Varbūt kāds var pateikt, vai tad, kad lager nolikts uz nogatavošanos (tb lagaring), ir pieļaujamas temperatūras svārstības..... domaaju, to darīt bēniņos, jo leduskapja pagaidām nav, šobrīd tur temp 5 grādi, bet nu ja paliks aukstāks vai karstāks ārā, tad arī tur temeratūra mainīsies...?
Lagering
Uztaisi eksperimentu. Ieliec dažas pudeles vietā ar nemainīgu T un daļu vietā ar mainīgu. pēc teorijas tas protams ir slikti, bet tieši cik slikti to Tu uzzināsi tikai uz savas ādas.
Lāgera gatavošanas procesi.
Pirmais posms (raudzēšana) ir lāgera raudzēšana atbilstošās temperatūrās pāris nedēļas. Otrais posms (nogatavināšana)- kad aktīvā rūgšana beigusies, tad alus tiek noliets no rauga un vēl turēts kādu laiku. Trešais posms ir diacetila pauze- pāris dienas alus nolikts siltumā. Ceturtais posms ir pildīšana pudelēs, pievienojot cukuru vai misu vai ko citu. Piektais posms ir lagering, kad sapildītais alus (bez tā turēšanas nedēlu istabā, lai sagāzējas) tiek novietots vēsumā pakāpeniski samazinot temperatūru līdz noteiktai temperatūrai atbilstoši receptei un turēšana vairākas nedēļas. Sestais posms- Nogaršot, kas sanācis.
Vai mana izpratne par lāgera brūvēšanas posmiem ir pareiza vai tomēr kaut kas ir jādara savādāk?
nu man liekas, ka diacetila pauze ir kaut kur 1 soļa beigās un otrā soļa sākumā, tas ir jāmeklē katrai individuālai receptei, kad, apmēram, 3/4 no plānotā FG ir sasniegts.... Palmērs it kā raksta, ja rauga starteris ilgāku laiku bijis tādā pašā temp. kā misa un plānotā raudzēšanas temp., tad diacetil pauze vispār nav vajadzīga... pēc tam nogatavināšana, kas arī ir lagering, kā jānis te kaut kur rakstija attiecīgas dienas pēc tiem plato.... pēc tam pudeļo uz sagāzē un tad jau vairs tālāka nogatavināšana nav vajadzīga tikai jādzer...
Ja vajag pa soļiem, tad es daru tā: 1. Raudzēju, kamēr nokrītas putas un garšā un nav jūtams misas saldums. 2. Atdzesēju līdz 1-2C. un noņemu raugu. 3. Pieleju cukur vai iesalūdeni, mazliet paceļu t lai sāk ražoties CO2 un atkal t pazeminu līdz 1-2C. 4. Izturu šādā stāvoklī 3 nedēļas.
Tevis pieminētā diacetila pauze ar t palielināšanu notiek pamatraudzēšanas beigu posmā, bet es emu mēģinājis bet nekādu baigo atšķirību nejūtu.
Aizmirsu pateikt ka 3. un 4. soļi, protams zem spiediena.
Es taisu diacetila pauzi pamatrūgšanas beigās. Tas samazina lāgerēšanas laiku.
Andis said: Ja vajag pa soļiem, tad es daru tā: 1. Raudzēju, kamēr nokrītas putas un garšā un nav jūtams misas saldums. 2. Atdzesēju līdz 1-2C. un noņemu raugu. 3. Pieleju cukur vai iesalūdeni, mazliet paceļu t lai sāk ražoties CO2 un atkal t pazeminu līdz 1-2C. 4. Izturu šādā stāvoklī 3 nedēļas.
Cik ilgā laikā sāk ražoties CO2?
To var redzēt ja raudzēšanas tvertnei ir spiediena manometrs.
Un pēc ~3 nedēļu lāgerēšanas pie 1-2C var likt veikala plauktā un turēt pie +20C?
Nu ja lāgerē tvertnē, bet pudelēs ar pretspiedienu sapilda jau pēc lāgerēšanas tad kapēc ne?
Man jautājums, kā jūs darāt? Lāgerējat (noturat tās n-tās nedēļas pie 0-4C) pirms pildīšanas (sagāzēšanas) vai jau pēc?
Šur tur raksta, ka lāgerēt labāk ir zem atmosfēras spiediena un tad kad gana nolāgerēts, tikai tad uzgāzēt un/vai pudeļot.
Drošāk no sabojāšanās viedokļa gan liekas lāgerēt pudeļotu ;)
Man alus glabājas pieliekamajā. Kad sākās lielie mīnusi janvāra vidū, ienesu 1.5L pudeles istabā jo pieliekamajā ir ne mazi mīnus grādi. Vakar nesot mantas uz pieliekamo, konstatēju, ka man vēl tur palikušas 0.5L lager pudelītes, par kurām es biju aizmirsis. Kā par brīnumu tās nebija sasalušas. Tā arī tur atstāju :)
Atbildot uz MartinsK, es lagērēju pēc pildīsanas. Līdz šim gan tikai 1 lageris taisīts, bet garšo labi.
Brūži lāgerē karbonizētu, jo savādāk jau nevar, bet kas ir labāk???? Un vai nevar gadīties tā, ka noturi piemēram 4 nedēļas pie 0°C un raugs ir tik labi izgulsnējies, ka pudelēs vairs nepietiek priekš karbonizēšanas?
Manuprāt viena no lāgerešanas funkcijām ir pilnvērtīga karbonizēšana.
Vai pirmajam lāgerim derēs leduskapis ar T 5-12? Doma ir par apjomu ~7L. Ar Saflager W-34/70. Vai ir kādi ieteikumi?
Martins said: Brūži lāgerē karbonizētu, jo savādāk jau nevar, bet kas ir labāk???? Un vai nevar gadīties tā, ka noturi piemēram 4 nedēļas pie 0°C un raugs ir tik labi izgulsnējies, ka pudelēs vairs nepietiek priekš karbonizēšanas?
Kāda citiem pieredze par šo? Tagad tieši lasu par lāgeriem un tiek rekomendēts pielikt raugu pie pudeļošanas un karbonizēšanas, bet varot arī iztikt bez, ilgāk jāgaida sagāzēšanās tikai.
arī pēc 3 nedēļu lāgerēšanas pie temperatūras -2 līdz -4 C, sapudeļojot izkrīt vēl raugs. Ilgāk jāpatur pēc tam pudelē ja grib vairāk sagāzētu. Svaigu dzerot liekas brīžiem, ka pamaz gāzes, bet kad pierod tad atkal veikala liekas pārgāzēts.
Es raudzēju parastā virtuves ledusskapī. Sākumā uzstādu vissiltāko režīmu (ap 12C), kad aktīvā burbuļošana beidzas un alus jau sāk dzidrināties (2-3 nedēļas), pildu pudelēs, pievienoju cukuru gāzītei un tās pudeles lāgeroju tajā pašā ledusskapī, tikai nogriežu t uz minimālo (2-4C). Pirms pildīšanas pudelēs, esmu arī balonu uz diennakti divàm paturējis siltumā, bet nekādu atšķirību garšā neesmu jutis.
Man ir nedaudz savādāk - es pēc norūgšanas pārleju uz balonu atdalot nost no rauga pamatmasas, pēc tam 2 - 3 nedēļas balonā izkrīt vēl daļa rauga un tikai pēc tam pudeļoju.