Labs vakars,

Es kā šejienes jauniņais vispirms atvainojos, ja šāds topiks jau bijis....pats neatradu.

Jautājums spečukiem- vēlos beidzot uzdrošināties un līdz Jāņiem patrenēties alus brūvēšanā, bet pirms sāku ar "īsta" alus brūvēšanu, gribu nopirkt kādu no tiem "gataviem" starta komplektiem ko te Rīgā piedāvā, pieļauju, ka teiksiet, ka visi sū...bet tomēr, varbūt kāds var padalīties ar padomu kuri būtu labāki pār citiem un kāpēc.
Sev un ciemiņu pulkam vasarā piedāvāju "Brāļa" brūvēto tumšo nefiltrēto, ta, ka funktieris piemeklēt līdzīgu tam.
Pateicība jau iepriekš:)

    Ieteiktu palasīt alusmuca.lv, tur ir viss par ekstraktiem. Vispār jau uz šo jautājumu ir ļoti grūti īsi atbildēt :). Vienīgi starta komplekts īpaši neatšķiras no "īsta" alus komplekta. Mazliet, mazliet padomājot visus nepieciešamos traukus - pārtikas plastmasas spaini un trubiņas var nopirkt daudz lētāk būvmateriālu vai plastmasas preču veikalos.

    Par tiem ideālā alus meklējumiem (Brāļa tumšais nefiltrētais) varbūt nav vērts aizrauties. Jo ir visai liela garantija, ka jebkura veida alus tāpat sanāks labs un garšīgs.

    Bet es visvairāk ieteiktu atnākt 12.aprīlī uz mājas alus pasākumu (pirmās lapas augšā ir reklāma), kur varētu klātienē visus šos jautājumus uzdot. Tāda veida komunikācija ir daudz efektīvāka.

      ati, paldies

      doma maaazliet skaidrāka :) būs ko vakarā pastudēt.

      P.S. īstenībā liela taisnība, es kā reiz berģu depo skatījos, ka šiem paliela izvēle vīna/alus brūvēšanas lietām, par cenām vēl nezinu, būs jāsāk salīdzināt.

        Un n-to reizi varam atgādināt, ka silti ieteicams ir NELIKT klāt cukuru, tā vietā piejauc kaut vai Iļģuciema ekstraktu.

          Ja vēl negribas ķerties pie graudiem, bet ir interese paķēpāties ar vārīšanu un apiņiem, tad es tev ieteiktu nepirkt tos dārgos alus kitus, bet uzbrūvēt tīri no Iļģuciema iesala ekstrakta (būs lētāk un interesantāk). Ekstraktu vislētāk dabūt var viņu veikalā pie rūpnīcas (Daugavgrīvas iela).

          Priekš 25L alus: Uz 28L ūdens iejauc 4,5kg Iļģuciema iesala ekstraktu. Pēc tam vāri stundu kopā ar apiņiem (60min rūgtajiem 5min aromātiskajiem). Atdzesē, raugu klāt. Pēc 2 nedēļām lej pudelē. Vēl pēc 2 nedēļām mēģini.

          Traukus vislētāk Depo un http://www.efija2.lv/lat/

            Pilnībā piekrītu Edgaram! Man ir līdzīga recepte, ko dažreiz savāru un uzgāžu uz vecā rauga. 3kg iļģuciema iesala ekstrakts, 0.5kg medus. Iejaukst 25L ūdens, uzvārīts, vārīts 50min ar 15gr rūgtajiem apiņiem, tad pielikti 15gr. aromātiskie apiņi un pavārīts vēl 10min. Tad nodzesēts līdz 24C un uzliets uz rauga. Viss notiek un sanāk ļoti pat dzerams alus, tāds uz 4,5% alk.

              Paldies kungi!!!!!

              Ē, par Ganību dambja efiju biju galīgi aizmirsis:)

                • [deleted]

                Šo lasot, nāk prātā teiciens, ja nopirksi opeļi, tad arī brauksi ar opeļi...

                  kaspīt, neiebraucu kā tu to domā?

                    Klau...a nafig vārīt visus tos 28 litrus? Vai tad nevar apiņus mazākā katliņā atsevišķi savārīt? Ekstraktu taču vajag tikai uzkarsēt lai nosterilizējas. Eku Madonas alus tā arī darija senāk( nezinu kā tagad), Notecināja misu un piešāva klāt atsevišķi katliņā novārītus apiņus. Nu viņu gadijumā ( All grain) tas protams ir galīgi šķērsām bet ar ekstraktu nevajadzētu būt problēmai.

                      Nu, ja štruntīgu uzparikti nopirksi, tad ar štruntīgu arī vārīsi...

                        kspc

                        ...nu pag, pag :) ko ta man uzreiz visu ņeržā jāpasūta?????

                        Tak kādam sakarīgam sakumam bez 500ls ieguldījuma arī jabūt:)

                        P.S. Pilnīgi jauns opels bieži vien ir labāks par nooojāāātu bēmēwē.....:)

                          • [deleted]

                          Nē, tu kaut ko neesi sapratis no lietu būtības, vecs bēemvē ir un paliek bēemvē, bet pat jauns opels ir un paliek tikai opels...

                            Racionāla šajos argumentos ir maz. Kā krievi saka - ponti dorože deneg!

                              kspc

                              Nu ok, saprotu, ka bez pāris kopīgiem aliņiem viens otru līdz galam nesapratīsim...:)

                                Te nu gan es nekādi kspc nevaru pekrist. Es uzskatu, ka nav jēgas uzreiz ieguldīt dārgos katlos u.t.t., vajag vispirms pamēģināt ar lētiem/vienkāršiem štrumiem un paskatītes vai tā lieta vispār aizrauj un ir pavelkama, lai nesanāk kā te vienam kadram forumā, kas uzblieza iekārtu pa pāris tūkstošiem un pēc pusgada tirgo nost jo vairāk nebrūvēs. Es pats sāku dzīvoklī ar elektrisko virsmu un emajēto katlu pa 4ls un tas man netraucēja tagad nopirkt kārtīgu degli un no kegiem katlus būvēt.

                                  Tas jau arī bieži atkarīgs no naudas. Man alus iekārtai/izejvielām diemžēl nesanāk tērēt vairāk kā pārdesmit latus gadā. Un patiesībā ar savu aptuveni 30-35 Ls vērto „sistēmu” esmu pilnībā apmierināts. Alus sanāk dzerams, pat garšīgs. Laikam pat mainīt neko nedomāju.

                                  Tāpat prioritātes svarīgas :). Mani kanoe airi vairāk nekā 6 reizes pārsniedz alus sistēmas cenu.

                                    Prioritāte ir tikai viena neatkarīgi no aprīkojuma: regulāri vārīt un katru dienu izgaršot brūvējumus. Daudzums atkarīgs no tā, kad atnāk apskaidrība. Ar vieglajiem aliem tas notiek vēlāk

                                    re ku vienam lieka http://www.ss.lv/msg/lv/construction/tools-and-technics/food-equipment/mmfng.html

                                      man ir tikpat nokomplektēta iekārta un es viņu pa 500 atdotu bez problēmām :) Bet te es tā sāku domāt ka ideja jau laikam kaspītim ir pareiza - neiet runa par iekārtu dārdzību, bet gan All Grain vs ekstraktiem. Un nav jau vajadzīgs nezkāds ūbertruper aprīkojums lai taisītu All grain. Te Norvēģijā es virtuves apstākļos ar vienu kastroli un vairākām siltumkastēm kuras esu savācis svalkā, pagājušo svētdien savāriju 110 litrus alu.

                                        Jāni, tu gribi teikt, ka tie kas sāk ar ekstraktu arī turpina brūvēt no ekstrakta? Līdz šim visi man zināmie cilvēki, kas ir pamēģinājuši ar ekstraktu pēc tam ir pārgājuši uz all grain, tajā skaitā arī es :)