Sveiki veči,esmu kārtējais "čaiņiks" jūsu pulkā,kurš,iepējams,uzdos nepareizos jautājumus nepareizajā vietā,bet ja tā,tad baigi necepieties.Pirms kko rakstīt,studēju forumu kādu nedēļu un daudz ko arī uzzināju,bet kā jau jūs visi to zinat,tad teorijā viss izskatās daudz vienkāršāk nekā praksē. Tā nu arī es esmu nobriedis iemēģināt roku alus brūvēšanā un,kā jau laikam lielam varumam no mums,protams mana izvēle ir kritusi uz konserviem.Visu izdarīju pēc instrukcijas,bet tad atskārtu,ka veikalā ir iemērējuši konservu ar iztecējušu termiņu,tādēļ faktu,ka nekas nerūgst saistīju ar iespējamo rauga sabojāšanos un nolēmu piemest vēl vienu devu rauga (tikai pēc tam pamanīju,ka spainis laiž gar vāku garām).Kad šī problēma bija novērsta,viss aizgāja un "reaktors" vārījās uz nebēdu.Intensīva rūgšana ilga 2 dienas un tagad viss ir apstājies,putas noplakušas.Saprotu,ka tā laikam var būt un kreņķi raut nevajadzētu,bet tomār gribētos dzirdēt arī jūsu viedokli. Vēl arī tas,ka piemirsu nomērīt blīvumu.Vai uzzināt sava brūvējuma stiprumu ir iespējams arī pēc tam?Mans mērāmais ir pēc BALLING skalas.

Rūgšanai nevajag noslēgtu spaini, rūgtu arī tad, ja vāks būtu pavisam vaļā. Rūgšanas sākumu skaties vizuāli - kad rodas putas, nevis ķer ar dzirdi. Bet vispār liekas, ka viss būs labi.

Ja nenomērīji sākumā, uzzināt vairs nevarēs. Ja nu vienīgi izmantojot īpašus analizatorus, kas ir darītavu laboratorijās.

Liels paldies,par viedokli.Nupat nogaršoju-garša pagaidām tāda pliekana un saldums nejūtas.Cik noprotu,tad tagad laikam kādas 10 dienas būtu vēlams noturēt spainī un tad pildīt pudlēs?!

Vismaz nomēri pēc norūgšanas. Tas, cik bija pirms, daudzmaz skaidrs no receptes kautgan nav garantiju, ka praksē viss sanācis kā teorijā.

Mēģināju mērīt šodien un īsti gudrs netieku,jo ja pareizi saprotu tabulu,tad pēc tā,ko rāda ir 2.5%,bet pēc receptes jābūt ap 5.Te rodas jautājums,vai tas stiprums vēl var mainīties,vai arī es kkur esmu nokļūdījies.

Cik FG sanāk ? Skaties, ka nesanāk kā man, kad hidrometrs uz rauga kaudzes uzsēžas un vairāk nerāda Cik pēc teorijas bija jābūt OG un FG ?

Redzi esmu vēl pārāk zaļš,lai orientētos visos terminos,tāpēc neņem ļaunā,ka es īsti nezinu kas ir FG un OG.Pēc BALLING skalas man tagad parādīja 7,kas ir ap 2.5%,bet būtu jābūt ap 12.Es jau uz baigo šedevru neceru,bet nu cerams,ka vismaz ārā jālej nebūs

Man nav skaidrs, kas tie par procentiem, ko Tu raksti un tas nav pat svarīgi. Lai varētu aprēķināt alko saturu, blīvums jāmēra rūgšanas sākumā un beigās. Alum rūgstot, blīvums krītas, acīmredzot tagad jau ir tuvu beigu posmam.

Tu nevarēsi precīzi izrēķināt alko saturu tagad, aizmirsti par to un nesatraucies. Kādēļ tas vispār ir svarīgi? Alus garša jau no tā nemainīsies. Izmērīsi nākamajam alum.

Labāk liec spaini mierā, neņem visu laiku paraugus un nebaksti viņu, tā vari infekciju ievazāt. Izskatās, ka Tev alus jau norūdzis, bet drošības dēļ dažas dienas vēl paturi un liec pudelēs.

Nu, man tas Ballings neko nizsaka. Kaā jau Atis teica, galvenais lai garšo. Ja ir iespēja piegriest traukam uz 20min skābekli un attaisīt - tad jai var labi dzirdēt, vai rūgšana turpinās (noiet gāzes), vai ne

Daini, Ballings it aptuveni vienāds ar Plato, tb 7 atbilst aptuveni 1028 g/l

Paldies,veči,par skaidrības ieviešanu.Likšos mierā uz kādu nedēļu un tad pildīšu pudelēs.Vēlāk padošu ziņu,kas būs sanācis,bet pagaidām visiem priecīgas Lildienas.

aivarsk said: Liels paldies,par viedokli.Nupat nogaršoju-garša pagaidām tāda pliekana un saldums nejūtas.Cik noprotu,tad tagad laikam kādas 10 dienas būtu vēlams noturēt spainī un tad pildīt pudlēs?!

Pirms pudeļošanas reti kurš alus garšo labi.

7 months later

Uztaisīju lager rauga starteri un ieliku ledusskapī, pie aptuvenās paredzētās raudzēšanas temperatūras. Nākamajā dienā process sācies, tāpēc savārīju misu un piegāzu starteri. Ieliku ledusskapī raudzēt. Pēc pusotras dienas, reakcija nulle! Var redzēt peldam tādus kā rauga kunkuļus. Kādi iespējamie cēloņi un scenāriji! Ar lager raugu raudzēju 3 x un nepārzinu viņa "uzvedību" !

Kur es saskatu iespējamās kļūdas...

1. Par maz rauga starterī - 11 gr. + 500 ml. (OG 1.070) misas, uz 20 litriem raudzējamā materiāla (OG 1.050). 2. Misas sākotnējā temperatūra ~ 18 C, startera temperatūra ~ 10 C

Pārējo visu darīju kā iepriekšējās divas reizes, un tur viss notikās! Šorīt piebēru paciņu sausā W34/70

Par šito Piebalgas alū runāja - nedrīkst raugam radīt šoku. Respektīvi temperatūras starpība nedrīkst pārsniegt 2 C Es arī W34/70 pavairoju ievērojot temperatūras - ņemās kā traks.

Paciņa ir uz 25~30 l ja nemaldos, par maz toč nav. Pats tagad aktīvi ņemos ar šo raugu.

Vajadzēja noliekt telpas temperatūrā uz stundām 5/6. Fermentis raksta ka labvēlīgā temperatūra W34/70 ir 23 C +/- 3 C. Iespējams iekurbulētos bez sausā rauga bēršanas - man tā vismaz izdevās.

Starteri nevajag tik treknu taisīt, raugam grūti iesākt grauzt, ar OG 1050 pilnīgi pietiktu. Starteri var startēt pie 14C.

Un nevar saprast cik Tev tajā raudzējamajā ledusskapī T? Kamēr kārtīgi aiziet rūgšana, tur labāk uzgriezt ~14C, kad jau kad kārtīgi iesācies, tad uzlikt uz 10-12C.

Tur jau tā lieta, ka starteris "aizgāja" normāli. Vismaz pēc 12 h jau viss notika,. Apstājās tad kad starteri pievienoju misai. Ledusskapī temperatūru samazināju pakāpeniski, sākot raudzēšanu spainī bija ~ 17 C° , nometu līdz ~ 10 C°

Tādā fiozofēšanas līmenī es ar domāju ka tev tur vairāki faktori kopā salasijās, trekna startera misa + aukstu starteri iegāzi siltā misā u.t.t. Nekuj taisīt starteri, ber kā Andis pa tiešo fermentierī sauso, viņam nekad problēmu nav. :) Es ar nekad starterus netaisu un ar rūgšanu problēmu nav bijis ne eiliem ne lāgeriem.

Zinātnes vārdā, zi-nāt-nes... , tobiš mācos, Edgar, mācos! Es arī gribu būt tik gudrs kā Tu ;)!

es ar sauso no saldētavas pa taisno beru klāt - temp. starpība 45C sanāk. Pēc 8h rūgst griezdamies

a month later

Tikko manu pacietību 48 stundas pārbaudīja šķidrais WYEAST American Ale II ACTIVATOR raugs. Tur paciņā ir rauga barības maiss kas jāparplēš neatverot paciņu, man tas neizdevās. Pielēju tāpat. Temperatūra ~19C. Neuzrādīja pilnīgi nekādas dzīvības pazīmes tieši 48 stundas. Jau biju gatavs bērt kautko citu, kad saklausīju pirmo burbuli. Un tā lēnām lēnām un jau vēl pēc 24 stundām burbuļo 5...7 reizes minūtē.