- Edited
Palasījuši Edgara manjuāli ( http://kupla.lv/ka-uztaisit-alu-3-stundas-izmantojot-virtuve-atrodamos-rikus ) un padzēruši alu Brevingā, sadomājām ķerties pie realizācijas. Tā kā sajēgas nekādas, bet idejas kā mājas un gribas divus brūvējumus pie čoma un pēc nedēļas divus pie manīm uzbliezt, tad rodas jautājums par receptēm. Gribas no katra pa katram - uzbrūvēt stautu, porteri, biteri (IPU) un kviesīti, lai tad redzētu, kurš labāk sanāk. Varbūt ir kādi ieteikumi šajā sakarā ?
AR LAIKU PAŠAM RADĀS VĒRTĪGS IETEIKUMS ŠAJĀ SAKARĀ, KAS ĻĀVA UZLABOT EFETIVITĀTI (UZ 80%) UN IEEKONOMĒT LAIKU:
Dainis said:
Vislaik lielākais čakars un besīgākais process bija iejavas noliešana / pārskalošana: pēdējā laikā vārīju, lai sanāk 2x7L ko ielikt raudzēties, tāpēc sabērt sietā (20cm diametrā), pagaidīt līdz notek, pārliet (pārskalot) 2x ar ūdeni, katreiz gaidot līdz notek, kopumā 60min aizņēma. Turklāt bieži nebiju pareizi sarēķinājis, cik litrus uz katru sietu aptuveni vajag un pie beigām palika par maz vai par daudz skalojamā ūdens. Misa pa to laiku atdzisa līdz grādiem 45. Efektivitāte ar sūdīga (pēdējā laikā 60-70%).
Palasīju par skalošanas metodēm un izdomāju pamēģināt vienkāršāko ''batch sparging'' (pieņemu, ka Edgara metode varētu būt ''fly sparging'' virtuves duršlaka interpretācija). Itkā efektivitāte zemāka, bet ietaupās laiks.
Process šāds:
Iejavas porcijas liek sietā, nospiež šķidrumu, bet nepārskalo. Drabiņas pārber citā katlā. Kad katls tukšs, saber tur atpakaļ drabiņas un salej virsū visu skalojamo ūdeni, kārtīgi izmaisa un atstāj uz min piecām, lai atlikušie cukuri izšķīst. Atkārto pirmo soli. Man tas aizņēma ne vairs stundu ar kapeikām, bet 15+20min ar 5min srarpposmu, kura laikā izmērīju pirmās misas tilpumu un blīvumu. Pirmo misu jau var likt vārīties, lai kādas 10min vēl ietaupītu. Misa arī ātrāk uzvārās, jo līdz kādiem 60-65 grādiem tik atdziest.
Šobrīd misas notecināšana un pārskalošana aizņem 10+10min
Pats arī īsu, ilustrētu rokasgrāmatu par metodi biju uztaisījis savām vajadzībām:
alusbruvesanavirtuvesmetodedainis.pdf
Pie reizes pielieku klāt Mājas alus rokasgrāmata 2: http://labsalus.lv/majas-alus-rokasgramata-2/