Nu pameklē netā kaut kādas partial mash receptes. tā no galvas nepateikšu, bet varbūt ka 0,5kg...Var jau likt gan 0.5 gan 1 kg. Kaut kas jaun sanāks abos gadijumos. Bet principā jā, Kristāmalts ir tas pat karameļiesals.

a month later

Jau nedēļu fermenterī stāv šāds brūvējums (skat. bildi)

Nezinu vēl, kā garšos šis alus, bet, līdz ko atbrīvosies trauks, gribu taisīt jaunu brūvējumu līdzīgā stilā. Izmantošu tās pašas sastāvdaļas, jo nekā cita man pagaidām nav. Varbūt kāds var ieteikt kādu recepti, kas pašam ir laba sanākusi no šīm pašām sastāvdaļam. Galvenokārt interesē, kurus no šiem 3 apiņiem izmantot, cik daudz izmantot un cik ilgi vārīt?

recepte.jpg

Skatoties uz šo recepti, man krīt acīs šādas lietas... Krāsa, diezin vai viņš Tev tik tumšs sanāks. Piem, Iļģuciema ekstraktam es dotu kādus max 15EBC. Apiņi, šķiet, ka diezgan pareizi, bet vari visu vārīt vismaz 1h, tad būs Magnum 60min, Tradition 30min, Hersbruicker 10min. daudzums jau Tev pareizs. Vari ar S-05 raugu pamēģināt.

Nav jau obligāti iļģuciema ekstrakts jālieto.

Bet intereses pēc nākamo gribētos pamēģināt nedaudz savādāku, tādēļ labprāt pieņemtu ieteikumus, ko pamainīt apiņu izmantošanā. OK, Magnum lai paliek tas pats daudzums un vārīt stundu, bet varbūt aromātam kaut ko pamainīt, Kā būtu, ja 5 min pirms vārīšanas beigām piemestu vēl papildus Hersbrucker vai, piemēram 15 min pirms beigām vēl Tradition? Apiņus izmantoju 1. reizi, tāpēc nav ne jausmas, ko sagaidīt gala rezultātā.

Tieši tā. Pie beigām noteikti piemet aromātiskos apīņus.

6 years later

Sveiki! Vai varētu lūdzu ieteikt recepti, man ir Iļguciema ekstrakts 3kg, Hallertau tradition 50g granulēti apiņi, Diy beer Coopers brewing yeast raugs. Doma taisīt Venden bačokā.
              Vēl tāds jautājums, cik ir jābūt ūdenim grādu kad jāgāž klāt ekstrakts?

Ieteiktu to Coopers raugu nomainit pret US05 safale, var pie Raivo dabut, ja vari gaidit, ja ne, varbut kads majbruvetajs var iemainit, pardot! Kaut vai s-33, ko visos Alko Outlet tagad var dabut.
                Misu vajadzes varit, gan lai dezinficetu, gan dabutu rugtumu ara no apiniem. Venden bacoka lien kadi 18l, ar 3kg ekstrakta vajadzetu sanakt OG1050 un 5% gradigam alinam. Vaari 30min, pilnigi pietiks, ierekini paris litrus pa virsu, kas novarisies pusstunda, teiksim, 20l varosa udeni iejauc tos 3kg ekstraktu, kartigi izmaisi, pieber 50g Tradition (cik vieniem alfa %, nav noradits?) un atskaiti 30min.
                Tad nodzese misu lidz 18-20c auksta ledus udens pelde, parlej dezinficeta venden bacoka, pieber raugu un aiziet. Var bez burbulotaja, ar folija cepuriti vacina vieta.
                Protams, dezinfekcija, izlasi par to- visam kas saskaraa ar misu pec varisanas ir jabut DEZINFICETAM!!

• Wash replied to this.

ugis_n Raivo cik noprotu ir bruvepats.lv? Ja jā, tad pie viņa pasūtīju visu vajadzīgo, bet sanāca tā, ka pasūtīju pēdējā mirklī+ nolaidu luni ar piegādes info un nesanāca atvest man vajadzīgo. Gribēju rīt mēģināt kko uzbrūvēt, akciza.net ieteica šo, teica ka vairāk ir viss universāls, būs vieglāk pirmajai reizei. Apiņiem alfa norādīta 6.5%. Par dezinfekciju izlasīju, nopirku tabletes. Ar to raugu kkas nav labi līdz galam? 🙂
                  Par vārīšanu, man ir 10l katls, domāju to visu vārīt divos piegājienos. Vai raugu bērt no sākuma un tad pa virsu misu un kad ir pārliets, cik saprotu vairs neko neaiztiekam(nejaucam, nekratam) un liekam tumšā vietā?

Nu var jau likt to raugu, alus sanaks, bet sazin cik ilgi vins stavejis un kada kondicija...Us05 tada zina ir parbaudita vertiba, pie ka daudzi pieturas ari gadiem ilgi.
                    Viens variants, ja negribi ilgi cakareties, ir taisit pirmo porciju ka koncentratu, viss iesals un apini pirmaja katla, 30min varits, no 10l novarisies gan jau uz 7-8l (baigi traki nevajag varit, ta lai kustiba un burbulo nedaudz) un tad otros 10l pielej fermenteri novaritu (nopasterizetu 80c) udeni kadus 10l - ATDZESETU!
                    Raugu vari likt ari pec pirmas porcijas, rehidresies un aklimatizesies, tik skaties lai misas temperatura ar raugu nav virs 20c
                    Pirmaja reize neiespringsti uz merijumiem, alus sanaks ( ja ieverosi tiribu un nesaskabs), bet turpmak iesaku bruvet ar iesalu (graudiem), gadat hidrometru, dzesetaju, katlu un bus daudz jautrak!
                    Lai izdodas!

Mazliet solis neizpētītajā. Es piedāvāju šādu vārdienu - Dezinficē venden bunduli ar pieejamo ķīmiju, ielej tur divus piecu litru bunduļus ar negāzēto Mangaļu ūdeni, desmit litru katlā iejauc ekstraktu ar ūdeni tā lai pilns, tad vāri tik ilgi kamēr novārās 2 litri šķidruma (= 8 litri misas), nodzesē misu un lej venden traukā uz Mangaļa = 18 litri misas beigās. Raudzē vēsā vietā, ap 15 grādi, 2-3 nedēļas. Tad prasi par pudeļošanu.

Ja, dari ka Jesus saka, mazaks apjoms bus jadzese, 10l auksta udens no pieclitrenem (vari pat bacokus ledusskapi ielikt) un tad pedejos 8l novaritus ar ekstraktu un apiniem nodzese (maisot auksta udens pelde ar dezinficetu karoti) lidz 30c un jauc klat, ja udens bacokos bus ap 10c, temp Venden bacoka vajadzetu but drusku zem 20c, ideala raudzesanas temperatura.

Atgādināšu, ka ekstraks grimst un labprāt piedeg pie katla dibena, ja nemaisa kārtīgi..

Write a Reply...