Smarza burviga, bet garsa sanaca biskin pa rugtu no melna iesala. Jaliek divreiz mazak. Vel jaeksperemente ar to recepti!
Palidziet Ludzu ar labo Portera recepti.
es tādam vienreiz pieliku 0.5 kg dedzinātā iesala. garšoja vienkārši burvīgi! tāds kā auksta melna kafija kurai nedaudz ierīvētas iekšā kaltēta rupjmaizes garoziņa.
bet vienas universālas receptes kas garšotu visiem jau nemaz nava tāpēc turpini eksperimentēt līdz pagatavosi alu kas vislabāk garšo tieši tev!
Es gan teiktu, ka par portera garšu nevar spriest pārāk ātri. Vakar nodegustēju 6 dažādus mājas porterus un var vienīgi konstatēt to, ka vismaz pusgads pagrabā atstāj ļoti labu iespaidu uz garšu.
To pašu Aldara Porteri arī PSRS laikā gatavināja divus mēnešus un tagad arī tikpat ilgi tas tvertnēs stāv. Tādēļ jau ar tumšajiem aliem lieta ir tika sarežgīta - kaut kādus secinājumus par receptes labumu var izdarīt tikai vairākus mēnešus pēc brūvēšanas.
žēl ka esmu tik nepacietīgs. savu pirmo porteri (7.8%) brūvēju novembra vidū. Pudelēs stāv kopš 1.decembra laikam. no 18 litriem daudz vairs nav palicis, man ļoti garšo. :) nez, varbūt saņemties un nolikt kādu tā dziļāk plauktā?
Maarcha dzer DZĪVO alu:)))
Maarcha noliec gan tā dziļāk! Es savu 8% arī diezgan svaigu dzēru, bet 4 pudelītes nobēdzināju tālā pagraba stūrī... pēc gada atrāvu vaļā un nožēloju, ka svaigu izdzēru. :)
Man gan pagaidam ir ko dzert portera vieta... Tapec kadu laiku pagraba pastaves... Redzesim ka bus garsa mainijies. :)
edgars said: Maarcha noliec gan tā dziļāk! Es savu 8% arī diezgan svaigu dzēru, bet 4 pudelītes nobēdzināju tālā pagraba stūrī... pēc gada atrāvu vaļā un nožēloju, ka svaigu izdzēru. :)
nu ok, pierunāji, tik jautājums kur viņu labāk turēt. Istabas temperatūrā, vai kādā vēsākā vietā? Tā padomājot istabā laikam turēt nav jēga, jo karbonizācija jau ir notikusi, drīzāk tā būs kā nogatavināšana, un to tad labāk pie zemākām t ja?
Nu labāk jau pagrabā
Baltic Porter Recipe
Here is a sample recipe for a Baltic Porter that makes heavy use of Munich malt and some brown malt to provide the malty, complex base.
Makes 5 Gallons, All Grain, No spices used
8 lbs Pale Malt (2 row Belgian or German) 4 lbs Munich Malt (9 SRM) 8 oz Chocolate Malt (450 SRM) 4 oz Black Patent Malt 2.25 oz Saaz hops (boil 60 min) 1 pkg Belgian Lager Yeast (White Labs WLP815)
Baltic Porter Recipe
Here is a sample recipe for a Baltic Porter that makes heavy use of Munich malt and some brown malt to provide the malty, complex base.
Makes 5 Gallons, All Grain, No spices used
8 lbs Pale Malt (2 row Belgian or German) 4 lbs Munich Malt (9 SRM) 8 oz Chocolate Malt (450 SRM) 4 oz Black Patent Malt 2.25 oz Saaz hops (boil 60 min) 1 pkg Belgian Lager Yeast (White Labs WLP815)
Temperatūru kādu grib, parasti ap 67-68 C ir taisīts arī ar dekokciju, iznāk labs
''Maziņš'' vēsturisks apskats par porteri - http://labsalus.lv/porteris/
Porterim ir vērts likt apiņus uz beigām, aromātam? Tāpat jau visticamāk tos noēdīs melnā iesala aromāts...
iespējams ka tev taisnība, bet personīgi es tik un tā lieku. kaut arī pats es to aromātu pēc tam diez cik nejūtu, bet cerams citiem ir labāki deguni un viņi to spēj novērtēt.
Manuprāt lielas jēgas nav, es vismaz pēdējā laikā nelieku tiem, kam dedzinātais iesals tā pavairāk klāt.
es priekš porteriem lieku tikai 15 min pirms vārīšanas beigām. laikam tāpēc, ka kaut kur izlasīju, ka pēc stila kanoniem porterim apiņu aromātam nav jābūt diezko izteiktam.
man liekas, ka agrāk Anglijā vispār šitādiem aliem vecus apiņus lietoja. nu tādus, gadus divus vai trīs vecus, kur ne rūgtums, ne aromāts bija.
Ģipsi kāds mašā berat?
es neberu. vēl neesu sācis iedziļināties tajās ķīmijas lietās.
Šodien uzvārīju Edgara recepti nelielā modifikācijā ar magnum + perle apiņiem un US-05 raugu. OG 1.079.
Biezi melnā misa garšo kā karameļaina karstā šokolāde