te kaut ko grābstrījos pa inčiku saistībā ar alus "dzīvumu" un uzkāpu šai saitei:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bottle_conditioning

izrādās, ka pudelē briedinātam alum ir ilgāks derīguma termiņš par filtrētu produktu. jo redz rauga klātbūtne satur kopā alus garšu un neļauj tai pašnobrucināties. ir kāds papētījis šo tuvāk?

edgaram moš ir kāds referāts iegrāmatots par šo jautājumu? :)

nav gan man nekā par šo :)

#AndimL pasākumā bija referāts par šo, saucās "no vecās mātes pūra lādes" jeb 2011. gada alus ar nediedzētiem graudiem! :))

nu mani mulsina īsie termiņi uz nefiltrētajiem aliem, kuros vēl ir dzīvs raugs iekšā. pēc sastāva jau pudelē briedināts alus neatšķiras no nefiltrēta/ nepasterizēta alus, kas pudelēs saliets jau gatavs būdams.. vai es kļūdos?

jo ja tā ir, tad principā brāļa nefiltrētajam ar 30 dienu termiņu pēc 3 gadiem vajadzētu garšot labāk kā aldara zelta ar 1 gada termiņu??

pats knapi sapratu jautājumu :)

aa... moš kāds zin - LV kāds krauzē alu? nu no komercbrūžiem?

reinis said: aa... moš kāds zin - LV kāds krauzē alu? nu no komercbrūžiem?

Kas ir "Krauzē"?

krauzee? ko tas noziimee? bet nu terminjsh tavo, nez vai tavs alus paliks labaaks ja to gadu vinju meetaas pa visaadaam noliktavaam, dazhaadaam temperatuuraam utt, tb iznaakumu taa droshi neviens nevarees paredzeet :) tapeec arii liek terminju

Briedināts pudelē no nefiltrēta varētu atšķirties ar rauga daudzumu. Noturot sekundārajā ļežakā ap 5 - 6 ned kā piemēram Zintis dara... viņam nosēdumu pat īpaši nav pudelē.

reinis said: nu mani mulsina īsie termiņi uz nefiltrētajiem aliem, kuros vēl ir dzīvs raugs iekšā. pēc sastāva jau pudelē briedināts alus neatšķiras no nefiltrēta/ nepasterizēta alus, kas pudelēs saliets jau gatavs būdams.. vai es kļūdos?

jo ja tā ir, tad principā brāļa nefiltrētajam ar 30 dienu termiņu pēc 3 gadiem vajadzētu garšot labāk kā aldara zelta ar 1 gada termiņu??

pats knapi sapratu jautājumu :)

Ja "nefiltrētam" alum ir 30 dienu termiņš - ļoti liela varbūtība, ka viņš ar dzīvu raugu. Ja termiņš 3-6-12 mēneši, tad visdrīzāk tas ir 5-10 reizes izlietots un savākts nobeigts raugs, kas noteikta daudzumā piedozēts jau pasterizētam alum.

Teorētiski dzīvs raugs nedrīkstētu būt pudelē, filtrēts vai nē. Tad tās pudeles siltumā kā granātas ietu gaisā. Latvijā nav dzirdēts, ka pudelēs gadiem nogatavinātu alu, izņemot mūs.

AndisL said: Teorētiski dzīvs raugs nedrīkstētu būt pudelē, filtrēts vai nē. Tad tās pudeles siltumā kā granātas ietu gaisā.

Andi, tev nešķiet ka tu tagad drusku auzās iebrauci? Tav aliņš siltumā iet kā granātas pa gaisu? Ja tava aliņa pudeli ielies svaigā misā, viņa tak sāks rūgt, ne? Tad tavuprāt tas nav dzīvs raugs, kas tavās pudelēs?

Alu uzglabāju tikai pagrabā. Nezinu cik ilgi pudelē raugs ir dzīvs.Vasarā salikšu saulītē dažādu vecuma alus. Tad arī varēšu izdarīt secinājumus.

nav tā, ka alus maitāšanās augstākās temperatūrās (ieskaitot eksploziju) vairāk saistīta ar alus netīrību ar dažādām baktērijām, kas nav alus raugs? jo pagrabā alus raugs varbūt ir vienīgais, kurš ballējas alū, bet siltākā vidē pamostās visādi mošķi, kas var izrīt rauga nosmādētos cukurus un sapist vai/un uzpist gaisā dzīvo alu.

nav jau tā, ka pie augstākām temperatūrām alū esošajam raugas parādās apetīte uz cukuriem, kas pirms tam nav patikuši

Man mēnešiem alus stāv dzīvoklī skapī pie +22C un nekas nesprāgst. Savukārt ir bijusi saskābusi partija, kas pagrabā aiziet pa gaisu. Reini, manuprāt tā arī ir, ja pudele sprāgst, vai atverot iet pa gaisu tad ir problēmas ar tīrību.

Un dzīvību raugs var saglabāt ļoti ilgi. Man gan saisons gan california lager ir aizgājuši rūkdami pēc gada pudelē.

es arii taa domaaju. man kopsh bruuveeju nebij nekaadu probleemu ar tiiriibu/infekcijaam. liidz peedeejiem dazhiem bruuveejumiem. vienam iet pa gaisu praktiski visas pudeles, citam viena dalja. naaksies iespringt ar dezinfeceeshanu :(

Zux, man šogad tas pats. Es pēc pāris infekcioziem aliem visus spaiņus izlidināju ārā.

zux said: vienam iet pa gaisu praktiski visas pudeles, citam viena dalja. naaksies iespringt ar dezinfeceeshanu :(

nu tādā gadījumā runa var būt tikai un vienīgi par taras dezinfekciju.

Ja ar tīrību viss oki-doki, bet pudeles sprāgst kā granātas, tur drīzāk ir steiga vai raudzēšanas apstākļi pie vainas. Uzpildot, pudelēs palicis ēdamais raugam, kas savukārt ir veicinājis pārlieku CO2 rašanos, kas savukārt spridzina pudeles. Nekādas citas vainas es tur nevaru iedomāties. Vienkārši dzīvs/nedzīvs raugs jau tā pats par sevi nesāks taisīt pigorus, bet kopā ar "barību" var sprāgt, skābt, u.t.t. Ar zaptēm jau tas pats, cita jau pavasarī ir "kirdikt" , bet te divnedēļ atpakaļ vīnu taisot nosmeķēju 2008. gada zemeņu zapti, un bija pilnīgi ēdama, kaut arī vāks bija gandrīz cauri izrūsējis.

Savukārt infekcijas jau arī laikam ir dažādas... viena partija istabā man sāka iet gaisā (garšoja skābi un šausmīgi pārgāzējusies bija), bet cita jau vairāk kā gadu stāv pagrabā, un neko... stāv.

Nu bet par derīguma termiņiem runājot... nezinu kā alusdarītavām, viņām varbūt citādākas vienošanas ar alu ir, bet re ku viens otrs mājbrūvētājs 2 un vairāk gadi tur alu, un šis ne tikai labs, bet ļoti, ļoti labs (melnaziema.lv laikā dzertais 2 gadus vecais stouts). Gan jau ka arī tas pats Brāļa nefiltrētais, vai Saldalus varētu izturēt vairāk kā 30 dienas, vnk. tas iespējams ņemts kā tāds drošākais rādītājs, un pie šā tad šie arī pieturās. Lai gan, ja viņam lemts saskābt, tad tur arī termiņš neko nelīdzēs. Iespējams tas tiek darīts arī lai izbēgtu no liekiem kašķiem, a to es tādu "pudelē gatavinātu" bez termiņa alu nopērku un turu kamēr saskābst, un tad sāku kašķi.

AndisL said: Teorētiski dzīvs raugs nedrīkstētu būt pudelē, filtrēts vai nē. Tad tās pudeles siltumā kā granātas ietu gaisā. Latvijā nav dzirdēts, ka pudelēs gadiem nogatavinātu alu, izņemot mūs.

Nejauc ''dzīvs'' ar ''aktīvs''. Ja alus nav pasterizēts, tad raugs pudelē būs ''dzīvs'', bet tā kā 99% no ēdamā tur jau būs apēdis, tad viņš snaudīs, palēnām ņammājot atlikušo 1% (tas tā, uz dullo paķerts cipars) nogatavinot alu.

Linards said: Iespējams tas tiek darīts arī lai izbēgtu no liekiem kašķiem, a to es tādu "pudelē gatavinātu" bez termiņa alu nopērku un turu kamēr saskābst, un tad sāku kašķi.

tas ta skaidrs - es tikai domāju par alus lietošanas kultūru salīdzinājumā ar vīnu. lai gan no termiņa un uzglabāšanas apstākļu viedokļa tās dziras ir līdzīgas. vīnam nav derīguma termiņa, taču nevienam neienāk prātā atvērtu vīnu, kas nedēļu stāvējis virtuvē uz galda, stiept atpakaļ uz veikalu, jo tas ir samaitājies. tāpat cilvēkiem ir vīna skapji, bet par to, ka kāds lepotos ar alus skapi neesmu dzirdējis (man pašam gan ir speciāls alus ledusskapis, kur stāvus iet 5l pudele :)).

Es varbūt runāju pilnīgas muļķības, bet kaut kur lasīju ka vīns tomēr nav TIK prasīgs pēc tīrības un uzmanības, dēļ sulā esošajām skābēm kas neitralizē baktērijas rūgšanas laikā. Vīnam svarīgākā dezinfekcija sākoties pie iepildīšanas tarā. Bet uzglabāšanas apstākļi esot svarīgāki garšas nemainībai, nevis bojāšanās dēļ. Nu tā es kaut kur uzgrābstīju, bet tūlīt jau vīndari mani palabos :))