edgars said: Par kādu eksploziju jūs tur murgojat? Normāli cilvēki taču mēra misas blīvumu un alu sagāzē pēc galvenās rūgšanas beigām, kā arī rēķina cik daudz misu/cukuru likt priekš alus sagāzēšanas.

tā dara normāli cilvēki kuriem nav koniskie fermenteri.

a tie kam ir koniskie fermenteri negāzē alu ar cukuru, bet vienkārši aiztaisa ciet caurumus un gāzes daudzumu alū skatās uz manometra.

Andis teica, ka taisot ciet caurumos pie 5Plato grādi. Protams kaut kādi riski ir, jo viens raugs noraudzē dziļāk, cits seklāk, līdz ar to spiediens var atšķirties.

Un vēl viņš teica ka ir spiediena vārsti ar atsvariem, kas precīzi var uzturēt spiedienu tankā. Kaut kas līdzīgs bija uz vecajiem ātrvārāmo katlu vākiem.

alusvedejs said: kspc bildē kas dzīvo šieit forumā un kuru es nevaru atrast ir līdzīga shēma. fermenterim atvalcēta maliņa un vāka vietā vienkārši biezākas loksnes gabals (3mm laikam) lai nelocās.

viegli uztaisīt un ērti tīrīt. a ja pie liela spiediena nedaudz šņāc garām - kruta! bezmaksas drošības vārsts kas novērš fermentera eksploziju pārlieku lielā spiediena dēļ :)

Es ar nevarēju atrast, kur man tās bildes nobāztas, tāpēc nofočīju no jauna. Bunduļi gan tā arī nav novesti līdz galam, bet konstrukcija, domāju, ka ir tīri laba, kādreiz nošpikoju no ķīniešu izstrādājuma. Patīk, ka bundulis ir noceļams no kājām un ka vāks pa visu augšu- tiek visam klāt, ā, un man tie fermenteri tādi zemi un resni, ar lēzenu konusu, jo bija domāts tos bāzt ledusskapī un izmēri ir pielāgoti ledusskapja kameru izmēriem.

Par metināšanu runājot ... Metinājuma šuvju apstrāde būtu jāveic metinātājam, jeb citiem vārdiem pasūtītājam būtu jāsaņem gatavs produkts. Es gan vairāk sliecos domāt, fermentiera gadījumā vajadzētu to bunduli saķert, tad piepildīt ar argonu un metināt, tā lai no iekšpuses šuve ir gluda. Īpaši aktuāli tas ir Edgara prezentētajās bildēs, tajā grāpī iekšā netikt lai kaut ko slīpētu. Te arī manis jau pieminētā šķiešanās ar argonu. #kspc toveris vienkāršāks, to var nometināt no abām pusēm, attiecīgi arī šuves neslīpējot

Atbildot uz Edgara jautājumu par metināšanas cenu, tāds kā http://i307.photobucket.com/albums/nn285/Ratalebrew/100Lconferm-drw.jpg varētu tapt sametināts pa kādi 60 - 80 Ls.

Kaspīt, a testējis esi? Mani interesē kā viņš spiedienu tur.

Divas reizes ar divu mēnešu atstarp braucu uz Tukumu. Tukuma pienam rekonstrukcija. Pie pienotavas upes krastā stāv trauki ļoti līdzīgi eurolux200L, kādi 5gab. Ja jau viņi tur stāv 2 mēnešus, iespējams nav vajdzīgi. Zintis nav aci uzlicis? Ko viņš darīs ar 5gab.? Lai atdzīstas! Kāda cena? Var būt var rakt no citas pudes?

edgars said: Kaspīt, a testējis esi? Mani interesē kā viņš spiedienu tur.

Testējis neesmu, tā man tie bunduļi stāv, bet bija tā, ka no sākuma uztaisījām vākus no 2 mm bleķa, bet tas, pievelkot ar skrūvi tikai pa vidu, ieliecās un ne vella nevarēja pievilkt, mēģinājām tam vākam uzmetināt maliņu, ar nekas labs nesanāca- bleķis kaut mazliet, bet deformējās, beigās izgriezu jaunus vākus no 4 mm bleķa un šitos var diezgan pievilkt, jāuztaisa pabieza blīve un domāju, ka spiedienu vajadzētu turēt. Pekaiņa spožajam ķīniešu bundulim liekas bija 4 vai vairāk klipši pa perimetru un redz saka, ka spiedienu netur, bet piespiežot centrā, spēks pa visu perimetru būs vienāds, ja nu vienīgi spiediens būs tik liels, ka palieks 4 mm bleķi. Un vēl tak mēģinājām vienam 2 mm vākam maliņu atvalcēt, arī nekas nesanāca, jo sanāk, ka metāls nevis tiek izstiepts, bet sablīvēts un tam nav kul palikt, beigās vāks sametās un nekas nesanāca. Ja gribat taisīt ar apaļu augšu, kāpēc netaisīt no kegiem, man jau liekas, ka vieglāk apieties ar 2 vai 3 mazākiem bunduļiem nevis ar vienu lielu 200 litrīgu, arī var ar dažādiem raugiem vienu un to pašu misu raudzēt, apiņot utml. Ja taisa no kega, kam jau ir apaļa augša, var uztaisīt vāku pēc kornī kega principa, izgriežot ovālu caurumu un ovālu vāku, tikai daudz lielāku un tad spiediens pats to vāku spiež klāt, Siguldas Mārtiņš tādu vāku kādreiz bija no stiklašķiedras salīmējis- baigi labi sanāca.

kspc said: ... konstrukcija, domāju, ka ir tīri laba, kādreiz nošpikoju no ķīniešu izstrādājuma. Patīk, ka bundulis ir noceļams no kājām un ka vāks pa visu augšu- tiek visam klāt...

noceļams no kājām tiešām izskatās laba ideja. no cik bieza metāla paši bunduļi? 1mm? kādu funkciju pilda vākā iemetinātā truba? atdzesētas misas ieliešanai dezinficētā fermenterī?

kspc said: ...Ja gribat taisīt ar apaļu augšu, kāpēc netaisīt no kegiem, man jau liekas, ka vieglāk apieties ar 2 vai 3 mazākiem bunduļiem nevis ar vienu lielu 200 litrīgu, arī var ar dažādiem raugiem vienu un to pašu misu raudzēt, apiņot utml. Ja taisa no kega, kam jau ir apaļa augša, var uztaisīt vāku pēc kornī kega principa, izgriežot ovālu caurumu un ovālu vāku, tikai daudz lielāku un tad spiediens pats to vāku spiež klāt, Siguldas Mārtiņš tādu vāku kādreiz bija no stiklašķiedras salīmējis- baigi labi sanāca.

lielajiem 200litrīgajiem par labu runā tas ka tajos var ielīst. tas atvieglo gan uztaisīšanu, gan uzturēšanu. protams ka var nopirkt kegu un izgriezt tam augšā ovālu caurumu. gan jau atradīsies ar ko to caurumu piesegt un apakšā var iemetināt krānu. izmaksas uz visu varētu sanākt ap 20 ls taču kegam tas dibens ir stipri lēzens un nekāds koniskais fermenteris tur nesanāk. turklāt krānus apakšā var piemetināt tikai no ārpuses, jo iekšā ielīst ar metināmo un fleksi ir bezcers un tur būs vieta kur viskautkam aizķerties. šis apstāklis varētu vairākus apturēt no kega idejas.

ja bildēs redzamajiem fermenteriem ir atvalcēta, nevis metināta augšējā mala, tad es gribētu uzzināt kur tas ir iespējams, jo visur kur interesējos biezāku par 0,8 mm neesot iespējams.

tak palasi forumu. te ira izreklamēts Artis, kas man 1.5mm biezus bleķus valcēja.

alusvedejs said: protams ka var nopirkt kegu un izgriezt tam augšā ovālu caurumu. gan jau atradīsies ar ko to caurumu piesegt un apakšā var iemetināt krānu. izmaksas uz visu varētu sanākt ap 20 ls taču kegam tas dibens ir stipri lēzens un nekāds koniskais fermenteris tur nesanāk. turklāt krānus apakšā var piemetināt tikai no ārpuses, jo iekšā ielīst ar metināmo un fleksi ir bezcers un tur būs vieta kur viskautkam aizķerties. šis apstāklis varētu vairākus apturēt no kega idejas.

NU es biju domājis īstu konisko no kega ar apakšā piemetinātu konusu, tepat taču "sasperjods" runāja par bunduļa pildīšanu ar argonu pirms metināšanas, tad jau šuve nemaz nebūtu jāslīpē, kā tad oriģinālās kegu šuves- gana gludas bez slīpēšanas no iekšpuses.

kspc said: NU es biju domājis īstu konisko no kega ar apakšā piemetinātu konusu, tepat taču "sasperjods" runāja par bunduļa pildīšanu ar argonu pirms metināšanas, tad jau šuve nemaz nebūtu jāslīpē, kā tad oriģinālās kegu šuves- gana gludas bez slīpēšanas no iekšpuses.

nopirkt kegu, nopirkt metālu apakšējam konusam un augšā ar ko caurumu aiztaisīt un tad maksāt metinātājam lai sagriež kegu un pēc tam sametina.

vaita tas sanāk ekanomiski izdevīgi? precīzus aprēķinus gan neesu veicis, bet esmu pārliecināts ka lētāk ir nopirkt loksni metāla un sametināt jaunu fermenteri nekā pirkt kegu un loksni metāla un mēģināt pārbūvēt kegu par fermenteri.

2 months later

Vai tad sabrieda uz kopīgu pasūtīšanu vai nē?

Kāreiz piedāvājumā http://www.ss.lv/msg/lv/production-work/production-work-orders/food-and-nutrition/other/nxnlo.html . Izskatās, ka tiek tirgotas no kaut kurienes atvestās.

Aizsūtīju, lai atsūta aprakstu un cenas.

Ap augustu sākšu līdzīgas tirgot/piedāvāt, ražots 100% Itālijā, ja izdomāšu lētu transporta variantu tad cenas būs ap +-

Koniskie pilnā komplektācijā 30L=200lvl 50L=250lvl 100L=290lvl 200L=330lvl 300L=390lvl

Nav kapeikas, bet tie, kas negrib paši visu darīt nav slikts variants.

Es gandrīz jau sabriedu šim koppasūtījumam, bet pēdējā brīdī mainijās prioritātes un tuvākā nākotnē nedomāju sūtīt. Kāds citiem progress, nezinu.

es ar šobrīd neplānoju iegādāt konisku ņeršas fermenteri. ir vajadzīgākas lietas + ienācās 250 litrīgās plastmasas mucas ar kurām pagaidām esmu apmierināts.

doma atmesta nav. Vnk darbojos ar citām prioritātēm, principā, jāsagatavo telpa, kur tos fermenterus turēt. Domājams, ka uz vasaras 2. pusi varētu aktivizēt konisko fermenteru gatavošanu.

4 months later

Drusku ne pa tēmu. Meklēju un atradu - lētas un labas NT perforētas loksnes un sieti ir šeit: http://www.metaluveikals.lv/lv/metals/nerusejosa-terauda-tehniskie-audumi

p.s. Neesmu ieinteresētā persona