Manuprāt tas tādēļ, ka eila raugs dod vairāk skābenumu, kas reducē saldumu, savukārt lāggeraugs saglabā iesalainumu. Alū galvenokārt ir trīs garšu kombinācija - saldums, skābums un rūgtums. Rūgtums un skābums reducē saldumu.
alus salduma saistība ar pārcukurošanas T, norūgšanas dziļumu un raugu
Principā galvenais secinājums ir, ka alus pārcukurošanas temperatūra ietekmē saldumu, bet tas nav viennozīmīgi un ir jāskata kontekstā ar daudziem blakus faktoriem kā piem. izmantotais raugs, izmantotie apiņi un to daudzums u.t.t. jo viens alus pie 60min@70C būs nenormāli salds, bet cits tai pat laikā nē. Ja skatamies vienas receptes ietvaros, tad iespējams, ka var apgalvot, ka paceļot pārcukurošanas temperatūru arī jūtamais saldums nedaudz pieaugs.
Starpcitu tas ko mēs esam pieraduši saukt par iesalainīgumu, nemaz nav iesalainīgums, bet tieši rauga darbības efekts. Lāgeris nekādīgi nevar būt iesalains jo izrūgst vairāk cukuri. Iesalaina ir misa un attiecīgi par iesalainu var saukt kaut ko kas atsit misu.
OPā!!! atradu savu veco topiku!
Laikam jau mans teksts te būs off-topic, bet nu tik un tā padalīšos ar iespaidiem.
vakar sapudeļoju to otro brūvējumu.
cerams, ka šoreiz nesaskābs, pēc garšas norūgušais arī nebij skābs, kā likās pirmais brūvējums. nomērīju blīvumu 1018 pudeles izdezinficēju ar Starsan 2 cukura graudiņi uz vienu 0.5 l pudeli un korķi virsū noliku siltākā vietā lai nedēļu pastāv
Mans subjektīvasi viedoklis ir, ka 2 cukura graudiņi uz vienu 0.5 l pudeli ir par daudz. Būs tev tik pat gāzēts vai vēl vairāk kā industriālie, kas manā skatījumā ir pārgāzēti lai noslēptu savu sūdīgo garšu. Es vienmēr lieku 1 mazo cukurgraudiņu uz 0.5L
man jau šoreiz gribējās būt vairāk drošam par to lai gāze vispār būtu bet paldies par padomu, nākošajā brūvējuma tad mazāk likšu cukuru.
Vai ar cukura graudiņu tiek domāts graudiņš beramā cukura? grants graudiņa izmērs?
pekains said: Vai ar cukura graudiņu tiek domāts graudiņš beramā cukura? grants graudiņa izmērs?
Jā, bet tur ir svarīgs arī frakcijas lielums, jo ir smalkais cukurs un rupjais...
Vēl jau svarīgi zināt no kura gada cukurbiešu ražas tas cukurs taisīts!
cukura graudiņš taš kurš no Dan Suker, ražas gads nezināms, mitruma līmenis novācot nav zināms, cik noturēts īpašajās ozolkoka papīra kastiņās ar nav zināms. ;)
Daudz izlasiju saja topika un gala rezultata nesaprotu no ka atkarigs saldums gatavojam alum? Piemeram ka uztaisit 5 procentu alu ar saldu garsu?
Saldums ir relatīva lieta. Var būt saldums no reāli neizrūgušas maltozes un var būt šķietams saldums dēļ dekstrīnu viskozitātes. Tev jāpārcukuro pie kādiem 68 - 69C un jāizvēlas raugs ar zemu noraudzēšanas pakāpi, piem.S 04 vai T58. Būtu vēlams lai ūdens Ph būtu ne zemāks par 5.5 Un atceries ka apiņi ir viens no svarīgākajiem salduma /rūgtuma balansētājiem. Pieliksi par daudz apiņu un saldumu nejutīsi. Taisi uz IBU22
ūdens vai misas pH?
Nu jā, protams,ne gluži misas, bet iejava !
Paldies, Janis! To gan es nezinaju.
Var arī ļaut savairoties DMS
Varbūt ir kādam pārbaudīta laba gaišā recepte ar T58 raugu? Lūgums iepostēt
Laikam tādas nav
http://www.beeradvocate.com/community/threads/t-58-users-tips-tricks.22788/
tb kviesis vai "beļģis"...
cik var saprast no linka nav jāčakarējas taisot to ko īsti nevar un arī negribas uztaisīt un jāizmanto vēl viena imeperiālā uzlējumam uz plāceņa. Ja izdosies garšīgais tad būs labi. priecīgas visapkārt! paldies OGREI