Sveiki!
Nesen pameģīnāju izgatavot kautko lidzīgu alum mājas apstakļos. Izmantoju parasto iļguciema iesala ekstraktu, cukuru, medu un maizes raugu un tirgū pirktus apiņus. Skaidrs ka izmantot maizes raugu bija kļūda, alus sanāca vareni stiprs, bet pat pats labākais veikala alus pēc tam garšoja ka "čuras", sorry. Alus sanāca stiprs, bet garšīgs, vismaz man un pāris draugiem iegaršojās. Gribētu jautat, vai kāds var ieteikt jēdzīgu recepti ka pagatavot alu no iļguciema ekstrakta, aizvakar uztaisiju no 15.kg (EDIT: domāts 1.5kg) ekstrakta, 18 litriem ūdens, apiņiem un alus rauga, nez kas sanāks, liekas pārspilēju ar apiņiem un būs rūgts, ka noņemt rūgtumu nav ne jausmas. Saprotu ka labāk taisīt no labākiem un dargākiem ekstraktiem, tomēr pagaidām gribās kautko letāku uz kā "patrenēties", ceru drīz nonākšu līdz īstam alum no miežiem.
Lūdzu iesakiem kādu labu recepti, galvenais ir saprast cik likt cukuru, ekstraktu un apiņus. Vai nepieciešams ilgi varīt. Gaidīšu atbildes un ieteikumus ka iesacējam.
Garšīgs alus no Iļguciema ekstrakta?
1) apiņu rūgtumu labi noņem laiks. ja šodien ir par rūgtu - pagaršo pēc mēneša. ļoti iespējams ka būs palicis labs. 2) maizes raugs nepavisam nav zemē metams. še pat forumā var atrast piemērus kur cilvēki lieto maizes raugu un sanāk garšīgs alus. 3) nevajag taisīt "no labākiem un dargākiem ekstraktiem". iļģuciema ekstrakts atpaliek no tiem tikai cenas ziņā. 4) "galvenais ir saprast cik likt cukuru" sist ar sūdainu mietu tos veikalniekus. NECIK cukurs ir jāliek. tu taču negribi sev alu no cukurbietēm? jāliek ir vai nu vairāk iesala ekstrakts vai arī mazāk ūdens. cukurs pavisam niecīgā daudzumā parādās tikai pie pudeļošanas (vai arī ja taisa mazu daudzumu un īsā laikā izdzer tad neparādās nemaz) 5) "gribās kautko letāku uz kā "patrenēties", ceru drīz nonākšu līdz īstam alum no miežiem" tev jau tagad sanāk īsts alus no miežiem. tikai tos miežus priekš tevis kāds ir izdiedzējis, izkaltējis, izmērcējis, pārcukurojis un ilgi ilgi vārījis lai no saldās misas izvārītos laukā daudz ūdens un sanāktu iesala ekstrakts. tagad tu to iesala ekstraktu sajauc ar ūdeni un uzvāri pieberot vēlamo daudzumu apiņu. piemēram šeit tu vari sākt ar to ka iemācies aprēķināt nepieciešamo apiņu daudzumu un kad tie jāpievieno un cik ilgi jāvāra. 6) ieteikšu to pašu ko savā lakā šeit ieteica man - palasi grāmatas. šeit forumā ir vesels topiks veltīts grāmatām. sāc ar to ka izlasi Palmera grāmatu. tas tiešām palīdz.
7) jauki ka pieslēdzies. lai tev labs alus sanāk!
Arthos said: Skaidrs ka izmantot maizes raugu bija kļūda, alus sanāca vareni stiprs,
Ne jau raugs bija vainojams pie stipruma, bet gan iesala ekstrakta daudzums. Jo vairāk ekstrakta, jo stiprāks alus. Protams, būs kaut kāda robeža, maizes raugam tas varētu būt ap 8-10% alkohola, kad tas vairs noraudzēt cukuru nespēs un papildus iesala pievienošana tikai radīs papildus saldumu.
Man Tavā receptē liekas aizdomīgi iesala ekstrakta daudzumi. Tur ir krietni par daudz ekstrakta un iespējams, ka pēdējais alus sanāks nebaudāms. Uz 18l ūdens būtu pieticis ar 3kg ekstrakta, lai iegūtu 5% alkohola alu. Līdz ar to Tev sanāks stipri grādīgs un nenormāli salds, visticamāk, pretīgi šķebīgs. Apiņus tur pat nemanīsi.
Tur punkts nepareizā vietā un ir 1.5kg, nevis 15.kg uz 18L?
Kā jau alusvedējs teica - sāc ar grāmatas izlasīšanu -> http://labsalus.lv/wp-content/uploads/2012/03/alus-rokasgramata1.pdf
Nu ja vajag recepti, tad kaut vai šādi: -18L ūdens -3kg iļģuciema iesala ekstrakts -30gr Magnum apiņi
sajauc ekstraktu ar ūdeni, liec uz uguns, kad sāk vārīties pieber 30gr apiņu un pavāri 15minūtes, tad uguni nost, adzesē, pieliec alus raugu. Pēc 2 nedēļām pudeļo, ēc nedēļas-divām var dzert. P.S.Ja paņemsi citus apiņus, tad tur daudzums jāpārrēķina attiecīgi pēc alfa skābju %.
Ja jau vienu ekstraktnieku esi uzvārījis, tad droši vari pievērsties alum no iesala. Nav ko laiku šķiest uz vēl kādiem ekstraktniekiem!
Nu liels paldies veči, necerēju uz tik daudz atbildēm. Beidzot esmu atradis normālu Latvijas brūvēšanas forumu. Ar punktu tiešām kļūdijos, nevis 15kg ekstrakta, bet 1.5, izskatās ka tas ir par maz. Un vai tiešām iļguciema ekstrakts neatpaliek no "krutajiem un dārgajiem" ekstraktiem? Ja jau nev ieteicams pievienot cukuru, tad kā ir ar glikozi? Varbūt kāds zin cik tā maksā?
Vēl pāris jautājumi par aliņu kas stāv tagad- visu taisīju tā ka vajag, gan temperatūras ziņā, gan dezinfekcijas, gan rauga sagatavošanas. Vienīgi alus sāka rūgt ļoti aktīvi tikai pirmajās stundās, tagad putas pazuda, hidroaizvars jau sen neburbuļo(pagāja 4 dienas kopš uzliku rūgt), putas vair nav, saldā garša pazuda, paradijās alkohols. Kapēc tā? Iepriekšejās reizes rūga pa nedeļai ar aktivām pazimēm, vienīgi bija maizes nevis alus raugs.
noruugt var diezgan aatri, labaak nopeerc ieriici un nomeeri bliivumu, tad buus diezgan skaidrs.
Krutie un dārgi ekstrakti atšķiras ar to, ka tiem jau apiņi klāt un ir dozēti noteiktai receptei.
Kādēļ parastais cukurs vai glikoze jāliek? Tu vēlies lielākus grādus par dažu santīmu ietaupījumu? Liec to pašu ekstraktu, tb maltozi. Būs vislabākā garša. Kā jau alusvedējs saka, tie veikalnieki, kas uztur mītu par cukura pievienošanas nepieciešamību, būtu jāsit ar sūdainu mietu.
Nu tad velviens jautājums, kadā veidā pēc blīvuma noteikt vai ir norūdzis. Un cik tā ierīce maksā. Izlēmu ka atstāšu nedēļu no rūgšanas sākuma, pagaidam neaiztikšu, velāk pudeļošu un gaidīšu. Starp citu, neviens nezin kur nopirkt plastmasas pudeles ar korķiem, Rigā un lēti?
mērierīci var nopirkt šeit: http://bruvepats.lv/store/index.php?route=product/product&path=5_27&product_id=64
kad aktīva rūgšana beigusies nolej paraudziņu un pamēri blīvumu. pēc divām dienām atkal nolej paraudziņu un atkārto mērījumu. ja blīvums nemazinās (ja tev sanāk divi vienādi mērījumi) tad ir norūdzis un vari liet pudelēs.
pudeles ar daudzreizējo korķi uz drātiņas šeit vari nemeklēt. tas ir deficēts un visi šejienieši viņas mēģina iegūt savā īpašumā kā nu kurš prot. jaunas tādas lēti nopirkt nevar.
kā alternatīvu apdomā šādus variantus: 1) sabomžot pa radiem un draugiem parastās 0.5L alus pudeles un pildīt tajās. korķīši šeit forumā lēti tirgojas un aizkorķējamā ierīce arī necik daudz nemaksā. 2) pildīt plastmasas PET pudelēs. jaunas plastmasenes arī necik daudz nemaksā.
Es varu tikai pievienoties veiksmes vēlējumiem, bet mazliet ne pa tēmu, bet tomēr pa tēmu.... a Tu negribi uz Blomi (http://kupla.lv/blome2013/) sestdien atbraukt. Reāli pozitīvs kultūršoks attiecībā par alu garantēts, bet tur tev uz visiem taviem jautājumiem atbildēs divreiz ātrāk, saprotamāk... un galvenais, varēsi pagaršot citus alus (laikam no extraktiem neviens gan netaisa) un redzēt kā pagatavot "īstu" alu uz viesiem pieejamiem rīkiem. Un redzēsi cik mēs aktīvi un komunikabli arī klātienē! Ir to vērts!
Maziņš spamiņš no brūvēpats.... Šobrīd ar atlaidēm patreiz šāds hidrometrs, varēsi viegli nomērīt dažādus vajadzīgos blīvumus. http://bruvepats.lv/store/index.php?route=product/product&path=5_27&product_id=64
P.S. Paldies alusvedējam, kamēr darīju trīs darbus vienlaicīgi, tikmēr links jau ielikts.:)
PET pudeles ir dabonamas šeit http://www.gammaplast.lv/ Daži no mūsējiem jau ir ņēmuši. Pudeles ar daudzreizējo swing korķi ("porcelāna" korķis) es dabūju Bombardier krogā. Bārmenis mēnesi viņas krāja un tad es aizgāju pakaļ. Ieguvums - 30 gab.
GirtsE said: Pudeles ar daudzreizējo swing korķi ("porcelāna" korķis) es dabūju Bombardier krogā. Bārmenis mēnesi viņas krāja un tad es aizgāju pakaļ. Ieguvums - 30 gab.
cik LVL par 30 gab? vari dabūt priekš manis arī?
Arthos said:Vienīgi alus sāka rūgt ļoti aktīvi tikai pirmajās stundās, tagad putas pazuda, hidroaizvars jau sen neburbuļo(pagāja 4 dienas kopš uzliku rūgt), putas vair nav, saldā garša pazuda, paradijās alkohols. Kapēc tā? Iepriekšejās reizes rūga pa nedeļai ar aktivām pazimēm, vienīgi bija maizes nevis alus raugs.
Spams par hidrometru - es labprāt dabūtu tādu, kuram ir tikai viena skala - interesē tikai blīvums pret ūdeni, tās pārējās skalas tik traucē normāli nolasīt - lokies ap to hidrometru, kā žīds ap seifu. Ja no sausā rauga šak rūgt pēc pāris stundām, tad jau baigi ātri - parasti 6-8h paiet, pirms pirmās pazīmes parādās. Uz plāceņa lejot gan viss fiksi notiek - pēdējo reiz jau pēc 40min process aizgāja un pa 24h norūga 16L, pēc tam 24h tik dzidrinājās, pa lielam.
GirtsE said: PET pudeles ir dabonamas šeit http://www.gammaplast.lv/ Daži no mūsējiem jau ir ņēmuši. Pudeles ar daudzreizējo swing korķi ("porcelāna" korķis) es dabūju Bombardier krogā. Bārmenis mēnesi viņas krāja un tad es aizgāju pakaļ. Ieguvums - 30 gab.
Velreiz paldies visiem par atbildēm un draudzīgo attieksmi. Pazvaniju uz gammaplast, apmēram 140 0.5 pudeles ar korķiem ap 16 Ls, negribās jau tik daudz ņemt, bet tas ir minimalais daudzums. Nāksies bomžot pa radiem un draugiem...
Arthos said: Velreiz paldies visiem par atbildēm un draudzīgo attieksmi. Pazvaniju uz gammaplast, apmēram 140 0.5 pudeles ar korķiem ap 16 Ls, negribās jau tik daudz ņemt, bet tas ir minimalais daudzums. Nāksies bomžot pa radiem un draugiem...
piedo veci, bet pēc šitāda teksta var saprast ka tu pēdējo reizi taisies aliņu vārīt un atlikušās 130 pudeles tev būtu jāizmet misenē.
ja pateiktu ka 14000 jāpērk tad varētu domāt ka tik daudz laikam ka tuvākā gada laikā nevajadzēs...
Šeit arī pārdod PET pudeles http://www.ptc.lv/site/29035.
Bet nekas garšīgs no ekstraktiem sanākt nevar.
Nu tam, ka no ekstraktiem nekas garšīgs nevar sanākt es negribētu gluži piekrist. Viss ir atkarīgs kā tam procesam pieiet. Ja liek cukuru 3kg, tad protams ka būs sūds. Ja ņems tikai iļģuciema eksraktu, tad būs ok, bet ar laiku parādīsies problēma, ka nevar neko daudz pamainīt un sanāk vienveidīgs alus. Bet var jau pasūtīt no interneta dažādus eksraktus un tad kombinēt. Cena protams kosmoss, ja salīdzinam ar iesalu.
Optyroc said: Bet nekas garšīgs no ekstraktiem sanākt nevar.
neklausies, Optyroc muļķības runā