http://www.youtube.com/watch?v=zH4Q2wAWH0Q

es pavasarī ar mēģināju no bērzu sulas uztaisīt ko līdzīgu šampītim.

...nesanāca

toties tagad man ira pilns plauktiņš ar viegli gāzētu, dzirkstošu, svaigu, atspirdzinošu bērzu sulu.

kā reiz vēl vakar dzēru. garšīgs padzēriens. sula dzidra un pavisam nedaudz ierūgusi. it kā pirms 3 dienām no bērza būtu iztecējusi.

taču no alkahola tur manuprāt nav ne grama (subjektīvs viedoklis, kas nav apstiprināts ar mērījumiem)

sula.jpg

Es pavasarī kādus litrus piecus saliku pudelēs, 5g cukura un vēl iemetu laikam nedaudz citrona. Smuki uzgāzējās un mazliet ierūga, līdzigi kā alusvedējam. Man tāds dzēriens derdzas, bet sievai ļoti patika.

Es kādus litrus 200 saliku pudelēs, drīz būs jau viss nokopts... :) Visādi esmu izmēģinājies, bet pašam vislabāk smeķē: svaigais sulai tējkarote cukura + mazs upeņu zariņš + 2 rozīnes + citrona gabaliņš (1/6 šķēles), pagrabā iekšā.

Vai jums duļķis no tām rozīnēm nenosēžas? Man tādas pretīgas nogulsnes sanāca.

kaut kāda nogulsne jau vienmēr tai sulai ir, bet nav jau jālej tas duļķis glāzē :)

labs video AndiL! Jāni, man doma par iztvaicēšanu bija lai izmantotu bērzu sulā esošo cukuru lai raugu barotu un arī uzgāzētu aliņu - tad garšas īpatnības vairāk sagaršojamas. vārīt alu vnk ar bērzu sulām jau arī var, bet garšas izmaiņas minimālas.

Un kas tev liek domāt, ka raugs neapēdīs visu to bērza cukuru un tur paliks kādas garšas nianses?

varbūt garšai vajag pieliet klāt mazliet ieskābušas sulas?

a kāds ir mērķis? kāpēc to vajag? ustaisīt alu kas garšo pēc bērzu sulas? vai nav vieglāk vienkārši dzert bērzu sulu?

nu... kādēļ gan mēdz pielikt, piemēram medu klāt pie alus, īpaši beigās. domā raugs apēd visu medu? :))

bet par garšu un mērķi - esat kādreiz garšojuši, piemēram, kļavas sīrupu? tiem, kas nav, es teiktu, ka tas ir kautkas medum līdzīgs, bet ar citu garšu. līdzīgi ir arī ar bērza sīrupu - gards īpatnējs dabas produkts, kas var piešķirt interesantas nianses brūvējumam. ir receptes ar medu, ar golden syrup utt. un vārīt alu vienkārši ar sulām nevis ūdeni - nu ja jav kur likt sulas, tad varētu jau reizi gadā to darīt :) savādāk, veselīgāk un vērtīgāk drošivien tāpat izdzert v;esu no pagraba pa vasaru ;)

nu ok, pierunaji Kad uztaisi atnes pagaršot, bet obligāti kopā ar kontrol pudeli kas sagāzēta vienkārši ar cukuru.

obligāti sarunāts :)

Uz nākošo pasākumu man būs ābolu līnija. Divu veidu alus un citi dzērieni no āboliem. Varēsim salīdzināt cik no āboliem palicis katrā no dzērieniem. Cerams, ka nebūšu ieputināts!

alus ar āboliem, vai sidrs no āboliem? :)

Bija jau kaut kad Andis uz pasākumu atnesis alu ar ābolu sulas piešprici, bija interesants... :)

Ābolu alus. Tad viņš vēl bija galīgi negatavs. Tagad ir gaišais un tumšais ābolītis. Ir arī sidrs ar dažādiem raugiem un ne tikai. Tāpēc jau tā tika nokristīta par ābolu līniju. Folkklubā.

7 days later

View of the Russian empire during the reign of Catharine the Second, and to the close of the eighteenth century, vol. 3. Publicēta tieši pirms 211 gadiem, 1800. Tur par Latviju arī :)

Birch-wine, from the sap of the birch tree, which with honey or sugar, ferments into wine, is made on several estates of the nobility in Livonia in such perfection, that it can scarcely be distinguished from champagne. The receipt for it is thus: To an anker of fresh birch-juice put seven pound of sugar, and boil it together till the fourth part is boiled away and skimmed off. After the skum is taken off, and the water well boiled, put six lemons carefully peeled into a clean tub, pour six bottles of good french white wine, and then the boiling hot water upon it. After.it is become barely tepid, add two spoonfuls of yeast, let it stand three or four days, and afterwards set the vessel in the cellar. At the end of four weeks bottle it off, and in the course of a few days this fine sparkling birch wine may be drank.

labs apraksts.

par šito derēja martā neaizmirst :)

Tikai nevajag aizmirst, ka jālieto labs franču baltvīns :). 1 anker = 37 litri