Linards veikls :) nu, vismaz veiklāks par mani :)
PH
Jā, vismaz 6 h veiklāks
Es arī labprāt aizņemtos no kāda PH mērītāju uz nākamo nedēļas nogali (15-16 Feb) -- PM, ja kāds var izlīdzēt pret kādu mājbrūvējamu vai uzsauktu alu.
Es mēģināšu būt uz pasākumu un paņemt līdzi PH mērāmo. Varu aizdot uz pāris ned. jo darīt alu tuvākajā laikā neplānoju.
kaa pareizi peeriit ph iejavai? nosmelj kaut ko un atdzesee, vai arii meera pa taisno karstaa iejavaa?
Es dzesēju līdz ~ 20 C . Lai gan man ir pH metrs ar temperatūras korekciju, es tai ķainīzeru korekcijai diez ko neticu, un labi vien ir ka neticu, jo kalibrēts viņš tiek pie ~ 20 C , bet pie 50 C viņš rāda pavisam ko citu, neskatoties uz visu solīto temperatūras korekciju.
Linards said: Es dzesēju līdz ~ 20 C . Lai gan man ir pH metrs ar temperatūras korekciju, es tai ķainīzeru korekcijai diez ko neticu, un labi vien ir ka neticu, jo kalibrēts viņš tiek pie ~ 20 C , bet pie 50 C viņš rāda pavisam ko citu, neskatoties uz visu solīto temperatūras korekciju.
Sveiks! ja tu kalibrē 20C tad tev viņš arī rada 4,01 vai 7,00. jo tā ir buferšķīduma vērtība 20 C. normālam buferšķīdumam un iepakojuma ir T tabula. no kādiem 5-10C līdz 40-50C. Ja tu pH7,00 buferi pamērīsi 20 C, tad viņš tev arī rādīs 7,00. Bet ja tavs buferis būs pie vārkatla vai saulītē sasilis līdz 35C - viņš rādīs ko citu
Tieši to jau arī saku, ka kalibrēju un sekojoši nosaku pH pie konstantas temperatūras, kas ir ~ 20 Cº. Nosakot pie 20 C , un nosakot pie ~ 50 C mērījumi atšķiras, lai arī tika solīts, ka temperatūras korekcijas rezultātā precīzus mērījumus varēšu veikt amplitūdā no 20 - 50 Cº ... plika diršana !
Kāds ir mēģinājis ph koriģēt ar pienskābi, man litru uzdāvināja, bail mēģināt :-)
Uzprasi Malduguns Andrim.
Tad jūs tomēr koriģēsiet brūzī PH? Bija info Buršu sakarā, ka daži cilvēki domājot, ka nav nozīmes.
Šamā taču tiek pievienota ieskābenajam iesalam...
Nezinu kas to teicis, ka nav nozīmes,es tam nepievērsu uzmanību pirmiem 20 vārījumiem,un kamēr nepamērīju ph,tagad ir iespēja to visu mērīt un koriģēt un noteikti to darīšu, jautājums ir kā un ar ko:-)
Man liekas, ka daudzi ar pienskābi regulē. Es pats arī. Rūpnieciskie jau pamatā ar pienskābi.
Labdien domubiedri! Esmu ticis pie PH mērītāja un mērīšanas, tāpēc, automatiš, jautājumi. Vakar nomērīju ūdeni- ph 7,02 Misa sākumā ph- 5,90 Misa pa vidu ph- 5,77 Misa beigās ph- 5,87 Nekādas korekcijas neesmu veicis. Vai tas ka atšķiras ph dažādos laikos ir ok? Saprotu, ka jādabū zemāk līdz ph 5,2- 5,5. Kā to labāk izdarīt? Skābais iesals, piedevas? Pēc Jūsu pieredzes cik daudz ko jāber uz 25l vārījumu lai dabūtu no ph no 5,9 uz 5,4?
5,87 un 5,90 par atšķirību saukt īsti nevar :)
pieberamo daudzumu vislabāk uzklausi no "Rīgas Ūdens" izmantotājiem. Privātā cietā vai ļoti mīsktā akā tas var atšķirties! Sāļu saturs veido t.s. buferkapacitāti un korekcija cietā un mīkstā ūdenī var atšķirties.
Nebūs gan tur nekāds vienkāršs lineārs aprēķins.
Ja interesē smalkāk, tad šis ir populārs rīks - https://sites.google.com/site/brunwater/
Īsumā - pH ir atkarīgs ne tikai no ūdens sastāva, bet arī no iesaliem.
pH var pazemināt ar skābo iesalu (pienskābi), pienskābi, fosforskābi, sērskābi. Pienskābe dos piegaršu, ja dāsni pieliek.
Cik sapratu, tad tu brūvē maisā - attiecīgi iejava tev ir uzreiz viss ūdens, kas paredzēts. Šajā gadījumā es neieteiktu baigi dzīt pH lejā, jo sanāks, ka tu skalojamo ūdeni arī paskābini pie reizes. Tīri no praktiskā - es uz 20-30 L vārījumu sākumā pamēģinātu vispirms kādus 1.5ml ~80% forsforskābes. Ja nekas nemainās, tad nākošajā reizē jau vairāk pieliktu.
Bet tā vispār, ja ir zem pH 6.0, tad tas nav īsti nepieciešams. Protams, eksperimentēšana un tiekšanās uz labāku procesa izpratni ir ļoti apsveicama.
Tāpēc arī mērīt ūdens ph ir lieka darbība, jo šim rādītājam nav nekādas saistības ar misas ph.
Es arī piekrītu, ka nav vajadzības mērīt ūdens ph, vēl vairāk nav vajadzības viņu regulēt pirms iejavošanas. Es savulaik biju nonācis līdz vidējam aprēķinam par fosforskābes pievienošanas daudzumu uz saviem katliem lai trāpītu 5,2-5,5 pH . Panācu to ar vairākkārtējiem un atkārtotiem mērījumiem. Es tikai mazliet nesapratu Māra piebildi par skalojamā ūdens skābināšanu! Kas tur slikts, ka visam misas apjomam uzreiz iegūst vajadzīgo pH. Es kad regulēju pH, es tieši tā arī darīju, gan iejavai, gan ūdenim skalošanai piedzinu pH !
Par skalojamā ūdens pH piedzīšanu domas dalās. Pārsvarā esmu sastapies ar metodi, kur iejavai tēmē uz 5.2-5.3 un skalojamajam pieskata, lai ir zem 6.0. Ja skābina arī skalojamo, tad var sanākt, ka pievieno "lieku" skābi. Es kādreiz liku klāt arī skalošanas ūdenim un bija nedaudz sagaršojams tas skābums pēcgaršā. Tāds gadās arī komerceksemplāriem un nav nekas traks, citreiz varbūt pat piestāv. Bet man pašam labāk rezultāts sāka labāk patikt, kad es skābi (un sāļus) liku iejaavā tikai. Tas, protams, viss jārēķina ar savām ūdens attiecībām, minerālo sastāvu, varbūt pat skalošanas metodi arī. Vēl mani pamudināja tādu shēmu piekopt internetā lasītais, kur cilvēki brūvē ar RO ūdeni. Tādā gadījumā viņi uzjauc ūdens profilu no nulles, pievienojot 2-4 sāļus un skābi, ja vajag, taču skalo ar pliku RO. Tāpat bija viens rakts, protams, nepieglabāts, kur cilvēkam tieši bija viedoklis, ka skalošanas ūdenim neesot liela jēga pievienot ar skaidrojumiem. Savukārt, slavenais Mad Fermentationalist bija tas, kurš novēroja papildus skābumu, regulējot pH visam ūdenim uzreiz, izmantojot maisa metodi. Taisnība, protams, ir izglītotiem cilvēkiem, kas zin, kādam tieši jābūt iejavas pH un "katla" pH (skalošanai deltu izrēķinam), lai alus sanāktu precīci, kā iecerēts, bet mājbrūvētājiem vien atliek eksperimentālā kārtā piemeklēt sev metodi un šo visu pH "teoriju" izmantot vien kā vadlīnijas. Galu galā, nav zvanīts, ka vienāda EBC iesaliem būs vienāda ietekme uz pH, krāsai esot formulu pamatā dažādajos pH kalkulatoros.
Edit: Raksts atradās - http://beerandwinejournal.com/acidify-sparge-water/
If you routinely sparge your grain bed until your final runnings are very dilute, or if you frequently yield overly astringent beers, acidifying your sparge water may be worth considering. (I would argue that collecting less work would be a better solution, but your mileage may vary.) If your beers are not unpleasantly astringent, then adding acid is at best not helping and at worst may add some unwanted flavor to your beer.
Es gan uzreiz nepiekristu, ka skābe nevar uzlabot garšu. Pats Palmers saka (un jebkurš pavārs), ka skābi vajagot.