zux said:
vienam iet pa gaisu praktiski visas pudeles, citam viena dalja. naaksies iespringt ar dezinfeceeshanu :(
nu tādā gadījumā runa var būt tikai un vienīgi par taras dezinfekciju.
Ja ar tīrību viss oki-doki, bet pudeles sprāgst kā granātas, tur drīzāk ir steiga vai raudzēšanas apstākļi pie vainas. Uzpildot, pudelēs palicis ēdamais raugam, kas savukārt ir veicinājis pārlieku CO2 rašanos, kas savukārt spridzina pudeles. Nekādas citas vainas es tur nevaru iedomāties. Vienkārši dzīvs/nedzīvs raugs jau tā pats par sevi nesāks taisīt pigorus, bet kopā ar "barību" var sprāgt, skābt, u.t.t.
Ar zaptēm jau tas pats, cita jau pavasarī ir "kirdikt" , bet te divnedēļ atpakaļ vīnu taisot nosmeķēju 2008. gada zemeņu zapti, un bija pilnīgi ēdama, kaut arī vāks bija gandrīz cauri izrūsējis.
Savukārt infekcijas jau arī laikam ir dažādas... viena partija istabā man sāka iet gaisā (garšoja skābi un šausmīgi pārgāzējusies bija), bet cita jau vairāk kā gadu stāv pagrabā, un neko... stāv.
Nu bet par derīguma termiņiem runājot... nezinu kā alusdarītavām, viņām varbūt citādākas vienošanas ar alu ir, bet re ku viens otrs mājbrūvētājs 2 un vairāk gadi tur alu, un šis ne tikai labs, bet ļoti, ļoti labs (melnaziema.lv laikā dzertais 2 gadus vecais stouts).
Gan jau ka arī tas pats Brāļa nefiltrētais, vai Saldalus varētu izturēt vairāk kā 30 dienas, vnk. tas iespējams ņemts kā tāds drošākais rādītājs, un pie šā tad šie arī pieturās. Lai gan, ja viņam lemts saskābt, tad tur arī termiņš neko nelīdzēs.
Iespējams tas tiek darīts arī lai izbēgtu no liekiem kašķiem, a to es tādu "pudelē gatavinātu" bez termiņa alu nopērku un turu kamēr saskābst, un tad sāku kašķi.