli īsā laikā misu atdzesēt, jo DMS turpina attīstīties arī pēc vārīšanas pabeigšanas, kamēr misa karsta.

a kas notiek, ja par maz vai par daudz vāra? pāris vārdos? vai alu bez organiskās ķīmijas zināšanām nav iespējams darīt?

p.s. angliski praktiski nelasu

Var var uztaisīt arī bez ķīmijas zināšanām, bet nu labāk protams kaut kādas pamatlietas zināt, jo tas nedaudz ietekmē gala produkta kvalitāti. Ja negribi iedziļināties, tad es tev ieteiktu visus alus vārīt 60min un nebūsi daudz kļūdījies.

krieviski lasi? tepat forumā ir links uz krievu grāmatām -> https://kupla.lv/topic/3-gramatas-kunces-par-kvasu-par-tehnologijam

šķiet, ka Kunces grāmata bija laba, pats gan neesmu lasījis...

Es visu vāru 60min un neesmu vēl kļūdījies.

Es arī visu vāru 60min. Man jau liekas, ka tas viss ir tikai ļoti dziļas nianses, kas kopējo garšu pārāk dramatiski neiespaido un alus sanāk gana labs tā vai tā. Pats esmu vārījis tīru pilzenes iesalu 45min un nekāda vaina. Protams, ja mērķis ir iegūt perfektu alu, tad laikam tomēr derētu tās vadlīnijas ievērot, kā arī, ja savā alū kaut kas neliekas labi, tad zinot šīs nianses noteikti var identificēt problēmu un to labot.

P.S.Paskrollēju Kunces grāmatu, liekas ka tiešām ļoti laba! Būs jāpalasa :)

Jā kunces grāmata laba. Es gan tikai fermentācijas sadaļu esmu lasījis.

Nu vot Edgar, te arī atbilde par medaino garšu. Beidzot arī es moš tādu varēšu dabūt gatavu.

Es sliecos domāt, ka tā tas varētu būt, kā tu saki! Pats pirms tam nebiju līdz tam aizdomājies, ka vienam no maniem vārijumiem, kam ir izteikti medaina garša, bija problēma vārīšanas laikā, proti, nebiju piemetis gana daudz malkas un kamēr vazājos apkārt šis kādas 30min nemaz nebija burbuļojis, vārīšanas laiku nepalielināju, jo negribēju lielu rūgtumu... Kā arī man dzīvoklī vārot tā 2 degļu plītiņa nespēj nodrošināt ļoti aktīvu vārīšanos, kā dēļ, iespējams tie vārīšanas blakusprodukti nespēj izgarot, līdz ar to gandrīz daudziem maniem aliem, kaut kur fonā, tas medainums parādās...

Šito gan varētu diezgan viegli noteikt! Vārot no pilzenes iesala daļa misas jānosmeļ pēc 45min, pārējā jāvāra 90min un tad jāpaskata vai ir tā medainā garša, jeb nav... jeb jāvāra uz ļoti mazas uguns...

Kurā brīdī tad tas DMS sāk veidoties? DMS vārīšanās temperatūra ir 37C. Mash in jau ir augstāgs par DMS vārīšanās temperatūru. No mash in līdz vārīšanas beigām būs visas 3 stundas.

Kā var būt vārīšanās T 37C ??? Tu laikam domā veidošanās T. Vārot tu viņu tvaicē ārā a pēc vārīšanās, pietiekoši ātri nedabonot zem tiem 37 viš turpina attīstīties, bet vairs neiztvaiko. Tur jau tā problēma ka viņš sāk veidoties jau no maša sākuma un vienīgā vieta kur no šā atbrīvoties ir aktīva vārīšanās. Bet redz kā sanāk - tad jau tomēr tās nav nemaz tik nenozīmīgas nianses ja medainā garša atkarīga no no 15 minūtēm.

Jāni, es drīzāk domāju, ka nevis tās 15min ir noteicošās, bet liesmas lielums un vārīšanās intensitāte! Man uz gāzes plītiņas praktiski neburbuļo, kad vāru dzīvoklī...

Eku Madona ar savu alu sākumā nevārija. Viņi apiņus novārijā ūdenī atsevišķi mazā katliņā un tad piegāza klāt. Bet šiem nebija medus garša. Vairāk uz vīnu. Vot nepaprasiju toreiz Brenguļiem tieši par vārīšanu. Uzskatiju par nenozīmīgu sīkumu.

Nē es domāju tieši vārīšanās temperatūru. Visi šķīdinātāji vārās pie zemām temperatūrām un līdz ar to arī ātri izvaiko.

Dimethyl sulfide is a water-insoluble flammable liquid that boils at 37 °C (99 °F)

Un dimetilu var noraut arī ar infekciju: It is also an indication of bacterial infection in malt production and brewing.

Nu acīm redzot tas veidošānās ātrums pie 37 ir lielāks nekā iztvaikošanas. Tur jau tā fiška ka viš ir jādabon laukā. Aukstā misā jau viš neveidojas.

Nesapratu! Tad viņš veidojas pie 37 grādiem? Man neviena pauze nav pie tik zemas temperatūras. Un dzesēju caur pretplūsmas dzesētāju, līdz ar to 37 grādos alus ne brīdi neatrodas, ja neskaita varbūt sekundes simtdaļas, ko pavada dzesētājā.

Nu bet , nu un tad ka tev nav tik zema pauze? Veidojas viņš jau arī pie augstākas T, bet laukā tu viņu dabon intensīvi vārot un pēcāk kad intensīva vārīšanās beigusies tad atkal turpina veidoties, bet vairs neiztvaiku tik labi . Un kamēr nenodzesē līdz T kas zemāka par DMS veidošanos , tu viņu atkal pavairo. Tapēc jau visur un vienmēr saka ka vajag intensīvi vārīt un strauji dzesēt. Vispār šitas ir baigi interesants un noderīgs topiks . Par šito tēmu un tās ietekmi uz alus garšu nebiju līdz šim baigi aizdomājies ar visu nopietnību kāda man piemīt:)

Jā, man ar liekas ka viena no pēdējā laika sakarīgākajām diskusijām... šķiet, ka būšu atklājis vienu svarīgu faktoru, kas ietekmē mana alus garšu, par ko līdz šim nebiju aizdomājies... Kad atvedīsi man degli, būs jāpaeksperimentē ar vārīšanas intensitāti.

Palasījos mazliet:

Veidojas DMS no SMM (S-Methyl Methionine), kas ir gaišajos iesalos. DMS veidošanās notiek virs 60C. Lai labi atbrīvotos jāvāra enerģiski vismaz 90min. (protams bez vāka) Iztvaikošana vismaz 8%. Daļa DMS tiek zaudēta aktīvas rūgšanas laikā, tāpēc eiliem DMS ir zemāks, kā lageriem.

DMS daudzums dažādos alos: 10-20 ppb British ales 50-175 ppb German lagers 40-100 ppb U.S. lagers