Palasījuši Edgara manjuāli ( http://kupla.lv/ka-uztaisit-alu-3-stundas-izmantojot-virtuve-atrodamos-rikus ) un padzēruši alu Brevingā, sadomājām ķerties pie realizācijas. Tā kā sajēgas nekādas, bet idejas kā mājas un gribas divus brūvējumus pie čoma un pēc nedēļas divus pie manīm uzbliezt, tad rodas jautājums par receptēm. Gribas no katra pa katram - uzbrūvēt stautu, porteri, biteri (IPU) un kviesīti, lai tad redzētu, kurš labāk sanāk. Varbūt ir kādi ieteikumi šajā sakarā ?

AR LAIKU PAŠAM RADĀS VĒRTĪGS IETEIKUMS ŠAJĀ SAKARĀ, KAS ĻĀVA UZLABOT EFETIVITĀTI (UZ 80%) UN IEEKONOMĒT LAIKU:

Dainis said:
Vislaik lielākais čakars un besīgākais process bija iejavas noliešana / pārskalošana: pēdējā laikā vārīju, lai sanāk 2x7L ko ielikt raudzēties, tāpēc sabērt sietā (20cm diametrā), pagaidīt līdz notek, pārliet (pārskalot) 2x ar ūdeni, katreiz gaidot līdz notek, kopumā 60min aizņēma. Turklāt bieži nebiju pareizi sarēķinājis, cik litrus uz katru sietu aptuveni vajag un pie beigām palika par maz vai par daudz skalojamā ūdens. Misa pa to laiku atdzisa līdz grādiem 45. Efektivitāte ar sūdīga (pēdējā laikā 60-70%).

Palasīju par skalošanas metodēm un izdomāju pamēģināt vienkāršāko ''batch sparging'' (pieņemu, ka Edgara metode varētu būt ''fly sparging'' virtuves duršlaka interpretācija). Itkā efektivitāte zemāka, bet ietaupās laiks.

Process šāds:
Iejavas porcijas liek sietā, nospiež šķidrumu, bet nepārskalo. Drabiņas pārber citā katlā. Kad katls tukšs, saber tur atpakaļ drabiņas un salej virsū visu skalojamo ūdeni, kārtīgi izmaisa un atstāj uz min piecām, lai atlikušie cukuri izšķīst. Atkārto pirmo soli. Man tas aizņēma ne vairs stundu ar kapeikām, bet 15+20min ar 5min srarpposmu, kura laikā izmērīju pirmās misas tilpumu un blīvumu. Pirmo misu jau var likt vārīties, lai kādas 10min vēl ietaupītu. Misa arī ātrāk uzvārās, jo līdz kādiem 60-65 grādiem tik atdziest.

Šobrīd misas notecināšana un pārskalošana aizņem 10+10min
Pats arī īsu, ilustrētu rokasgrāmatu par metodi biju uztaisījis savām vajadzībām:

alusbruvesanavirtuvesmetodedainis.pdf

Pie reizes pielieku klāt Mājas alus rokasgrāmata 2: http://labsalus.lv/majas-alus-rokasgramata-2/

    Uz 5L? Es Tev varu noreducēt pāris receptes uz 5L, ja ir interese?

    Principā jau ieteiktu brūvēt kaut ko vienkāršāku (gaišo, brūno eilu), bet kurš tad mani te klausīs? ;)

      Daini, kas ar tevi, nagi tomēr niez pamēģināt pašam? :)) Tev beersmithu aizsūtīt? :)

      Praksē daudz reizes pārbaudīta IPA: uz 5L 900gr pilsener 50gr gaišais karameļu (tā tīri krāsai) Pārcukurošanas 60min@68C Apiņi atkarībā no alfa skābes. Ja 14% tad: 5gr 60min 5gr 15min 10gr pie uguns nogriešanas pēc nedēļas 10gr dry hopping 7 dienas Raugs S-04 šitādam ABV~ 4,5-5% IBU~50

        Paldies!

        Par tiem četriem veidiem es tā vairāk teoretizēju, jo sabrūvējot vienu un tad konstatējot, ka draņķis sanācis, liela stimula turpināt nebūs.

        Reducēšanā ir savi knifi, ka nevar vienkārši izdalīt visus apjomus ar vajadzīgo ciparu un viss ?

        No brūnā eila tik Newcastle dzerts - nebija diži gards.

          Dainis said: Reducēšanā ir savi knifi, ka nevar vienkārši izdalīt visus apjomus ar vajadzīgo ciparu un viss ?

          Lielos vilcienos jau pareizi, padali un viss.

          Uz ātru roku dažas noreducēju, moš noder....

          ESB_5L.pdf

          IPA_5L.pdf

          porteris_5L.pdf

          wit_5L.pdf

            Paldies, pastudēsim līdz novembrim, lai var izdomāt, cik riekšavu no Jāņa jāpaņem :)

              Mārtiņ, ja jau uz ātru roku noreducēji savas receptes, tad pieņemu ka ir jau gatavas arī uz 25 L brūvējumu. Varbūt vari pie reizes ar tām arī padalīties? Lai atkal nav jāreizina viss ar 5 :)

              Tuvākajos plānos ietilpst Porteris un kviešinieks.

                Maarcha, paskaties recepšu sadaļā, tur var viskautko atrast

                  jā, bet tādi ērti smuki pdf dokumenti tur baigi daudz nav. Kaut ko jau protams var atrast. Varbūt tādus beersmith recepšu pdf varētu tur ielikt?

                    Jee, starp citu, plānoju uz nākamo alus pasākumu ierasties. Patreiz garāžā nogatavinās pa kastei tāds kā MartinsK manuālī un līdzīgs ar manu improvizāciju (sanāca daudz rūgtāks un arī tumšāks, žēl ka recepti neatceros :)) Diemžēl no katras porcijas kaste jau ir iztukšota (brūvēju un lietoju kopā ar kaimiņu), bet ir doma saglabāt kādu eksemplāru līdz tam pasākumam.

                    Tad vēl raudzēšanas stadijā ir tā Blondā Citra (pēc Zara) un tipa Brengulis (kupla.lv mājas alus sadāļā pie tiešās karsēšanas). Tāda pagaidām man tā brūvēšanas karjera.

                      Mārtiņa recepšu sakarā radās pāris jautājumi:

                      1) kā lai ellē ratā tiek pie 0.17 tējkarotēm ? Un vispār, ja arī runa par 1 tsp, tad bez kaudzes ?

                      2) līdzīgi ar raugu - 0.1 paciņa ...

                      3) cik būtiska ir tā īru duļķe (pie Jāņa to nemanīju)

                      4) cik precīzi jāievēro temperatūras režīms. Piem. man dzīvoklī ir 18.5 grādi, bet ja prasīts 21 grāds, ko lai dara ?

                        1. un 2. - ja brūvē pēc Edgara manuāļa, tad uz aci. 3. var iztikt. 4. būs labi. no kādiem 18-25 var būt.

                          Daini, par IrishMoss aizmirsti, tev nafig viņš nav vajadzīgs! Es pāris reizes esmu licis, bet neredzu starpību, tā kā izlietoju kas bija un vairāk nelieku savējiem.

                          Rauga paku moš sadali 2 daļās... es gan pēdējo reizi bēru visu paku uz 4L, slinkums bija ķēpāties.. Tas vairāk finansiāls jautājums.

                            Dainis sāks brūvēt un mums vairs nebūs neviena objektīva, nesamaitāta degustētāja.

                              Paši vainīgi! Izskatās, ka pēdējais pagāns pagājušajā alus saietā pievērsts pareizajai ticībai!

                                janis said: Dainis sāks brūvēt un mums vairs nebūs neviena objektīva, nesamaitāta degustētāja.

                                Nu nepārdod viņam izejvielas ;)

                                  jēē šitas ir labais! :)) ka tik vienīgi neaiziet uz akcīzu...

                                    Ar alus saietu tam nav nekāda sakara - aizvakar iemetu linku uz Edgara pamācību vienā forumā un mans pūla & Brevinga cīņubiedrs bija izlasījis un iededzies, ka jābliež vaļā. Nu labi - mani var viegli uz dzerstiņveidīgām nodarbēm pamudināt.

                                      Objektīvās degustēšanas nolūkā es vēl varu kādu laiku saglabāt nevainību, ja Dainis to taisās zaudēt…