Gribētos dzirdēt viedokļus par pēcrūgšanas procesu (postēt kuri paši ir pārbaudījuši un zina rezultātu). Galvenais jautājums ir tāds, vai pēc galvenās rūgšanas var pildīt alu pudelēs uzreiz, vai to ir jāattīra, ja jā līdz kādai tīrības pakāpei (kā to panākt ar kādiem līdzekļiem) un vai pēc aizkorķēšanas tas aukstumā stāvot radīs pietiekoši ogļskābo gāzi, vai arī tam pirms iepildīšanas ir jāpievieno svaigu misu (cik daudz?)
thnk
pēcrūgšana
[deleted]
Pudelēs var pildīt pievienojot jaunu cukuru 6 grami uz litru. Tad 1 nedēļu tur pudeles istabas T un tikai tad uz vēsumu. Ja iet runa par aliem ar augšraugiem tad ledusskapis vispār nav vajadzīgs . Attīrīt var nogaidot kādu mēnesi pie T kas ir nedaudz zemāka nekā rauga aktivitātes pēdējā robeža.Te es domāju kad ir noliets no pamatrūgšānas. Vispār termins pēcrūgšana nav korekts. Pareizi ir nobriedināšana. Rūgšana parasti beidzas 2 nedēļu laikā mksimums. Var pēcrūgšānā pievienot žēlatīnukurš palīdz nogulsnēt raugu lejā kompaktā slānī un neatstāj nekādu pēcgaršu.
Gribētos dzirdēt, cik ilgi šādi gatavots alus pudelēs aukstumā pagraba temperatūrā var stāvēt +/- līdz parādās kādas skābšanas pazīmes. A vai tad pievienojot vienkāršu želatīnu tas arī izgulsnēs duļķes? Kāds daudzums?
[deleted]
Atkarībā no alkohola satura, pat 20-25 gadus. Ir gadījumi, kad alus pēc 50+ gadiem ir dzerams.
Bet ja mājas alus labi aizkorķēts, visā procesā ievērota tīrība un UV stari netiek klāt, tad vismaz gadu vai divus. Noteikti gan jānodrošina nemainīga temperatūra. Pilzenes, gaišajiem lāgeriem 7-10, standarta eiliem 10-12, stiprajiem 12-15. Pudeles vajadzētu glabāt stāvus, pat ja tām ir vīna korķi.
Vispār grūti pateikt, pameklē Gūglē "beer cellaring". Tā ir samērā liela loterija un daudzas pat labākās darītavas nespēj īsti prognozēt kas notiks ar viņu aliem. Bet mājas alum katru reizi ir nedaudz savādāki rauga daudzumi, cukuri un viss pārējais. Ieliec 24 pudeles uz gadu un garšo katru mēnesi. Tad arī redzēsi kas un kā.
tik ilgi viņš netiks glabāts, par to nu var neuztraukties
Man līdz šim ir sanācis, ka ilgāk glabājot paliek tikai labāks.. nesen pieliekamajā tālā stūrī atradu aizmirstu aptuveni gadu vecu brūvējuma pudeli, kurš izskatījās un garšoja daudzreiz labāk kā tikai pāris mēnešus noturēts
[deleted]
hmm
[deleted]
Zelatins nav universals lidzeklis un 1 gadijumā no 3 var arī nenostrādāt. pievieno apmeeram 30 g. uz 20 litriem alus, pirms tam zelatinu atskaidot ar siltu ūdeni, tad uzkarsē , tad atdzesē līdz alus T un šauj klāt. Nogulsnē ļoti labi, gandrīz kā veikala alus sanāk. Nu protams ja taisīsi pilsneri tad tik dzidru kā veikalā bez filtrēšanas nedabūt nekad.
[deleted]
var jau noteikti darīt dažādi, bet pēc paša pieredzes varu teikt, ka nav manāmas atšķirības starp kurš noturēts visu rūgšanas laiku (2-3 nedēļas) vienā traukā vai pārvilkts pārvilts pēc aktīvās rūgšanas beigām uz pēcrūgšanas trauku. izlasīt var viskauko par pārliešanas nepieciešamību, bet es nevarēju noteikt atšķiribu. un pildu pa taisno no pirmā un vienīgā rūgšanas trauka pudelēs pievienojot cukura sīrupu kura daudzumu var apēķināt beersmith. 2 līdz 3 nedēļas istabas temperatūrā un pēc tam vismas mēnesi pagrabā ar 12grādiem, un neviens alus nav sabojājies, tikai paliek labāki un nodzidrinās. priekā.
[deleted]
nu pizģec cik dauc gramatikas kļūdu, bet uz to neskaties. ;)
[deleted]
Mājas alus ir nobriedis tajā brīdī, kad tiek dzerta pēdējā pudele no brūvējuma...
[deleted]
Nu bet ja gribas atkārtoto apiņošanu tad bez otreizējās pārliešanas neiztikt. Par to 1. raudzēšanas laiku jau īpaši atšķirīgu viedokļu nav - 1 mēnesis ir maksimums ko var turēt uz biezumiem un tad gan vai nu pudeļo vai uz citu burku. Nav jau starpības vai pudele vai kegs vai otreizējā burka, procesi ta tie paši. Un nekāda laika ekonomija jau nesanāk, pēc otreizējās burkas uz pudeļošanu aiziet dzidrāks produkts, līdz ar to pietiek tikai uzkarbonizēt un var dzert.
[deleted]
gribu precizēt: vai cukura sīrups ir jāpievieno vai nē pudeļojot (viedokļi), kāda ir rezultāta atšķirība?
[deleted]
t.i., vai cukura sīrupa pievienošana pudeļojot ir obligāta?
[deleted]
ar cukura pievienošanu pudeļojot var regulēt CO2 daudzumu, kurš parasti pudeļojot bez cukura ir pārāk maz.
[deleted]
Nu nav jau tas cukurs vajadzīgs, bet tad jābūt drošam ka pirms pudeļošanas vēl turpinās nedaudz rūgšanas process. Bet ja tas process būs par stipru tad tās gāzes būs par daudz, a ja par vāju tad gāzes par maz. Man ir tvertnes ar drošības ventili un liekā gāze (virs 1,5 atmosfērām) iziet ārā. Tādejādi var nelietot cukuru. Piemēram Lido alusdarītava negāzē ar CO2 no balona, bet 3 vai 4 nedēļas tur lāgertankā zem spiediena un viss.
[deleted]
Dikti nepatīk tā cukura pievienošana. Izskatās, ka tas dod to CO bet ar nevajadzīgu grādu piešprici .ja es pildīšanu pudelēs veikšu pirms rūgšanas procesa beigām pudelēs, kurās drošības ventiļa nav , kādi ir iespējamie varianti?
[deleted]
100 grami cukura uz litru ūdens dod 5% alk. Tātad ja pie pudeļošanas vajag 150 gramus cukura uz 20 litriem tad var parēķināt cik tas dos alkoholu.150 grami būs 75 grami alkohola dalot uz 20 litriem būs 3.75 grami uz litru kas savukārt ir 0.375% ABV. Ja tev ir alus uz 5% alk. tad pēc pudeļošanas 5,375%. Diezvai gāzēšana ar cukuru ir tik briesmīga.
[deleted]
Ir doma uzbrūvēt kaut ko ar augšējo temperatūru raugu, līdz ar ko radās jautājums Ja lāgernieks briedinās jo tuvāk 0 jo labāk, tad šeit tiek minēts ka pēc pudeļošanas tās tiek ievietotas pieliekamajā uz pāris mēnešiem. Pieļauju, ka pieliekamajā t ir augstāka kā pagrabā. Kā tur ir pareizi pēc teorijas, kāda ir optimālā glabāšanas gatavināšanas temperatūra šādiem aliem?
[deleted]
Pirmrūgšana no 20 līdz 25 grādi C. Pirms pārliešanas uz tālāko nobriedināšanu pazemina T līdz kādiem 0 līdz 5 grādiem C uz kādām 2 dienām. Tas palīdz labāk nosēdināt biezumus un tad tālākā nobriedināšana 15 grādi C. Kad sapudeļo tad atkal uz kādu nedēļu paceļ T līdz 20 C. Tālāka uzglabāšana pie apmēram 12 - 15 C. Protams dāžādiem aliem tas var būt dažādi, bet nu tie tādi aptuveni pamati būs. Pēc manas pieredzes tad eiliem ļoti patīk ilga izturēšana pudelēs . Garša uz labo pusi mainās kardināli. Vēlams ja pietiek pacietības izturēt vismaz 3 mēnešus. A vot pie lāgeriem esmu novērojis ka vairāk par 2 mēneši neprasās un vēlams izvairīties no augstām temperatūrām.