Uztaisīju kvasu no iļģuciema ekstrakta ar Safbrew S-33 atlikumu no alus. Nomērīju OG un SG- tagad vairs negribas bērniem dot 1,5% ALK pa 2 dienām.
Tas kvass līdz cik grādiem var realitātē norūgt? Cukuru klāt neliku.
Sanāk, ka alus raugs neder kvasam, ja grib dot bērniem. Pēc garšas un smaržas ir labs.
Kur var dabūt rudzu iesalu pa normālu cenu? Gribu pats uztaisīt. Tajā akciza.net praislistā ir par nenormālu cenu.

Mani viens rudzu iesala maiss mājās mētājas, tā kā varu daļu pret kaut ko iemainīt, jeb par saprātīgu cenu notirgot (edgars.melnis gmail.com)

Es kad mēģināju ar alus raugu, tad vienu porciju uzreiz sapildīju pudelēs un uz 12 stundām paturēju siltumā lai sagāzējas un tad pārvietoju uz ledusskapi. Otrai porcijai pieliku pāris rozīnes un 2-3 dienas paturēju siltumā lai sagāzējas. Abi bija dzerami, bet nekas īpaši prātīgs man nesanāca.

tas jau vienalga kāds tas raugs. Maizes raugs jau nu arī pie 0.5alk% nenosprāgs. Esmu dzirdējis ka kvasa raudzēšanai izmanto kaut kādas pienskābās baktērijas un laktozi. Man personiski vislabākais rezultāts ir sanācis kad uztaisiju misu ar tādu noslieci uz kvasu(rudzu iesals, melnais iesals u.t.t) un tad neko neraudzēju, bet vienkārši kegā sagāzēju. Tad var pielikt arī medu, nebaidoties ka pārvērtīsies spirtā.

Man liekas, ka Jāņa variants ar misas sagāzēšanu bez raudzēšanas ir visvienkāršākais. Vismaz tas, ko dabūju vienreiz pagaršot bija labs.

Man vajag tādu, kāds bija dzeltenajās mucās... :(

Iespējams, ka ja tādu šobrīd iedotu padzerties, atskanētu: ''Kas tas par draņķi?'' ;)

Man sanāk, kā dzeltenajās mucās. Vismaz pēc bērnības atmiņām. Atjauc Iļģuciema ekstraktu ar ūdeni. Lai tāds pasalds, nevis pliekans, kā veikala. Uzvāra, atdzesē, pieber sauso maizes raugu. Raudzē istabas temperatūrā 10-12h. Salej pudelēs. Patur vēl kādas 6-8h. Liek ledusskapī un nākošā dienā likvidē. Ja tur vairāk par 3 dienām, tad sāk pārkarbonizēties. Ja grib glabāt, tad var pasterizēt, kā iepriekšējā kvasa topikā aprakstīju.

Nu un kā tu panāc lai tur nav vairāk par 1% alkohola?

"Nu un kā tu panāc lai tur nav vairāk par 1% alkohola? " Par šo tieši es uztraucos. Garšai no tā koncentrāta nav ne vainas. Bet alko tomēr par daudz- man tur jau 2 dienā bija 1,5 beigās visi 1,8 točna bija. Interesanti cik alko bija padomju laikā tajās mucās.

Es domāju, ka vajag papētīt Jāņa minēto pienskābo baktēriju. Man ir tādas aizdomas, ka Smiltenes pienotavā uz Jāņiem arī kvasu raudzē ar baktēriju nevis ar raugu. Jeb jāpazondē Iļģuciema kvasa rūpnīcā...

Jau padomju laikos Latvijā un Lietuvā izmantoja kefīra tipa sēnītes, Lietuvā pat ar labiem panākumiem....

Nuja. Pieliek kvasam nedaudz laktozes un kaut kadu kefīra kultūru un to gāzīti arī dabon. Un tad sanāk ka kefīra kultūra glikozi , maltozi, maltotriozi neēd, bet noēd tikai to prezīci aprēķināto laktozes devu. Vajadzēs pamēģināt piešaut misai bik laktozi un tīrkultūru.

13 days later

A ko dod rozīnes ? Garšu jau īpaši ietekmēt nevar, ne ?

pēc manas saprašanas rozīnēs varētu būt dabīgie raugi vai kaut kādas vielas, kas palīdz kvasam ieskābt

Nu rozīnēs jau ir glikoze.

Tas jau skaidrs, bet kāpēc ne dateles vai aprikozes ? Tajās tak ar ir glikoze. Vai rozīnēs tomēr ir kādas īpašas vielas ...

Nu bet no datelēm jau vīnu tik bieži netaisa. Vīnogās tā glikoze ir jau tīrā formā un ļoti labi padodas raugam. Ir taču kāds iemesls kapēc tieši vīnogas kļuvušas par visizplatītāko augli , alkohola ražošanai.

Liek dēļ ieraugiem, bet vai tur kas daudz saglabājas pēc kaltēšanas?

man ir sanācis labs kvass ar iesala ekstraktu, pēc paša izstrādātās metodes - ar nelielu alkohola % (kad tas nav jūtams dzēriena smaržā) pēc sekojošas taktikas - iesala esktrakts+cukurs+maizes raugs (sausais). tas viss tiek iejaukts ūdeni apt. C 25 grādi, kur paturēts pāris stundas, lai raugs atdzīvojas. pēc tā pārvietoju kvasu uz ledusskapi vai pagraba aukstāko stūri - lai būtu aptuveni C 7 grādi, ne vairāk. Tur tas var nostāvēt kādas trīs dienas pēc kā jāceļ galdā un jālieto nekavējoties. Ja grib var pidīt pudelēs un pasterizēt C 50 grādos, lai raugs nomirst. Ideja tāda, ka raugs kvasā ir atdzīvināts, bet aukstumā strādā ļoti lēnām. Iesals ar to minimālo alkohola % lēnītēm mijiedarbojas, un rodas ļoti laba garša un kvass sanāk nedaudz gāzēts.

Par kefīra sēnītēm kvasam es neko nezinu, bet skaidrs ir tas,ka pienskābās rūgšanas procesā arī rodas alkohols. Esmu dzirdējies to, ka rūpnieciski ražojot kefīru, alkohola procentu ar kaut kādām metodēm samazina, bet gatavojot kefīru mājās tam ir lielāks alko. procents.

ja nemaldos, tad alkoholisks dzēriens pēc mūsu likumdošanas sākās no 1,2 alkohola tilpumprocenstiem. Ar to jāsamierinās, ja grib dabīgi raudzētu kvasu. ja ne, tad var gāzēt iekš soda stream vai kega.

Nu pēc tavas receptes pasterizēšana ir vienīgais variants lai būtu kaut kāda kontrole pār to produktu. Negribas jau ķēpāties un taisīt 2 litryus kvasu, lai uzreiz izdzertu. Ja uztaisīsi 10 litrus tad ar garantiju ka būs šmiga un kvasu varēs uzskatīt tikai par Pieaugušo dzērienu.