antimaniak Gan jau var uztaisīt hidrotestu pašam, tikai protams NE ar gāzi vai gaisu 😃 bet ūdeni spiežot, ja vien ātrāk kāds neizdzenams bacilis nebūs iemeties.
Par NT fermentieriem, tas ir protams tikai mans viedoklis, bet nez vai rauga noliešana ir tik aktuāla, ja nebremzēt ar alus skābēšanu uz rauga plāceņa, tā pat "vidēji statistiskais" alus ir gatavs +/- 7-10 dienu laikā un tālāk uz pudelēm vai kegu. Jebkurā gadījumā tā summa, kas tiek samaksāta par iespēju noliet raugu, man kā mājbrūvētājam ar apjomiem, kas ir reāli cilājami ar rokām, liekas nesamērīgi liela ieguvumam. Ja būtu tonnīgie fermentieri mazgājami, tad nu protams, ar striķī piesietu spaini ārā jau nesmels.
Par raugu vispār, jau labu laiku fermentēju vismaz divas reizes uz tā paša rauga, vāramdienā kamēr vārās nākamais alus, pārleju esošo uz kegu un pirms pārliet atdzesēto misu nosmeļu daļu rauga izlietnē. Kā man pašam liekas, viss ok, piestartējas pāris stundu laikā, ātri visu apēd līdz savam limitam, vieni plusi. Nācās gan iztērēties kausiņam garā kātā ērtību labad, bet nu virtuvē tā pat noder 🙂
Par aksesuāriem, ja par kegmentieri, cik skatījos, tad tur jau tikai vāks ar ball lock postiem, spiediena vārsts un pludiņš, lai nolietu bez biezumiem, ne tik daudz kas nepieciešams pa lielam un var darīt visu to, ko dara lielie brūži, bez lieka skābekļa. Tā kā ja rauga noliešana nav svarīga, izmaksas noteikti nav samērojamas ar koniskā fermentiera iegādi.
Un NT ir viena īpašība, kas nekad nebūs PET'am - visu var dezinficēt ar karstu ūdeni vai tvaiku, ja ir kādas aizdomas vai izmantoti nikni raugi. Tā kā ja ir iespēja ko pielāgot vai dabūt gatavu, tikai par NT, bet ja ir iespēja dabūt bezmaksas PET, kāpēc ne, it sevišķi eksperimentiem ar visādiem dīvainajiem raugiem vai sastāvdaļām, man liekas ideāli.