Sveiki.sesdien bija man kartejais lagera varijums,raugs man bija ievakts no ieprieksejam reizem(tiesi sis apm 7 menesi atpakal,starteri neuztaisiju jo gribeju paprovet to sluru pa taisno ieslakt ieksa,bet kuro dienu nekas nenotiek,uztaisiju starter,bet tas arii nestartejas.
1.varetu but vecs
2.cik ilgi vins ta var stavet,jo tadu pasu raugu w34/70 dabusu tik pec 2dienam.kadam varbut ir gadijies lidzigi?
raugs
Man ar tādu pašu paglabātu rauga šļuru rūgšanas pazīmes parādījās pēc 3 diennaktīm.
Nu tad vel jagaida
Uz cik litriem cik daudz tev "šļuras" bija. Ja starterī ir ļoti maz rauga šūnu un viņu iegāž lielā daudzumā misas, tad piestartēšanās var ieilgt. Ilgāk kā pa 3 dienām tam nevajadzētu būt. Man reiz bija gadījums kad misā dabūju sauso raugu bērt 3 x , divi iepakojumi laikam bija beigti, ar trešo aizgāja, bet līdz ar to misa bezdarbībā lai arī leduskapī, bet tomēr nostāvēja nedēļu. To alu es izdalīju kaimiņiem, man pašam viņš likās defektīvs (ieskābis) , bet kaimiņi un paziņās sauca mani pa dumju :)
Raugu ilgāk par divām nedēļām glabāt neiesaka, vismaz virsraugu, es parasti trešajā dienā nosmeļu putas un sterilā traukā ledusskapī, vārīšanas dienā izņemu ārā ,8h laikā iet rūgdams, noraudzē 4 dienās. Vācieši šādi gadiem izmato vienu un to pašu raugu, bet tikai no augšas nosmeltu.
Braumeister said: Raugu ilgāk par divām nedēļām glabāt neiesaka...
Tas par nosmelto iet runa, ko turi ledusskapī?
Braumeister said: Vācieši šādi gadiem izmato vienu un to pašu raugu, bet tikai no augšas nosmeltu.
Arī virsraugus izmanto gadiem? Literatūrā iet runa par 4-5 reizēm max, lai nesāktos kaut kādas mutācijas un būtu tīrais, konkrētajam raugam paredzamais rezultāts.
Ir vēl lasīts par metodi, ka starteri dala uz pusēm. Vienu pusi fermenterī, otru - ledusskapī atpakaļ. Ledusskapja pusi acīmredzot kaut kad papildina ar misu.
Starp citu labs jautājums. Ja jau mutācija notiek pēc 6 paaudzēm, tad kā tiek saglabāts nemutēts raugs. Jo teorētiski ja man ir kaut kāds daudzums oriģinālā rauga, tad to es nevaru glabāt bezgalīgi (jeb varu?), līdz ar to teiksim pēc 50 gadiem man teorētiski jābūt savādākam raugam, kā bija originālais.
Mutācija, savā būtībā, ir pielāgošanās konkrētiem apstākļiem - misas blīvumam, misas sastāvam, temp. u.c. faktoriem. Ja vislaik vāra vienu un to pašu, tad beigās sanāk raugs, kurš ir piemērojies konkrētam alum (ESB, saisonam u.c), pieņemu, ka tā vēsturiski veidojās raugu pasugas. Ja vāra dažādus alus, tad tā mutācija nebūs tik izteikta (vienvirziena). Ja vāra alu, kas max atbilst rauga prasībām, tad mutācijām vajadzētu būt mazākām.
Es tā filozofēju tīri no loģikas viedokļa.
Vācu alusdarītavā kur raudzē tikai ar virsraugiem viņi kā jau teicu nosmeļ trešajā dienā putas un tās tad max. divas nedēļas glabā ledusskapī, ja izmanto divu ned. laikā tad atkal no nākošā nosmeļ utt. tā viņi vismaz apgalvo, ka gadiem izmanto vienu raugu. Kā man apskaidroja, tad būtiski ir nosmelt apm. trešajā dienā. Apakšējo raugu gan neizmanto otreiz.
Braumeister said:Apakšējo raugu gan neizmanto otreiz.
Un šajā brīdī man uzburtā bilde par atšķirībām raugos un priekšrocībām, kāpēc komerciālie vairāk mēģina dzīt lāgeru virzienu, pilnīgi nobruka ... Biju sapratis, ka ir pilnīgi pretēji, ka to notecina no fermentara apakšas un liek atkal iekšā nākošajā tiklīdz rodas vajadzība un vajadzība rodas, tiklīdz nākošais fermenteris pilns. Lasot vienu grāmatu tagad biju sapratis, lai novērstu dažādas tur raugu krustošanās un citas figņas, kas var notikt ar raugiem, viņi maksimāli mēģina sēdēt tikai uz viena rauga. Jo pretējā gadījumā tas ir tāpat, kā broileru kūtī ielaist salmenolozi, labāk izkaut kā mēģināt ārstēt :)
Es aprakstīju par augšējās rūgšanas raugiem, par lāgerraugiem cik runāju, tad ņem no apakšas vidējo slāni, tālāk princips tas pats
ok, ne tā sapratu.
nu nebija jau daudz ,kadi 10L,un ta slura kadi 150ml,stavejis bija kadus 7menesus leduskapi,pirmstam nebija nekadu problem,lai gan nekad tik ilgi nebiju turejis,max bija 3menesi.sodien ari nekada dziviba fermenteri nav un ari starter ko uztaisiju.rit laikam jaliek klat sausais raugs.
alus saskaba gaidot raugu,sodien izleju:(
Sveiki, bruuveetaaji. Veel viens laba alus cieniitaajs ir klaat. Nav taa, ka gluzhi pirmoreiz ar papirosu uz jumta, aiz muguras buus kaadi 25 vaariijumi un daudz stundu sajaa forumaa. Tacu nu man jautaajums par rauga startera izveidi. Vilnjaa http://www.savasalus.lt/ veicii, pasuutiiju skidros belgju raugus. Uznaakusi kaare peec belgju aliem. Pagaidaam viens Belgu Blonde izbruuveets (paldies MartinsK par recepti - ar koreandru un apelsiinu mizaam). Tacu nepieciesamaa French Saison vietaa izliidzeejos ar Nottingham sauso. Garso tiiri labi, tacu tas taads kompromiss. Tagad pasuutiiju French Saison, + veel BELG.STRONG ALE, + TRAP HIGH GRAVITY. Man fermentaacijas trauks 26 L, veikala veciits saka, ka vaajam alum buus ok ar vienu pacinju, a peec receptes (Duvel klons) ABV 9%. Vins saka, ka tad noteikti jaapavairo pirms raudzesanas, savadaak buus pa iisu. Tad jautaajums kaa to dara. Skidraa rauga pacinja 125ml, buusu pateiciigs, ja kaads pa soljiem uzrakstiis, kaa pareizi so procesu paveikt.
Slinkums moca ? Google pilna ar video kā to darīt
http://www.youtube.com/watch?v=kEQBPeHfXD0
Ražotāji arī paši dod rekomendācijas
http://www.wyeastlab.com/hb_makingastarter.cfm http://www.whitelabs.com/beer/homebrew/starter-tips
Un tad vēl šeit jau cilāta tēma
https://kupla.lv/topic/jauns-pasutijums-laboratorijai-wy-2112-california-lager-yeast-kurs-grib/page/3
man liekas ka visvieglākais ir sākumā noraudzēt vieglu alu un tad nākamos uz plāceņa. es tieši ar trappist hg tā izdarīju kādas reizes četras. pirmie 2 bija garšīgi, otrie nu tā ne visai, bet lietojami(domāju dēļ receptes ne pāceņa). norūga pat diezgan dziļi arī 10% variants. tagad pie #aigars mēģinājām startēt nosmeltās putas un ledusskapī nostāvējušu wlp500, abi sprāgoņi. vārdiena atcēlās :(
Ok, slinkums nav, palasiisu googli un dotos linkus, paldies. Biju domaajis dariit sekojosi - novaariit kaadu litru misas no ilguciema iesala (leetaakais variants) nodzeseet liidz 25 graadiem ieliet dezinficeetaa traukaa un pielikt klaat to tuubinju rauga. Atstaat 48h istabas temperatuuraa liidz vaardienai. Peec tam so visu piegaazt pie jaunaas novaariitaas misas. Pareizi domaaju?
Principās pasreizi, tiksai es vēl varētu ieteikt tādu metodi ka neko nekur nepārlej. Starteri taisi tai pat katliņā kurā novāri misu. Mazāk iespēju ienest zarazu.