Vislabāk man patīk atsauksmes par Cēsu fon Zīversa eilu
---
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: Kas jauns alus pasaulē?
Publicēta: 21.06.2013
drukāt
Tiem, kuri nav vienaldzīgi pret apiņu dzērienu, sauktu par alu, Jāņi ir īstais laiks nobaudīt Latvijas bairīša jaunumus.
Lai zinātu, ko gaidīt no pašmāju ražotājiem, un, iespējams, palīdzētu kādam nevilties pēc iztērētās naudiņas, piedāvājam ieskatu alus jaunumu pasaulē, sarīkojot nelielu degustāciju. Lai nenotiktu iespaidošanās no skaista pudeles dizaina vai zīmola, degustācija tika veikta tā, lai dalībnieki nezinātu, kāds alus tiem tiek piedāvāts. Atklāti netika pat ražotāji, kas nodrošināja visobjektīvāko spriedumu par katra alus garšas īpašībām. Kā eksperti pieaicināti (attēlā) SIA Mediju nams žurnālu Māja un Sporta Avīze maketētājs Gatis Pabērzs, portāla sportacentrs.com reklāmas daļas vadītājs Mārcis Apškrūms, reklāmas konsultante Baiba Ķirsone un Neatkarīgās ārzemju ziņu redaktors Māris Krūmiņš.
Rūgtais Dumpis
Māris Krūmiņš: – Pēc krāsas – varen labs, smarža arī tīri tā nekas. Garša? Būtu OK, ja hokeja čempionāts jau sen kā nebūtu beidzies. Spēles laikā kādas sešas pudelītes varētu nomaitāt.
Mārcis Apškrūms: – Dzerams kā atspirdzinošs dzēriens pēc labas slodzes.
Baiba Ķirsone: – Rūgtens, patīkama garša un krāsa. Puto – tas patīk!
Gatis Pabērzs: – Krāsa varētu būt tumšāka, kaut gan garša arī nav no labākajām. Mazliet skābs. Vienu varētu izdzert, vairāk gan ne.
Brālis Tumšais
M. K.: – Var pa gabalu redzēt, ka krāsa dzintaraināka, alus tumšāks. Gaumes lieta, taču es priekšroku dodu gaišākiem.
M. A.: – Specifiska garša – liekas pārāk saldena ar jocīgu piegaršu. Atgādina tumšo alu. Man negaršo.
B. Ķ.: – Šis ir tumšāks par pārējiem, un man patīk rūgtums. Mazliet jūtama rauga garša. Varētu būt biezāks, toties krāsa man patīk.
G. P.: – Patīkama krāsa. Kā tumšajam alum, taču uz īstu tumšo nevelk. Rūgtums patīkams. Šādu varētu pie pusdienām un vēl pārīti pēc tam.
Pilsner
M. K.: – Hmm... Lūk, šis (protams, ļoooti auksts) būtu labs, sēžot vasaras kafejnīcā, saulītē.
M. A.: – Viegls, gaišs, nejūt īpašu alus garšu. Tagad, vasarā, padzerties aukstā veidā piemērots, bet, lai baudītu kā alu, pārāk pliekans.
B. Ķ.: – Viegls, sievietēm domāts alus vai alus dzēriens. Tikai krāsa varētu būt tumšāka. Ļoti patīkams.
G. P.: – Krāsa pārāk gaiša, bet patīkami rūgtens un viegls. Tādu varētu dzert tā pavairāk.
Brālis bitter – Rūgtais alus
M. K.: – Jauks, parūgts. Mazliet atsauc atmiņā skaisto jaunību un sencīti aiz skolas stūra.
M. A.: – Salīdzinoši rūgtāks, kas vairāk atgādina dzērienu, ko var saukt par alu. Līdzīgs Piebalgas vai Bauskas alum, kas izceļas ar patīkamu rūgtumu.
B. Ķ.: – Garšīgs, rūgtens, ar medainu krāsu. Tā man patīk.
G. P.: – Ļoti rūgts. Pat varētu teikt – pārāk rūgts. Šis varētu būt gāzējs. Krāsa jau tuvāk normālam alum.
Grāfs fon Zīvers ale
M. K.: – Šim kaut kas ir piespricēts klāt, bet vaivariņi tie nav. Liekas, ka lielos daudzumos to īsti prātīgi nebūtu lietot – par to nākamajā dienā signalizēs sāpošā galva.
M. A.: – Ja ir jāizvēlas labākais, tad dodu priekšroku šim. Liekas, ka jūtama kviešu garša. Vistuvāk dzērienam, ko var saukt par garšīgu alu. Var baudīt kā alu, nevis atspirdzinājumu.
B. Ķ.: – Īpatnēja garša, bet nav man tīkama.
G. P.: – Krāsa patīkami brūna. Garša gan tāda skābena. Laikam jau kviesītis! Tādi man pie dūšas neiet.
Grāfs fon Zīvers lager
M. K.: – Liekas tāds pašvaks, mazliet ūdeņains.
M. A.: – Garša laba, neliels rūgtums, alus viegli gāzēts. Varētu būt nedaudz vairāk apiņu garšai. Pēc labi nospēlētas hokeja spēles viena auksta pudele tāda alus būtu īsti vietā.
B. Ķ.: – Rūgtena pierasta garša. Var dzert karstā laikā.
G. P.: – Krāsa blāva – garša švaka. Tādu alu var dzert tas, kuram garša nav svarīga. Diemžēl tādu alu nedzeru. Tad jau labāk ūdeni.