kspc said: ...iepriekš arī bija liekas viens no Mārtiņiem, kam arī niks bija "martins" + vēl kādi burti, ...

"smartins" viņš Dobeles pusē un nestrādā viens - viņam tur vēl bariņš strādnieku šancē.

tur ir pilnīgs pretstats manam gadījumam: ātri smuki dārgi

es tur savā laikā aizbraucu runāties par iespējām uztaisīt manus grāpjus. man nosauca cenu kas pārsniedza materiālu vērtību. tas ar visu to ka es viņam pievedu klāt pēc izmēra sacirstas un izlāzerētas gatavas detaļas un metināmos vītņu galus maisiņā.

tas laikam nederēs, ja pārsniedz materiālu vērtību. :( par to valcēšanu - viens spēkavīrs te konusu ar rokām locīja 1mm. :)

kspc said: Teorētiski vari prasīt tam pašam Artim (laikam viņu "apo" sauc par Juglas meistaru), ...mm, bet nezinu, vai viņš tā vairumā gribēs taisīt, jo konusus jau čakars izvalcēt, man gan viņš taisīja no 1,5 mm, bet tad esot bijis tā, ka valcē, valcē, kamēr uznāk lielā dusma un gribas visus k...

tev ir koniskais? ieliec bildi ar īsu aprakstu lūdzu.

Jānim jau jautāju, viņš teorētiski varētu, bet termiņš ir peldošs jēdziens. :)

Par metinājuma kvalitāti runājot. Es domāju, ka fermentieris ir tā lieta kur uz kvalitāti taupīt nedrīkst, jo gludāka šuve, jo mazāka iespēja zarazai ieperināties.

Lai fermentieri sametinātu gludi un akurāti, ar argonu šķiesties diezgan sanāk.

Ir man tāds netikums ar n/t darboties, projektēju, griežu, metinu, diemžēl nevalcēju pagaidām, nav uz kā :( Ja dikti vajag, varu metināt arī objektā.

Cik varētu maksāt tavs darbs lai sametinātu kaut ko līdzīgu kā šajos rasējumos uz 100L tilpumu? Protams nedaudz vienkāršākus, bet domāju, ka doma skaidra - pa vidu cilindrs un augšā mazāks konuss, apakšā lielāks konuss.

http://i307.photobucket.com/albums/nn285/Ratalebrew/100Lconferm-drw.jpg http://i1267.photobucket.com/albums/jj556/bigrichlock/100Lfermentercomp-1.jpg

edgars said: Es jau labu brīdi briestu ņeržas koniskajam, lai varētu raudzēt un sagāzēt vienā tvertnē. Ja būtu vēl interesenti varbūt varētu kopīgi ko sadomāt. Vakar Zintis pasākumā arī izmeta, ka vajadzētu. Ir vēl gribētāji?

man interesētu, ap 100l būtu ok. tikai gribētos lai ir dubultas sienas un var temperatūru kontrolēt...

edgars said: Jā, Linard, metinātājs šeit ir svarīgākais jautājums. Kādam ir kādi kontakti? Es pats brīvdienās mēģināšu Smiltenē vienu pazīstamu metinātāju noķert un apvaicāties par izmaksām.

es gan neesmu speciālists un metināmo vairak kā 10 gadus neesmu turējis rokās, bet domāju ka metināšana atsevišķi no slīpēšanas, pulēšanas būs garām. vajag kādu kas var uztaisīt kvalitatīvu šuvi no a līdz z.

Nu runājot par metināšanu es protams domāju, ka šuvi noved līdz perfektumam pats metinātājs. Nevis tikai sametina un tad man pašam ar fleksi jāņemās.

Ar dubultām sienām tā jau ir cita līmeņa jebļa. Manuprāt vienkāršāk un ievērojami lētāk ir ielikt to konisko ledusskapī un tad jau kontrolēt ledusskapja T.

a kāpēc vajag augšā to konusu? lai var uzmetināt nopirkto rūpnieciski ražoto vāku?

bļins, nevaru sameklēt kspc bildi ar vāka risinājumu koniskajam fermenterim.

ar dubultām sienām točna nav pa vienkāršo. manuprāt vienkāršāk un ekanomiski izdevīgāk ir fermenterī ielikt iegremdējamo misas dzesētāju un caur to dzīt aukstu ūdeni kad nepieciešams.

Ja metina augšā katliņu, tad caurums sanāk diezgan mazs un tamdēļ, manuprāt, labāk augšpuse koniska, lai vieglāk iztīrīt.

Nopietnākā problēma visā šajā nelielo konisko taisīšanas procesā ir šuvju noslīpēšana.Caurums augšā būs par mazu, lai varētu iebāzt roku ar instrumentu, un redzēt, ko dara. Atrisinājums būtu tāds, ka jātaisa tik liels fermenteris, lai varētu ielīst iekšā. Mani no koniskā taisīšanas attur tieši šī problēma .

Ja fermenteris stāvēs dzīvoklī vai uz lodžijas - tad protams leduskapī viņu labāk.

Eu, bet šis risinājums ir baigi labais, ko cesnieks iepostēja. Plata augša, var visas šuves noslīpēt, kā arī viegli tīrīt. Vienīgi jautājums, vai viņš spēj spiedienu turēt gana labi? Iespējams, ka tur, ja sabāž pa perimetru vairāk to savilcēju.

Pie kam, cik noprotu tur tā spirāle ir domāta dzesēšanai ar aukstu ūdeni.

Gemosā skatos ka ir pieejami katla vāki 50cm.

Jā spirāle domāta aukstam ūdenim vai glikolam. Tehniski šis ir labāks risinājums dzesēšanai nekā apkārtējo čaulu. Starpība gan nav liela, lai vērts diskutēt par to. Lielos fermenteros nepielieto misas dzesēšanu iekšā dēļ tā ka nevarēs iztīrīt - šo mums Čehijā apstiprināja.

urbejs said: Nopietnākā problēma visā šajā nelielo konisko taisīšanas procesā ir šuvju noslīpēšana.Caurums augšā būs par mazu, lai varētu iebāzt roku ar instrumentu, un redzēt, ko dara. Atrisinājums būtu tāds, ka jātaisa tik liels fermenteris, lai varētu ielīst iekšā. Mani no koniskā taisīšanas attur tieši šī problēma .

man šī problēma nav tik aktuāla :)

ja vārāmais grāpis ir ~200 litri, tad pierēķinot rauga putas fermenteri vajag lielāku. domāju ka man fermentera diametrs varētu būt tāds pats kā grāpim - 60 centimetri un tādā var mierīgi ielīst.

man fairāk nepatīk fleksēšana tā trauka iekšpusē. tā skaņa kas pastiprinās atbalsojoties no trauka sienām un metāla putekļi kas nelido prom, bet cirkulē turpat pa grāpja iekšpusi un tiek ieelpoti...brrrr šitas laikam bija visnepatīkamākais grāpju taisīšanas procesā. beigās pa piečuku noīrēju kaimiņu puiku lai man grāpjos šuves nofleksē līdzenas.

edgars said: Eu, bet šis risinājums ir baigi labais, ko cesnieks iepostēja. Plata augša, var visas šuves noslīpēt, kā arī viegli tīrīt. Vienīgi jautājums, vai viņš spēj spiedienu turēt gana labi? Iespējams, ka tur, ja sabāž pa perimetru vairāk to savilcēju.

Pie kam, cik noprotu tur tā spirāle ir domāta dzesēšanai ar aukstu ūdeni.

kspc bildē kas dzīvo šieit forumā un kuru es nevaru atrast ir līdzīga shēma. fermenterim atvalcēta maliņa un vāka vietā vienkārši biezākas loksnes gabals (3mm laikam) lai nelocās.

viegli uztaisīt un ērti tīrīt. a ja pie liela spiediena nedaudz šņāc garām - kruta! bezmaksas drošības vārsts kas novērš fermentera eksploziju pārlieku lielā spiediena dēļ :)

Smags jautājums par eksploziju sekundārā fermentēšanas periodā. No Anda sapratu, ka darba spiediens sagāzēšanās periodā nepārsniedz vienu atmosfēru. Cita lieta ja kāds izmantos fermenteri bez dzesēšana - raugs nenosēžas - maz rauga nolej pa apakšu un daudz rauga rotē ( nav noticis alus dzidrināšanas process ), tad var visādi būt.

Par kādu eksploziju jūs tur murgojat? Normāli cilvēki taču mēra misas blīvumu un alu sagāzē pēc galvenās rūgšanas beigām, kā arī rēķina cik daudz misu/cukuru likt priekš alus sagāzēšanas.

edgars said: Ja metina augšā katliņu, tad caurums sanāk diezgan mazs un tamdēļ, manuprāt, labāk augšpuse koniska, lai vieglāk iztīrīt.

Katliņa diametrs ir kaut kur 25 cm. Tas lielais vāks arī izskatās OK, tikai varētu būt čakars ar tām gumijām un savilcējiem.