Tā kā ražas laiks jau strauji tuvojas, tad varbūt ir vērts mēģināt? Man saitoša šķiet šī recepte - http://www.homebrewtalk.com/f76/samhain-pumpkin-ale-140674/, kur pamatā ir 50% gaišais iesals, 23% 1h 175C apcepināti ķirbju gabali, vēl pāris iesali un paprāva buķete ar garšvielām. Interesanta lieta, ko viņš iesaka likt, lai labāk tas viss filtrējas ir rīsu sēnalas. Kādas domas? Varbūt kāds ir mēģinājis? Nez cik tas ķirbis blīvumā iedod?
Ķirbju eils
Man ar doma uztaisīt ķirbinieku. Ja paspēj pirmais, padod ziņu. Tik tās rīsu sēnalas pie mums nez vai var dabūt, Jādomā alternatīva - varbūt griķu?
palasi stāstu par neveiksmēm tur ir pieminēts kā man gāja ar ķirbju eila pagatavošanu.
ja atskaita visādas neveiksmes kas drīzāk ir saistītas ar nepareizu izkāpšanu no gultas vai arī kādu magnētisko vētru uz saules, tad ķirbju eilu ira grūti dabūt ārā no filtrējamā trauka. droši vien ka šī iemesla pēc tiek pielikti klāt rīsi, jo daudzos avotos ira rakstīts ka rīsi nedod garšu bet strādā kā dabūgs filtrs un atvieglo misas tecināšanu.
personīgi es ņēmu "punkin porter" recepti no "extreme brewing" grāmatas ko var dabūt tepat forumā un tad pielāgoju to saviem traukiem un pieejamām izejvielām.
mērķis bija savākt 75 (2x25) lirtus ar alu. tecināšanas problēmu dēļ sanāca nedaudz mazāk. taču izskatījās ka drabiņas kuras izmetu varēja vēl paskalot un iegūt vēl vienu 25 litru spainīti ar sākuma blīvumu kaut kur ap 1.040
receptē liku: 7 kg pilsner iesals 7 kg minhenes iesals 3 kg ķirbis 1 kg karameļu iesals 0.5 kg melnais iesals 0.5 kg auzu pārslas 50 gr magnum apiņi 60 min 50 gr fuggles apiņi 15 min 20 gr fuggles apiņi 5 min 15 gr malts kanēlis 5 min 15 gr malts muskatrieksts 5 min 15 gr smaržīgo piparu 5 min
pārcukurošana 50 grādi 30 min 64 grādi 40 min 69 grādi 60 min 78 grādi 10 min
un to visu salēju fermenteros uz jau iepriekš lietotiem raugiem T-58, S-05, S-04
minhenes iesalu droši vien ka nav obligāti izmantot un tā vietā var likt pilsneru. taču vienreiz pie Jāņa pisner iesala mucā bija izveidojies vakuums un es taisīju porteri tikai no minhenes un rezultāts man ļoti patika. tāpēc tumšajos lieku klāt minhenes iesalu. auzu pārslas es pieliku jo gudrie cilvēki internetā raksta ka tās will add full-bodied flavor and creamy texture. iespējams vajadzēja pielikt klāt arī kādu kilogramu vai puskilo kviešu pārslas lai increase head retention and body.
pagatavošana:
ķirbi nomizo, sakriež kubiciņos, ieber grāpītī, pārlej ar ūdeni tā lai ķirbju gabaliņi ir zem ūdens un vāra 20 minūtes. tad ņem nost no liesmas un zubrūk ar blenderi. sanāk rāda smuka oranža ķirbju putra.
lai sagatavotu receptie ieliktās auzu pārslas (iespējams kāds liks arī kviešu pārslas) izmanto protein rest uz 50 grādiem
pēc tam ar decotion paceļ temperatūru uz nākošo pauzi, pievieno ķirbju putru un visu kārtīgi samaisa tas ķirbis ira traki lipīgs un maisās diezgan grūti. tāpēc pievienoju vairākus litrus ar ūdeni.
kad laiks pagājis atkal ar decotion ceļu temperatūru un maisu intensīvi maisot tā kirbju iejava man uzrāva augšā katlā ielikto filtrdibenu! nācās pārliet visu citā traukā ieriktēt filtrdibenu vietā un saliet visu atpakaļ.
mash out es jau vairs nesmēlu nost iejavu, bet vienkārši pielēju karstu ūdeni.
tad ilgi čakarējos ar filtrēšanu, maisīšanu, recirkulēšanu un rezultātā diezgan duļķains alus vārījās.
vārīšana kā parasti - uzvāra, pieber apiņus, uzņem laiku, kad pagājis laiks pieber nākošos apiņus, kad pagājis laiks nākošos apiņus kopā ar visām tām pārējām piedevām. tā jau aliņš kad vārās tā smarža ira laba. pieberot apiņus vēl labāka. kad beigās piebēru visas tās pārējās piedevas smarža bija vienkārši fantastiska! visapkārt smaržoja pēc ziemassvētkiem. gandrīz sagribējās paķert cirvi un aizskriet uz mežu pēc eglītes! :)
diemžēl es pamanījos sadauzīt savu hidrometru un tāpēc nevaru pateikt cik daudz tas ķirbis iedod pie blīvuma. pagaidām arī nevaru pateikt kas no tā visa sanāks jo tikai sestdien vārīju.
kas ir nedaudz dīvaini - misa piestartējās netipiski ātri. man fermenteri stāv pagrabā kur diezgan konstanti ira 15 - 16 grādi. nepilnas stundas laikā hidroaizvari sāka purkšķēt kā traki. vakar vakarā nokāpu pagrabā ar atdzesētām vārīta ūdens burciņām ar mērķi savākt jauno raugu no putām kas fermenterim augšā - nav putu! viss jau mierīgs un kluss un virsma jau tīra it kā tas aliņš tur jau nedēļu stāv.
vizuāli izskatās jau pēc izrūguša aliņa. sliktas smakas arī nava. smaržo labi. vot tikai nav ar ko blīvumu pamērīt...
Liek jau rīsu mizas, nevis pašus rīsus. Un cepti gabaliņi droši vien tā nenosprosto, kā putra.
Man tā blenderēšana nepatīk... Diezgan ok šķiet aprakstītā ķirbja sagatavošanas metode, kad to nomizo, sagriež gabaliņos un ieliek uz 1h cepeškrāsnī 175C. Tad ķirbis karamelizējās, paliek mīksts, bet nav baigā putra. Tālāk jau apceptos gabaliņus iejauc kopā ar iesalu. Tev tajā receptē pamazs tas ķirbja procents.
Pagaidām mana recepte šāda (pielikumā), drīkst izteikt kritiku.
tajā grāmatā viņi lika apmēram kilogramu ķirbja uz 20 lirtu vārījumu
es visu sareizināju ar 3 un man sanāca ka jāliek 3 kilogrami.
ja parēķina kirbja daudzumu, tad manā gadījumā ķirbis ira 20 % tavā receptē ķirbis ira 30 % nezinu vai tā ir milzīga atšķirība.
manuprāt milzīgu atšķirību varētu dot atšķirīgie pagatavošanas procesi. uzvārīšana un sablenderēšana noteikti dod labāku cukura izdalīšanos un nokļūšanu fermentējamā blīvumā. nu tas tipa varētu būt kā papildus pilsner iesals
ķirbju gabaliņos karamelizētais cukurs noteikti tik labi neizšķīdīs misā un noteikti būs mazāk fermentējams un paliks iekš beigu blīvuma. toties šitāda pagatavošanas metode noteikti dod pavisam citu garšu un sitais varētu sanākt kā papildus karameļu iesals un final gravity varētu būt lielāks.
taisi tik augšā! pēc tam varēsim samainīties un salīdzināt :)
vai alum var pielikt pārāk daudz rauga?
alusvedejs said: ... ... un to visu salēju fermenteros uz jau iepriekš lietotiem raugiem T-58, S-05, S-04 ... ... kas ir nedaudz dīvaini - misa piestartējās netipiski ātri. man fermenteri stāv pagrabā kur diezgan konstanti ira 15 - 16 grādi. nepilnas stundas laikā hidroaizvari sāka purkšķēt kā traki. vakar vakarā nokāpu pagrabā ar atdzesētām vārīta ūdens burciņām ar mērķi savākt jauno raugu no putām kas fermenterim augšā - nav putu! viss jau mierīgs un kluss un virsma jau tīra it kā tas aliņš tur jau nedēļu stāv.
vizuāli izskatās jau pēc izrūguša aliņa. sliktas smakas arī nava. smaržo labi. vot tikai nav ar ko blīvumu pamērīt...
tikko nokāpu lejā notecināt paraudziņu degustēšanai. ļoti duļķains (saprotu kāpēc) un diezgan skābs šķidrums.
šitais jau bija ceturtais aliņš ko uzlēju virsū tam raugam. vai ir iespējams ka tā rauga tur jau ir par daudz un viņš pārāk ātri noraudzē man to aliņu un tāpēc ira spēcīga piegarša?
Martins said: Man ar doma uztaisīt ķirbinieku. Ja paspēj pirmais, padod ziņu. Tik tās rīsu sēnalas pie mums nez vai var dabūt, Jādomā alternatīva - varbūt griķu?
interesanti, kāpēc vietējā tirgū piedāvā tikai griķi sēnalas?
Tapēc, ka te nav Ķīna... :)) Bet domāju, ka griķu sēnalas ar varētu derēt.
Štatos arī nav ķīna, bet viņi vairāk tās rīsu čaumalas lieto tāpēc, ka daudz liek klāt kukurūzu, kam nav savu čaumalu, varbūt, ka pret ķirbja aizcietējumu arī palīdz :) Man liekas, ka par tām čaumalām lasīju arī, ka tās vienmērīgāk izlīdzina temperatūru pa visu iejavošanas ķobi.
Latvijā iespējams varētu atsevišķi graudu sēnalas kaut kur dabūt. Bet nu būs jāmēģina bez, tad jau redzēs...
ir kādam viedoklis par to rauga daudzumu?
hmmm joprojām klusums
šodien mēģināju izvārīt alu no atlikušās ķirbja daļas izskatās ka atkal beigsies neveiksmīgi jo gāzes laikam ka nepietiks lai uzvārītu izfiltrēto misu.
šoreiz mēģināju pagatavot to ķirbi nevis vārot katliņā, bet cepeškrāsnī. laikam nemāku es ķirbjus gatavot. augšiņa man nedaudz apbrūnējās nu tā kā apdega bišķīt bet tas kas zemāk tāpat maisot putrā pārvērtās. neticu ka tur kaut kāds cukurs karamelizējās.
otra lieta ko darīju savādāk ira pievienoju griķu sēnalas. tas tiešām atvieglo filtrēšanu! ar puskilogramu pietiek lai varētu redzēt atšķirību filtrēšanas ātrumā.
Kur dabūji sēnalas? Es vakar sagādāju ķirbi uz kādiem 20kg :)
Izskatās, ka pēc mēneša būs jātaisa kāds ķirbjalus pasākums :)
Martins said: Kur dabūji sēnalas? Es vakar sagādāju ķirbi uz kādiem 20kg :)
pērnavas un čaka krustojumā pie statoila
http://grikuspilveni.lv/
SIA "Trīs Pēdas" A. Čaka iela 147, Rīga, LV-1012 (pie Zemitānu tilta, starp fitnesa klubu "Georgs 5" un "Burusports")
papildināju (atis) - šeit ir tiešais links: http://www.trispedas.lv/lv/articles/view/maisu-un-spilvenu-pildijums
1.60 Ls kilogramā
edgars said: Izskatās, ka pēc mēneša būs jātaisa kāds ķirbjalus pasākums :)
tas ja citiem veiksies labāk nekā man.
Ievārīju ķirbjeilu. Ķirbis aptuveni 25%, apcepts 1h 170C, iejavots kopā ar iesalu. Kļūda jau sanāca pašā sākumā, apcepot ķirbja gabaliņus!!! Ieliku cepties ~175C, pēc kādām 40 min ķirbis sāka smuki smaržot un izdalījās arī suliņa. Tad arī vajadzēja ņemt ārā, bet es cepināju vēl 20 min, jo biju iedomājies, ka vajag, lai nedaudz sāk palikt brūni stūrīši. Pēc šādas cepšanas smarža viņam pazuda un palika tāds diezgan pasauss. Bet nu neko, turpināju. Kaut kas jau būs sanācis, bet vēlamais ķirbja efekts šķiet, ka būs izpalicis. Citiem, kas taisās mēģināt, iesaku nepārcept, drīzāk viņu cietāku iejavot, lai nepazaudē aromātu. Ar filtrēšanu man īpašu problēmu nebija. Blīvumu ķirbis tiešām nedod.
man pa diviem piegājieniem ira sanācis 12 kastes ar ķirbju eilu. tas kas otrajā piegājienā ir pat dzerams. pirmais piegājiens man kaut kā negaršo, liekas skābs. taču sieva saka ka arī tas ira labs.
otrajā piegājienā pieliku arī maltas krustnagliņas vārīšanās beigās. šķiet ka tā arī ira galvenā atšķirība kāpēc otrais ira garšīgāks. krustnagliņas diezgan feini papildina un izceļ visas tās pārējās garšvielas.
Ķirbi jūt? Pieņemu ka ne... ;)
Vispār derētu sameklēt kādu komerciālo pumpkinale un pamēģināt... Brewingā nav?