apo said:
kviešinieka recepti varētu arī forumā ielikt, lai citi arī var paprovēt uzbrūvēt.

pekains said:
Es taisīju pēc MartinaK publicētās vitbīra receptes, bez apelsīnu mizām un koriandra, jo biju paredzējis kā bāzi ķiršu alum (kas nesanāca, žēl ķiršu, pusi vārījiena un darba):
25litri alus
3kg pilzene
2.5kg kviešu iesals
ūdens 55'C
50-55'C 30min
60-65'C 30min
70-72'C 30min
paceļ līdz 78'C un uz karstu filtrkatlu 20min lai nosēžas, filtrējam, skalojam ar 85'C ūdeni
20gr hesbruker 60min
15gr citra 15min, galā sanāca 28litri 1050 raugs WB-06 ap 18'C 16dienas 1005 un pudelēs. apgūšu beeršmitu sanāks labāk aprakstīt.
Patīkami, ka tavu brūvējumu kāds atdzīst par labu.

nebija dzerams, izlēja ārā :)

nu tur jau jāraud nevis jāsmaida.

a kur tad palika tas zelta likums par sātana ānusa izliešanas aizliegumu?

patiesībā nevis izlēju, bet tas izreaģēja līdz palika tikai putiņa un zaļš pelējums. Nepareiza ķiršu apstrāde vainīga.

salasījos kā šeit slavē kviešiniekus un vakar aizgāju uz pagrabu paņēmu vienu no savējiem.

taisīts pēc stipri līdzīgas receptes kas te topikā.

sākumā man viņš negaršoja. likās kaut kāds salds. tagad jau ira palicis garšīgs. vienīgi gāzes ira pārāk daudz.

kaut kur lasīju ka witbeeriem pie stila piederās augsta karbonizācijas pakāpe un pieliku vairāk gāzējamā cukura nekā parasti. varbūt jāliek mīkstais uz to ko par stila īpatnībām raksta un jāgāzē cik pašam patīk.

principā pilns internets ira ar parakstiem kā taisa kviešiniekus:

puse gaišā iesala puse kviešu iesala vai kviešu pārslas nedaudz auzu pārslas saspiestas (nevis samaltas pulverī) koriandra sēklas un nedaudz smaržīgo apiņu vārīšanās beigās.

daidzi raksta ka šī stila alus ira pateicīga bāze visādiem eksperimentiem ar augļiem un ogām. un tad nu kurš nu ko ir licis - apelsīnus, citronus, laimus, kiwi....ķiršus..

taču pati tā tehnoloģija kā pereizi pielikt īsti nekur nav aprakstīta.

vai tie augļi vai ogas ira jāpieber vārāmajā katlā vārīšanās sākumā? vai varbūt kā apiņus vārīšānās pēdējās minūtēs? vai varbūt kaut applaucētas ogas jāber sekundārajā fermenterī kā dryhopingam? vai varbūt augļi ira ilgi jāvāra atsevišķā katlā nelielā ūdens daudzumā un tad tas augļu novārījuma ekstrakts ira jāpielej pie atdzesētās misas fermenterī raudzēšanas sākumā?

padalieties ar pieredzi kā kurš ira darījis un kā sanāk vislabākais efekts.

Palasi "Extreme brewing", kas tepat grāmatu topikā ir novelkama, tur smuki aprakstīts arī par ogu likšanu cik, kā un kad. Principā ir vairāki varianti: -ogas likt pēdējās vārīšanas minūtēs -ogas likt fermentierī (parasti pirms tam sasaldējot) -pēc pirmās rūgšanas liet klāt pasterizētu sulu un turpināt raudzēt

Es savējo kviešinieku taisiju šitā. Raugs WB-06. Kopumā labs, bet galvenie secinājumi: -jāliek mazāk apiņu, jo likās pārāk rūgts, iespējams tas tamdēļ, ka apelsīna mizas jau arī kaut kādu rūgtumu dod. Varbūt miza jāliek mazāk. -jāraudzē pie zemākas temperatūras lai raugs tā neplosās un garša ir gludāka (raudzēju pie 22-25C)

wit.jpg

Pag, jūs te runājat tagad par kādiem kviešiniekiem? Par vacu Weizen vai par beļģu Vit? Vācu stilam nekādu koriandru un visādas mizas neliek. Ogas liek Berlineram.

Tas ir "netīrā" latviešu stila kviešinieks. Turklāt ar WB-06 nekāds vācu stils tāpat nesanāk. Kad būšu Šveicē, provēšu sadabūt un atsūtīt škidros kviešinieku raugus, ja ir interese.

mēs runājam par saviem kviešiniekiem... pie kājas ko tie beļģi vai vācieši taisa

labi teikts! :)

Es jau tik tā, pats tādus taisu. Bez stila un vadlīnijām :) Man tikai liekas, ka Jānis pēdējā laikā stipri vairāk nekā vajadzētu uztraucas par "stila tīrību". Un to vai viņa brūvējumi garšo tikai šauram lokam vai plašākām tautas masām. Komercializācija nenāk viena :).

nevar nepiekrist, agrāk viņu pārāk daudz neuztrauca kādam stilam pieder viņa alus un vai citiem garšo viņa zāļainā IPA jeb nē :)

edgars said: mēs runājam par saviem kviešiniekiem... pie kājas ko tie beļģi vai vācieši taisa

+1

Nu re, beidzot atklāts latviešu nacionālais alus!

Edgar, es vasaras sākumā vārīju vienu kviešinieku - bija 3kg/2kg Pils/Wheat malt, bik aromātam piešāvu SAAZ + koriandri/apelsīnu mizas - sanāca spicais, aizgāja viss nenormāli ātri.

Es tik vienu lietu nesapratu - kāda jēga no tā 3pakāpju mash'a? Es vienk aplēju un noturēju 67C (!!!) 75min, tad mash-out un miers. Tik čakars bija tecinot, bet nu tas cits stāsts...

IMHO dēļ tā kviešu iesala tur tāpat migla pudelē būs - kaudze ar proteīniem utt, bet tam tak tā jābūt - kārtīgs wit's ir duļķains.

atis said: Es jau tik tā, pats tādus taisu. Bez stila un vadlīnijām :) Man tikai liekas, ka Jānis pēdējā laikā stipri vairāk nekā vajadzētu uztraucas par "stila tīrību". Un to vai viņa brūvējumi garšo tikai šauram lokam vai plašākām tautas masām. Komercializācija nenāk viena :).

IMHO tas dēļ skarbā Norsk klimata - sāc apsaldēt visādas vietas... moš sametamies un uzdāvinam cepurīti? :-P

Būšu rupjš šoreiz! Ko jūs te pļūtat? paši visas receptes rokat no amerikāņu saitiem un tagad pēkšņi tēlojat bāleliņus/tīrradņus. Jūs tak nevienu alu nevārat nemeklējot internetā recepti. Izlasiet savu iepriekšējo diskusiju! Es normāli pajautāju par kādu kviešinieku iet runa? Starp vācu veizen un beļģu vit ir milzīga starpība. Tie ir divi pilnīgi dažādi ali! Tas ka mani uztrauc vai citiem garšo mans alus manuprāt ir tikai normāli. Man viens vārijums ir ap 90 - 100 litri. Jūs ko,..gribat lai es nieres izmīžu viens pats to visu dzerdams. Un , Ati, kur tu esi novērojis ka es uztraucos par stila tīrību vairāk nekā vajag? Izsecināji no viena mana jautājuma par vācu un beļģu atšķirību? Izskatās ka tās siltās cepurītes te vajag kādam citam ! Manā jautājumā tak nebija nekādas kritikas un neviens tak jums krāniņus netaisās īsināt.