Sveiciens!
Gatavoju alu no koncentrātiem. Iepriekš novārīju ūdeni, atdzesēju, pielēju klāt koncentrātu, cukuru un pēc astoņām stundām viss burbuļoja...

Šoreiz gribējās pamēģināt sterilāku to visu pasākumu un pēc pāris padomiem forumā novārīju koncentrātu, cukuru un ūdeni vienlaicīgi un pēc tad, kad atdzisa, pieliku raugu un sapildīju divos piegājienos divos fermentācijas traukos. Un jau pagājušas kādas stundas 16 un nav nekādas zīmes, ka kaut kas notiktu... Nenoturējos un kādu laiciņu atpakaļ pavēru vaļā vienu vāku, pēc smaržas un garšas radās sajūta, ka kaut kas tomēr notiek, bet ļoti vāji. Var jau būt, ka man arī izlikās :)

Kas varētu būt par vainu? Vai šādi visu novārot var sabojāt to maisījumu? Iedomājos arī par temperatūrām... Vai alus raugs ir ļoti prasīgs pret temperatūrām, vai principā nedrīgst būt tikai ļoti karsts vai auksts? Un, ja nekas nesākas, ko iesākt, nogaidīt vēl kādas stundas 12 un liet to visu ārā? Vai arī mēģinēt nopirkt jaunu raugu un pielikt klāt?

    PS. Parasti nogaidīju, līdz ūdens atziest pilnībā līdz istabas temperatūrai, bet šoreiz raugu pielikumu nedaudz siltākām, bet jebkurā gadījumā ne karstam ūdenim. Nezinu, varbūt bija kaut kādi 35 grādi...

      Gandriiz visaas receptees raksta, ka raugs jaaliek klaat uudenim no 19-25 gradi, jo , ja tu pieliksi siltaakam par 27 graaadi, raugs var iet bojaa un no tava bruuzha sanaak limonaade ar rauga garshu. Bet to esmu tikai lasiijis, pats neesmu pieredzeejis.

      Jaagaida kaada pieredzeejusha bruuveetaaja paliidziigaa roka :)

        Raugs mirst pie 50 grādiem. Pie 35 viņš var tikt stipri šokēts un apjukt, iespējams pēc kāda laika tomēr sāks rūgt. Ja nesāk pēc kādām 24h, tad ber klāt jaunu raugu.

          Nu visur iesaka NEKAD raugu nelikt siltākā kā 30C. Es domāju ka tava problēma šeit ir acīmrerdzama. Pieliec tagad jaunu raugu un viss būs kārtībā.

            pie 35C nobeidzies jau nebūs (ja tiešām tie bija 35C nevis vairāk), ja paceļot vāku liekas ka tomēr kaut kas notiek, tad domāju, ka vēl jāpagaida, gan jau aizies...

            Man vienreiz bija feileris, ka 30h nekas nenotika, jo nošokēu raugu ar pārāk zemu temperatūru (10C)... bet nu beigās viss labi beidzās.

              Man Nottingham raugs pēc aptuveni 40h sāka strādāt, kaut arī viss bija izdarīts kā parasti. Vakarā jau domāju mest jaunu raugu, noslinkoju un no rīta maģija bija notikusi pati.

                Ati, starp citu man arī Notingham tāds slinks sākumā bija, pēc 12h vēl nekādas dzīvības nebija, bet toties pēc tam kad aizgāja, tad dabūju pat fermentierim vāku raut nost, jo spēra putas laukā pa hidroslēdzi.

                  Pagājšsestdien ieliku arī ar Notingham. Iemaisīju pie 24C un pēc 12h jau gāja vaļā un pēc dienas arī jau putas nāca ārā pa hidroaizvaru ;). 35L trauks priekš 30L laikam nedaudz pa mazu...

                    2 months later

                    Sveiki!

                    piektdien vakarā uztaisīju Coopers draught bundžu, šķidro glikozi (pirku dzirnavu 7), H20... Raugu 7g(bija pie iesala bundžas pievienots)iemaisīju pe aptuveni 25C... Istabā t ir 21-22 C, uz spaiņa indikators rāda 24C. rezultātā kkāda aktivitāte parādījās tikai aptuveni pec 40 h... hidroaizvarā burbulīši aptuveni 48 stundas nāca tikai 1/1,5 minutē... tagad vēl lēnak. Jautājums: Vai šāda aktivitate ir pietiekama, vai kkas jādara tagad, ja pagājušas 4 d no alus iejaukšanas? Kad pildīt pudelēs, jo baidos, ka tas raugs lenā garā var pudelēs darboties u tās uzspridzināt...

                    Jau iepriekš paldies par atbildem...

                      Māri, Tev ir hidrometrs? Burbulīši nav vienīgais rādītājs, iespējams, ka trauks laiž gāzi garām. Vispār burbuļus skaitīt ir mazliet garām, tur var būt dafiga faktori, kuru dēļ maz burbuļo, blīvuma mērīšana ir vienīgais objektīvais veids.

                      Bet vispār es ieteiktu vēl 10 dienas pagaidīt, nav jau viņam kā trakam jāburbuļo, var rūgt arī lēnām. Tai laikā vari aizņemties vai nopirkt hidrometru un lēnā garā paskatīties kas un kā.

                        Atver vāku un apskaties vai tev tur rūgst vai nē..

                          Tā Diena: Sastāvdaļas: ◦10 litri vājpiena vai pilnpiena (biezpienam) ◦7 lirti piena ◦5 olas ◦5 ēdamkarotes sāls ◦1 glāze krējuma ◦Ķimenes vai zaļumi

                          Pagatavošana: Katlā ielej 7 litri piena un liek to uz lēnas uguns karsēties. Ja sieru grib mīkstāku, pienam pievieno glāzi ar ūdeni. Vairākas dienas iepriekš sagatavo biezpienu - ņem 10 l vājpiena vai pilnpiena un ļauj tam sarūgt. Kad piens jau lielā kunkulī, to izmaisa un liek sildīties uz lēnas uguns, kamēr sāk atdalīties sūkalas un piens ir tāds, ka pirksts karstumu knapi tur. Virumu nokāš. Jo biezpiens vecāks, jo siers labāks. Biezpienu (aptuveni 1,5 kg) sastampā traukā. Citā traukā. Ņem 5 olas un pievieno tām 5 ēdamkarotes sāls. Var pievienot krējumu (1 glāze) vai taukvielas, tad siers būs mīkstāks. Masu sakuļ ar mikseri. Jāņu sierā pēc tradīcijas liek ķimenes, bet tās var arī nelikt vai arī pievienot zaļumus. Kad piens uzkarsis un teju sāks celties augšā (svarīgi nenokavēt īsto brīdi, citādi piens nesavilksies un būs jāizlīdzas ar citronskābes šķipsniņu), tajā ber iekšā sadrupināto auksto biezpienu. Pienu visu laiku maisa. Kad sūkala kļūst dzidra un biezpiens – staipīgs, to pārlej traukā, kas pārklāts ar arudumu vai marli (var arī sietā).Svarīgi marli saslapināt aukstā ūdenī, lai biezpiens nelīp klāt. Biezpienu izvirza marlītē, lai notecinātu sūkalas. Katlā ieliek divas sviesta piciņas un lēnām ievieto no sūkalas notecināto biezpiena masu. Nemitīgi maisot un karsējot, masai lej klāt sakulto olu. Kad biezpiens, to nemitīgi maisot , sāk atlekt no katla malām, tas ir gatavs. Masu ar koka lāpstiņu izņem no katla. Gatavo sieru saliek traukā vai auduma maisiņā, un zem neliela sloga liek atdzesēties.

                            Sorry, netajā tēmā iepļāvu, Edgar, izdzēs, lūdzu!

                              noņēmu vāku, tur izskatās šādi: skat.bildē... Redzami mazi burbulīši,kas uzpeld ik pa laikam... Tā kā pirmo reizi taisu alu, nevaru novērtēt īsti procesa gaitu :)

                              bb_007.jpg

                                pēc bildes ir diezgan labi redzams ka rūgšana jau labu laiku beigusies un putas nokritušās , atstājot aiz sevis to brūno apkaltušo joslu. Pagaršo vai saldums vēl jūtams. Tikai nebrauc iekšā ar netīru karoti. Tagad saproti ka būbuļu vērošana ir bezjēdzīga nodarbe??:)))))

                                  nujāa... pagaršoju saldums nav jūtams,pēc garšas nedaudz atgādina atšālējušos alu...

                                    man pirmais coopers pirmās 2 diennaktis vispār neburbuļoja tad uz dažām dienām parādījās aktivitāte hidroaizvarā pēc tam atkal pazuda

                                    šeit lasīju ka labāk ir ilgāk paturēt alu fermentējamā traukā nekā par agru notecināt. neskatoties uz to ka nava nekādu burbuļu noturēju spaini nedēļu (no sestdienas līdz sestdienai)

                                    tagad dzeru - garšo pēc alus tiesa gan ir pagājusi tikai pusotra nedēļa kopš pudeles ir pagrabā un garša vēl mainās.

                                      ja salduma nav, gan jau būs ok.