Kāds izmēģināja Gordona dāvāto BRY-97 ( http://www.danstaryeast.com/products/bry-97-american-west-coast-yeast ) ? Vienu misu sadalīju 4 daļās un raudzēju ar S-04, S-33, Nottingham un BRY-97. Pagājušas 16h, visi iet griezdamies, bet BRY-97 CO2 neražo (aizgriezu bunduli uz 30min - nekādas skaņas pēc atvēršanas). Temp. 19C.
Palīdzība - nerūgst alus
Es kāreiz vienu raudzēju ar Gordona doto BRY-97. Aizgāja apmēram pēc 24h tagad rūgst samērā aktīvi jau trešo dienu t~20C
Kas, pie vella, ir "Gordona dotais BRY-97" !?
http://fermentationriot.com/yeast.php?yeast=American%20Ale%20BRY%2096
Gordons laikam iedeva sauso, ko laikam tikai nupat, nupat laiž pārdošanā
...nu tik jauns vairs nav, ja precīzāk pirms kādiem 9 mēnešiem...:)
Pēc atsauksmēm, diezgan kaprīzs, bet ja saprotās, tad ir ļoti Ok.
Pēc 23h bija parādījušās pirmās rūgšanas pazīmes. Tagad (pēc 28h) ir neliels putiņu slānis. Bet aprakstā kautko dirš par ''Quick start and vigorous fermentation, which can be completed in 4 days above 17 °C'' ...
Dainis said: Pēc 23h bija parādījušās pirmās rūgšanas pazīmes. Tagad (pēc 28h) ir neliels putiņu slānis. Bet aprakstā kautko dirš par ''Quick start and vigorous fermentation, which can be completed in 4 days above 17 °C'' ...
uz manas paciņas bija best before 03.2013 .. varbūt tāpēc lēns starts
Bet nav jau beidzies vēl termiņš, tā ka, idejiski, vajadzētu uz 100% darboties.
Teorētiski ne pa tēmu, jo alus "itkā" rūgst, proti, co2 nāk ārā, bet uz alus neparādās pat mazākās putas. Rūgšana notiek, to pat var redzēt ar aci, kā viss iekšā kustās, arī aiztaisot vāku, jau pēc 5 min taisot vaļā puhpuhpuh ir pietiekams, bet no putām ne miņas. Šobrīd pagājušas ~ 40h, visaktīvāk rūga pirms ~10h, tagad arī rūst, bet vairs ne tik ražīgi. Kā izskatās, tas ir normāli? Man gan arī iepriekš nebija tādas putas, kā Jums bildēs, bet vismaz mazliet bija un alus pēc tam arī bija dzerams, bet tagad pat mazliet nav.
Man domāt ka tas ir normāli. Tev alus rūgst, vienkārši viņš rūgst, ļoti, ļoti mierīgi. Varbūt putas bija, bet viņas bija ļoti īsu brīdi, un ātri izkrita. Objektīvākais rūgšanas noteikšanai nav vis putu daudzums, bet blīvuma kritums.
Man pirmajam (ekstrakts) arī no putām bija tik tā kā tējā iespļauts būtu, bet beigu galā viss labi. Es nebiju aerāciju nekādu taisījis, laikam tāpēc. Otro lēju spainī tievā strūklā no 2 m augstuma un liku raugu atsevišķi pirkto un burbuļoja zvērīgi.
Nu vēl bija tas apstāklis, ka liku 5g S-04 (šis bija palicis pāri un smuki aiztaisīts apm. 1 mēnesi stāvēja leduskapī) un 7g T-58 raugu. Alus šitais bija ar ~40% karamelizēo iesalu. Vāru es 10l. Un blīvumus es nemēru (nemāku un nav ar ko), bet laikam jāiet iepirkt mērāmais un jāsāk mērīt, jo citādi es līdz šim dzīvoju neziņā par gala produktu.
Un to aerāciju es realizēju tā, ka pārlejot raudzējamajā, es aiztaisu korķi un riktīgi sakratu - pēc šīs darbības atlikušās 30% telpas kannā visas ir ar putām un tad tām pa virsu uzberu raugu.
Silti iesaku apgādāties ar blīvuma mērītāju. Manā uztverē tas ir no TOP 3 "ļoti vajag" ekipējuma sastāvdaļa!
tas, aiz termometra, ir arī vienīgais ''ļoti vajag'' ekipējums :)
uz cik lieliem grādiem orientējies (pieņemu, ka kādu porteri taisīji) ?
cik litrīgā traukā un pie kādas temp. tos 10L raudzēji ?
kad 7.5L kādus 5L raudzēju un bija 18C, mazgrādīgs alus un plaša raudzējamā virsma, tad nebija nekāds lielais putu slānis. Turklāt tā maksimus gan jau bija tad, kad pa šanci ņēmos - vislaik klāt nesēdēju.
mmm, grādi... nu tas ir viens no nezināmajiem visiem maniem šobrīd tapušajiem aliem (šis ir 4tais), jo vienīgais, ko izmantoju gatavošanas procesā ir termometrs un svari. trauks man ir 10l kanna kurā var saliet ~13l, šobrīd alus ir pie atzīmes 10l, bet apakšā ~1-1 1/2 litrs ir noglsnes. Uz gala alus apjomu ap 8.5l es iesalu taisīju ar ~800g pilsenes; 800g karamele; 600g minhene. vien tpauze uz 1h pie 66 (nokritās par 2`). magnum 12g 40min un magnum 10g 5min. kas tas beigās par alu, ar cik grādiem un vai dzerams, tas man vienmēr tāds pārsteiguma moments, kas man līdz šim ir pārsteidzis pozitīvi:) Saprotu, lai dabūtu grādus vajag tajā beershmiā likt iekšā aprēķinus un tad dabūn, + vēl salīdzināt tos OG ar reālo un tad var saprast kāads rezultāts - šo varētu realizēt nākošajiem vārījumiem, bet tad jāiet uz "must have" veikalu pēc tā blīvumērītāja...
Lai dabūtu grādus, tas ir ABV % procentus tavam alum, Tev pietiek zināt misas sākuma un beigu blīvumus. Tālāk jau sabaksti šos datus vienā no simpatsmit internetā pieejamajiem kalkulatoriem, un voilā... lieta darīta. http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
Rupji rēķinot, 1kg Pilzenes iesala uz 5L ūdens dod 4.5% (karameles kilograms dod 4%). Tavs tumšais būs uz kādiem 4.5%, ja efektivitāte normāla un norūgst kā vajag. Tik mani māc aizdoma, ka būs nežēlīgi rūgts, gan no iesala, gan no apiņiem. Pēc pusgada varbūt varēs normāli iesmelt ;)
Un lielais (40%) karameles daudzums dos specifisko skābumiņu ;)
man 1kg pilzenes uz 5l dod aptuveni 5.5% vispār radās doma ka efektivitāte mainās no skalošanas tehnikas. tāda sajūta ka % lielāks ja aizmirstas skalojamo laicīgi uzliet. garāks tecināšanas process un beigās arī labak noskalojas.
kastrolis said: man 1kg pilzenes uz 5l dod aptuveni 5.5% vispār radās doma ka efektivitāte mainās no skalošanas tehnikas. tāda sajūta ka % lielāks ja aizmirstas skalojamo laicīgi uzliet. garāks tecināšanas process un beigās arī labak noskalojas.
Tā arī ir tecinot ar šo http://www.homebrewstuff.com/2-gallon-mash-tun.html. Kad uzleju visu skalojamo ūdeni uzreiz virsū, tecinās ļoti vāji un jāpiepalīdz nedaudz ar karoti. Bet, kad skalojamo ieleju pa nelielām porcijām, tad iztecinās ļoti ātri un blīvums ir zemāks nekā pirmajā variantā. Zemāks blīvums bija arī tad, kad agrāk tecināju caur duršlaku vai sietiņu.