• Receptes
  • Stouts + kakao pulveris un šokolādes ekstrakts

Kāds ir mēģinājis izmantot kakao pulveri, jeb šokolādes ekstraktu brūvējot alu?
Šodien izdzēru Youngs double chocolate stout un nolēmu ka būtu jāpamēģina uztaisīt kaut kas līdzīgs. Atradu netā arī kaut kādu klonu receptes un pielāgoju savām izejvielām.

Pašlaik plāns ir tāds:
4,1kg pilzenes
1,1kg karameļu
0,3kg šokolādes iesals
20gr pearle 60min
30gr pearle 15min
20gr pearle 5min
100gr kakao pulveris 15min
15gr šokolādes esence pirms pudeļošanas

IBU 25
ABV 4,5-5,5%
Pārcukurošana 60min pie 68C

Nomēriju tam Youngs aliņam FG1012, tagad prātoju kādu raugu lai ņem S-04 vai US-05. Vairāk tā kā sliecos uz US-05, jo S-04 tik dziļi nenoraudzēs un manuprāt vilks vairāk uz porteri nekā stoutu.
Kādas jūsu domas/komentāri?

Hmm, es reiz mēģināju ar kakao pulveri. Tas bija vairāk nekā pirms gada un sapudeļotais rezultāts joprojām pudelēs stāv. īsti dzerams nav joprojām. Tas kakao iedeva riktīgi pretīgu piegaršu. Bet varbūt ka man nepareizais kakao bija. Vari dabūt pagaršot jebkurā laikā.

Šitādā laikā jātaisa vieglu gaišo, jeb tu gatavojies rudenim

Jāni, moš atceries, cik daudz tu liki to pulveri? Es lasīju, ka ja piešauj padaudz, tad neesot labi...

Speciālist, a kāda vaina vieglam tumšajam? Bet vispār interesanti, pirms sāku brūvēt, es tumšo alu nelietoju vispār, tagad kaut kā esmu pavilcies arī uz tiem... a varbūt nevis mājbrūvēšana pie vainas bet Atis ar savu vāvuļošanu par labu alu... ;))

Cik liku neatceros, bet recepte bija no interneta. Itkā pats neko neizgudroju....

Vakardien dzerot savu porteri eksperimentālā kārtā pielēju drusku kafiju, rezultāts bija baigi patīkams. Tagad plānoju šo recepti pirms pudeļošanas sadalīt 2 daļās, vienai pieliet šokolādes ekstraktu, otrai kafiju.

Vot kafiju varbūt var, bet man bija ar kakao un garām.

a month later

Šodien pamēģināju eksperimenta rezultātu un esmu sajūsmā, rezultātu nebūtu kauns likt uz alus sacensībām. Izmantoju agstāk minēto recepti, lietus ūdeni un s-05 raugu. Pirms liešanas pudelē 10l atšķaidiju ar 25ml šokolādes esenci, 15l ar 4ēdamkarotes uz litru ūdens aromātisko kafiju. ABV 4%, aromāts fantastisks, garša spēcīga, bet ļoti viegla. Noteikti taisīšu vēl.

Šķiet, ka mīkstais lietus ūdens ir padarījis rezultātu maigu, varētu teikt pat nedaudz krēmīgu.

02082011225-001.jpg

a month later

edgars said: Šodien pamēģināju eksperimenta rezultātu un esmu sajūsmā, rezultātu nebūtu kauns likt uz alus sacensībām. Izmantoju agstāk minēto recepti, lietus ūdeni un s-05 raugu. Pirms liešanas pudelē 10l atšķaidiju ar 25ml šokolādes esenci, 15l ar 4ēdamkarotes uz litru ūdens aromātisko kafiju. ABV 4%, aromāts fantastisks, garša spēcīga, bet ļoti viegla. Noteikti taisīšu vēl. Es ar gribu pudeļojot pielikt aromātisko kafiju un šokolādes esenci. Kur tādas var iegādāties, cik skatījos pārtikas veikalā nav. Šķiet, ka mīkstais lietus ūdens ir padarījis rezultātu maigu, varētu teikt pat nedaudz krēmīgu.

image https://kupla.lv/assets/files/0/434.02082011225-001.jpg

3 months later

Otro reizi taisot stoutu izdomāju pielikt kafiju. Pielēju kafiju misai pirms rauga pievienošanas. Rezultātā raugs mirst nost. Vakar pielēju atdzīvinātu S05 no jauna. Pāris stundas paburbuļoja un viss. Vai ir kāds risinājums - varbūt izturīgāks raugs, vai šķaidīšana vai kas cits lai glābtu situāciju?

nezin gan, kāpēc tā vajadzētu notikt.

varbūt tā kafija pirms novākšanas ar fungicīdiem miglota...

Izklausās diezgan neticami, ka no kafijas varētu raugs mirt nost... A varbūt viss jau norūdzis, jeb raudzēšanas trauks nav hermētisks un laiž garām CO2... blīvumu mēriji?

Pirms tam tajā pašā fermenterī izraudzēju tieši tādu pašu recepti. Toreiz burbuļoja 3 nedēļas un iznākums bija superīgs. Visa atšķirība, ka šoreiz piešāvu ~ 8 ēdamkarotes samaltas aromātiskās pupiņas uz 25 litriem. Sākuma blīvums arī bija zems - 1.050. Vakar nepamērīju, jo neticas, ka pa 3 - 4 dienām varēja norūgt, pie kam burbuļoja 2 stundas pa visām dienām kopā ņemot.

Un kā vēl var norūgt pa 3-4 dienām! Man ir norūdzis arī pa 24h. Pie kam US-05 ir ļoti dzīvelīgs raugs. Pamēri nu blīvumu. Kādā temperatūrā raudzē? Moš raugam auksti...

Temperatūra bija 21C. Es arī iedomājos, ka, varbūt, ir auksti un noliku pie radiatora, bet pie 23 - 24C dzīvība arī neparādījās. Vakarā pamērīšu blīvumu un ja būs norūdzis, būšu maksimāli pārsteigts..

A rūgstot putu cepure bija un gar fermentiera malām augšpusē ir raugs? 21C ir ļoti komfortabla temperatūra US-05 raugam. Es lieku likmi uz to, ka būs norūdzis. :)

21 ir pilnīgi pietiekoša T. Man gandrīz vienmēr norūgst pa 3-4 dienām. Tas ka rūgst 3 nedēļas tas vairs nav normāli.

Blīvums ir 1.014. Laikam tiešām norūdzis.. Un garša arī ir ok. A ko man tagad gaidīt 1.5 nedēļu vai pudeļot uzreiz?

Protams, pudeļo. Tās 2 nedēļas ir nevis vidējais rūgšanas laiks, bet gan laika posms, kurā jebkurš, kam nav hidrometra, var būt pārliecināts, ka alus ir pavisam un galīgi veicis pirmo rūgšanu.

Es gan teiktu, ka pagaidi. Tās 2 nedēļas jau arī ir tamdēļ lai raugs nosēstos. Jeb iemet uz 2-3 dienām aukstumā, lai paātrinātu procesu, un tad pudeļo.