Lai uzgāzētu alu pie pudeļošanas, gribu cukura vietā izmantot karameļu sīrupu Dansk Zuker, nopērkams RIMi pa 1.29 lS. Virsū rakstīts, ka izgatavots no cukurniedrēm un labi rūgstot. Nodomāju, ka priekš alus arī derēs. Nopirku, pagaršoju - garšīgs :)

Vai kāds ir mēģinājis ko līdzīgu, un cik tējkarotes jāliek uz pudeli?

Vai aizkorķētā pudele ar alu un sīrupu, cukuru, medu jākrata stipri līdz cukurs vai sīrups izšķīst, vai pietiek nedaudz pakratīt, teiksim, 4 reizes turpu šurpu?

    Ar cukurniedru cukuru samērā bieži gāzē alu. Tā, ka derēs. To, cik daudz jāliek, jāskatās cik daudz cukura tai sīrupā. Es arī sākumā cukurniedru izmantoju, pēc tam piebēru parasto un konstatēju, ka nav nekādas atšķirības.

    Nav nekas jākrata. Raugs pats labumu atradīs. Turklāt kratīšana jau notiek pudeles pārnēsājot.

      Kaut ko līdzīgu bieži manīju receptēs. Angliski ja nemaldos tas ir Invert sugar. Dzirdēju ka bieži šamo sauc par mākslīgo medu. Re kā var mājās to uztaisīt - http://northernbrewer.blogspot.com/2010/05/how-to-make-invert-sugar.html

        Bet vai tad viņš nedod sīku karameļu piegaršu?

          Tu jau pieliksi ļoti niecīgu daļu, lai garša mainītos un arī raugs jau būs ātrāks par Tevi un to sīrupu apēdīs ar visām karamelēm.

            A vot kāda nepieciešamība pēc tā sīrupa gan nav skaidrs. Cukurs tak daudz lētāks.

              Lasīju, ka cukurs sīrupa veidā esot tīrāks, bez liekiem mikrobiem.

                Nu un ja tu cukuru saber katliņā ar nedaudz ūdens, uzkarsē un tad vēl pavāri? Tad to mikrobu būs krietni mazāk nekā tajā dārgajā sīrupā un pēc būtības tas pats vien būs pa divreiž zemāku cenu. Ja tur garša kaut kā atšķirtos tad vēl varētu saprast.

                  It kā tajā sīrupā ir fruktoze+saharoze. Iespējams kaut kas nenorūgst pilnībā un atstāj kaut ko garšai?

                    Uz to arī ceru ,ka kaut kas paliks no citām garšiņām :)

                      Saharozes otrs nosaukums ir cukurs (parastais)

                        Tu ceri ka tev paliks neizrūgusi fruktoze?

                          13 days later

                          Pirmo brūvējumu pildot pudelēs pielēju paštaisīto sīrupu fermentācijas traukā un rezultātā 5 no 30 pudeles uzsprāga, domāju, ka bišku pa daudz tās skādes. Izmantoju 130 gr uz apm 17 l alus (2 l iebāzu mucā). Varbūt tomēr labāk dozēt katrai pudelei atsevišķi?

                            Uz 17 litriem alus vajag ap 90 grami cukura. Protams ka uzsprāga.

                              Nevēlos taisīt jaunu topiku, tādēļ atļaušos ierakstīt šeit...

                              Kā ir pareizāk, pirms pudeļošanas maisīt tos 5g cukura uz 1L alus- bērt visu iekšā spainī un maisot ļaut izšķīst, vai ar kādu karotīti bērt tieši pudelē?

                                abi varianti ir ok :) es vienmēr beru pa taisno pudelē un pildu no primārā fermentiera... citi atkal nolej uz citu trauku un samaisa ar uzvārītu cukurūdeni...

                                itkā berot pa tiešo pudelē nenovārītu cukuru pastāv neleils infekcijas risks, bet līdz šim man no 25 vārijumiem tikai divi ir norāvuši infekciju, vienam raugs jau bija inficēts, otram iemeslu nezinu, bet nav teikts, ka no cukura...

                                  Nu jā, bet vai tad berot pa tiešo pudelē nebūs precīzāk un vienmērīgāk uz pudeli, vai arī ielejot siltu cukurūdeni jamaisa trauks kādas 5min....

                                    ja lej kopējā traukā, tad labi jāizmaisa ir noteikti, savādāk sanāks kā Atim te nesen, kad katru trešo pudeli var attaisīt tikai ar strūklaku... :)

                                      Es uzvāru cukurūdeni un samaisu ar misu. Agrāk tikai pielēju klāt, nemaisīju, bet viens brūvējums kaut kā noslāņojās un daļa pudeļu bija baisi pārcukurota. Tagad kādas 5 sekundes viegli pamaisu. Man nepatīk daudz gar šādu alu grābāties un lieki skalināt.

                                      Leju klāt karstu, tie 100-200ml karsta cukurūdens uz 15+ alus litriem nekādu efektu nerada.

                                        Ok, būs jāeksperimentē un jāpieraksta, laikam sākšu ar kopējo ieliešanas metodi.