neesmu mēģinājis, bet teorētiski laikam var piebērt šampanieša raugu. tas varētu noēst atlikušo cukuru un padarīt alu stiprāku un sausāku.
Imperiālais stouts
pašlaik tev ir 8%alko. T58 dziļāk neuztaisīs
alusvedejs said: neesmu mēģinājis, bet teorētiski laikam var piebērt šampanieša raugu. tas varētu noēst atlikušo cukuru un padarīt alu stiprāku un sausāku.
Nav tik vienkārši. Esmu 2x mēģinājis, bet ne velna man viņš nenodzina uz leju (tikai kādas 1002-1004 vienības). Iespējams, ka tas šampja raugs ir jāliek kādas 12-24h pēc alus rauga, vai arī jāpieradina pie alkohola citā traukā. :-/
janis said: pašlaik tev ir 8%alko. T58 dziļāk neuztaisīs
Tā jau laikam ir. bet citu rauga ar lielāku alko toleranci tu nepārdod
Kādu raugu ieteiksiet izmantot nākotnē prieks impariālā ~10% alko? Un kur to varētu dabūt ērtākajā veidā?
janis said: pašlaik tev ir 8%alko. T58 dziļāk neuztaisīs
a ko ar taadu dariit? mums arii netiishaam sanaaca shitaads, beigaas par ilgu vaarijaam un laikam daudz uudens izvaarijas. noruuga no 21,5 plato uz 7 plato. kaa vinjam buus ar nogatavinaashanos?
edgars said: Nav tik vienkārši. Esmu 2x mēģinājis, bet ne velna man viņš nenodzina uz leju (tikai kādas 1002-1004 vienības). Iespējams, ka tas šampja raugs ir jāliek kādas 12-24h pēc alus rauga, vai arī jāpieradina pie alkohola citā traukā. :-/
a cik daudz rauga un kādu tu liki? cik lasīju tam EC1118 šampanieša raugam instrukciju, tad pie "stuck fermentation" viņš ir jāliek 2x vairāk klāt un pie tam vēl 20 minūtes iepriekš ira jāatdzīvina siltā ūdenī.
pie "stuck sparge" vai "stuck fermentation"?
apo said: Tā jau laikam ir. bet citu rauga ar lielāku alko toleranci tu nepārdod
Kādu raugu ieteiksiet izmantot nākotnē prieks impariālā ~10% alko? Un kur to varētu dabūt ērtākajā veidā?
Itkā jau vairāki, ko Jānis tirgo S-33/us-05/t-58 ir ar augstu alco tolerances pakāpi (10-12%).
Viss jau atkarīgs ko tu gribi: - Lielu alco un dziļi norūgušu, tad jāņem US-05 - Lielu alco un lielu beigu blīvumu, tad jāņem T-58/S-33 un vairāk iesala
Un taisot stipru alu lielc dubultu rauga devu un labi aerē, jeb vēl labāk lej misu uz kāda rauga plāceņa, kur pirms tam jau kaut kas ir norūdzis.
alusvedejs said: a cik daudz rauga un kādu tu liki? cik lasīju tam EC1118 šampanieša raugam instrukciju, tad pie "stuck fermentation" viņš ir jāliek 2x vairāk klāt un pie tam vēl 20 minūtes iepriekš ira jāatdzīvina siltā ūdenī.
EC1118 11gr uz 4L
^^ ja 5L raudzē, tad to labo aerāciju var panākt, pēc pāris dienām vēlreiz sakratot ?
Aerē jau tikai pirms raudzēšanas, lai raugam būtu skābeklis ko izmantot pie vairošanās. Pēc tam, ja aerēsi, tad tas būs, manuprāt, tikai alus oksidācijai.
edgars said: Itkā jau vairāki, ko Jānis tirgo S-33/us-05/t-58 ir ar augstu alco tolerances pakāpi (10-12%).
Viss jau atkarīgs ko tu gribi: - Lielu alco un dziļi norūgušu, tad jāņem US-05 - Lielu alco un lielu beigu blīvumu, tad jāņem T-58/S-33 un vairāk iesala
Un taisot stipru alu lielc dubultu rauga devu un labi aerē, jeb vēl labāk lej misu uz kāda rauga plāceņa, kur pirms tam jau kaut kas ir norūdzis.
bet es jau likut T58. nezināju, ka US-05 arī ir ar tik lielu alko toleranci. Kam tā aerācija, man jau rūga griezdamies un nāca pa pudeli pat ārā?
Dainis said: ^^ ja 5L raudzē, tad to labo aerāciju var panākt, pēc pāris dienām vēlreiz sakratot ?
nu tev jau no tās pudeles gaiss bus izspiests ar rauga perdeļiem(co2). nekāda aerācija tur vairs nesanāks...
kad ar 3-33 kārtīgi nenorūiga, arī gāja pāri, bet ātri beidzās process ...
nav jau problēma 5L noskrūvēt vāku un ielaist gaisu ... bet kā gudri onkas stāsta, pēc rūgšanas nav ko alu oksidēs - visādas blakusgaršas var dabūt, diacetilu ieskaitot
http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-9-3.html http://www.byo.com/stories/techniques/article/indices/7-aeration/1949-aerating-wort-techniques
P.S. Laikam šitas būs uz ''raugiem'''jāpārceļ. Tik i-nets šobrīd bremzē
Cēsu alus Māris stāstija ka stipru alu var taisīt tikai ar pie liela alko pieradinātu raugu. Papriekš uztaisi 5% alu, tad nākamo jau lej uz plāceņa ar aprēķinu 7%alko. Un tad jau vari tēmet nākamo uz 10%. Alko tolerance jau visiem maniem raugiem ir apm. 10 - 11%, bet vajag to raugu norūdīt. Un vēl iespējams ka vajadzīgo skābekļa piesātinājumu tik stipram alum var dabūt tikai ar piespiedu apskābekļošanu no balona. Man starp citu ir norūdzis no 1090 uz 1020 ar otrējzēju uzlējumu uz lāgera, bet raudzējot istabas T.
nu tad pusrūgušam alum atliek olīveļļa kā taukskābju avots
Vakar parāvu vaļā savu interpretāciju par šo, nu ziniet... ja tā ir taisnība, ka šim alum jānostāvas ap gadu, un tad viņš ir bezgala garšīgs, tad es nemaz iedomāties nevaru kā viņš garšos! Jau tagad (1.5 mēn. vecs) garšo vienkārši lieliski. Vienīgi gāzējot ar sīrupu liku ~5 gr.cukura uz litru, lai gāzes nebūtu daudz, bet laikam esmu pārcenties pretējā virzienā. Gāzes ir baigi maz, līdz ar to putu nav gandrīz nemaz! Sieva teica... "mhm... garšīgs, un kad sagāzēsies vēl labāks būs!" :) Man ir bijuši ali kuri pēc 1.5 mēneša pudelē sagāzējušies ir stipri vairāk kā nedēļu pēc uzgāzēšanas! Tātad ir cerība, ka gāze savairosies tuč tuč vairāk?
Pamēģini vienu pudeli paturēt ilgāk siltumā, varbūt ka raugs lēnāk strādā dēļ alkohola un nav vēl pilnībā uzgāzējies.
ja rūgstošam alum iedosi papildus skābekli, tad vienkārši vairosi raugu, un nevarēsi grādus dabūt. tā man lūk šodien paskaidroja :)
edgars said: Pamēģini vienu pudeli paturēt ilgāk siltumā, varbūt ka raugs lēnāk strādā dēļ alkohola un nav vēl pilnībā uzgāzējies.
Nu vispār jau istabā noturēju vairāk kā nedēļu, bet eksperimenta nolūkā jāpamēģina būs vēlreiz iestiept siltumā.