Šausmas. Laikam neviens nelasīja manis norādījumus par šo tēmu un beztēmu. Lūdzu diskusijai par Co2 un PET izmantot tēmu, kuru tūlīt izveidošu.
https://kupla.lv/topic/co2-un-pet-pudeles
Šausmas. Laikam neviens nelasīja manis norādījumus par šo tēmu un beztēmu. Lūdzu diskusijai par Co2 un PET izmantot tēmu, kuru tūlīt izveidošu.
https://kupla.lv/topic/co2-un-pet-pudeles
Norvēģijā ir ļoti izplatīta veikalu ķēde Europris un tur Tu atradīsi gan šļauciņas gan spaiņus gan blīvummērītājus gan korķētājus gan korķus gan iesala ekstraktu un daudz ko citu. 30 litru raudzēšana spainis ar vāku maksā 110 NOK vai ap 10 lati. Principā uz saimniecības precēm cenas tādas pat kā Latvijā. Pudeles es vienkārši sakrāju no kolām un ūdeņiem un citām limpenēm. Šeit Norvēģijā plastmasenes ir baigi labās, jo ir no bieza un cieta plastmasa. Riktīgi stingras. Vari aizstaigāt līdz jebkuram veikalam kur nodod taru un atpirkt no kāda kas atnesis nodot. Ūdens brūvēšanai ir gana labs no krāna ,jo Tu jau pats zini kā te ir ar ūdens kvalitāti.
neiebraucu par to uzmanīšanos lietojot stikla balonus fermentācijai... no kā jāuzmanās?
p.s. trauslums- pašsaprotama lieta.
Nē nu zin kā....jāuzmanās.....:))))
Nu re, Jānis jau pareizi saprata...:):):):)
Man ir kādi 30-40 vecie biezie sagādāti, ar tiem nav problēmu, bet tagad ko no poļu puses var dabūt, tie ir kādi 2-3 reizes plānāki un tiešām ļoti trausli, un interesanti, šie nav 25L, bet kādi 23L.
Ja veco uz kājas uzmetīsi, pats vainīgs...a ja plānais saplīsīs ar visu labo mantu, tad gan būs skrobe:)
P.S. Viss pietiek spamot, Atis atnāks...visus izmetīs:)
:)) bija uzrakstīts, kā no tēmas PET un O2 :))
Klau, a kurā vietā un pa cik no poļu puses var dabūt?
Tā, tā tēti karlo, vai tu esi viens no tiem, kas latvijas ķīmijā izgrāba visus vecos 20 l skābes balonus? 30-40 gabalus sagādāji, saki?
Ņevinovatij ja:):)
Manējos glabājās visādi ābolu etiķi un pārējās lietas ko 80 gados pārtikas rūpniecībā turēja, viņas visas tādās melnās feinās plastmasas mučelēs bez augšām, baigi viegli pacelt un neplīst tik ātri:)
Ja vasarā saviem nodomiem vairs nevajadzēs, varēšu kādam pa draudzīgām naudiņām atdot:)
Jānim- man čoms pagājušā vasarā braukāja uz poļiem pēc lētiem koka logiem, tad paķēra priekš vīna, nu un es sev pārīti no viņa paprovēšanai, jāpajautā vai vēl braukā, un kur dabūja ( nospēra)...
Man jau būtu bail kaut ko plānāku par jau minētajiem padomju baloniem izmantot. Šie jau pietiekoši trausli liekas.
Vispār jau ASV, kur laikam stikla baloni ir dārgi, visai plaši izmanto plastmasas dzeramā ūdens traukus, nu tos, kuri ofisos parasti stāv. Izturīgi, neplīst, ar rokturi un var redzēt cauri kas notiek ar raudzējumu - vispār jau pietiekoši labs pasākums.
Tikai kā tu tam venden bundulim rokturi izmazgāsi?
amīšiem viņu butelēs nav roktura...nu vismaz ko es esmu bildēs redzējis.
Venden pudeles arī kādreiz trāpās bez roktura.
Amīšiem ir baigi labais verķis ar kuru var izmazgāt karbojus un kegus. http://www.grapegrainandbeanstore.com/cgi/commerce.cgi?preadd=action&key=5182
Alusvedējs rakstīja:
da es mēģinu lasīt un saprast ko vajag. taču jo dziļāk mežā, jo vairāk koku.
pāris reizes esu mēģinājis to ekstraktu no bundžas sajaukt ar ūdeni un uzraudzēt. gribējās paprobēt arī graudus.
redzu ka daudzi iepērk graudus un jau ir sev uzbūvējuši maļamās vai placināmās dzirnavas.
tad tos saplacinātos graudus liek aukstumkastē ar karstu ūdeni un ar izlietnes šļaukas filtru apakšā. kāpēc tieši aukstumkastē? tam kaut kāds sakars ar ūdens temperatūras saglabāšanu?
tad to s graudus nokāš un vāra vienkāršā katlā un baksta to katlu ar termometru un ik pa laikam pieber apiņus.
tad to visu atdzesē un nokāš citā traukā. es gribētu mēģināt ar 50 litru tilpumu, bet tad tas karstais katls kas jānokāš vēl ir arī smags. domāju ka cilvēki uztaisa normālu krānu ar filtru apakšā lai tas katls nav jāceļ.
pēc tam pieber raugu un hidroaizvaru un raudzē. kā jums izdodas noturēt nemainīgu temperatūru? kaut kāds speciāls skapis ar siltumizolāciju un temperatūras regulēšanu?
a te citiem vispār mega projekti ar kaut kādiem cirkulācijas sūkņiem un cikloniem un virpuļiem un automātikām un lieliem gāzas degļiem...
kosmoss kaut kāds!
Vispirms jau, ieteiktu rūpīgāk palasīt jau esošo informāciju. Nu tā, veltīt tam stundas 6-8, nevis 25 min. Tas nav uzbrauciens, bet draudzīgs padoms :))
Aukstumkaste tādēļ, jo labi tur temperatūru. Var arī katlā, kuru ievīsta vatētajā segā. Vai katlā, kuram ik pa laikam pieliek uguni.
Vārot katlu, ar termometru nekas nav jābaksta. Vārās taču un viss ir skaidri zināms.
Raudzējot temperatūru var uzturēt kā vien māk. Man, piemēram, tualetē ir nemainīgi 18 grādi. Tur nav ne apkure ne kā, bet viņi nemainīgi ir. Katram gan jau kāda telpa mājās, kur temeperatūra ļoti nelēkā.
Ieteiktu apmeklēt pasākumu pie Zinta 10.jūnijā un paskatīties uz vietas kā viss notiek. Par cirkulācijas sūkņiem, tas jau ir mazliet advancēti un nez vai tajā virzienā vajag lūkoties, ja nav nekādu iemaņu vēl.
Lai brūvētu ar gatavu "MEGA" brūzi, kaut ar visu automātiku un ieprogrammējamu recepti, tāpat būs jāzin pamatlietas, kas kurā procesā, kādā temperatūrā notiek. Mehāniski izpildot instrukciju var iegūt dzeramu alu, bet zinot procesu būtību ir interesanti šos procesus ietekmēt, lai iegūtu alu, kādu Tu vēlies.
Un no otras puses, mākot alu izvārīt parastā katlā, Tu sapratīsi, ka gatavajās vai uzmeistarotās brūžu sistēmās tie paši procesi vien notiek un nekas šausmīgi sarežģīts tur nav.
ja interesē Iļģuciema iesalu dabūt lētāk, jāzvana uz mārketinga daļu un jāaizrunā sev vienu 20l spaini (24kg) ko tev svaigu iedos nākamreizi, kad šie taisīs iesalas ekstraktu (apm. reizi nedēļā vai ik pa 10 dienām). pāris gadus ņēmos ar šo iesalu. inčīgi, un viegli iesācējam - it īpaši tad kad kiti nebija tik plaši pieejami. pieliec klāt vēl pie tirgus tantes pirktos Latvijas apiņus (un/vai ķimenes vai kas vēl ienāk prātā) un sanāk pavisam interesanti. bet beigās konstatēju, ka šo iesalu tak ražo konditorejai un nav īsti tas pats kas taisīt misu no graudu iesalas (all grain), kur pats tomēr vari regulēt cik daudz sanāk fermentējamais cukurs un cik nefermentējamais. ļoti liels prieks, ka tagad arī rīgā var (pie Jāņa) arī iegādāties dažādus iesalus (ko es ceru arī izmantot šo vasaru, kad būšu mājās) varētu vienīgi vēlēties vēl dažus rauga tipus un gatavs. ;) lai veicas visiem, kuri vēlas iesākt - tas ir vienkārši un rada lielu prieku!
Kurus raugus Tu vēlētos?
:) Nu man interesē šķidrie beļģu raugi, bet tas jau laikam tikai kārtīgiem feinšmekeriem un nez vai apmaksājas tev tādus glabāt... pagaidām turpināšu pirkt netā no ārzemju piegādātājiem laikam. ;)