Resp, novaaru, atdzeseeju un tai pat katlinjaa, kuraa vaariiju pieleju raugu klaat un atstaaju istabas temperatuuraa vairoties? Vai jaanosleedz trauks nav, resp vaaks jaaliek virsuu vai kaa savaadaak (saprotu jau ka hermetiski nevajag nosleegt),lai infekciju nepieker. Var palikt valjeejs?

Veel jautaajums - vai tas litrs ilguciema misas nepiedos kaadu nepareizu garshu alum? Vai arii uz 26L tas ir paaraak nieciigs daudzums, lai ko ietekmeetu?

Pēdējās minūtes pavāri ar vāku virsū un tad ar visu vāku arī dzesē. Ietekme atkarīga no startera tilpuma + blīvuma un pārējās misas tilpuma + blīvuma :) Un vēl mazu kripaiņu no tā, cik norūdzis būs starteris pieliešanas brīdī ;)

Paldies. Izskataas skaidrs. Peedeejais - vaariit cik ilgi to mazuminju misas prieks rauga - pietiek lai uznaak uz burbuli un dzeseejam?

nu es parasti tomeer kaadu mirkliiti pavaaru. hvz vai vajag, bet man taa liekaas labaak

a year later

Ja IPA vārījums tiek liets uz Portera plāceņa, tas stipri ietekmēs alus garšu?

Domaju, ka ne, jo porterim gan jau nebija daudz apinju un Ipai jebkura gadijuma bus vairak, kas nomaks jebkuru garsu, kas varetu but palikusi pec portera rugsanas. Pec ipas gan laikam labak skalot raugu, ja planots ko mazak apinjotu ar to pasu raugu varit.

7 days later

ALARM ! Kur šodien līdz pēcpusdienai var dabūt paciņu US-05 . Interesē Pārdaugava. Varu atpirkt, aizņemties uz atdošanu u.c. varianti. Došu arī alu padzerties. Par to kur var nopirkt, es zinu, bet mani interesē Pārdaugava loģistikas apsvērumu dēļ!

12.00 braucu ārā no mājas- varu paņemt jebkuru raugu Varu līdz krastmalai aizbraukt, ja der.

Aizdot varu - tik pēc 17 būšu mājās.

Jautājums atrisināts, paldies!

500gr paciņu vienmēr var Labietī dabūt :)))

15 days later

Vakar no Edgara savācu 2 raugus ar notecējušiem derīguma termiņiem. Šobrīd reanimācijā atrodas WLP-530. Derīguma termiņš iztecējis 2013.gada septembrī. Varat pa kluso likt likmes- atdzīvosies vai nē ;)

Papētīju internetā, ko raksta par raugu šūnu izdzīvošanas spējām.

Kad raugam beidzoties barības vielas un rodoties stress, raugu šūna savu DNA un atsevišķas svarīgākās daļas pārtransformējot par sporu. Tādā formā raugs varot izdzīvot nenosakāmi ilgu laiku. Par rauga šūnām neesot zināms, bet Fungi sporas esot izdzīvojušas pat 250 miljonus gadu.

Ar rauga starteri, kas nodrošina barības vielas un ideālus dzīves apstākļus, sporas dažu dienu laikā esot iespējams atgriezt aktīvā formā, neskatoties uz to, cik ilgi tās uzglabātas.

Teorētiski sporas varot tikt uzglabātas neierobežotu laiku. Sporas varot arī aiziet bojā, ja tiekot uzglabātas nepareizi- salā vai karstumā...

Glabāti tie raugi tika ledusskapī? Tad jau ar starteri jabūt ok, varbūt 2-kāršu labāk uztaisīt..

Man vienīgi māc šaubas, vai šādi izmocīts raugs dos galarezultātā tādu garšu, kā tam paredzēts dot.

Nebūs labi, ja 2-kāršu starteri taisīsi, raugam tad toč būs kirdik.

Labāk pirmo taisi kādus 200ml ar 1030SG, lai nenošokējas.

Ta jau ari domaju, teiksim 1l un tad 2l, ne dubultu blivuma zinja!

Mjā... Man uztaisījās 1.5 litru starterītis uz 1040SG, pievienoju WY rauga barību un paaerēju. Nu redzēs, kas notiks. Pēc 28 stundām dzīvības pazīmju vēl nav. Kolba stāv uz maisītāja. Kolbai hidroaizvars, līdz ar to uzreiz redzēšu, kad sāks atdzīvoties...

Nu ko... 48 stundas pagājušas, bet manas kolbas hidroaizvars vēl klusē. Misas krāsa kļuvusi tāda, it kā būtu kāds pielējis pienu, un rauga nogulsnes galīgi nevēlas izgulsnēties, kā pirmajā diennaktī. Mans domā, ka dzīvības procesi notiek un kuru katru brīdi jāsāk grauzt cukuru.

Raugs glabāts mūsu noliktavā +6 grādos.

Šorīt, t.i., pēc 72 stundām raugs vēl klusēja. Izlēmu uztaisīt mākslīgo elpināšanu- 20 minūtes aerēju. Tagad atkal uz maisītāja. Nu jau pusstundu hidroaizvars spiež ārā nesteidzīgu burbulīti... Ja atdzīvosies, laikam pirmais alus būs jātaisa mikrobrūvējums- pāris litri, lai saprastu, vai rauga veselība un alus garša OK.