Sveiciens visiem alus cienītājiem!

Jautājums sekojošs - Vai kāds iesalu diedzē pats? Kāpēc populārāks ir gatavais iesals? Vai noteicošais ir kvalitāte vai negribēšan pašam r to ņemties?

    • [deleted]

    es kādu laiku atpakaļ diedzēju iesalu. Latvijā var atrast diezgan viegli alus miežus. Es mēģināju no annabell un abava šķirnēm. Es gan taisīju Rīgā, dzīvoklī nevis pagrabā uz klona. Ņemšanās nebija īpaši liela, jo uztaisīju automātisko iesala diedzētāju, līdzīgi kā te http://www.tmoser.ch/typo3/16.0.html izdīga ideāli, viss vienmērīgi. žāvēju cepeškrāsnī uzmanot temperatūru. Beigās sanāca kādi 4 kg iesala. Pēc biržu atklāšanas atmetu iesala taisīšanu, jo paštaisītajā iesalā bija mazāk cukuri, un attiecīgi to vajadzēja vairāk nekā pirkto iesalu. cena beigās bija tuva pirktajam iesalam + čakars. Tomēr domāju uzražot vēl kādu reizi un paštaisīto lietot aromātam(no abavas sanāk baigi līdzīgs lido alum)

      • [deleted]

      Nu jā, ja vienā piegājienā var uztaisīt 4 kg iesala, tad tas noteikti sanāk ellīgi dārgi. Lai uztaisītu nopietnu daudzumu, nepieciešamas attiecīgas telpas, kā piemēram lauku pirtiņa, kuru kādu strēķi var neizmantot, kur to iesalu diedzēt un žāvēt... Dažam labam pilsētniekam noteikti nav šīs iespējas...

        • [deleted]

        Paskaties serde.lv/alus- tie jau iesalu paši taisa...

          • [deleted]

          Arī lielās alusdarītavas kuras kādreiz taisīja iesalu pašas, sen no tā ir atteikušās.

            • [deleted]

            nu man tas pasaakums bija +- automatizeets, vieniigi cepeshkraasnii vajadzeeja pamaisiit, un tapeec arii neaiznjeema iipashi daudz laika vai liidzekljus. bet tomeer divas reizes dienaa kaadu nedeelju vajadzeeja aparaatu apraudziit.. Varbuut tieshi nav veerts lielos daudzumos diedzeet pagrabaa un zhaaveet uz pirtsaugshas, bet gan no iipashaam skjirneem ruupiigi izgatavot paaris kg ko pielikt kaadam parastaakam iesalam labai garshai

              • [deleted]

              to Oskars. A cik ilgi un kādos režīmos tu žavē cepeškrāsnī?

              Pats taisa iesalu tamdēļ, ka šeit ir 1. klases matemātika, cik tev izmaksā galarezultātā 1 vienība iesala. Varbūt ka te nesanāk tik daudz cukura, bet nu tad var to proporciju nedaudz palielināt, vienalga viennozīmīgi izdevīgāk. Diedzēšanai visvienāršākais te būtu pielāgot kādu vecu veļasmašīnu ar taimeri, bet nu problēma te ir nelielajā apjomā. Taisīt mazāk par maisu nav nopietni, čakarēšanās ir lielāka par labumu. Vot ja varētu kādu padomu par iesala žāvēšanu vienāršakā izpildē (piem trumuļtipa kalte mājas apstākļos) tas būtu interesanti dzirdēt un redzēt. Pirtī žavējot par ar piespiedu ventilāciju tas ir diezgan ilgstošs process

                • [deleted]

                Jāni, man liekas, ka tavs izdaudzinātais kafijiesals no slapināta lēšu karameļiesala drīzāk sanāk tumšāks karameļiesals nevis kafij vai šokolādes iesals? Kā tu domā?

                  • [deleted]

                  Es neslapināju viņu. Ja būtu slapinājis tad patiešām būtu tumšs karamelis vai kristal.Bet patiesībā es te Norgē nopirku šokolades iesalu un jāsaka ka manējais ir pilnīgs sūds. Šitam katrs graudiņš perfekti vienmērīgi šokolādes brūns un gluds ka mazs šokolādes gabaliņš. Smarža arī kā tumšajai šokolādei. Manējam samoģelkinam tādas kvalitātes bija labi ja katrs trešais grauds. Bet nu piesper klāt vairāk un efekts tas pats tikai neprognozējams.

                    a month later
                    • [deleted]

                    A Rīga tagad var iesalu nopirkt? Mēģināju pats uztaisīt, čakars un beigu rezultās pašvaks...vārot nācās pievienot cukura..velns viņ zin kas eigās sanāks...=)

                      3 years later

                      Feina tabuliņa: http://www.homebrewer.ru/malts-table

                        2 years later

                        Atradu noietu drabiņām. Pēc 2 mēnešiem varēšu dzert konkrēto kviesīti un uzgrilēt klāt vistu spārniņus.

                        DSC_0039.jpg

                          2 months later

                          Ir kādas idejas, ko varētu izmantot DEXTRINE MALT vietā:

                          Dextrin Malt (3 L) Also known as American Carapils, this malt is used sparingly and contributes little color but enhances the mouthfeel and perceived body of the beer. A common amount for a five gallon batch is 1/2 lb. Dextrin malt has no diastatic power. It must be mashed; if steeped it will contribute a lot of unconverted starch and cause starch haze.

                          Latviski sakot, piedod ķermeni (jo satur daudz nepārstrādājamu cukuru)un putu noturību. Eiropā par CARAPILS sauc - http://www.bestmalz.com/en/malt/BEST_Caramel_Malt_Pils.htm

                          Vai Brūvēpats CHIT MALT ir kas daudzmaz līdzīgs ? http://bruvepats.lv/store/index.php?route=product/product&path=1_11&product_id=62

                            Chit malt drīzāk būs līdzīgs CaraFoam nevis CaraPils http://www.bestmalz.com/en/malt/BEST_Chit_Malt.htm

                            Kādreiz brūvējumiem bija švaki ar putu un, ja pieliek Chit, tad puta ir tāda, ka var ar karoti ēst citreiz. Protams, grūti arī glāzē ieliet, ja labi gāzēts.

                            Bet ķermenim var * pielikt miežu pārslas klāt. IKI ir visādu veidu un pa lēto. Domājams, ka derēs arī kviešu vai auzu. * taisīt biezāku iejavu (biš virs 2l uz kg); * alfa amilāzei draudzīgāku pārcukurošanas temperatūru; * īsāku iejavošanais laiku;

                              Ā, un Chit malt varu atdot, kam vajag. Man tās putas zb.

                                Man ar putu ir OK, vai vairāk kā vajag ;)

                                  bieži to pašu efektu var panākt saliekot citus karameļiesalus pareizās attiecībās un strauji paceļot uz 73C pauzi. vienīgais izņēmums - ļoti gaiši ali ar augstu beigu blīvumu.

                                  Labietim tāds ir Pļava, kur ir izmantots WM Carapils.

                                    Daini, ja ir vajadzība pēc Cara Pils, dod ziņu- ir.

                                      Forši, tad uzbliezīšu nākamajā pasūtījumā augustā.

                                      Jāuzbliež beidzot viens aliņš, kuru dzerot krāsa no sienām lobās