Par skalojamā ūdens pH piedzīšanu domas dalās. Pārsvarā esmu sastapies ar metodi, kur iejavai tēmē uz 5.2-5.3 un skalojamajam pieskata, lai ir zem 6.0. Ja skābina arī skalojamo, tad var sanākt, ka pievieno "lieku" skābi. Es kādreiz liku klāt arī skalošanas ūdenim un bija nedaudz sagaršojams tas skābums pēcgaršā. Tāds gadās arī komerceksemplāriem un nav nekas traks, citreiz varbūt pat piestāv. Bet man pašam labāk rezultāts sāka labāk patikt, kad es skābi (un sāļus) liku iejaavā tikai. Tas, protams, viss jārēķina ar savām ūdens attiecībām, minerālo sastāvu, varbūt pat skalošanas metodi arī. Vēl mani pamudināja tādu shēmu piekopt internetā lasītais, kur cilvēki brūvē ar RO ūdeni. Tādā gadījumā viņi uzjauc ūdens profilu no nulles, pievienojot 2-4 sāļus un skābi, ja vajag, taču skalo ar pliku RO. Tāpat bija viens rakts, protams, nepieglabāts, kur cilvēkam tieši bija viedoklis, ka skalošanas ūdenim neesot liela jēga pievienot ar skaidrojumiem. Savukārt, slavenais Mad Fermentationalist bija tas, kurš novēroja papildus skābumu, regulējot pH visam ūdenim uzreiz, izmantojot maisa metodi. Taisnība, protams, ir izglītotiem cilvēkiem, kas zin, kādam tieši jābūt iejavas pH un "katla" pH (skalošanai deltu izrēķinam), lai alus sanāktu precīci, kā iecerēts, bet mājbrūvētājiem vien atliek eksperimentālā kārtā piemeklēt sev metodi un šo visu pH "teoriju" izmantot vien kā vadlīnijas. Galu galā, nav zvanīts, ka vienāda EBC iesaliem būs vienāda ietekme uz pH, krāsai esot formulu pamatā dažādajos pH kalkulatoros.
Edit: Raksts atradās - http://beerandwinejournal.com/acidify-sparge-water/
If you routinely sparge your grain bed until your final runnings are very dilute, or if you frequently yield overly astringent beers, acidifying your sparge water may be worth considering. (I would argue that collecting less work would be a better solution, but your mileage may vary.) If your beers are not unpleasantly astringent, then adding acid is at best not helping and at worst may add some unwanted flavor to your beer.
Es gan uzreiz nepiekristu, ka skābe nevar uzlabot garšu. Pats Palmers saka (un jebkurš pavārs), ka skābi vajagot.