Termoregulātoram ir 3 pamat pievienojumi. Barošana ienāk, barošana iziet uz kompresoru un trešais sensoram. Sensori visādi NTC vai kapilārais, kurš Tev jadabon iekšā ledusskapī. Tev jāmēra gaisa temperatūra leduskapī un attiecīgi jadabon sensors iekšā leduskapja kamerā, tobiš baksti caurumu un bāz iekšā.
Ledusskapis
cesnieks said: Termoregulātoram ir 3 pamat pievienojumi. Barošana ienāk, barošana iziet uz kompresoru un trešais sensoram. Sensori visādi NTC vai kapilārais, kurš Tev jadabon iekšā ledusskapī. Tev jāmēra gaisa temperatūra leduskapī un attiecīgi jadabon sensors iekšā leduskapja kamerā, tobiš baksti caurumu un bāz iekšā.
Bet tad lielāka jēga būs no šī, vai ne? http://web.argus.lv/shop/productinfo/A025350
Precīzāks viennozīmīgi
temperatūras kontrole nav nekāda raķešzinātne taču uz sitiena neko no savas puses piedāvāt nevarēšu. kas attiecas uz histerēzi tad ne jau termometra precizitāte ir galvenā problēma. pārāk bieži slēgājot kompresoru viņš tiks ātri nokauts.
ē-bajā pasūtīju šādu http://www.ebay.com/itm/361092319799?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Viņam izejas no releja ir divas - siltums un aukstums. Skatoties amīšu pamācības ir redzams, ka viņi montējot šo kontrolieri izveido attiecīgi divas rozetes "aukstums" un "siltums". Bet vai tad nav vienalgs cik grādus vajag iegūt - relejam taču ir vienalga ko sensors saka - ja vajag ieslēgt/izslēgt tad vajag, vai ne? Jeb vai viņi ar vienu kontrolieri baro gan ledusskapi gan mashtun ar elektro?
Saņēmu pasūtīto kontrolieri. Izmēģināju ar lampiņu - viss strādā. Bet ledusskapi piedrabināt nesanāca, jo no kompresora nāk vads ar 3 dzīslām. Visādi mēģināju, 2-reiz izsitu korķus, sapratu, ka esmu galdnieks nevis elektroniķis :)
Viens vads varētu būt zemējums, parasti dzeltens+zaļš.
tev jau nevajag pa taisno no kompresora vadus ņemt... paņem peduskapja rozeti un nogies dakšu. pie kontroliera pievieno būno un zilo vadu i viss.. tieši tāpat kā to izdarīji ar lampiņu. Un jā trešais vads frošivien (dzeltens ar zaļu) ir zemējums
Par zemējumu skaidrs. Bet es gribu, lai tad kad kompresors nestrādā un es atveru durvis, lai lampiņa iekšā deg!
Visdrīzāk tavam kompresoram ir asinhronais motors un, lai to pieslēgtu pie vienas fāzes, ir nepieciešami divi tinumi, viens darba tinums, otrs ierosmes tinums, sk. pievienoto shēmu. Tāpēc arī trīs vadi, domāju, ka Tev ir līdzīgi. Atrodi, kur ir esošais termostats, to noamputē un tā vietā pieslēdz sava kontroliera kontaktu.
Ā nu jā gaimiņa tad nedegs, bet par vecā termostata amputēšanu piedāvājums ir ļoti labs :)
kspc said: Visdrīzāk tavam kompresoram ir asinhronais motors un, lai to pieslēgtu pie vienas fāzes, ir nepieciešami divi tinumi, viens darba tinums, otrs ierosmes tinums, sk. pievienoto shēmu. Tāpēc arī trīs vadi, domāju, ka Tev ir līdzīgi. Atrodi, kur ir esošais termostats, to noamputē un tā vietā pieslēdz sava kontroliera kontaktu.
Ar esošā termostata izravēšanu es sāku. Pēc tam tas izskatījās šādi. Melnais ienākošais vads ir durvju slēdzis. Baltais ar 4 dzīslām ir tas kurš iet uz kompresoru caur kaut kādau sadales kārbu. Pēc loģikas termostatu vajag slēgt pie brūnā un melnā vada. Tā arī izdarīju, un kompresors strādāja neņemot vērā kontrolieri. Arvienvārdsakot vajag Cable Gay ar mērierīcēm.
Pie kuriem vadiem bija pieslēgts vecais termostats? Izskatās, ka brūnais vads kreisajā pusē ir pienākošā fāze, kas ir dzīvībai bīstami bez izolācijas! un kas, izejot caur galaslēdzi, ieslēdz gaismu. Pieļauju, ka kontroliera kontakts būtu jāieslēdz starp brūno vadu un melno vadu, kā jau teici, raibais ir tikai drošības zemējums, kuru tev laikam nav kur izmantot Tāda spuldzīte bez korpusa arī ir bīstama.
pieslēdz melno,zilo pie 7,8. tālāk programmēšanas vaina.
Manējam skapim termostats nojūdzies un strādā neadekvāti. Sanāk, ka varu nepirkt vietā jaunu termostatu, bet tādu pašu kontrolieri kā GirtsE vai līdzīgu? Savu termostatu biju aizvedis uz Argusu un mani pasūtīja, jo tādus nevarot te uz vietas dabūt. Kaut kādi specifiski tehniskie parametri no kuriem es neko nesaprotu. Jāsūta no Ķīnas. Varbūt kādam spečukam bilde izteiks kaut ko vairāk.
ja pirksi elektronisko tad nav būtiski kāds bija vecais. vienīgi der zināt ka kompresoram palaišanas strāva ir ~15-20x stiprāka par darba strāvu. Reāli tas nozīmē ka mehānisko releju zem 10A nomināla es nelietotu. Var likt papildus ssr, bet tur ar sava ķēpa un kontrolierim jābūt loģiskajai izejai.
Es sāku domāt, ka kļūda ir tur, ka es to kontrolieri saslēdzu pēc netā atrodamās shēmas, kura ir domāta ja ierīci pieslēdz ar rozeti. Bet laikam vajadzēja kā Kastrolis raksta pa taisno kompresora vadus pie 7 un 8 kontakta.
Rezumējums: Silti iesaku parasto termostatu nomainīt pret termokontrolieri. Ebajā atrodams ar vārdu "temperature controler". Jāņem tāds, kurš barojas ar 220v (ir arī ar 110V - tas priekš jeņķu strāvas). Cena ~15 eur ar sūtīšanu. Pieslēgšana: Ja pie kontroliera pieslēdz vienkārši ledusskapja kontakdakšu, tad jāizmanto iepriekšminētā shēma. Ir vēl sarežģītākas shēmas ja to pašu kontrolieri izmanto gan dzesēšanai gan sildīšanai. Tad kontrolieri var iebūvēt sarkankoka ksatītē ar divām rozetēm - sildīšanai un dzesēšanai. Es savam ledusskapim izravēju termostatu. Un vadus, kuri bija pievienoti termostatam, pievienoju kontrolierim. Ieguvums - lāgerēšana, eili raudzēti 15 grādos, dzesēšana pirms pudeļošanas. Un griezsirdīga sieva, jo siltāks skatiens man ir virzienā uz jauno temperatūras kontrolieri
Es atkal domāju saldētavu-lādi pārvērst par alus tvertņu raudzēšanas telpu, kā arī lāgerēšanai. Vienīgais tikai esošais termostats jānomaina pret kontrolieri.Jo vasarā nevar bez pagraba savādāk nodrošināt normālu temperatūru.
Māris said: Es atkal domāju saldētavu-lādi pārvērst par alus tvertņu raudzēšanas telpu, kā arī lāgerēšanai. Vienīgais tikai esošais termostats jānomaina pret kontrolieri.Jo vasarā nevar bez pagraba savādāk nodrošināt normālu temperatūru.
Sveiks! Varu palīdzēt ar automātiku. Pirmais projekts bez maksas (jāmaksā tikai par izmantoto materiālu tb detaļām). Orientējošās izmaksas 15-20 eur.