Katli 5-30l

http://www.ss.lv/msg/lv/construction/tools-and-technics/food-equipment/jfobe.html

Ja jau šeit šī tēma ir aizsākta, vēlos pajautāt profiem, ko tie domā par šo te iekārtu? Varbūt ne tik ļoti pievēršot uzmanību cenai, bet gan drīzāk no funkcionālā viedokļa...

Speidel_Braumeister_20l.pdf

Ja jau šeit šī tēma ir aizsākta, vēlos pajautāt profiem, ko tie domā par šo te iekārtu? Varbūt ne tik ļoti pievēršot uzmanību cenai, bet gan drīzāk no funkcionālā viedokļa...

Te ir links: http://www.speidels-braumeister.de/media/content/pdf/brauanleitung_20l.pdf

izskatās jau skaisti, bet nu tā cena, tā cena... un šķiet, ka ar tādu daļēji pazūd brūvēšanas prieks, jo principā viss tiek automatizēts, ka pašam nekas nav jādara. :)

Nav skaidrs kā viņi spardžo (tb pārskalo)? Ja vienkārši taisa daudz un šķidru iejavu, tad rezultāts būs sliktāks...

Video: http://www.youtube.com/watch?v=y6rraC-xY2A

MartinsK said: Nav skaidrs kā viņi spardžo (tb pārskalo)? Ja vienkārši taisa daudz un šķidru iejavu, tad rezultāts būs sliktāks...

Video: http://www.youtube.com/watch?v=y6rraC-xY2A

Varbūt taisa blīvāku un tad atšķaida ar ūdeni.

8 days later

Mazliet patīriju no beztēmas, ceru, ka neviens neraud un pat neatceras par ko te bija spams. Lūdzu šeit tikai par jautājumiem, kas attiecas uz iesācējiem un pirmo iekārtu.

Koceens raksta (pārcelts posts):

Sveicināti!

Tā kā dzīvoju Norvēģijā un alus šeit nav no tiem lētākajiem un garšīgākajiem, ļoti ieinteresēja raksts "Klubā" par alus brūvēšanu mājas apstākļos. Tur arī ieguvu informāciju par šo forumu.

Pārlasīju daudzas tēmas šeit un ir jau radusies neliela apjausma kā tas notiek, bet jautājumi, protams, ir ļoti daudz.

Iesākumā vēlētos mēģināt to vienkāršāko variantu un tas cik sapratu ir, izmantojot ekstraktus. Domāju mēģināt kaut ko līdzīgu šī topika autora taisītajam, bet redzēju ieteikumus izmantot Iļģuciema iesala ekstraktu. Tad jautājums ir šāds: vai šo ekstraktu izmanto tā speciālā ekstrakta (Coopers u.c.) vietā, vai es tomēr nepareizi sapratu? :) Un kādas ierīces, traukus vajag obligāti, lai visu pagatavotu kā nākas? Dzirdēju, ka Depo varot iegādāties visu nepieciešamo. Pēc tā ko te salasījos sapratu, ka vajag: 1) lielu trauku ar vāku, kur raudzēt alu (fermentācijas trauks) 2) hidroaizvars 3) dezinficēšanas šķīdums 4) pārējais jau mājās laikam atrodams

Vai var to alu pēc tam pildīt plastmasas pudelēs?

Coopers ekstraktam un citiem līdzīgiem ir jau pievienoti apiņi. Ja ņem Iļģuciema, tad pašam jāliek klāt apiņi. Tas nav sarežģīti. Paskaties alusmuca.lv

Ja esi Norvēģijā, gan jau Jānis pakonsultēs kuros veikalos var visu dabūt. Bet plastmasu labāk http://www.efija-2.lv/lat/, jāatceras, ka tai jābūt pārtikas plastmasai. Hidroaizvars nav obligāts, var vākā izurbināt caurumu un ielikt tur kādu vates kumšķi, lai putekļi neiet iekšā. Un trauku nevajadzētu daudz kustināt.

Pildīt var jebkādās pudelēs, tikai viņas jāizdezinficē. Tad alus arī gadiem bez problēmām stāvēs. Nu plastmasā mazāk.

Izlasi https://kupla.lv/topic/ieteikums-pirmajai-iekartai-starta-komplektam (tur daudz spama, bet pa vidam arī kas noderīgs)

Tad palasi alusmuca.lv, daudz bilžu un pamācību (arī Youtube) tieši par ekstraktu

Papakarlo raksta (pārcelta diskusija)

Nu tad jau Koceenam būs jābrauc ar "ciemakukuli" ciemos pie Jāņa, kad viņš atkal būs darbos Norvēģijā...:):):)...varbūt pat sanāks kāds kopīgs brūvējums...

Es pats pirms neilga laika biju ar līdzīgām domām, bet tici, ar ekstraktiem ir OK, bet īstenībā 25-30L būs tik pat ilgi cik AG....man īstenībā, kad taisīju savu pirmo ar Iļģuciema iesalu no A-Z aizgāja 12stundas....... Vēl viena lieta, ja gribi tikai pamēģināt vai 2x gadā uztaisīt alu tad ekstrakts būs ok, bet ja ir čujs, ka kādu laiku ņemsies noteikti un ir vieta, tad no sirds iesaku uzreiz AG, kaut vai izmaksu ziņā, neatceros kurš, laikam Jānis rakstīja, ka AG Tev varētu jau atmaksāties kādā 3-4 reizē. Es puišus nepaklausīju, un sāku ar iļģuciema ekstraktu, tagad saprotu, ka vajadzēja uzreiz ar "pilno iesalu" un ar vienu temp. stopu viss notiktos:) Apskaties topikā ieteikums pirmajam starta komplektam ko uzsāku, tur puiši ieteica divas vienkāršas receptes ar iļģuciema iesalu, pats izmēģināju to ko Edgars rakstīja, vakar kā reiz vienu pudeli attaisīju...nu beidzot sāk pēc alus būt, tā, ka toč zem trim nedēļām alus vēl nav nogatavojies, jāpagaida vēl nedēļa. Depiņš tiešām labs, bet ja gribēsi visu nopirkt pareizi+lēti, tad ne. Piemēram Depo nav laba fermentācijas spaiņa, iesaku ko arī citi iesaka PTC, kuri atrodas Matīsa ielas galā pārbraucot dzelzceļa pārbrauktuvi. Izejvielas kā apiņus un raugu (arī iesalu) silti iesaku atbalstīt savējos-tātad Rīgā pie Jāņa (īstenībā cenas netipiski letiņiem-viszemākās Latvijā-par ko liels paldies!) Hidroaizvars-depo, bet mīnuss, ka viņam nenāk līdzi tas gumijas korķītis ko likt spaiņa vākā, es vienkārši turpat paņēmu gumijas korķi ar caurumu vidū, kas domāts 25L vīna pudelei un fiksi izgriezu ārā to korķīti. Dezinfekcijas šķidrums- jods no aptiekas.... Vajadzēs labu plītiņu, vislabāk gāzes vai malkas Vajadzēs svariņus Vajadzēs termometru Vajadzēs garu garu karoti Vajadzēs strauji atdzesēt, es savējo vēl paspēju lielā vējā un sasedzu ar sniegu, bet vienalga 30L man dzisa vairāk kā 3 stundas, kas nav labi....vislabāk jau uzreiz uztaisīt spirālveidīgo dzesētāju, vislētākais kapars šobrīd ir Depo, cenas stipri atšķiras. Vakar Cēsu K-Rautā ieraudzīju reklāmu, ka šie tirgo alus sākumkomplektu zem 10Ls, lielais spainis+hidroaizvars+termometra papīrīts(nezinu cik precīzs...), krāniņš un vēl kādi 2-3 loriņi, paskaties, varbūt šāds sanāk pat vēl lētāk un vienā vietā. Es pats arī dažas iepildīju plastmasas pudelēs redzēs... Personīgi uzskatu, ja plastmasas pudeli tur vēsumā un tumsā, kur saule netiek, tad 1-2mēneši nekāda vaina, kaut man Cēsu alū strādā viens gudrs cilvēks pa tehniskām lietām, un viņš man arī apstiprināja par UV un to, ka plastmasa laiž cauri skābekli. Priekā

Paldies par ieteikumiem!

Vēl tikai daži jautājumi. Vai var izmantot stikla balonus kā fermentācijas traukus? Ja nē, tad kur un par kādām naudām var dabūt atsevišķi tādu fermentācijas trauku kā Zars veidotajos video (ar visu hidroaizvaru, termometru un izlejamo snīpīti)? Vai arī, kādā veidā visvienkāršāk būtu no parasta lielā spaiņa pārliet to alu pudelēs?

Edit: Un atsaucoties uz Edgara recepti ar Iļģuciema ekstraktu, cik daudz rūgtie un aromātiskie apiņi ir vajadzīgi uz tiem 25 litriem? Un vispār, ja parēķina, beigās ar to Iļģuciema iesala ekstraktu sanāk aptuveni tās pašas izmaksas, kas nopērkot jau gatavu alus kitu, vai ne tā?

Ja esi Norvēģijā Bergenas pusē tad noteikti saskriesimies. Es brūvēju katru vīkendu. Mani nedaudz izbrīna tā teorija par to ka plastmasas pudelēs iekļūst skābeklis. Interesanti kā tur var iekļūt skābeklis ja alus ir zem CO2 spiediena. Tad jau tam skābekļa spiedienam no ārpuses jābūt lielākam nekā CO2 spiediens pudeles iekšienē.Papriekšu vajag laikam pagaidīt kad caur plastmasu izies laukā CO2 , lai atbrīvotos vieta skābeklim.Tur laikam kāds gads būs vajadzīgs. Moš tas tehniskais cilvēks no Cēsu alus var kādu detalizētāku izskaidrojumu no fizikas viedokļa piedāvāt.

Jāni, nav problēmu, drīz viņu bieži satikšu noteikti visu vēlreiz smalki pajautāšu, viņš tur ir viens no galvenākiem tehniskiem cilvēkiem, pieļauju, ka kāda fiška tur ir...ja jau šie par to ir "filozofējuši":):)

Bergenā diemžēl neesmu, dzīvoju netālu no Oslo. Šobrīd aktuālākais jautājums laikam ir, kur šeit atrast atbilstošus traukus, jo plānotais brauciens uz LV tika atlikts. Varbūt ir zināms, kur šeit Norvēģijā var meklēt tos gatavos alus kitus, vai būs jāsūta kaut kur netā?

P.S. Bet manā iepriekšējā postā uzdotie jautājumi paliek spēkā.

Labrīt Koceen, Ja neviens Tev nevar atvest no LV, tad tiešām ieteiktu pakonsultēties ar Jāni...

Stikla balonus arī izmanto fermentācijā, bet mazliet jāuzmanās. Nu, bet es tak vienu postu augstāk rakstīju, ja gribi līdzīgi kā Zara video, tagad ir akcija Krautā:):):)

Nebūsi kārtīgi skatījies tos Zara video....vēlreiz apskaties, kā viņš elementāri pilda alu pudelēs....ar vienkāršu pārtikas šļauciņu.

Es personīgi uz 28L ūdens ņēmu no Jāņa 25g Magnum un 25g Tradition apiņus, sākumā likās, ka ir par daudz, bet pēc trim nedēļām esmu mainījis savas domas ir pat ļoti OK...nevajag lietot alu zem trim nedēļām...lai kā gribētos pamēģināt:):):)

...es nerēķināju...es mēģināju, un bija pat ļoooti labi:)

Intereses pēc, dzerot rīta kafiju papētīju Jāņa neticību par CO2 un O2 + PET vai PETA... Neesmu vēl dabūjis spečuka domas, bet papētot viegli pieejamus zinātniski pierādītus faktus un lielo alusbrūžu ( eiropā) skatījumu uz šīm lietām, nu ir skaidri redzams, ka tas skābeklis tiek elementāri galā ar to CO2, protams ne uzreiz, bet tiek galā, jo skābeklis necīnās ar CO2 spiedienu, viņam interesē visas organiskās lietas, kas ir alū, bet visvairāk viņam garšo rauga atlikušās daļiņas!!!

Protams Tava doma būtu pareiza- tur izveidojas pozitīvs CO2 spiediens, kas būs kā dabīga barjera, bet tā nav. Protams tas nenotiek uzreiz, bet ne par velti lielie brūži saka, ka līdz 6mēneši ir OK, pēc tam tā garša lēnām, ļoti lēnām, bet sāk mainīties, tādēļ viņi izvēlas brūnas vai zaļas krāsas pet, kas palīdz aizkavēt fotosintēzi, tagad lieto tādas lietas kā pasīvās skābekļa aizsardzības kārtas kā, iestrādājot to uzreiz pet vienslānī, var arī daudzslānī, jeb gudri saucot- polyethylene naphthalate, bija PET...tagad PEN... Vēl viena lieta, mēs nevarēsim nodrošināt to ko var lielie, pildot plastmasas pudelēs izslēgt iespēju, ka pildot pudelē paliek gaiss, nu vienīgi, kā pildot stikla pudelē, neskrūvēt uzreiz ciet. P.S. Pašam tas bija, kas jauns, es arī nebiju tā aizdomājies par to...

Pirms pāris gadiem bija kaut kāda ažiotāža, kas cēsinieks un aldaris ieviesa jaunas "daudzslāņu" PET pudeles. Gan jau tas viss tikai reklāmas triks. Bet par to, ka plastmasa laiž ārā CO esmu diezgan pārliecināts. Es velosipēdam pumpēju 8bar un pēc nedēļas jau ir 6,5-7Bar.

Par to daudzslāņu es izlasīju čehu/slovāku aldaru stāstos, par CO arī 100% piekrītu, bet galvenā "fiška" domāju ir, ka tomēr pēc pāris mēnešiem gaismā turot, garša mainās dēļ reakcijas ar skābekli un (kā arī) fotosintezējot, šeit es saredzu divas izejas, pirmais- turēt vēsumā un tumsā, otrs-nav ko labu mantu ilgi "marinēt"...:):):)

Es savu alu turu pagrabā +8 grādos. Vecākais stāv no pagājušā gada oktobra un nekādas pazīmes par degradāciju.