gribeju pajautat par misas ph,skatijos vienu palmera video un sis saka ka karstai misai jabut 5.2 robezas,bet 20grados 5.5-5.8,vai es kko jaucu,ka jus dariet.Lidz sim neiespringu par misas ph,bet tagad pasutiju meramo un nu nakamam bruvejumam cekosu ph.

Man drīzāk šķiet, ka Palmers runā par 5.2 - 5.6 Ph priekš mash un < 6.0 priekš sparge (pats ūdens). Man arī, diemžēl, jāiespringst par Ph, jo kā pieliek kādu specialty iesalu kaut cik vērā ņemamā apjomā, tā ģīmis šķībs no tanīniem.

Var taisīt šķidrāku iejavu - raksta, ka līdz pat 5.5 L/kg un iesalus, kuriem nav nepieciešami bāzes iesalu enzīmi, taisīt tējā atsevišķi (pareizajā ūdens daudzumā un T). Bet labāk, protams, izpētīt alus darāmo ūdeni un pievienot attiecīgās vielas Ph un sastāva korekcijai.

Kā es esmu sapratis to pH padarīšanu. Pie pareiza iejavas pH (5.2-5.6) , enzīmi ir veiktspējīgāki, līdz ar to iegūstam vairāk cukuru, un tādejādi palielinās efektivitāte. Laba ūdens gadījumā, nekāds pH nemaz nav jāregulē. Ir mājbrūvētāji kam bez visiem pH regulēšanas paņēmieniem efektivitāte ir ~ 85 %. Skalojamais ūdens pH jau vairāk, manuprāt, iespaido pārcukurotās misas pH, līdz ar to gatavā produkta pH, kas savukārt atbildīgs par produkta stabilitāti. Man gan to produkta stabilitāti neizdodas pārbaudīt jau 2 gadus, viss izdzeras tik ātri, ka brīžiem pietrūkst :)

Efektivitāte ir tikai viens aspekts. Problēma ir tā, ka augsts pH garšu maitā.

Cik augsts? Un kam augsts, iejavai, misai vai gala produktam!? Kad tad Tu to pH mēri?

Iejavai, protams. Tieši cik augsts vēl nezinu, nav ar ko nomērīt pagaidām.

Bet vai tad nav tieši otrādi, ka speciālie iesali,visādi karameļu un melanoīdi pazemina pH !? Vismaz mana prakse to rāda.

Pazemina, bet vai pietiekami? Bez tam, es minu, ka lielākā bēda ir skalošanā, kad labums ir notecināts un pH kāpj.

Kādu ūdeni pats lieto un cik rāda? Cik tikai pašam plikam ūdenim?

Varbūt ir vēl kāds, kas lieto 5litreņu ūdeni un taisa batch sparge?

ja netaisa tumšos( tumšiem mazliet cita opera) un negrib visādus pulverīšus likt, tad vislabāk izmantot piemēram skābeno iesalu, man vinu ar vien vairāk ņem, pats kad brūvēju arī pielietoju( parasti viņš pietiekami nodzen, bet katram jau individuāli). Kad piedzen recepti tad uz kādu 20-25L vārījumu var pietikt arī kādi 200-500gr. Skalojamam ūdenim vismaz es vienmēr cenšos dabūt pH 5,6-5,8 robežās.

Ogre said: Pazemina, bet vai pietiekami? Bez tam, es minu, ka lielākā bēda ir skalošanā, kad labums ir notecināts un pH kāpj.

Kādu ūdeni pats lieto un cik rāda? Cik tikai pašam plikam ūdenim?

Varbūt ir vēl kāds, kas lieto 5litreņu ūdeni un taisa batch sparge?

Ūdensvada ūdeni, kuram pH ir kaut kādi 7.2

3 months later

Kāda jums pieredze, cik būtu jābūt pH, lai iejavojot piemēram tīri pilzenes iesalu, apmēram trāpītu nepieciešamajos? pēc pēdējiem mērījumiem krāna ūdeni pH - 7,45 Gribētos dzirdēt tieši praktisko pieredzi.

Tīrs pilzenes iesals Tev PH necik daudz nesamazinās. Man ūdens nedaudz zem ph7, uz 35L vārījumu, ~18L ieejavas ūdenim pilinu klāt ~2,2ml 75% fosforskābes un ~29L spardžam ~3,5ml 75% fosforskābes.

Ja netaisi baigi tumšo, tad manuprāt vispār var neņemt vērā to, ka iesals samazinās iejavas PH.

Ja iejavošanai, tad citi bik pieber skābeno iesalu. Ļoti individuāli, bet varētu pilnībā pietikt ar kadiem 200-400g uz 20L vārījumu.

nu man tad gandriiz vai kilograms uz 40L jaaber buutu?

paliks siltaaks, saakshu atkal kaut ko vaariit un tad pasekoshu liidzi.

9 days later

Turpinot tēmu... Vai kāds ir mēģinājis Five Star 5.2 pH Stabilizer? Izskatu, jo ir iespēja ieekonomēt uz PH mērītāja izmaksām un lietojams elementāri. Jāsāk domāt par PH koriģēšanu, jo efektivitāte man tikai kādi 66%...

Tātad tu PH nemaz neesi mērijis, bet gribi jau koriģēt? Kā tu zini, ka problēma ir PH, nevis citur (piem. malumā, temperatūrā)? Ja nu akurāt negribas uzreiz ieguldīties mērītājā var gan jau sarunāt forumā aizņemties uz reizi. ;)

PH mērīju ar Dzirnavu ielas bodē iepirktajiem PH papīrīšiem. Rāda ap ~7 vai 8. Ar tām krāsu tonalitātēm samērā neprecīzi, vai arī neredzu krāsas :) Malumam jābūt ok, jo iesals nāk no Bruvepats.lv. Temperatūrai ticu, jo mēru ar laboratorijas termometru un pat diviem. Iejavošanas laikā t. krītas par 1/2 grādu. Tā nu arī esmu nonācis pie secinājuma, ka jāsāk ar PH koriģēšanu. Ja nu kāds grib iemainīt PH metru uz vienu ned. nogali pret kādu Dinamo spēli...!? :)

Nu jā, velk uz PH. Eksperimenta nolūkos, ja ir iespēja, var pamēģināt ūdeni priekš vārījuma no citurienes paņemt.

Vari dabūt manējo paprovēt. PM

m.rusins said: PH mērīju ar Dzirnavu ielas bodē iepirktajiem PH papīrīšiem. Rāda ap ~7 vai 8. Ar tām krāsu tonalitātēm samērā neprecīzi, vai arī neredzu krāsas :) Malumam jābūt ok, jo iesals nāk no Bruvepats.lv. Temperatūrai ticu, jo mēru ar laboratorijas termometru un pat diviem. Iejavošanas laikā t. krītas par 1/2 grādu. Tā nu arī esmu nonācis pie secinājuma, ka jāsāk ar PH koriģēšanu. Ja nu kāds grib iemainīt PH metru uz vienu ned. nogali pret kādu Dinamo spēli...!? :)

ko tu tur mēriji un sanāca 7 vai 8? ūdeni pirms iesala pievienošanas, vai misu? tam 5,2-5,5 jau jābūt misai. Un vispār, tie papīrīši ir ļoti neprecīzi, derīgi lai atšķirtu sērskābi no ūdens