sākoties laikam, kad bērzu sula ir pieejama. kā būtu, ja daļēji vai pilnībā aizvietotu ūdeni ar bērzu sulām brūvēšanas procesā? pieņemot, ka raugs gremos bērzu sulu cukurus var pirms tam veikt pārrēķinu iesala daudzumam utt.

varbūt kāds ir to darījis?

Es biju domājis par šādu, bet noslinkoju. Jāņem tikai vērā, ka bērzu sulā ir dikti maz cukura, nekāda aizvietošana nesanāks.

Man vecāmāte, kura kādreiz pārraudzīja laboratoriju rūpnīcā, kur arī vīnus ražoja, teica, ka sulai ir 5-8g cukura uz litru, nekāds alko nevarot norūgt, ja nu vienīgi viegli uzgāzēties, ja infekciju noķer. Iedomājis, Plato pilzenerim ir ap 10 - tb 100 grami cukura uz litru, tātad 20 reizes vairāk.

Bērzu sulu var izmantot tikai ūdens vietā, nu tā, lai interesanti, bet cukurs tik un tā no iesala jāņem.

Es gan esmu dzirdējis ka bērzu sulai cukurs ir 2%

Bet padomā. Bērzu sulas jau neko daudz nenorūgst līdz vasarai, mazliet ieskābst tikai. Ja būtu 2%, viss pludotu putās un burbuļos.

Un rekur autoritātes no Delfiem tikai apstiprina manis teikto http://woman.delfi.lv/kitchen/nutrition/article.php?id=23954735

Nu ja, tad laikam būšu sajaucis ar kļavu sulu.

Laikam gan. Paskatījos internetā, ka kļavu sulai tiešām 2%. Reini, moš pamēģini ar kļavu sulu?

jā. kļavas alus arī labāk skan :) tagad paliek tikai izejmateriālu jautājums.

5 days later

http://en.wikipedia.org/wiki/Birch_beer

Sadomāju ielikt šogad bērzu sulas. Cik lasu tīmeklī, tad visi grūž klāt 10-20g cukuru uz 1l, kas jau ir vairāk nekā standarta 6g/1l. Vai tad karbonizācijai nepietiek ar sulā esošo cukuru?

Jā, bez cukura prakstiski nesagāzējas Es cukuru neesmu licis, bet esmu dažādi eksperimentējis ar piedevām un pēdējos 2 gados palicis pie viena varianta - leju svaigas sulas 1,5L pudelē, piemetu klāt 2 rozīnes, mazu upeņu zariņu un pavisam mazu (1/6 daļu šķēlītes) citrona gabaliņu un uzreiz pagrabā iekšā. Viņa tur aukstumā lēnām uzrūgst un viegli uzgāzējas.Vakardien tik izdzēru pēdējo pudeli no pērnā gada tecinājuma.

• [deleted]

Vai bērzu sulas jau tek? Vai pagaidām tikai kļavām?

Kā virs nullītes, tā jāsāk tecēt.

bērzi vēl netek... kad naktī būs virs nullītes, tad jāsāk urbt, savādāk tur tāda cīņa ar ledu vien sanāk...

A kāds tolks no tās bērzu sulas? Tāpat vārot viss iztvaicēsies. Ja nu vienīgi sauksim to par dabiski filtrētu ūdeni.

10 days later

Tikko nomērīju kļavu sulu. Blīvums ir 3.

3pm said: A kāds tolks no tās bērzu sulas? Tāpat vārot viss iztvaicēsies. Ja nu vienīgi sauksim to par dabiski filtrētu ūdeni.

to cukuru jau laikam nevar ņemt nopietni, bet izšķīdušo sāļu koncentrācijas var būt krietni savādākas, nekā dotajā vietā piejamajā ūdenī.

jūs domājat ka vārot cukurš iztvaicēsies? Man gan iepriekšējā pieredze rāda ka tieši nokoncentrēsies:)

Skatījos, ka ASV, kad vāra alu no kļavu sulas, tik un tā liek klāt papildus vēl jau gatavu kļavu sīrupu.

8 months later

esmu licis klāt alum paša vārīto bērzu sulas sīrupu - ļoti garšīga štelle. bet nu to sīrupu dabūju novārot kādus 25 litrus bērzu sulas katlā uz virtuves malkas plīts divu dienu garumā rezultātā bija kādi 2 litri salda un melna novārijuma - ne gluži līdz sīrupam tiku. kārtīgu tvaicētāju vajag tam. bet nu kļavas sulā, jā divreiz vairāk cukura, za to mazāk sulas jāvāra lai dabūt līdzīgu rezultātu. lietoju bērzu novārījumu pie rūgšanas un pie uzgāzēšanas pudelē mazai partijai. neko daudz nevar atrast netā par brūvēšanu ar bērzu sulām. toties ir daži inčigi video par bērzu sīrupa ražošanu Aļaskā. šī meklēšanas ķēdīte noveda līdz šitam mazajam brūzim http://www.lawsonsfinest.com/beermenu.php Oregonā, šķiet. ļoti interesanti aliņi tur top mazās partijās, ieskaitot vienreiz gadā Maple Tipple, kas taisīts tikai no kļavas sulas un klāt pieliktu kaimiņos ražotu kļavas sīrupu, tad gadu nostāvējis vecā burbona mucā, karbonizācija ar to pašu kļavas sīrupu, 10% alkohols. izklausās vienkārši fantastiski. viņš taisa arī kautkādu imperial maple stout! Ja gadījumā kāds zina vai uzzina par kādu kļavs sīrupa vai bērzu sīrupa ražotāju kautkur latvijā, dodiet ziņu!! tur galvenā specifika ir liels kvantums sulas un liels iztvaikotājs. būtībā tādu varētu uztaisīt pats, ja būtu mežs kur sulas tecināt...

A kapeec jaaiztvaiko? Vienkaarshi udens vietaa bruuveeshanai izmanto beerzu sulu.

Es gan nezinu vai viņi joprojām ar to nodarbojas:

http://www.db.lv/razosana/jelgavas-cukurs-razos-cukuru-no-berzu-sulas-un-burkaniem-240401